Πόσα ποτά θα πιεις σήμερα;

Αυτό το σαββατοκύριακο το αλκοόλ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Μερικοί άνθρωποι ξέρουν τα όρια τους και άλλοι όχι. Μάθε λοιπόν πόσο μπορείς να πιεις και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό. Τα παρακάτω στοιχεία δείχνουν χοντρικά ένα μέσο όρο της ποσότητας αλκοόλ που βρίσκεται στο αίμα σου μετά από μία ώρα. Ωστόσο τονίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα.
*Ένας άντρας που ζυγίζει περίπου 80 κιλά μετά από 1 ποτό η περιεκτικότητα σε αλκοόλ (γρ. ανά λίτρο αίματος) στο αίμα του θα είναι 0,20, μετά από 2 ποτά 0,40, μετά από 3 ποτά 0,60, μετά από 4 ποτά 0,80, μετά από 5 ποτά 1,10, μετά από 6 ποτά 1,30.
*Μια γυναίκα που ζυγίζει περίπου 65 κιλά μετά από 1 ποτό η περιεκτικότητα σε αλκοόλ (γρ. ανά λίτρο αίματος) στο αίμα της θα είναι 0,30, μετά από 2 ποτά 0,70, μετά από 3 ποτά 1,00, μετά από 4 ποτά 1,30, μετά από 5 ποτά 1,60, μετά από 6 ποτά 1,90.
Ένα ποτό θεωρείται: 40 ml ουίσκι, βότκα κτλ., 330 ml μπύρα,150 ml κρασί.

Το κατώτερο επιτρεπτό όριο για οδήγηση είναι τα 0,50 gr/l (γρ. ανά λίτρο αίματος).
Τώρα για δες τι συμβαίνει στον σώμα σου όταν πίνεις:...

Ανακοίνωση ΕΟΦ: Ανεπιθύμητες ενέργειες συμπληρωμάτων διατροφής.

Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι τα προϊόντα POWER Tabs, POWER Strips και DESIRE των παραγωγών οίκων HERBAMAX και NORMAX, τα οποία διακινούνται πιθανώς και στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου χωρίς να είναι γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ, είναι πιθανόν να προκαλούν την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών,όπως δυσκολία στην αναπνοή και διόγκωση στην περιοχή του λαιμού, σύμφωνα με ενημέρωση μέσω που ελήφθη μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα. Τα συγκεκριμένα προϊόντα προωθούνται ως φυτικά προϊόντα που προορίζονται για την ενίσχυση της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Ανακοίνωση ΕΟΦ: Νοθευμένα συμπληρώματα διατροφής.

FAT BURNER No.1: Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι το προϊόν FAT BURNER No. 1, το οποίο διακινείται πιθανώς και στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου χωρίς να είναι γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ, είναι νοθευμένο με παράγωγα των ουσιών sildenafil και sibutramine, σύμφωνα με ενημέρωση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα. Το συγκεκριμένο προϊόν προωθείται ως φυτικό προϊόν που προορίζεται για την απώλεια βάρους και, όπως προέκυψε από εργαστηριακή ανάλυση, περιέχει παράγωγα των ουσιών sildenafil και sibutramine, χωρίς να αναφέρονται στην επισήμανση του προϊόντος. Η δραστική ουσία sildenafil περιέχεται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν ληφθεί ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό. Η δραστική ουσία sibitramine έχει αποσυρθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας.
DURAZEST: Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι το προϊόν DURAZEST, το οποίο διακινείται πιθανώς και στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου χωρίς να είναι γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ, είναι νοθευμένο με ουσία ανάλογη της sildenafil...

Οι χορηγίες από εταιρίες τροφίμων που κλείνουν στόματα.

Έχουμε μιλήσει και στο παρελθόν για το ρόλο που παίζουν οι χορηγίες εταιριών τροφίμων σε διάφορες εκδηλώσεις. Η έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης από τη μία είναι καλό γιατί πολλοί οργανισμοί λαμβάνουν χρήματα για καλό σκοπό, από την άλλη φαίνεται να είναι άλλο ενα κολπάκι για να μπορούν μερικές εταιρίες τροφίμων να ενισχύσουν την δημόσια εικόνα τους και των προϊόντων της η ακόμα και να κατευθύνουν κάποια πράγματα προς όφελος τους. Παράδειγμα: μαθαίνουμε ότι στις ΗΠΑ η Coca Cola και η Pepsi άρχισαν συζητήσεις για να επιχορηγήσουν τον διεθνή ανθρωπιστικό οργανισμό Save the Children (Σώσε τα Παιδιά). Αυτός ο ισχυρός οργανισμός έχει αφιερωθεί στην υγεία των παιδιών (αυτό περιλαμβάνει τη διατροφή και τη παχυσαρκία) στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Μέχρι τώρα ήταν θερμός υποστηρικτής της ιδέας να μπουν επιπλέον φόροι στα αναψυκτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες (μια ιδέα που συζητείται εδώ και καιρό) ως τρόπο καταπολέμησης της παχυσαρκίας. Όταν όμως αυτός ο ανθρωπιστικός οργανισμός ξεκίνησε τις συζητήσεις με τις δυο εταιρίες αναψυκτικών, μετά από λίγο ανακοίνωσε ότι θα σταματήσουν να υποστηρίζουν την ιδέα των φόρων για αναψυκτικά. Πολλοί αναλυτές δεν το θεωρούν αυτό σύμπτωση αλλά μια ξεκάθαρη νίκη των εταιριών αναψυκτικών, οι οποίες με τα χρήματα τους και τις επιχορηγήσεις τους κατάφεραν να κλείσουν στόματα. Αυτό συμβαίνει παντού. Αν μια εταιρία χορηγήσει η τελοσπάντων δώσει χρήματα με κάποιο τρόπο (δώρα,ταξίδια κτλ) είτε σε οργανισμό, είτε σε εκδόσεις, είτε σε άνθρωπο (π.χ. ιατρούς, διαιτολόγους) μπορεί να μη φαίνεται ξεκάθαρα στον καταναλωτή, αλλά στην ουσία αγοράζει τη σιωπή τους. Έτσι για παράδειγμα...

