Μας ζητήθηκε να κάνουμε κριτική στο παστέλι. Το παστέλι κλασσικά παράγεται με σουσάμι και μέλι. Σήμερα παράγεται κυρίως με ζάχαρη αλλά και γλυκόζη και φρουκτόζη. Συγκρίναμε 3 μάρκες που φτιάχνουν το κλασσικό παστέλι με σουσάμι: Βιολογικό της εταιρίας Farma, της εταιρίας Αφοί Χαϊτογλου και του Καζινό. Σε γενικές γραμμές όλα έχουν τα ίδια συστατικά σουσάμι, ζάχαρη, μέλι.
Το παστέλι του Χαϊτογλου και του Καζινό περιέχουν σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης, αυτό βέβαια δεν είναι επιθυμητό μιας και το σιρόπι αυτό είναι μια επεξεργασμένη μορφή ζάχαρης που είναι πιο φτηνή από τη πραγματική ζάχαρη και έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Στην ουσία έχει την ίδια δράση στον οργανισμό με τη ζάχαρη, ίσως και χειρότερη. Έχει συσχετιστεί με την αύξηση πιθανοτήτων εμφάνισης παχυσαρκίας (όπως και η ζάχαρη), ενώ μία έρευνα του UCLA συσχέτισε τη φρουκτόζη με την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Οπότε γι αυτούς τους λόγους καλό είναι να προτιμήσεις παστέλι που παράγεται με ζάχαρη και όχι το σιρόπι. Δεν βρήκαμε παστέλι που είχε παραχθεί μόνο με μέλι, προφανώς θα ήταν πιο ακριβή η παραγωγή του. Έχει αρκετές θερμίδες με μια μερίδα των 30 γραμμαρίων να κυμαίνεται μεταξύ 150-170 θερμίδες, τα λιπαρά είναι κυρίως ακόρεστα και προέρχονται από το σουσάμι αφού δεν υπάρχουν άλλα πρόσθετα λιπαρά στο προϊόν φτάνοντας, τα 60% των συνολικών θερμίδων. Αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ, ωστόσο τα λιπαρά αυτά είναι κυρίως τα καλά λιπαρά τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα. Η πρωτεΐνη σε γενικές γραμμές είναι περισσότερη απ'ότι μια συνηθισμένη μπάρα δημητριακών.
Το παστέλι μπορεί να αποτελέσει ένα πιο υγιεινό σνακ σε σχέση με τις γνωστές μπάρες δημητριακών αφού περιέχει αρκετή πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, κάποιες αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες και μια καλή ποσότητα μετάλλων όπως ασβέστιο και σίδηρο. Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάς ότι περιέχει αρκετή ζάχαρη με το μεγαλύτερο ποσοστό των υδατανθράκων να προέρχεται από κάποια μορφή σακχάρων, και αρκετές θερμίδες. Βάλε όριο μια μερίδα περίπου των 30 γραμμάριων, οι περισσότερες συσκευασίες είναι 100 γραμμάρια, τα 100 γραμμάρια έχουν πάνω από 500 θερμίδες. Το καλό είναι ότι λόγω των λιπαρών, της πρωτεΐνης και των φυτικών ινών το παστέλι είναι πιο χορταστικό από τα συνηθισμένα συσκευασμένα σνακ.
Διαιτολόγε λατρεύω τα παστέλια του carrefour, είναι πεντανόστιμα και οικονικμικά. Μήπως κάτι λάκκο έχει η φάβα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για το σχόλιο, σαν αρχή μας όμως είναι να μην επιτρέπουμε σχόλια που είναι κάτα κάποιο τρόπο διαφημιστικά.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Δεν βρήκαμε παστέλι που είχε παραχθεί μόνο με μέλι, προφανώς θα ήταν πιο ακριβή η παραγωγή του"
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ομως υπαρχει σε γνωστο Super Market το παστελι ΑΦΩΝ Ι.ΛΑΜΠΡΟΥ με μονο δυο συστατικα σουσαμι μελι.
Ευχαριστούμε για την πληροφορία.
ΔιαγραφήΣτα δωδεκανησα υπαρχει το τοπικο προιον που λεγεται μελεκουνι και εχει μονο σουσαμι και μελι και ειναι γεματο σε ολα τα super market..
