Άχρηστα τα ποτά ενέργειας και πρωτεΐνης για τους περισσότερους ανθρώπους αναφέρουν ερευνητές της Οξφόρδης.

Αν δεν είσαι ελίτ αθλητής, μάλλον άδικα σπαταλάς τα λεφτά σου σε πανάκριβα ποτά ενέργειας και ροφήματα πρωτεΐνης. Υπάρχει μια "εντυπωσιακή έλλειψη αποδείξεων" που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς των αθλητικών ποτών και ροφημάτων πρωτεΐνης ότι ενισχύουν την αθλητική απόδοση σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal .

H έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε καμία σοβαρή ένδειξη που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς των μεγαλύτερων εταιριών στο χώρο του αθλητισμού, και ότι είναι "σχεδόν αδύνατο για το κοινό να κάνει συνειδητές και αντικειμενικές επιλογές σχετικά με το οφέλη και τους κινδύνους αυτών των αθλητικών προϊόντων".

Ο Δρ. Matthew Thompson Τόμσον, Ανώτερος Κλινικός Ερευνητής στο Τμήμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Επιστημών , δήλωσε ότι οι μέθοδοι των εταιριών βασίζονται σε φτωχή έρευνα, που παρέχεται σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους τους παραγωγούς αυτών των ροφημάτων. Και προσθέτει ότι "Μια πιο επιστημονική και αυστηρή προσέγγιση είναι αναγκαία".

Η έρευνα διερεύνησε επίσης το ρόλο των εταιριών των αθλητικών ποτών στην "επιστήμη της ενυδάτωσης" και τις σχέσεις τους με μερικούς από τους πιο σημαντικούς αθλητικούς φορείς στο κόσμο σε μια προσπάθεια να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού και να τους πείσουν ότι χρειάζονται κάτι παραπάνω από νερό όταν γυμνάζονται.

Ο Arthur Siegel, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, λέει ότι το κοινό έχει παραπλανηθεί σχετικά με τους κινδύνους της αφυδάτωσης και τις συμβουλές από τη βιομηχανία να «μένει μπροστά από τη δίψα σου”.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέτασε τα επιστημονικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για 431 ισχυρισμούς που αναφέρουν ότι ενισχύουν την απόδοση σε διαφημίσεις, για αθλητικά ροφήματα συμπεριλαμβανομένων και των ροφήματων πρωτεΐνης.
Εάν οι αποδείξεις δεν ήταν ξεκάθαρες από τις διαφημίσεις, επικοινώνησαν με τις εταιρείες για περισσότερες πληροφορίες.

Ωστόσο, μόνο για τρεις (2,7%) των μελετών, κρίθηκαν υψηλής ποιότητας και με χαμηλό κίνδυνο μεροληψίας (bias). Λένε ότι αυτή η απουσία υψηλής ποιότητας αποδεικτικών στοιχείων είναι "ανησυχητική" και καλούν για καλύτερη έρευνα στον τομέα αυτό.

Ο καθηγητής Τιμ Noakes από το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, λέει ότι ενώ τα αθλητικά ποτά μπορεί να είναι χρήσιμα για έναν ελίτ αθλητή, οι εταιρείες αθλητικών ροφημάτων σπάνια έχουν μελετήσει τα προϊόντα τους στον συνηθισμένο θαμώνα γυμναστηρίου. Πολλά προϊόντα περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα ζάχαρης.

Ωστόσο, τα αθλητικά ποτά όπως το Lucozade, που παράγεται από την GlaxoSmithKline, και το Powerade, από την Coca Cola, το επίσημο ποτό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, θα έχουν σύντομα την ευρωπαϊκή σφραγίδα έγκρισης που θα αναφέρει ότι "βοηθούν στη διατήρηση της αντοχής-απόδοσης" (help maintain endurance performance). Η GlaxoSmithKline τρέχει επίσης ένα σχολικό πρόγραμμα, για παιδιά 11-14 ετών, που θα εστιάσει σε θέματα όπως τα πλεονεκτήματα των αθλητικών ποτών σε σχέση με το νερό.

Ο Carl Heneghan, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δεν βρήκε «κανένα στοιχείο» για να στηρίξει τους ισχυρισμούς ότι τα ροφήματα πρωτεΐνης αυξάνουν τις επιδόσεις και την ανάκτηση περισσότερο από το να έχει κανείς διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Ο Διατροφολόγος και καθηγητής Mike Lean περιγράφει τα πρωτεϊνικά ροφήματα ως "έναν μάλλον ακριβό τρόπο να λάβει κανείς λίγο γάλα."


10 σχόλια:

  1. Ειναι απλα τα πραμματα. Οταν υπαρχει ισορροπημενη διατροφη δεν χρειαζεται απολυτως τιποτα. Οταν ομως η διατροφη ειναι ελλειπης χρειαζεται και το αντιστοιχο συμπληρωμα. Π.χ. αν δεν τρως αρκετα ψαρια, αυγα και κρεας θελεις συμπληρωμα πρωτεινης και εκει θα δουλεψει.Δεν περνεις απαραιτητες βιταμινες και εισαι αθλητης τοτε εκει το συμπληρωμα βιταμινης θα δουλεψει.Αν τρως απο ολα τα καλα δεν χρειαζεσαι τιποτα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. π.χ. εγω πολλες φορες λογω δουλειας(χορευτης), δεν μπορω α περνω μαζι μου αυγα,γαλα,ψαρια,κρεας και μετα παο 2-3 ωρες υψηλης εντασης χορο και προηγουμενως βαρη, εε δεν θα μεινω και νηστικος οποτε καλυτερα συμπληρωμα πρωτεινης και ενα χυμο ξερω εγω η μπανανα.Αν το κανω αυτο κοντα στο σπιτι δεν θα παρω συμπληρωμα αλλα θα παω να φαω ασπραδια αυγού ή τόνο ή και γαλακτοκομικα στην τελικη. Αυτο που λεει ομως οτι το συμπληρωμα πρωτεινης ειναι ισο με λιγο γαλα διαφωνω καθετα!!!