Φάρμακα και Αλκοόλ. Δεν πάνε μαζί.

Αυτές τις μέρες είναι πολύ πιθανό να πιεις οινοπνευματώδη ποτά και αυτό δεν είναι κακό όταν γίνεται με μέτρο. Τι γίνεται όμως όταν παίρνεις και φάρμακα; Πως επηρεάζει τον οργανισμό ο συνδυασμός αλκοόλ-φαρμάκων;
*Παυσίπονα (ασπιρίνη, παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη): αυξημένες πιθανότητες αιμορραγίας στο στομάχι, αυξημένη δράση αλκοόλ, και πιο συγκεκριμένα για την παρακεταμόλη: αυξημένη βλάβη στο συκώτι.
*Αντιβιοτικά: μειωμένη δράση φαρμάκου, ναυτία, πονοκέφαλο.
*Αντικαταθλιπτικά: αυξημένες ηρεμιστικές ιδιότητες, μειωμένη δράση φαρμάκου, πιθανή αύξηση πίεσης.
*Αντιδιαβητικά: μειωμένη δράση φαρμάκου, ναυτία,...

Φρουκτόζη. Τελικά είναι πιο υγιεινή;

Όχι ακριβώς. Η φρουκτόζη είναι ένας μονοσακχαρίτης και είναι πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Αυτό οδηγεί πολλά άτομα να την χρησιμοποιούν ως υποκατάστατο ζάχαρης για να γλυτώσουν θερμίδες. Επιπλέον συστήνεται σε διαβητικούς γιατί δεν επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στο βαθμό που τα επηρεάζει η ζάχαρη, έχει δηλαδή χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Στη φύση η φρουκτόζη υπάρχει σε μικρές ποσότητες σε φρούτα και λαχανικά, αλλά και στην απλή άσπρη ζάχαρη (η ζάχαρη αποτελείται από φρουκτόζη και γλυκόζη). Ωστόσο υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι τελικά η φρουκτόζη δεν είναι τόσο αθώα όσο πιστεύαμε. Σύμφωνα με έρευνες φαίνεται ότι η φρουκτόζη μεταβολίζεται με διαφορετικό τρόπο και αποθηκεύεται πιο γρήγορα σε λίπος απ' ότι η απλή ζάχαρη. Επιπλέον μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης που μπορεί να λαμβάνουμε μέσω συστατικών όπως σιρόπι φρουκτόζης που αποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη, και βρίσκεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, συσχετίζεται με αύξηση τριγλυκεριδίων στο αίμα. Eνώ φαίνεται να επηρεάζει και διάφορες ορμόνες όπως ινσουλίνη, λεπτίνη, και γκρελίνη και αυτό με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ η απλή άσπρη ζάχαρη αποτελείται και αυτή από φρουκτόζη και γλυκόζη, μεταβολίζεται διαφορετικά από τα παράγωγα φρουκτόζης που βρίσκουμε σε συσκευασμένα προϊόντα. Και φυσικά θα το τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι τα φρούτα περιέχουν φρουκτόζη αλλά σε μικρές ποσότητες σε σχέση με συσκευασμένα επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ η φρουκτόζη στα φρούτα συνοδεύεται και από φυτικές ίνες με αποτέλεσμα ο οργανισμός να την αντιμετωπίζει διαφορετικά σε σχέση με τεχνητή πρόσθετη φρουκτόζη.
Συμπέρασμα: Η μικρή...

Έρευνα για τη σαμπάνια.

Μιας και είναι μέρες γιορτής αποφασίσαμε να αναρτήσουμε μια πρόσφατη έρευνα για την σαμπάνια. Ερευνητές από τη Γαλλία ανακάλυψαν τον καλύτερο τρόπο να σερβίρουμε τη σαμπάνια (και άλλα αφρώδη κρασιά) για να μη χάσει τις φυσαλίδες και τη γεύση της. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry έδειξε ότι ο καλύτερος τρόπος να σερβίρεις τη σαμπάνια είναι από τα πλάγια σιγά-σιγά (όπως στη φωτογραφία). Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό διατήρησε τη διπλάσια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το αν σερβίρεις τη σαμπάνια χύνοντας τη κατευθείαν στη μέση του ποτηριού. Επιπλέον η έρευνα έδειξε ότι όταν η σαμπάνια είναι κρύα (ιδανικά στους 4 βαθμούς κελσίου), αυτό βοηθά στη μείωση της απώλειας διοξειδίου του άνθρακα. Και μιας και μιλάμε για αλκοόλ, αυτές τις μέρες μπορεί να πιούμε πολύ, κάνε κλικ εδώ για να δεις τι πρέπει να κάνεις.

