ΚΡΙΤΙΚΗ: Χυμός Amita Motion. Η διατροφική του αξία οφείλεται σε εμπλουτισμό.

ΤΑ ΣΥΝ
* Δεν έχει λιπαρά
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Οι βιταμίνες που έχει προέρχονται κυρίως από πρόσθετες βιταμίνες

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Ο γνωστός χυμός που αποτελείται από 9 διαφορετικά φρούτα με 7 βιταμίνες. Στα συστατικά διαβάζουμε ότι περιέχει χυμούς συμπυκνωμένων χυμών από μήλο, ροδάκινο, πορτοκάλι, σταφύλι, ανανά και γκρέιπφρουτ και πολτοί από ακτινίδιο, πάσιον και μάνγκο και βιταμίνες C, B6, B12, βιοτίνη, Ε, νιασίνη και φολικό οξύ. O συμπυκνωμένος χυμός είναι χυμός που τους έχει αφαιρεθεί το νερό, έτσι μεταφέρεται πιο εύκολα αλλά μπορεί να παίξει και ένα άλλο ρόλο: Όταν ξαναπροστίθεται το νερό μερικοί χυμοί περνάνε από μια διαδικασία απογύμνωσης όπου αφαιρείται το χρώμα, η γεύση και τα θρεπτικά συστατικά και αυτό που μένει είναι στην ουσία ένα ζαχαρόνερο. Έτσι μερικοί χυμοί μπορεί να μην περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα αλλά γλυκαίνονται με αυτό τον τρόπο. Γι' αυτό και γενικά είναι καλύτερα να προτιμάς χυμό από 1 φρούτο. Επίσης διαφημίζεται ως χυμός με 7 βιταμίνες, δίνοντας την εντύπωση ότι οι βιταμίνες προέρχονται από τα 9 φρούτα, αλλά τελικά προέρχονται από τις πρόσθετες τεχνητές βιταμίνες. Αν οι χυμοί και πολτοί είχαν διατηρήσει τις βιταμίνες τους δεν θα ήταν αναγκαίο ο εμπλουτισμός του χυμού. Ενώ ο χυμός έχει εμπλουτιστεί και με βιταμίνες που δεν υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες έτσι και αλλιώς σε αυτά τα φρούτα όπως βιταμίνη Ε και βιοτίνη. Τέλος μην ξεχνάμε ότι τα φρούτα είναι πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών και που σε αυτό τον χυμό (και στους περισσότερους συσκευασμένους χυμούς) δεν υπάρχουν, γιατί αν υπήρχαν σίγουρο θα το διαφήμιζαν. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;

ΕΦΕΤ: Πρόστιμα σε 130 επιχειρήσεις τροφίμων. Όλη η λίστα.

Για άλλη μια φορά ο ΕΦΕΤ παρουσιάζει τα πρόστιμα σε διάφορες επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ, φούρνοι, εστιατόρια, εταιρίες τροφίμων. Από τα πιο μεγάλα και σοβαρά πρόστιμα ήταν στο σούπερ μάρκετ LIDL που είχε να κάνει με τον μολυσμένο κιμά με E.Coli που είχαμε αναφερθεί παλιότερα. Δεν είδαμε πολλά σοβαρά πρόστιμα από Καρφούρ, όπου άλλες φορές είχαν παρουσιαστεί σοβαρά προβλήματα που είχαν να κάνουν με την ασφάλεια τροφίμων. Τι έγινε συμμορφώθηκε το Καρφούρ; τόσο σύντομα; Όπως και να έχει εδώ ολόκληρη η λίστα.

1. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Ε. & ΣΙΑ Ε.Ε. στην Κομοτηνή, διότι διαπιστώθηκε ότι :

- Από την καταμέτρηση των κατασχεμένων προϊόντων προέκυψε η απουσία 25 χαρτοκιβωτίων που περιείχαν μέλι, συνολικού βάρους 90 κιλών.

2. Πρόστιμο € 2.000 στο ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΕΓΝΑΤΙΑ – ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε. στην Καβάλα, διότι διαπιστώθηκαν :

- Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν τρόφιμα ζωικής προέλευσης, συνολικού βάρους περίπου 21 κιλών, τα οποία είχαν συσκευασθεί, ανασυσκευασθεί και καταψυχθεί κάτω από συνθήκες που δεν πληρούσαν τις διατάξεις της νομοθεσίας και στερούνταν επισημάνσεων.