ΔιαγραφήΤο παστέλι των Λάμπρου το βρίσκω συχνά και στα coffeeway. Εξειρετικό.
ΔιαγραφήΣτο Ζάχαρη - Κανέλα των αμπελοκήπων βρίσκω εκτός από το Μελεκούνι και το Παστέλειον, επίσης χωρίς ζάχαρη, με μέλι που δεν έχει θερμανθεί για να μη χαθούν τα ευεργετικά συστατικά του (1,70€ τα 50 gr δεν το λες οικονομικό βέβαια).
Επισης το παστελι Ολυμπος εχει μονο μελι και σουσαμι....
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαιτολόγε, είναι το φυστικοβούτυρο ασφαλές σαν προϊον; Ποιά μάρκα στα ράφια του σούπερ-μαρκετ να προτιμάμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα περισσότερα έχουν μερίκως ή ολικώς υδρογονωμένα λάδια και φυτικά λιπαρά (τρανς λιπαρά) που πρέπει να αποφεύγουμε. Να το χρησιμοποιούμε, λοιπόν σαν καθημερινή πηγή πρωτεϊνης;
Παρεμπιπτόντως, γιατί δεν αναφέρεται καθαρά η ύπαρξη τρανς λιπαρών στα προϊόντά;
Μπορείτε, αν σας είναι εύκολο, να αναρτήσετε κάποιο σχετικό αρθρο;
Σας ευχαριστώ!!!
Πολυ ωραια η ιδεα του/ης φιλου/ης μας πιο πανω σχετικα με την κριτικη στο φυστικοβουτηρο. Εγω το χρησιμοποιω αρκετα συχνα και το θεωρω απαραιτητο για μια ισορροπημενη διατροφη. Χωρις να θελω να κανω διαφημιση πιστευω οτι το καλυτερο απο θεμα ποιοτητας και τιμης ειναι το sun-pat ενω το skippy οπως και πολλα αλλα εχουν τρανς λιπαρα. Απο την αλλη μηπως καποια συστατικα αποκρυπτονται απ τον καταναλωτη και δεν αναγραφονται οπως αναφερεται στην κριτικη του διατολογου για τα τρανς λιπαρα;
ΔιαγραφήΚαθώς περνάω κι εγώ φάση...φυστικοβούτυρου, προσθέτω κι εγώ το αίτημα για κριτική στο προϊόν -έχω μάλιστα τις ίδιες ακριβώς απορίες με τον φίλο ανώνυμο παραπάνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΓ ό,τι και να'ναι πάντως, είναι πεντανόστιμο το άτιμο, ειδικά με λίγη μαρμελάδα από πάνω. :-)
Υπάρχει παστέλια μόνο με μέλι και προέρχεται από μια πόλη με παράδοση στα παστέλια (Καλαμάτα). Αν θελέτε μπορώ να σας πω την μαρκα. Μάλιστα θεωρείται απο τα γευστικοτερα που υπαρχουν. Αν μου πείτε που να το στείλω, σας το στέλνω για review...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαιτολογε ο οργανισμος υστερα απο την καταναλωση σουσαμιου δεν απορροφα αρκετο μεγαλο μερος απο αυτο ή ειναι δυσκολο να το διασπασει?
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.mel.gr/content.asp?id=3
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο με μέλι.
H ζάχαρη δεν αποτελείται απο γλυκόζη και φρουκτόζη? το μέλι δεν αποτελείται απο μίγμα γλυκόζη φρουκτόζης και ζάχαρης?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εταιρεια ειναι των ΑΦΩΝ Ι. ΛΑΜΠΟΥ, ανευ Ρ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξερω εαν ειναι καλυτερο σαν φιρμα, πλην ομως το παραδοσιακο παστελι ειναι ΜΑΛΑΚΟ, οχι τραγανο και εχει μονον σουσαμι και 100% μελι, χωρις ζαχαρη κλπ
Το δικο τους ειναι στην λευκη συσκευασια!
http://pasteli.com/index.php?route=product/product&product_id=94
Τα Παστέλια Αμόργιον είναι τα πιο αγνά και παραδοσιακά. Τα βρίσκω σε μια κάβα της γειτονιάς μου. Μόνο με μέλι και σουσάμι. Κανένα συντηρητικό, εκτός από φυσικό χυμό λεμονιού.
ΑπάντησηΔιαγραφή