Ανακοίνωση ΕΦΕΤ: Ανάκληση Μελομακάρονων λόγω μούχλας.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ.ενημερώθηκε από την εταιρεία «ΦΑΙΔΩΝ Α.Ε.», Παντελεήμονας - Νέα Σάντα, Κιλκίς, για τη διακίνηση μελομακάρονων με επιφανειακή ευρωτίαση. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα παρακάτω προϊόντα :
α) Μελομακάρονα, σε πλαστική συσκευασία των 800 γρ., με γραμμοκώδικα (barcode) 5201383501961
β) Μελομακάρονα μπουκίτσες, σε πλαστική συσκευασία των 800 γρ., με γραμμοκώδικα (barcode) 5201383502029
γ) Μελομακάρονα 800 γρ., σε χάρτινη συσκευασία των 800 γρ, με γραμμοκώδικα (barcode) 5201383503224 που αντιστοιχούν σε διάφορους αριθμούς παρτίδας, ήτοι :
L110310 Α&Β με ημερομηνία λήξης 3-2-1011
L110410 A&B με ημερομηνία λήξης 4-2-2011
L110510 A με ημερομηνία λήξης 5-2-2011
L110810 A&B με ημερομηνία λήξης 8-2-2011
L111110 A&B με ημερομηνία λήξης 11-2-2011
L111810 A&B με ημερομηνία λήξης 18-2-2011
L111910 Α&Β με ημερομηνία λήξης 19-2-2011
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε...

4 τροφές που μας αρέσει να τρώμε τα Χριστούγεννα.

Χρόνια Πολλά. Δεν θα σας ζαλίσουμε πολύ σήμερα, αλλά να μερικά παραδοσιακά γιορτινά φαγητά που μας αρέσουν:
1. Σπιτικά κλασσικά μελομακάρονα: Γιατί φτιάχνονται με ελαιόλαδο και καρύδια, πηγές του καλού ακόρεστου λίπους.
2. Γέμιση: Γιατί περιέχει θρεπτικά υλικά όπως ξερά φρούτα και ξηροί καρποί.
3. Λάχανο σαλάτα: Γιατί είναι της εποχής και ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών) και περιέχει ινδόλες, ουσίες που μπορεί να προστατέψουν από καρκίνο.
4. Γαλοπούλα: Γιατί είναι άριστη πηγή πρωτεΐνης και μας χορταίνει.

Ανακοίνωση ΕΟΦ: Υψηλή συγκέντρωση ψευδαργύρου σε συμπλήρωμα διατροφής.

Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι το προϊόν NATURE’s PLUS DIETARY SUPPLEMENT ZINC AMINO ACID CHELATE 50 mg περιέχει ψευδάργυρο σε συγκέντρωση υψηλότερη από τη μέγιστη επιτρεπόμενη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα συμπληρώματα διατροφής, σύμφωνα με ενημέρωση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα. Το συγκεκριμένο προϊόν δεν έχει γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ και τυχόν διάθεσή του στην Ελλάδα είναι παράνομη. Εφιστάται...

Ανακοίνωση ΕΦΕΤ: Ενημέρωση των καταναλωτών ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους.

Οι Έλεγχοι που διενεργεί ο ΕΦΕΤ στην αγορά των τροφίμων κατά την διάρκεια των εορτών θα εντατικοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό με κύριο γνώμονα να διασφαλισθεί η υγεία των καταναλωτών αλλά και τα συμφέροντά του από οποιονδήποτε κίνδυνο ή πρακτική υπονόμευσης τους. Ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές:
*Να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.
*Να αγοράζουν πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.
*Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, στις συνθήκες καθαριότητος του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου απ’ όπου προμηθεύονται τα πουλερικά, τα κρεατικά και άλλα ευαλοίωτα προϊόντα (γαλακτοκομικά, αυγά, κ.λ.π.)
Για την προμήθεια Πουλερικών (Γαλοπούλες - Κοτόπουλα) κ.λ.π. και προϊόντων πτηνοτροφίας:
*Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε ως νωπές (συσκευασμένες ή μη), είτε ως καταψυγμένες.
*Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη 2-4oC και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχωμένους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη -18o C ή και χαμηλότερη.
*Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας, είτε συνηθέστερα σε καρτελάκι μιας χρήσης κατάλληλα τοποθετημένο πάνω στο κρέας).
*Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες πρέπει να φέρουν την σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την...

5 συμβουλές διατροφής για τις γιορτές.

Όπως αναφέραμε σε πρόσφατη ανάρτηση, τελικά τα κιλά των γιορτών δεν είναι τόσα πολλά, η μάλλον δεν είναι ούτε κιλά αλλά μόνο μισό κιλό σύμφωνα με έρευνες. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι τους αρέσει να διαβάζουν οδηγίες για ισορροπημένη διατροφή κατά την διάρκεια των γιορτών. Να τι λέμε εμείς:
1. Το πρώτο βήμα είναι να μην παίρνεις στα σοβαρά όλες αυτές τις συμβουλές που κυκλοφορούν γιατί το μόνο που καταφέρνουν είναι να σε κάνουν να αισθάνεσαι τύψεις και υποχρεωμένος/η να τις ακολουθήσεις κατά γραμμα. Και όταν δεν τα καταφέρεις αισθάνεσαι ακόμα πιο πολλές τύψεις.
2. Δεν ξέρουμε γιατί αλλά αυτές οι συμβουλές υποθέτουν ότι ξαφνικά έχουμε ξεχάσει όλες τις καλές διατροφικές συνήθειες που είχαμε όλο το χρόνο. Εντάξει είναι αναμενόμενο να το παρακάνουμε λίγο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πάθαμε και αμνησία. Φυσικά και θα φάμε πρωινό αν τρώγαμε και πριν τις γιορτές, ούτε χρειάζεται να μας πει κανείς ότι πρέπει να τρώμε φρούτα, αν το κάναμε πριν, θα το κάνουμε και τώρα.
3. Μην πέσεις στη παγίδα να φας τάχα μελομακάρονα λάιτ η ένα πιάτο μόνο με γαλοπούλα και σαλάτα. Να γλυτώσεις τι; Ελάχιστες θερμίδες και ικανοποίηση. Δέξου...