3. Πρόστιμο € 35.000 στην ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. στην Κομοτηνή, διότι διαπιστώθηκαν :

- Μη ασφαλή – επιβλαβή για την υγεία τρόφιμα.

- Παραπλάνηση του καταναλωτή.

- Μη τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα,...

Αγοράζουμε Ελληνικά; Πόσο "Ελληνικές" είναι οι Ελληνικές εταιρίες τροφίμων;

Κυκλοφορούν διάφορα μηνύματα που μας παροτρύνουν να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα από ελληνικές εταιρίες έτσι ώστε να υποστηρίζουμε την οικονομία μας. Όπως έχουμε δείξει μέσα σε αυτό το μπλογκ είμαστε υπέρ της υποστήριξης της ελληνικής διατροφής και ελληνικών προϊόντων. Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πόσα από τα προϊόντα από ελληνικές εταιρίες παράγονται από ελληνικές πρώτες ύλες; Πόσα προϊόντα από ελληνικές εταιρίες παράγονται στην Ελλάδα; Μια μέρα πήγαμε σε ένα σούπερ μάρκετ και πραγματικά μας πήρε πολύ χρόνο να βρούμε προϊόντα που ήταν παρασκευασμένα στην Ελλάδα από ελληνικές πρώτες ύλες. 

Μπορεί για παράδειγμα να αναγράφει η ετικέτα ενός προϊόντος ελληνικής εταιρίας "Παρασκευάζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση", αυτό λοιπόν μπορεί να σημαίνει ότι ναι μεν είναι ελληνική η εταιρία αλλά μπορεί το προϊόν να παράγεται σε εργοστάσια στη Βουλγαρία η τη Ρουμανία που σημαίνει ότι δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Άλλο παράδειγμα: γνωστή εταιρία χυμών στην Ελλάδα δεν φαίνεται να χρησιμοποιεί ελληνικά πορτοκάλια, ούτε καν είναι ξεκάθαρο αν οι χυμοί συσκευάζονται στην Ελλάδα (ψάξαμε όλη την συσκευασία). Η ίδια εταιρία (όπως φαίνεται στη φωτογραφία) παράγει και γάλα όπου διαφημίζεται ως 100% ελληνικό και έχει και το σήμα "Συμμαχία για την Ελλάδα". Αυτό εμείς δεν το καταλαβαίνουμε: γιατί δεν χρησιμοποιούν και ελληνικά πορτοκάλια και για τους χυμούς τους; Η είσαι η ελληνική εταιρία η δεν είσαι. Καταλαβαίνουμε ότι μερικές φορές δεν μπορεί όλα τα συστατικά να προέρχονται από την Ελλάδα, αλλά όταν η μοναδική πρώτη ύλη όπως στη περίπτωση του χυμού δεν είναι ελληνική, τότε τι σόι Ελληνικό προϊόν είναι αυτό; 

Άλλο παράδειγμα μια άλλη γνωστή εταιρία γιαουρτιού που σπάνια βρίσκεις να έχει χρησιμοποιήσει ελληνικό γάλα. Ενώ ακόμα ένα άλλο παράδειγμα ένα τυρί που διαφημιζόταν ότι ήταν από ελληνικό χωριό ενώ τελικά παραγόταν κάπου στην ΕΕ. Αν θέλουν αυτές οι εταιρίες να το παίζουν ελληνικές θα πρέπει όντως να είναι ελληνικές και να χρησιμοποιούν ελληνικές πρώτες ύλες αλλά και τα εργοστάσια τους να είναι στην Ελλάδα, αλλιώς τελικά δεν δημιουργούν ούτε θέσεις εργασίας στην Ελλάδα ούτε υποστηρίζουν ελληνικές πρώτες ύλες και κατά συνέπεια δεν υποστηρίζουν την ελληνική οικονομία, αντίθετα την βλάπτουν.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πας στο σούπερ μάρκετ, μην μείνεις στο όνομα και στην εταιρία: κοίτα καλά την ετικέτα. Γράφει ότι παρασκευάζεται στην Ελλάδα από Ελληνικά συστατικά; 

Σχετικά με τις εταιρίες της Monsanto-Ισχύει;

