Μήπως η αντιβίωση παχαίνει τα παιδιά;

Το θεωρούν πολύ πιθανό ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Από το 1950, έχει γίνει χρήση αντιβιοτικών σε μικρές δόσεις σε ζώα , όχι για την καταπολέμηση λοίμωξης ή νόσου, αλλά για την αύξηση του σωματικού βάρους σε βοοειδή, χοίρους, πρόβατα, κοτόπουλα και γαλοπούλες, και άλλα εκτρεφόμενα ζώα.

Ο Ilseung Cho, MD, MS , και οι συνεργάτες του ήθελαν να διαπιστώσουν πώς τα αντιβιοτικά ενεργούν στο σώμα για να δημιουργήσουν αυτό το αποτέλεσμα, υποθέτοντας ότι χαμηλές δόσεις των φαρμάκων μπορεί να μεταβάλλουν τη σύνθεση και λειτουργία των βακτηριδίων στο έντερο. Το αποτέλεσμα της μελέτης, επιβεβαιώνει τη θεωρία τους για το μικροβίωμα (όρος που αναφέρεται στην κοινότητα των βακτηρίων που ζουν στο στομάχι), και θέτει νέα ερωτήματα για το πώς μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό και την εμφάνιση ασθένειας στο σώμα.

Οι ερευνητές χορήγησαν αντιβιοτικά σε φυσιολογικά ποντίκια και παρατήρησαν ότι οι ποντικοί που λάμβαναν αντιβιοτικά ανέπτυξαν αυξημένη μάζα λίπους και ποσοστό σωματικού λίπους. Μετά από περίπου έξι εβδομάδες, οι ποντικοί που έλαβαν τα αντιβιοτικά είχαν πάρει περίπου 10 έως 15 τοις εκατό περισσότερη λιπώδης μάζα από τα ποντίκια που δεν είχαν λάβει αντιβιοτικά.

"Με τη χρήση αντιβιοτικών, βρήκαμε ότι μπορούμε να χειριστούμε πραγματικά τον πληθυσμό των βακτηριδίων και να μεταβάλλουμε τον τρόπο που μεταβολίζουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά, "είπε ο Δρ Cho, καθηγητής της ιατρικής και αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος για το τμήμα της Γαστρεντερολογίας στο Τμήμα Ιατρικής. "Σε τελική ανάλυση, ήμασταν σε θέση να επηρεάσουμε τη σύνθεση του σώματος και την ανάπτυξη σε νεαρά ποντίκια αλλάζοντας το μικροβίωμα μέσω αυτής της έκθεσης σε αντιβιοτικά."

Τα αντιβιοτικά ανακαλύφθηκαν στο αρχές του 20ου αιώνα, και τέθηκαν σε ευρεία χρήση μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με ουσιαστικά δημόσια οφέλη για την υγεία. Η χρήση αυτών των αντιμικροβιακών παραγόντων έχει αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι το μέσο παιδί στις Η.Π.Α. λαμβάνει ένα κύκλο αντιβιοτικής θεραπείας κάθε χρόνο. Ωστόσο, αναφέρουν οι ερευνητές ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι η έκθεση στα αντιβιοτικά μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Και να προσθέσουμε και εμείς ότι στην Ελλάδα τα παιδιά μάλλον λαμβάνουν πάνω από ένα κύκλο αντιβίωσης το χρόνο αν κρίνουμε από το πόσο εύκολα οι γιατροί δίνουν αντιβίωση με το παραμικρό και οι γονείς πια έχουν πειστεί ότι το κρυολόγημα του παιδιού τους δεν φεύγει χωρίς αντιβίωση.

"Η έρευνα αυτή δείχνει τη σημασία του μικροβιώματος για καταστάσεις όπως η παχυσαρκία" είπε ο επικεφαλής ερευνητής Martin J. Blaser, MD, καθηγητής Ιατρικής και πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Langone Medical Center. "Η αύξηση της παχυσαρκίας σε όλο τον κόσμο συμπίπτει με την εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών, και πειραματικά φαίνεται να υπάρχει μια συσχέτιση. Είναι πιθανό ότι η πρώιμη έκθεση σε αντιβιοτικά στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει προδιάθεση για παχυσαρκία αργότερα."