ΚΡΙΤΙΚΗ: Μεβγάλ Harmony 1% με Φρούτα. Ένα επεξεργασμένο γιαούρτι.

ΤΑ ΣΥΝ
* Δεν περιέχει ασπαρτάμη
ΤΑ ΠΛΗΝ:
*Περιέχει πρόσθετες ουσίες

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Άλλο ένα γιαούρτι που αναφέρει ότι δεν περιέχει ζάχαρη και προωθείται για όσους και όσες προσέχουν τις θερμίδες που καταναλώνουν. Το καλό είναι ότι δεν περιέχει τα συνηθισμένα μη-θερμιδικά υποκατάστατα ζάχαρης όπως για παράδειγμα ασπαρτάμη. Περιέχει όμως ουσίες που μπορεί να θεωρηθούν σάκχαρα όπως φρουκτόζη, η οποία σε μικρές ποσότητες δεν φαίνεται να επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα, ωστόσο σε μεγαλύτερες ποσότητες έχει συσχετιστεί με μεταβολικό σύνδρομο και άλλες παθήσεις. Επίσης περιέχει όπως αναφέρει "φρουτοπαρασκεύασμα" φρούτων του δάσους, δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό ακριβώς αλλά υποθέτουμε ότι τα φρούτα είναι κατά κάποιο τρόπο συμπυκνωμένα και αυτό μπορεί να αποτελέσει πηγή σακχάρων. Περιέχει και ολιγοφρουκτόζη, άλλη γλυκαντική ουσία με λιγότερες θερμίδες αλλά και πηγή τεχνητών φυτικών ινών όπως και τροποποιημένο άμυλο για όγκο που όμως δεν έχει καμιά διατροφική αξία. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;

Πόσα είναι τα κιλά των γιορτών τελικά;

Έχουν ξεφυτρώσει παντού άρθρα για το πως να αποφύγεις αυτά τα περιβόητα περιττά κιλά των γιορτών. Μήπως όμως υπερβάλουμε λιγάκι; Λίγες είναι οι έρευνες που δείχνουν πόσα κιλά παίρνουμε. Αυτές που έχουν γίνει έδειξαν ότι παίρνουμε περίπου 1/2 κιλό κατά τη διάρκεια των γιορτών (έρευνα του Πανεπιστημίου Ταφτς). Με λίγα λόγια πολύ λιγότερο από αυτό που φανταζόμαστε. Επιπλέον αυτές οι έρευνες έγιναν σε Αμερικάνους και για μεγαλύτερη περίοδο (6 εβδομάδες) αφού περιλαμβάνουν και την ημέρα των Ευχαριστιών. Μια άλλη έρευνα έδειξε...

Η Coca Cola και η Pepsico χορηγοί του Αμερικάνικου Συλλόγου Διατροφής.

Και μιας και μιλάμε για συλλόγους διατροφής και χορηγίες, ο Αμερικάνικος Σύλλογος Διαιτολόγων (American Dietetic Association) έχει συγκεκριμένους χορηγούς με τους οποίους συνεργάζεται όπως τη Coca Cola, Hershey (μεγάλη εταιρία σοκολάτας), Mars (επίσης γνωστή για τις σοκολάτες της), Pepsico, Kellogg's. Σύμφωνα με το σύλλογο, αυτό δεν επηρεάζει τις απόψεις τους. Σοβαρά; Είναι συνεργασία, ο σύλλογος λαμβάνει χρήματα με κάτι για ανταλλαγή. Μην ξεχνάμε ότι οι εταιρίες θέλουν να πουλήσουν και οι χορηγίες ειδικά με ένα τόσο μεγάλο σύλλογο έχουν ακριβώς αυτό το σκοπό. Σίγουρα τα μηνύματα του συλλόγου δεν είναι πια ανεξάρτητα με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην εμπιστεύεται τον σύλλογο αυτό, γιατί θα επηρεάζεται από τους χορηγούς τους. Και αυτό είναι το πρόβλημα όταν ένας επιστημονικός σύλλογος λαμβάνει χορηγίες από τέτοιες εταιρίες... χάνει την αξιοπιστία του.

Ανάκληση Προϊόντος: Κρουασάν.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., ενημερώθηκε από την ελληνική επιχείρηση «Ι & Σ. Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε.», για την ανάκληση τριών προϊόντων κρουασάν, στα οποία, από αστοχία στην παραγωγική διαδικασία, δεν έχει προστεθεί μέσο συντήρησης (σορβικό οξύ), η έλλειψη του οποίου είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αλλοίωση των προϊόντων, νωρίτερα από την ημερομηνία λήξης τους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής τρία προϊόντα, τα οποία παράγονται και διακινούνται από την εταιρεία «Ι. & Σ. Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε.» :
α. Κρουασάν Μαράτα Σοκολάτα – Φουντούκι, σε συσκευασία των 85 γρ., με ημερομηνίες λήξης 23.12.2010 και 24.12.2010
β. Κρουασάν Μαράτα Βερίκοκο, σε συσκευασία των 85 γρ. , με ημερομηνίες λήξης 23.12.2010 και 24.12.2010 και
γ. Κρουασάν Μαράτα Φράουλα, σε συσκευασία των 85 γρ., με ημερομηνίες λήξης 23.12.2010 και 24.12.2010.