Κυκλοφορεί εδώ και κάποιες μέρες μία λίστα με εταιρίες που υποτίθεται είναι ιδιοκτησία της Monsanto, η γνωστή εταιρία που παράγει μεταλλαγμένους σπόρoυς κτλ. Όχι δεν ισχύει αυτό. Δεν είμαστε υπέρ των μεταλλαγμένων αλλά θεωρούμε σωστό να αναφερόμαστε στη παραπληροφόρηση. Η λίστα αυτή το πιο πιθανό να αναφέρεται σε εταιρίες που χρησιμοποιούν προϊόντα της Monsanto μεταλλαγμένα και μη. Όπως και να έχει οι εταιρείες αποφεύγουν να χρησιμοποιούν μεταλλαγμένα συστατικά στα προϊόντα τους που προορίζονται για Ευρώπη γιατί θα αναγκαστούν να αναγράψουν στην ετικέτα ότι περιέχει ΓΤΟ μιας και αυτό είναι υποχρεωτικό στην ΕΕ, και αυτό δεν τους συμφέρει γιατί οι Ευρωπαίοι δεν θα τα αγοράσουν. Δείτε και το παράδειγμα της Kellogg's.

Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή Σήμερα. 8 Συμβουλές για έξυπνες διατροφικές αγορές.

Το μπλογκ αυτό το ξεκινήσαμε με σκοπό να ενημερώνουμε τον καταναλωτή για ότι έχει σχέση με τη διατροφή. Κλείνουμε σχεδόν 2 χρόνια και ξεχωρίσαμε κάποιες συμβουλές που μπορεί να είναι χρήσιμες.

1. Μην πιστεύεις στους ισχυρισμούς εταιριών τροφίμων, μην ξεχνάς ότι σκοπός τους είναι να πουλήσουν το προϊόν τους. 

2. Μην πέφτεις για ψεύτικές ανάγκες που δημιουργούν οι εταιρίες τροφίμων. Χρειάζεσαι πραγματικά την πιο ακριβή πορτοκαλάδα εμπλουτισμένη με ασβέστιο; η μπορείς να πάρεις το επιπλέον ασβέστιο από ένα κομμάτι τυρί;

3. Κοίταξε καλά τις διατροφικές πληροφορίες, τα μικρά γράμματα, οι εταιρίες νόμιμα έχουν καταφέρει να μπορούν να παρουσιάζουν τη διατροφική αξία διαστρεβλωμένη, ώστε το προϊόν να φαίνεται υγιεινό. Αν δεν είσαι σίγουρος/η αν ένα προϊόν είναι υγιεινό, ρίξε μια ματιά στο μπλογκ μας: αυτή τη στιγμή έχουμε κάνει πάνω από 100 κριτικές σε διάφορα προϊόντα διατροφής.

4. Προσοχή στα άρθρα που διαβάζεις στα περιοδικά και εφημερίδες, συνήθως είναι γραμμένα από δημοσιογράφους που κακο-αντιγράφουν και είναι άσχετοι από θέματα διατροφής, ενώ πολλές φορές ζητάνε από διαιτολόγο να υπογράψει το κείμενο (ενώ δεν το έχει γράψει) για να φαίνεται πιο έγκυρο.

5. Να είσαι υποψιασμένος/η όταν ένας διαιτολόγος υποστηρίζει ένα προϊόν-ναι μάλλον έχει κάποια συμφωνία.

6. Μην θεωρείς ηθοποιούς, τραγουδιστές, παρουσιάστριες έγκυρες πηγές διατροφικών πληροφοριών-δεν είναι επιστήμονες.

7. Δεν μπορεί ο καθένας να λέγεται διαιτολόγος η διατροφολόγος και να δίνει δίαιτες, πρέπει να έχουν πτυχίο Χαροκοπείου η AΤΕΙ Θεσσαλονίκης η Σητείας η ισότιμο εξωτερικού. Όταν ακούς για "ολιστική" διατροφή, τεστ δυσανεξίας, ειδικά συμπληρώματα, αυτά είναι σημάδια ότι δεν είναι και τόσο "ειδικός".

8. Όποιος σου υπόσχεται θαυματουργά αποτελέσματα-ότι θα χάσεις γρήγορα και εύκολα κτλ. να ξέρεις ότι λέει ψέματα. 

Χάρβαρντ: Μόνο 1 κουτάκι αναψυκτικό την ημέρα, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 20%.