      Διαγραφή
  2. Μια απλή συνταγή που παρέχει ότι και τα ισοτονικά (περίπου 6% αναλογία) της αγοράς και είναι και τζάμπα:

    50-70 γρ. ζάχαρη
    950-930 ml χλιαρό νερό
    1 γρ. αλάτι

    Αν δεν κάνω λάθος είναι 100 θερμίδες στο στα 500 ml.

    Εναλλακτικά κάτι που προτιμώ για καλύτερη γεύση:

    200 ml χυμό
    300 ml νερό
    0.5 γρ. αλάτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τα ισοτονικα ειναι πραγματι μλκιες. Καλυτερα φαε πριν την προπονηση ανεπεξεργαστους υδατανθρακες και μετα παο αυτη μπανανα παρα αυτες τις μλκιες που βγαζουν. Μια χαρα αντοχη θα εχεις με βρωμη, ρυζι καστανο, μακαρονια ολικης κ.τ.λ. Αλλα για τις πρωτεινες διαφωνω καθετα!! Χρειαζονται ΜΑΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ στους αθλητες.

      Διαγραφή
  3. H whey πρωτεϊνη που είναι η μόδα στις πρωτεϊνες σήμερα είναι επεξεργασμένος ορός γάλακτος.

    Δεν καταλαβαίνω τι διαφορά έχει το κανονικό το γαλατάκι που είμαι και σίγουρος για το τι περιέχει.

    Οι εταιρίες έχουν πρόβλημα καθώς δεν είναι κάτι εξωτικό όπως οι πρωτεϊνες που απομώνοναν από το κρέας βοδινού ή τα αυγά που όπως και να το κάνεις είναι μια (αστεία) δουλειά να ετοιμάσεις.

    Πουλάν κάτι που είναι παραπροϊόν της παραγωγής τυριού, ενώ σε κάθε market υπάρχει η ίδια πρωτεϊνη έτοιμη για λήψη σε φυσική μορφή, πιο γευστική, πιο φτηνή.

    Είναι χαρακτηριστικό πως "σκίζονται" να αποδείξουν πως το γάλα είναι κατώτερο από την πρωτεϊνη whey. Στα άρθρα τους όμως δεν μιλούν για την ποιότητα της πρωτεϊνης αλλά για δυσανεξίες στο γάλα και διάφορα άλλα.

    Στο κάτω κάτω της γραφής για όσους δεν μπορούν υπάρχει και το γιαούρτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. h whey πρωτεινη ειναι πιο γρηγορα απορροφησιμη, πιο φθηνη(σκεψου για μια μεζουρα πρωτεινη αντιστοιχει σε 8 ασπραδια αυγων ή 1,5 λιτρο απαχο γαλα!!) και εννοειται οτι το γαλα και το αυγο ειναι καλυτερα απο αυτην αλλα αυτη ειναι πιο πρακτικη στη μεταφορα. και επισης σκεψου οτι σε ενα μιλκ σεικ στην ουσια περνεις 24 γραμμαρια καθαρης πρωτεινης.Τα γιαουρτια εχουν περισσοτερη πρωτεινη αλλα αργης απορροφησης και επισης πρεπει να φας 2 τετοια απαχα που μας κανουν περιπου 2 ευρω ( 1 μεζουρα στοιχιζει γυρω στα 80 λεπτα απο καλη μαρκα και πρωτεινη).

      Διαγραφή
  4. Η BMJ είχε ζητήσει από τον Stu Phillips , που έχει κάνει αρκετή έρευνα σε θέματα πρωτεινοσύνθεσης και γυμναστικής, αλλά δεν δημοσίευσαν τις απόψεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεδομένου ότι σύμφωνα με τον RDA είναι αποδεδειγμένο ότι το ένας άντρας μπορεί ανάλογα το αν γυμνάζεται, το τι γυμναστική κάνει και το πόσο γυμνάζεται έχει ανάγκη από 0,8 έως το μέγιστο 2g πρωτεΐνης/kg σωματικού βάρους και όχι παραπάνω ακόμα και αν κάνει πρωταθλητισμό. Δεν έχει αποδειχθεί πουθενά ότι παραπάνω πρωτεΐνη προσφέρει περισσότερα οφέλη και ίσως κιόλας επιβαρύνει και τον οργανισμό στο άτομο όσο και να γυμνάζεται..

    Άρα αφού ένα άτομο ας πούμε 70kg χρειάζεται ας πούμε αν κάνει πρωταθλητισμό άρση βαρών 140g πρωτεΐνη ημερησίως, γιατί να πάρεις εσύ που απλά πας γυμναστήριο συμπληρώματα όταν με σωστή διατροφή εύκολα καλύπτεις τις ημερήσιες ανάγκες σου σε πρωτεΐνη;

    Αυτό που δε καταλαβαίνω είναι γιατί κάποιοι θεωρείτε για έναν αθλητή απαραίτητα τα συμπληρώματα όταν το λέτε απλά επειδή το έχετε ακούσει από κάποιον άλλον... Μόνο αν υπάρχει μεγάλη έλλειψη χρόνου τα συμπληρώματα είναι χρήσιμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σωστα!!! Οπως τα λες ακριβως, και οπως τα ειπα και ποιο πανω στις απαντησεις που εδινα. Τελικο συμπερασμα ειναι το εξης: Συμπληρωματα μονο σε εκτακτες περιπτωσεις οπου δεν υπαρχει η ευκολια για τροφη.

      Διαγραφή