Πρόστιμα σε 94 επιχειρήσεις από τον ΕΦΕΤ.

Από έλεγχους που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις. Μερικές από τις πιο γνωστές επιχειρήσεις: Carrefour, το γνωστό εστιατόριο Mamacas στο Γκάζι, Αφοί Χαΐτογλου (εταιρία που φτιάχνει ταχίνι), PEPSICO - ΗΒΗ, ΜΕΤΡΟ, APPLEBEE 'S, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, ΑΓΝΟ. ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ:

Θεωρείς το παιδί σου δύσκολο στο φαγητό;

Ίσως αυτό φταίει. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν όταν οι μητέρες πιστεύουν ότι το παιδί τους είναι δύσκολο στο φαι επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό τη διατροφική συμπεριφορά τους. Η έρευνα που έγινε σε παιδιά ηλικίας 1-3 ετών έδειξε ότι τα παιδιά κατανάλωναν λιγότερα φρούτα και λαχανικά αν οι μητέρες πίστευαν ότι ήταν δύσκολα στο φαγητό. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι όταν ένας γονιός πιστεύει ότι το παιδί του δεν θα φάει μια συγκεκριμένη τροφή δεν θα το ενθαρρύνει να τη φάει και θα διαλέξει κάτι πιο εύκολο. Παλιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι είναι απαραίτητη η έκθεση σε πολλές διαφορετικές τροφές από νωρίς (και όχι απλά ρυζόκρεμες και έτοιμες φρουτόκρεμες σκόνη) και χρειάζεται να...

ΚΡΙΤΙΚΗ: Knorr Κοτόσουπα Αυγολέμονο.... Με τίποτα.

ΤΑ ΣΥΝ
* Εύκολη παρασκευή
ΤΑ ΠΛΗΝ:
*Περιέχει υδρογονωμένα λιπαρά
*Περιέχει πολλά πρόσθετα

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Άλλη μία σούπα της Knorr που προσφέρει κυρίως αλάτι και διάφορα πρόσθετα. Αυτά τα μεγαλύτερα φακελάκια που φτιάχνουν και μεγαλύτερες ποσότητες σούπας πλασάρουν και υποτίθεται πιο παραδοσιακές συνταγές. Ωστόσο αυτή η σούπα απέχει πολύ από αυτό που λέμε κοτόπουλο αυγολέμονο. Αρχικά να πούμε ότι περιέχει υδρογονωμένα λιπαρά, ενισχυτικά γεύσης γεμάτα νάτριο, και φυσικά όλα τα συστατικά σε σκόνη: σκόνη αυγού, σκόνη κοτόπουλου, σκόνη λεμονιού, σκόνη κρεμμυδιού. Επιπλέον περιέχει και ΒΗΑ, ουσία που χρησιμοποιείται σε τρόφιμα που περιέχουν λίπος για να μην χαλάσουν, η ουσία αυτή όμως έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε πειραματόζωα και το Τμήμα Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών των ΗΠΑ αναφέρει ότι το ΒΗΑ: "αναμένεται να είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Περιέχει λίγες θερμίδες και αυτό γιατί στην ουσία είναι λίγο ρυζάκι με ζωμό και τίποτα άλλο. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;...

Ντροπή στον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων μαζί με Creta Farm μας προσκαλούν σε ημερίδα για το ρόλο της διατροφής στη παιδική παχυσαρκία. Τι να πρωτοπούμε; Θεωρούμε ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη με το να συνεργάζεται με μια εταιρία που γνωρίζουμε ότι δεν προωθεί σε καμιά περίπτωση την υγιεινή διατροφή ούτε σε παιδιά ούτε σε ενήλικες. Είναι γνωστές οι στρατηγικές της Creta Farm να εμφανίζεται σε διάφορες εκδηλώσεις διατροφής ειδικά αυτές που έχουν να κάνουν με παιδιά για να προωθήσει το προϊόν της. Δεν μας πείθει. Αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι εταιρία και κοιτάει να πουλήσει τα προϊόντα της-τη δουλειά της κάνει. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων τι δικαιολογία έχει; που υποτίθεται έχει κρίση και μπορεί να επιλέξει αν θα δεχτεί να συνεργαστεί με την οποιαδήποτε εταιρία τροφίμων; Δεν είναι νέα συνεργασία, για πήγαινε στην ιστοσελίδα της Εβδομάδας Διατροφής του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων και θα δεις διαφήμιση της Creta Farm. Φαντάζομαι ότι τα περισσότερα μέλη του συλλόγου δεν θα συμφωνούσαν με μια τέτοια συνεργασία. Ίσως τα πράγματα ξεκαθαρίσουν λίγο αν αναφέρουμε ότι ο νέος Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων είναι ο γνωστός Γενικός Διευθυντής της Nutrimed, εταιρεία υπηρεσιών διατροφής που συνεργάζεται με όλες αυτές τις εταιρείες, και ο οποίος είχε γράψει ένα άρθρο στο παρελθόν αναφέροντας τα θετικά των αλλαντικών με ελαιόλαδο. Δεν χρειάζεται να είσαι ντετέκτιβ για να καταλάβεις τι συμβαίνει εδώ πέρα. Ντροπή όχι μόνο γιατί γίνεται παραπληροφόρηση του καταναλωτή αλλά γιατί παίζονται τέτοια παιχνίδια στις πλάτες ανυποψίαστων διαιτολόγων που είναι μέλη του συλλόγου.