Έχουμε αναφερθεί σε πολλές έρευνες για αναψυκτικά τώρα τελευταία, αλλά δεν φταίμε εμείς που παρουσιάζονται τόσα νέα στοιχεία. Ωστόσο, αυτή η συγκεκριμένη έρευνα τη θεωρήσαμε σημαντική γιατί δείχνει ότι μόνο 1 κουτάκι αναψυκτικό την ημέρα αρκεί να αυξήσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Η έρευνα προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Harvard.
Σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, Δρ Frank Hu "Ακόμη και μια μέτρια ποσότητα των ζαχαρούχων ποτών-μιλάμε για ένα κουτί αναψυκτικού, κάθε μέρα, συνδέεται με ένα σημαντικό, 20% αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ακόμη και μετά την προσαρμογή για ένα ευρύ φάσμα των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου”.
Οι ερευνητές δεν βρήκαν αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου με αναψυκτικά λαϊτ και αναφέρουν: "Τα αναψυκτικά λάϊτ έχουν αποδειχθεί ότι σχετίζονται με αύξηση του σωματικού βάρους και μεταβολικών νόσων σε προηγούμενες μελέτες. Το πρόβλημα με αναψυκτικά λάϊτ είναι ότι έχουν έντονη γλυκιά γεύση, το οποία μπορεί να επηρεάζει την γεύση μας. Και προσθέτει ότι είναι ακόμα ένα ανοικτό ερώτημα εάν τα αναψυκτικά λάϊτ είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση για τα κανονικά αναψυκτικά”.
Τέλος ο Hu αναφέρει ότι “Αν και ισχύουν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα μόνο για τους άνδρες, παλιότερη έρευνα από το 2009, δείχνει ότι ισχύει και για τις γυναίκες και ότι αυτό ενισχύει πραγματικά την αξιοπιστία των ευρημάτων”.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Circulation.

Η Cοca Cola και η καρκινογόνος ουσία.

Κυκλοφορεί η είδηση ότι η Coca-Cola και η Pepsi θα αλλάξουν τη συνταγή τους, προκειμένου να αποφύγουν να τοποθετήσουν στις συσκευασίες σήμα που προειδοποιεί για τον κίνδυνο καρκίνου, όπως ορίζει νόμος στην Καλιφόρνια. Η νέα συνταγή θα περιλαμβάνει μικρότερη ποσότητα της χημικής ουσίας 4MI, το καραμελόχρωμα δηλαδή. Να πούμε ότι ήμασταν οι πρώτοι που αναφερθήκαμε γι' αυτό πριν από 1 χρόνο. Βασικά η ιστορία ξεκίνησε όταν το Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον (CSPI) μία μη κερδοσκοπική οργάνωση στην Ουάσινγκτον που ασχολείται με τα διακαιώματα του καταναλωτή, αναφέρθηκε στο καραμελόχρωμα της μορφής Ε 150d, όπου αναφέρουν ότι δεν προέρχεται από τη γνωστή μας καραμέλα. Σύμφωνα με το CSPI στην πραγματικότητα αυτή η ουσία που χρησιμοποιείται σε αναψυκτικά παράγεται από αντίδραση σακχάρων με αμμωνία και θειώδη άλατα σε υψηλή πίεση και θερμοκρασία. Αυτές οι αντιδράσεις έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται κάποιες ουσίες (2-ΜΙ και 4-ΜΙ) που μπορεί να είναι καρκινογόνες. Κρατικές έρευνες στις Η.Π.Α. έδειξαν ότι αυτές οι ουσίες μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο σε πειραματόζωα. Ωστόσο αναφέρεται ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεράστιες ποσότητες καραμελόχρωμα στα πειράματα αυτά και οι ειδικοί αναφέρουν ότι θα έπρεπε κάποιος να πιει εκατοντάδες αναψυκτικά για να παρουσιαστεί κάποιος κίνδυνος. Τότε είχαμε αναφέρει ότι η πολιτεία...

Έρευνα: Τα περισσότερα συμπληρώματα για αδυνάτισμα δεν είναι αποτελεσματικά.

Ερευνητές από το Oregon State University αξιολόγησαν όλα τα στοιχεία και έρευνες που έχουν γίνει για τα συμπληρώματα απώλειας βάρους και διαπίστωσαν αυτό που ήδη γνωρίζαμε: δεν υπάρχει μαγικό χάπι για την απώλεια βάρους. Η ερευνήτρια Melinda Manore αξιολόγησε στοιχεία και έρευνες που έχουν γίνει για τα εκατοντάδες συμπληρώματα αδυνατίσματος που κυκλοφορούν, και αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι κάποιο συμπλήρωμα μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια βάρους, και προσθέτει ότι πολλά από αυτά μπορεί να έχουν και αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία. Μερικά προϊόντα όπως συμπληρώματα πράσινου τσαγιού και συμπληρώματα με φυτικές ίνες μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα μία ήπια απώλεια βάρους περίπου 2 κιλών, ωστόσο αναφέρει ότι οι έρευνες για αυτά τα προϊόντα είχαν γίνει στα πλαίσια μιας υποθερμιδικής δίαιτας. H Manore αναφέρει ότι “αν δεν αλλάξεις την διατροφή σου και δεν γυμνάζεσαι κανένα συμπλήρωμα δεν θα έχει αποτέλεσμα".

