Τώρα που έρχεται το καλοκαίρι, οι χυμοί έχουν τα πάνω τους και είναι και ευκαιρία να βελτιώσεις τη διατροφή σου. Μην βιάζεσαι.. Για κοίτα καλά τι πίνεις. Το ήξερες ότι ο συμπυκνωμένος χυμός θεωρείται μορφή πρόσθετης ζάχαρης; Και όμως ο 100% χυμός σου μπορεί να έχει περισσότερη ζάχαρη από αυτό που πίστευες. Όταν βλέπεις ένα χυμό που αναφέρει "χωρίς ζάχαρη" αλλά αποτελείται από 2-3 συμπυκνωμένους χυμούς όπως αχλαδιού, μήλου κτλ, αυτό θα πρέπει να σε υποψιάζει. Τι γίνεται;...
Βασικά ο συμπυκνωμένος χυμός είναι χυμός που του έχει αφαιρεθεί το νερό, και αυτό γίνεται γιατί είναι πιο εύκολο στη μεταφορά του. Όταν όμως ξανά-χρησιμοποιείται, οι παραγωγοί κάνουν κάτι στο χυμό, το περνάνε από τη διαδικασία απογύμνωσης, μία πολύπλοκη επεξεργασία όπου αφαιρείται το χρώμα, η γεύση και τα θρεπτικά συστατικά και αυτό που μένει είναι στην ουσία ένα ακριβό ζαχαρόνερο, ένα γλυκαντικό δηλαδή. Έτσι ο παραγωγός χυμού βρίσκει το "παραθυράκι" στη νομοθεσία να αναγράφει στη συσκευασία του "χωρίς ζάχαρη", όμως λέει ψέματα. Προτίμησε φρέσκους χυμούς.
Γράψτε και για την...ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠήγαινε εδω:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://natofao.blogspot.com/2010/04/6000.html
Αρχικά θέλω να σας συγχαρώ για το blog και την προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναφορικά με τους χυμούς αυτά που γράφουν στην ετικέτα σχετικά με την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και τις θερμίδες δεν ισχύουν;
Και κάτι άλλο... Όταν λέτε ''ξανά-χρησιμοποιείται'' εννοείται ότι τους παίρνουν πίσω όταν λήξουν και τους ξαναβράζουν;
SP
SP
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για το σχόλιο σου.
Η περιεκτικότητα και οι θερμίδες ισχύουν. Έρευνα που ανέλυσε 2299 δείγματα χυμού πορτοκαλιού έδειξε ότι περιέχουν την ποσότητα βιταμίνης C που αναφέρουν (θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι η βιταμίνη χάνεται πολύ γρήγορα όταν ανοιχτεί η συσκευασία).
Όταν λέω ''ξανά-χρησιμοποιείται" εννοώ όταν ξαναπροσθέσoυν νερό στο συμπυκνωμένο χυμό για να το φέρουν στην αρχική του μορφή.
Μάλιστα. Ευχαριστώ για την απάντηση. Να ρωτήσω και κάτι άλλο. Όταν στίβουμε ένα χυμό και τον αφήσουμε για ώρα θα ξινίσει. Το αντίθετο συμβαίνει με τους συσκευασμένους χυμούς που η γεύση τους διατηρείται αναλλοίωτη. Πως γίνεται αυτό; Υποτίθεται ότι είναι 100% φυσικοί χυμοί και δεν έχουν συντηρητικά. Μήπως τελικά έχουν;
ΑπάντησηΔιαγραφήSP
Οπως αναφέρεται και στην ανάρτηση, οι συμπυκνωμένοι χυμοί έχουν διαφορετκά χαρακτηριστικά από τους φρέσκους χυμούς και κατά συνέπεια αυτό επηρεάζει και τη γεύση και το χρόνο διάρκειας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ βασικός λόγος που οι συμπυκωμένοι χυμοί του εμπορίου αντέχουν περισσότερο είναι γιατί έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία (παστερίωση κλπ)
ΑπάντησηΔιαγραφή"οι παραγωγοί κάνουν κάτι στο χυμό, το περνάνε από τη διαδικασία απογύμνωσης, μία πολύπλοκη επεξεργασία "
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατι κανουν αυτη την επεξεργασια, που τους ωφελει?
"όπου αφαιρείται το χρώμα, η γεύση και τα θρεπτικά συστατικά και αυτό που μένει είναι στην ουσία ένα ακριβό ζαχαρόνερο, ένα γλυκαντικό δηλαδή."
Το χρωμα και η γευση ειναι ιδιοτητες, εννοειτε οτι αφαιρουνται οι ουσιες που χαριζουν γευση και χρωμα, ομως απορω, γιατι να το κανουν αυτο?
Έχω παρατηρήσει στους διάφορους χυμούς της αμιτα στη βάση του κουτιού κόκκινα νούμερα 1 2 3 4 5 6 και πάντα λείπει ένα από αυτά τα νούμερα,αυτό τι μπορεί να σημαίνει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω την εξης απορια για τους "φυσικους" χυμους που βρισκουμε στις υπεραγορες. Βλεπω τεραστιες ποσοτητες χυμων απο πολλες εταιρες και ολα αυτα σε ενα καταστημα μονο, σε μια πολη. Αναρωτιεμαι εαν σκεφτω τις ποσοτητες που υπαρχουν σε ολα τη χωρα, απο που προερχονται αυτες οι αστρονομικες ποσοτητες, με δεδομενο οτι πρεπει να απαιτουνται εξισου αστρονομικες ποσοτητες φρουτων. Ειναι κατι που με τρομαζει και φυσικα με βαζει σε αμφιβολιες για την αξια των χυμων αυτων. Ομως οι τοσο τεραστιες ποσοτητες φρουτων ποθεν? Ευχαριστω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Ελληνικές εταιρίες χυμών δεν είναι υποχρεωμένες να παράγουν τους χυμούς τους μόνο από φρούτα από την Ελλάδα (δυστυχώς).
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας οι συμπυκνωμενοι χυμοί που αναγράφουν ότι περιέχουν ζαχαρη,τι είδους ζάχαρης περιέχουν;
ΑπάντησηΔιαγραφή