Μήπως σε παχαίνει το καυσαέριο;

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Οχάιο Στέιτ έδειξε ότι πειραματόζωα (ποντίκια) που εκτέθηκαν σε ατμοσφαιρική ρύπανση από μικρή ηλικία είχαν αυξημένο στομαχικό λίπος και ινσουλινοαντίσταση, ακόμα και όταν τα ποντίκια είχαν μια φυσιολογική διατροφή. Τα ζώα που είχαν εκτεθεί στο καυσαέριο είχαν περισσότερα και μεγαλύτερα λιποκύτταρα στη κοιλιά και υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σχέση με τα ζώα που ακολούθησαν την ίδια διατροφή αλλά βρίσκονταν σε καθαρό περιβάλλον. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρευνες συσχετίζουν το καυσαέριο με τη εμφάνιση παχυσαρκίας. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τον μηχανισμό που προκαλεί αυτά τα συμπτώματα αλλά πιστεύουν ότι...

Ναι στο τρίτο νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας.

Την περασμένη εβδομάδα το πάνελ της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) έδωσε την έγκριση τους για το τρίτο νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας που είχε κατατεθεί στο FDA. Τα δυο προηγούμενα φάρμακα Qnexa και Lorcaserin απορρίφθηκαν λόγω σοβαρών παρενεργειών. Το τρίτο που ονομάζεται Contrave συνδυάζει αντικαταθλιπτικό φάρμακο μαζί με αντι-εθιστικό. Το πάνελ ψήφισε υπέρ, αναφέροντας ότι τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους που έχει αυτό το φάρμακο. Οι επιστήμονες είχαν ανησυχίες σχετικά με τις παρενέργειες που επηρέαζαν την καρδιά. Μια από τις παρενέργειες είναι η αύξηση της πίεσης και προσθέτουν ότι η έλλειψη στοιχείων δυσκολεύει τον προσδιορισμό ασφάλειας του φαρμάκου για άτομα που έχουν υψηλότερες πιθανότητες για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Επιπλέον η απώλεια βάρους δεν είναι τεράστια. Το μίνιμουμ σύμφωνα με τα κριτήρια του FDA είναι ότι πρέπει να προκαλεί τουλάχιστον 5% παραπάνω απώλεια βάρους σε σχέση με ένα εικονικό φάρμακο και θα πρέπει να μειώνει το συνολικό σωματικό βάρος κατά τουλάχιστον 5% μετά από ένα χρόνο χρήσης. Σε μία έρευνα το Contrave προκάλεσε μόνο 4,2% παραπάνω απώλεια ενώ σε μια δεύτερη έρευνα...

ΚΡΙΤΙΚΗ: Elite Φρυγανιές Ζυμώματα. Δεν διαφέρει από την κανονική φρυγανιά και δεν είναι τόσο "χωριάτικη".

ΤΑ ΣΥΝ:
* Λίγα λιπαρά
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Περιέχουν αρκετά επεξεργασμένα συστατικά

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Οι φρυγανιές είναι μια συνηθισμένη σύγχρονη διατροφική συνήθεια, ωστόσο η μορφή της φρυγανιάς όπως τη ξέρουμε σήμερα δεν υπήρχε παλιά, στα χωριά απλά ξεραινόταν το ψωμί και το κάνανε παξιμάδι για να μην το πετάξουν. Δεν ξέρω λοιπόν τι εννοεί εδώ η Elite με τον όρο "χωριάτικες" επειδή δηλαδή δεν είναι το συνηθισμένο παραλληλόγραμμο σχήμα και είναι λίγο πιο στρογγυλοποιημένα σαν μια φέτα ψωμί; Συγκρίναμε τις φρυγανιές Ζυμώματα με τις κανονικές φρυγανιές της Elite και να τι διαπιστώσαμε: Έχουν σχεδόν την ίδια διατροφική αξία (θερμίδες, πρωτεΐνη κτλ.) με εξαίρεση τα λιπαρά όπου οι Χωριάτικες έχουν περισσότερα λιπαρά. Επιπλέον οι Χωριάτικες (Ζυμώματα) παράγονται με 2 διαφορετικά αλεύρια (μαλακό-που παράγεται από μαλακό σιτάρι είναι πιο ψιλό και χρησιμοποιείται συνήθως για κέικ και το σκληρό αλεύρι), περιέχει και ρυζάλευρο και ζάχαρη και άλλα επιπλέον συστατικά. Ενώ οι κλασσικές φρυγανιές περιέχουν απλά αλεύρι, γλουτένη, λίπος, προζύμι και βελτιωτικό. Με λίγα λόγια άλλο ένα κόλπο των εταιριών να προωθήσουν ένα προϊόν που δεν είναι αυτό που λέει. Πως γίνεται η χωριάτικη φρυγανιά να έχει περισσότερο συστατικά και πρόσθετα από τη κλασσική φρυγανιά. Και πάλι θα το ξαναπούμε: μάλλον πιστεύουν ότι ο καταναλωτής θα παρασυρθεί από την εμφάνιση της συγκεκριμένης φρυγανιάς και θα πιστέψει ότι είναι όντως "χωριάτικη", εγώ δεν έχω δει πολλούς κατοίκους χωριών να χρησιμοποιούν τέτοια συστατικά στις φρυγανιές τους. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;

Τι είναι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και γιατί μας παχαίνουν;

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό, σχόλιο του Κάρλος Μοντέιρο, καθηγητή στο Κέντρο Επιδημιολογικών Ερευνών Υγείας και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο σχετικά με αυτό που ονομάζει υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Σύμφωνα με τον Μοντέιρο υπάρχουν 3 κατηγορίες τροφίμων:
1. Ανεπεξέργαστες η ελάχιστες επεξεργασμένες τροφές όπως για παράδειγμα φρέσκα φρούτα, λαχανικά, γάλα, γιαούρτι, κατεψυγμένα λαχανικά κτλ. που δεν έχει αλλάξει η διατροφική αξία του τρόφιμου.
2. Επεξεργασμένες πρώτες ύλες όπως ζάχαρη, γλυκαντικές ουσίες, λίπη, άμυλο. Αυτά τα συστατικά έχουν ελάχιστες θρεπτικές ουσίες.
3. Υπέρ- επεξεργασμένες τροφές. Αυτά τα προϊόντα παράγονται από συστατικά της δεύτερης κατηγορίας, δηλαδή επεξεργασμένες πρώτες ύλες και σπάνια η ποτέ της πρώτης κατηγορίας (ανεπεξέργαστες τροφές). Παράγονται προκειμένου να δημιουργηθούν προσιτά, εύγευστα ροφήματα η τρόφιμα για να καταναλωθούν ως σνακ ή επιδόρπια ή να αντικαταστήσουν ένα γεύμα στο σπίτι η στο εστιατόριο. Η επεξεργασία περιλαμβάνει ψήσιμο, πανάρισμα, τηγάνισμα, βαθύ τηγάνισμα, προσθήκη αλατιού, το κάπνισμα, διεργασίες καθαρισμού, κονσερβοποίηση, χρήση συντηρητικών και πρόσθετων, προσθήκη συνθετικών βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, και συσκευασία. Εδώ περιλαμβάνονται τα μπισκότα, κέικ, ψωμιά, παγωτά, μαρμελάδες, κομπόστες, σοκολάτες, μπάρες δημητριακών, δημητριακά, πατατάκια, πατάτες τηγανητές (από φαστ φουντ) σάλτσες, σιρόπια, αναψυκτικά, κατεψυγμένες πίτσες και γεύματα, επεξεργασμένα κρέατα όπως μπουκιές κοτόπουλου, πάριζα, χάμπουργκερ, έτοιμες σούπες, παιδικά γεύματα και κρέμες κτλ.
Οι μεγαλύτερες εταιρίες που παράγουν υπερ- επεξεργασμένα τρόφιμα και ροφήματα είναι πολυεθνικές που έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τις πρώτες ύλες πάμφθηνα και έτσι μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σχετικά φτηνά με έντονο μάρκετινγκ προσελκύοντας τα πιο χαμηλά οικονομικά στρώματα, και αναγκάζοντας μικρότερες ντόπιες εταιρίες (που πιθανόν να χρησιμοποιούν και πιο αγνά υλικά) να κλείνουν. Ο Μοντέιρο αναφέρει ότι "τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι προβληματικά για δύο λόγους:...

Ανακοίνωση ΕΟΦ: Νοθευμένο προϊόν για την ενίσχυση της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι οι ακόλουθες παρτίδες του προϊόντος DURO EXTEND capsules, το οποίο διακινείται πιθανώς και στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου χωρίς να είναι γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ, είναι νοθευμένες με την ουσία sulfoaidenafil, σύμφωνα με ενημέρωση της αρμόδιας αρχής των ΗΠΑ : 80320A, 80516A, 80710A, 80819, 80519A, 81104, 81104A, 81104B, 90226, 90226A, 90226B, 90602. Το συγκεκριμένο προϊόν προωθείται συμπλήρωμα για την ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας και, όπως προέκυψε από εργαστηριακή ανάλυση, περιέχει την ουσία sulfoaidenafil, χωρίς να αναφέρεται στην επισήμανση του προϊόντος. Η ουσία αυτή είναι ανάλογο της sildenafil, η οποία περιέχεται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και μπορεί να...

Οι μισοί Ευρωπαίοι παχύσαρκοι η υπέρβαροι.

Αυτό δείχνει πρόσφατη αναφορά του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OECD). Αυτό το ξέραμε, κάτι που μπορεί όμως να μας ενδιαφέρει περισσότερο εμάς τους Έλληνες είναι ότι η Ελλάδα είχε τους περισσότερους ιατρούς σε σχέση με το πληθυσμό της, και αυτό αντιστοιχούσε σε 7 ιατρούς ανά 1000 άτομα, ενώ ο μέσος όρος είναι 3,3 ιατρούς ανά 1000 άτομα. Τόσο άρρωστοι είμαστε; Η μήπως απλά τρέχουμε στους ιατρούς για να λύσουμε όλα μας τα προβλήματα; Φαίνεται ότι όχι μόνο πάμε στους ιατρούς με το παραμικρό αλλά παίρνουμε και εύκολα φάρμακα αφού σύμφωνα με αυτή την αναφορά οι Έλληνες χαλάνε τα περισσότερα χρήματα για φάρμακα με 584 ευρώ το άτομο το χρόνο, ενώ ο μέσος όρος είναι 376 ευρώ. Πως γίνεται μια χώρα που πριν 60 χρόνια είχε την χαμηλότερη θνησιμότητα, τώρα να παίρνει φάρμακα και πηγαίνει στους ιατρούς με το παραμικρό; Ξέρουμε ότι η καλή υγεία που είχαν τότε οι Έλληνες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διατροφή τους....