Οι ερευνητές κοίταξαν συμπληρώματα που ανήκαν σε 4 μεγάλες κατηγορίες: 1. Αυτά που ισχυρίζονται ότι εμποδίζουν την απορρόφηση λίπους η υδατανθράκων όπως για παράδειγμα το Chitosan. 2. Διεγερτικά όπως αυτά που περιέχουν καφεΐνη η εφέδρα και αυξάνουν τον μεταβολισμό. 3. Προϊόντα που ισχυρίζονται ότι αλλάζουν την σύσταση του σώματος όπως Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ (CLA) και 4. Ανορεξιογόνα όπως αυτά που περιέχουν φυτικές ίνες σε διάφορες μορφές.
Διαπίστωσαν ότι πολλά προϊόντα δεν είχαν τυχαιοποιημένες κλινικές έρευνες που να εξετάζουν την αποτελεσματικότητα τους. Για τα περισσότερα προϊόντα φάνηκε να υπάρχει επιπλέον απώλεια βάρους λιγότερη από 1 κιλό σε σχέση με εικονικά συμπληρώματα.
Συμπληρώνει η Manore “Θέλουμε ο κόσμος να χάνει βάρος και να συντηρεί η να αυξάνει την μυϊκή μάζα. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι κάποιο συμπλήρωμα μπορεί να το κάνει αυτό. Επιπλέον μερικά...

Επικίνδυνα για τα παιδιά και άτομα χωρίς προβλήματα χοληστερίνης τα προϊόντα με στερόλες; Μήνυση στη Unilever.

Έτσι πιστεύει ο Γερμανικός Οργανισμός για την Ασφάλεια Τροφίμων Foodwatch η οποία έκανε μήνυση στην Unilever για την ασφάλεια των προϊόντων της που περιέχουν στερόλες (Becel Proactiv). Αυτό ξεκίνησε όταν το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για την Εκτίμηση Επικινδυνότητας (BfR) ζήτησε επανεξέταση της ασφάλειας φυτικών στερολών/στανολών γιατί κάποιες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση αυτών των προϊόντων από παιδιά και από άτομα που δεν έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης πιθανό να προκαλεί καρδιαγγειακά προβλήματα.
Η Foodwatch ισχυρίζεται ότι η εταιρία δεν προειδοποιεί τους καταναλωτές για πιθανές παρενέργειες.
Είναι αλήθεια ότι πολλά άτομα καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα χωρίς να έχουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, ενώ έχουμε δει τα προϊόντα αυτά να καταναλώνονται και από παιδιά. Μάλιστα μια Βελγική έρευνα έδειξε ότι πάνω από 20% παιδιά προσχολικής ηλικίας κατανάλωναν αυτά τα προϊόντα. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτά τα προϊόντα είναι πιο υγιεινά από μία κανονική μαργαρίνη.
Έχουμε αναφερθεί και παλιότερα για την ασφάλεια αυτών των προϊόντων: οι έρευνες που έχουν γίνει για την ασφάλεια τους, δεν κράτησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια τους (δες εδώ γιατί).

Όχι ζελέ για παιδιά.

Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε διάφορα περιοδικά, websites να μας συμβουλεύουν να φτιάχνουμε επιδόρπια με ζελέ ως υγιεινή λύση για παιδιά. Προφανώς πιστεύουν ότι επειδή δεν περιέχει λιπαρά είναι υγιεινό. Δεν γνωρίζουμε γιατί ένας γονιός θα ήθελε να δώσει στο παιδί του φρουι ζελέ που περιέχει: ζελατίνη (κολλαγόνο από τα οστά και δέρμα ζώων), ζάχαρη, κιτρικό οξύ, κιτρικό νάτριο και αρωματικές ύλες. Εμάς δεν μας ακούγεται ιδιαίτερα υγιεινό. Μάθε περισσότερο για την ζελατίνη εδώ.