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature
 

2 σχόλια:

  1. εχω καποια σχολια να κανω, φιλικα παντα. θεωρω πως απο την στιγμη που καποιος/οι μπαινουν στη διαδικασια να κανουν κριτικη επι επωνυμων σκευασματων, προιοντων κλπ κλπ θα επρεπε να το κανουν επωνυμα. ετσι αντιστοιχως και εγω ως καταναλωτης να ξερω ποια ειναι τα διαπιστευτηρια σας, το βιογραφικο και οι γνωσεις που σας ακολουθουν ωστε να νιωθω ασφαλης με τα οσα λετε. οφειλω να πω πως βρισκω το μπλογκ εξαιρετικα ενδιαφερουσα προσπαθεια ΟΜΩΣ επειδη επι του συνολου βλεπω εκτενεστατες κριτικες επι σχεδον παντος διατροφικου επιστητου, αγχωνομαι λιγο για τις γνωσεις και τις προθεσεις των συγγραφεων. και για να πω συγκεκριμενα δυο πραγματα που με ξενισαν και ορμωμενη απο αυτα γραφω το παρον σχολιο. πχ διαιτα ορακ και ο διαιτολογος της: ξεκινησα αγοραζοντας το βιβλιο και βλεποντας αποτελεσμα επισκεφτηκα τον εν λογω κυριο. εχοντας εμπειρια και απο αλλους διαιτολογους οφειλω να πω οτι ειδα ενα τεραστιο χασμα. μιλαμε για εναν ανθρωπο ΓΝΩΣΤΗ πραγματικο του επιστημονικου του πεδιου. και πανω απο ολα ΑΝΘΡΩΠΟΥ. και επειδη εχω ενα ζητημα υγειας οφειλω να πω πως η διατροφικη φιλοσοφια που σου διδασκει βοηθαει σε ενα ποσοστο αρκετα. και για να μην παρεξηγηθω: ενα προβλημα υγειας ειναι περιπλοκο. η διατροφη και η ψυχολογια ειναι μερη καθε προβληματος. μεσω αυτης της διατροφης τουλαχιστον δυο απο τις μεταβλητες βελτιωθηκαν. επισης η διατροφη ηταν αποτελεσματικη και εχει διαρκεια στο χρονο (πανε δυο χρονια απο τις επισκεψεις μου εκει). δευτερο ζητημα το σκευασμα flat belly. σε τεραστια κριση φουσκωματος που τιποτα δεν με ηρεμουσε εγω ειδα αποτελεσμα απο το συγκεκριμενο σκευασμα. εκανα υπομονη τρεις μερες και ειδα βελτιωση. και εδω να τονισω οτι εχω δοκιμασει τα παντα για φουσκωμα. δεν λεω πως το εν λογω σκευασμα ειναι η λυση ουτε πανακεια, αλλα αρνουμαι να γενικευσω και να πω αντιστοιχως πως ειναι αχρηστο. ισψς λειτουργει για καποιους ισως οχι. αντιστοιχως εχω συμφωνησει σε πολλα απο τα posts σας. ομως ειναι ποστ που οφειλεται να τα θεσετε με διαφορετικο τροπο αν οχι επωνυμα. κανεις απο τους αναγνωστες δεν γνωριζει ποιοι ειστε και αν ειστε διατροφολογοι ωστε να μπορει να κρινει κατα ποσο εκφερετε μια απλη αποψη η μια εμπεριστατωμενη κριτικη χρησιμη για το κοινο. και θεωρω πως ως διαιτολογοι θα γνωριζετε πως για να πουμε κατι και να το στηριξουμε πρεπει να ακολουθουν στοιχεια που να στηριζουν αυτο που λεμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. Σχετικά με την τελευταία πρόταση σας: Οι πληροφορίες που αναφέρουμε στηρίζονται μόνο σε επιστημονικά δεδομένα (αλλιώς δεν θα τα γράφαμε), όχι σε προσωπικές εμπειρίες και απόψεις και αυτό το διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας τις αναρτήσεις μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή