Μαλλιά και Διατροφή

Η απώλεια μαλλιών οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Οι κυριότεροι λόγοι είναι κληρονομικότητα, αυτοάνοσες παθήσεις, έντονο στρες η γεγονός που επηρεάζει την συναισθηματική κατάσταση του ατόμου (π.χ. θάνατος στην οικογένεια). Άλλοι λόγοι είναι η λήψη κάποιων φαρμάκων, ορμονικές αλλαγές και η κακή διατροφή. 'Οσο αφορά τη διατροφή, πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένος λόγος απώλειας μαλλιών και τα συμπληρώματα διατροφής που προωθούνται στην αγορά δεν θα κάνουν κάτι ιδιαίτερο αν ο λόγος είναι κληρονομικός η λόγω κάποιας πάθησης ούτε θεραπεύουν την αλωπεκία. Ωστόσο υπάρχουν κάποια διατροφικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των μαλλιών, ένας σύντομος οδηγός:
Αυστηρές δίαιτες: Οι δίαιτες που προωθούν γρήγορο αδυνάτισμα έχουν συσχετιστεί με τριχόπτωση. Η λήψη λίγων θερμίδων μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να μην λαμβάνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη συντήρηση και ανάπτυξη των μαλλιών.
Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για κάθε κύτταρο του οργανισμού. Χωρίς πρωτεΐνη...

ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει νέο τρίχωμα.
Σίδηρος: Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη σιδήρου σχετίζεται με τη τριχόπτωση.
Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος φαίνεται να παίζει ρόλο στην ανδρογενετική τριχόπτωση.
Βιταμίνη Α: Η μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α σε συμπλήρωμα συσχετίζεται με την τριχόπτωση. Μην παίρνεις συμπληρώματα που περιέχουν πάνω από τη Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Σ.Η.Δ.) βιταμίνης Α: 3000 IU-Διεθνείς Μονάδες για άντρες και 2300 για γυναίκες.

6 σχόλια:

  1. για να μην μπερδευτουν οι αντρες αναγνωστες
    οταν χανουν μαλλια στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων έχουν ανδρογεννετική αλωπεκία και δεν έχουν σχέση συνήθως τα παραπάνω. αυτό δεν αποκλείει ότι μπορεί να επιδεινώνεται η κατάσταση απο καποιον απο τους παραπάνω λογους ωστόσο ο κύριως ''φταίχτης'' είναι η πάθηση αυτή η γνωστή μας φαλάκρα. καλύτερη είναι μια επίσκεψη σε δερματολόγο για να είστε σίγουροι πριν παρετε συμπληρωματα κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οποτε οταν τα μαλλια πεφτουν εξαιτιας αυτοανοσου νοσηματος και στρες δεν βελτιωνεται η κατασταση με το να καταναλωνουμε τροφες που θεωρουνται καλες για τα μαλλια, ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. για την ανδρογεννετικη αλωπεκια δεν επηρεαζουν.. για το στρες δε γνωριζω

      Διαγραφή
  3. Διαιτολόγε μας έχεις ξεχάσει τελείως :-(

    Παλιά είχε ανάρτηση κάθε μέρα, τώρα τις ψάχνουμε με το φακό.
    Μη κοιτάς που κάποιοι γράφουν με αγενή τρόπο, εμείς περιμένουμε πως και πως να σε διαβάσουμε. Τρεις φορές τη μέρα μπαίνω και τίποτα :-(

    Μιρέλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε Μιρέλλα. Ναι έχουν αραιώσει λίγο οι αναρτήσεις μας προσωρινά, γιατί η ομάδα μας έγινε λίγο πιο μικρή και μερικά άτομα δεν μπορούν να αφιερώσουν τόσο χρόνο όσο πριν λόγω οικονομικών καταστάσεων και της εργασίας τους. Συνεχίζουμε όμως κανονικά και δεν σκοπεύουμε να σταματήσουμε. Ευχαριστούμε για την υπομονή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εντάξει διαιτολόγε. Ευχαριστούμε πολύ. Σε περιμένουμε με ανυπομονησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή