Νέα Βρετανική έρευνα από το Cancer Research UK, δείχνει ότι 40% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν. Σύμφωνα με τους ερευνητές περισσότερες από 100.000 περιπτώσεις καρκίνου που διαγνώστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο μπορεί να σχετίζονται άμεσα με το τσιγάρο, τη διατροφή, το οινόπνευμα και τη παχυσαρκία. Αυτό διαπίστωσαν ερευνητές που συγκέντρωσαν στοιχεία από επιδημιολογικές έρευνες. Ο καθηγητής, επιδημιολόγος και μέλος της ερευνητικής ομάδας Max Parkin, αναφέρει ότι " είναι σαφές ότι περίπου το 40% όλων των καρκίνων προκαλούνται από τα πράγματα που έχουμε ως επί το πλείστον τη δύναμη να αλλάξουμε».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τους 158700 περιπτώσεις καρκίνων που διαγνώστηκαν σε άντρες οι πρώτοι 6 παράγοντες κίνδυνου και το ποσοστό καρκίνων που οφείλονται σε αυτούς είναι ως εξής:
*Κάπνισμα: 23 %
*Έλλειψη φρούτων και λαχανικών: 6,1 %
*Περιβάλλον εργασίας (π.χ. έκθεση σε αμίαντο): 4,9%.
*Οινόπνευμα: 4,6%
*Παχυσαρκία: 4,1%
*Υπερβολική έκθεση στον ήλιο και στο σολάριουμ: 3,5%
Στις γυναίκες οι παράγοντες κινδύνου είναι ως εξής:
*Κάπνισμα: 15,6%
*Παχυσαρκία: 6,9%
*Μολύνσεις (π.χ. HPV): 3,7%
*Υπερβολική έκθεση στον ήλιο και στο σολάριουμ: 3,6%
*Έλλειψη φρούτων και λαχανικών: 3,4%
*Οινόπνευμα: 3,3%
Ο Parkin αναφέρει για τα αποτελέσματα: "Δεν περιμέναμε να...
βρούμε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ σημαντικό για την προστασία των αντρών κατά του καρκίνου και μεταξύ των γυναικών δεν περιμέναμε ότι η παχυσαρκία θα είχε μεγαλύτερη επίδραση από το αλκοόλ".
Να προσθέσουμε ότι οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες για 14 παράγοντες κινδύνου συνολικά, από αυτούς ήταν και άλλες 3 διατροφικές συνήθειες που συσχετίζονται με την αύξηση εμφάνισης καρκίνου: κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος (π.χ. αλλαντικά), έλλειψη φυτικών ινών, και αυξημένη κατανάλωση αλατιού.
Το μήνυμα αυτής της έρευνας; Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούυμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από τον καρκίνο. Διατροφικά αυτό σημαίνει:
1. Να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
2. Να διατηρούμε ένα φυσιολογικό βάρος
3. Να αποφεύγουμε το επεξεργασμένο κρέας (αλλαντικά κτλ)
4. Να καταναλώνουμε λιγότερο αλάτι
5. Να λαμβάνουμε περισσότερες (αληθινές-όχι τεχνητές) φυτικές ίνες.
Οι ερευνητές έφτιαξαν και ένα σχεδιάγραμμα που έχουμε αναρτήσει τμήμα του εδώ αλλά μπορείς να δεις ολόκληρη την αφίσα κάνοντας κλικ εδώ.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο British Journal of Cancer.
Ευχαριστούμε για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω όμως μια ερώτηση: Γιατί είναι το αλάτι παράγοντας κινδύνου;
Το αλάτι συσχετίζεται κυρίως με καρκίνο του στομάχου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αλάτι(αυτό που παίρνουμε από το σουπερ μαρκετ)
ΑπάντησηΔιαγραφήείναι γεμάτο χημικά και πρόσθετα.
Γι'αυτό είναι καλό να παίρνουμε αλάτι ιμαλαιων που θεωρείται ως το πιο αγνό αλάτι και έχει 84 στοιχεία.Διαβάστε εδώ http://www.drosostalida.com/articles2.asp?eid=226
Νατάσα
Τείνω να συμφωνήσω με την από πάνω ^
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία έρευνα, βοηθά στο ξεδιάλυμα της παραπληροφόρησης στο ζήτημα. Δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι οι καρκίνοι προκαλούνται από άλλα πράγματα - ας είναι καλά σταυροφορικές οργανώσεις που παριστάνουν τον θεματοφύλακα της οικολογίας. Σαν μια μικρή επισήμανση, νομίζω ότι είναι λίγο προβληματική η μέτρηση των φρούτων παρέα με τα λαχανικά. Το λέω αυτό για τον εξής λόγο: Το βάρος, δηλαδή ο έλεγχος των θερμίδων επηρεάζει τις καρκινογενέσεις, και τα φρούτα δεν στερούνται θερμίδων, ειδικά αν μιλάμε για χυμούς τότε είναι ακόμα μεγαλύτερη η σύγχυση. Δεν ξέρω αν αυτές οι έρευνες συμπεριλαμβάνουν τους χυμούς στα φρούτα, αν όχι διορθώστε με, αλλά νομίζω ότι αν ναι, τότε πρέπει να γίνει μια τουλάχιστον μία διευκρίνιση ως προς "whole fruit" .
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://nea.allnewz.gr/?p=13599 Κάτι που δεν μας έχουν πει για το αλάτι Ιμαλαΐων! 'Αντε βρες πού είναι η αλήθεια και πού το ψέμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓνωρίζετε πόση ποσότητα αλκοόλ αντιμετωπίζεται ως παράγοντας κινδύνου για καρκίνο;