Το πράσινο τσάι μαζί με το γεύμα χορταίνει.

Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσαν Σουηδοί ερευνητές. Η μελέτη έγινε αρχικά για να μελετήσουν τη δράση του πράσινου τσαγιού στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης, γιατί παλιότερες έρευνες είχαν συσχετίσει το τσάι με προστασία απο διαβήτη. Ωστόσο, σε αυτή την έρευνα δεν διαπιστώθηκε σημαντική αλλαγή στα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου με το πράσινο τσάι, παρατηρήθηκε όμως αυξημένη αίσθηση κορεσμού. Με λίγα λόγια όταν οι εθελοντές ήπιαν 300 ml πράσινο τσάι μαζί με το γεύμα τους ανέφεραν ότι είχαν χορτάσει περισσότερο απ΄ότι όταν συνόδευσαν το γεύμα με 300 ml νερό. Δοκίμασε το, δεν έχεις να χάσεις τίποτα, αρκεί να...

Μήπως τα Goody's παρανομούν;

Προχθές περάσαμε έξω από ένα κατάστημα Goody's και είδαμε το εξής: αφίσες στις πόρτες του καταστήματος όπου αναφέρεται η πρωτοβουλία της αλυσίδας να χρησιμοποιεί ελαιόλαδο μαζί με το σήμα του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής που υποστηρίζει αυτή τη προσπάθεια. Τώρα γιατί μπορεί αυτό να είναι παράνομο; Σύμφωνα με κοινοτική νομοθεσία που ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ τον Ιούνιο απαγορεύονται οι συστάσεις μεμονωμένων ιατρών ή επαγγελματιών στον τομέα της υγείας ή άλλων ενώσεων (π.χ. διατροφής) σε εμπορικές ανακοινώσεις ή την διαφημιστική επικοινωνία τροφίμων που προωθούνται με ισχυρισμούς υγείας. Δεν θα έπρεπε λοιπόν να απαγορεύεται στα Goody's να περιλαμβάνουν στις αφίσες τους το σήμα του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής (το σήμα του Ινστιτούτου βρίσκεται και στην ιστοσελίδα τους); Εμείς δεν τα καταλαβαίνουμε αυτά. Και μιας και μιλάμε για το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής, για να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό το ινστιτούτο. Βασικά ιδρύθηκε από 3 διαιτολόγους γνωστούς στα ΜΜΕ αλλά και με πολλές σχέσεις με τις εταιρίες τροφίμων. Ο ένας ήταν Πρόεδρος το Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων και άλλοι δύο στο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου. Όταν λοιπόν τέλειωσε η θητεία τους...

Η ΦΑΓΕ χρησιμοποιεί γάλα από 4 διαφορετικές χώρες-όχι όμως Ελληνικό.

Πριν αρκετούς μήνες είχαμε αναφερθεί στο γεγονός ότι η ΦΑΓΕ χρησιμοποίησε Γερμανικό γάλα για το στραγγιστό γιαούρτι TOTAL. Μερικοί ανέφεραν ότι η Ελλάδα δεν παράγει αρκετό γάλα, ενώ άλλοι δεν θεωρούν το γάλα από μια χώρα καλύτερο από μια άλλη χώρα. Όπως και να έχει το πράγμα αυτή τη φορά εκπλαγήκαμε ακόμα περισσότερο γιατί το συγκεκριμένο γιαούρτι παράγεται από γάλα από 4 διαφορετικές χώρες. Η συσκευασία αναφέρει: "Από γάλα προέλευσης 50% Γερμανία, 25% Γαλλίας, 22% Ολλανδίας, 3% Ιταλίας". Εμείς δεν το καταλαβαίνουμε αυτό. Δεν μπορεί το γάλα που χρησιμοποιείται να προέρχεται μόνο από μία χώρα η παράγεται με τα απομεινάρια;

Έχεις 2-3 περιττά κιλά; Μπορεί να πεθάνεις νωρίτερα.

Συνήθως πιστεύουμε ότι μόνο οι υπερβολικά παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Ωστόσο ερευνητές από τη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ συνδύασαν τα αποτελέσματα από 19 έρευνες και διαπίστωσαν ότι ακόμα και λίγα περιττά κιλά μικραίνουν τη ζωή μας. Σύγκριναν τη θνησιμότητα με το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο ΔΜΣ είναι ένας δείκτης που υπολογίζει αν ένα άτομο είναι παχύσαρκο, υπέρβαρο η έχει κανονικό βάρος υπολογίζοντας τη σχέση μεταξύ βάρους και ύψους. Τα χαμηλότερα επίπεδα θνησιμότητας τα είχαν άτομα που είχαν ΔΜΣ μεταξύ 22,5 έως 24,9 (δηλαδή φυσιολογικό βάρος). Άτομα που είχαν ΔΜΣ μεταξύ 25 με 29,9 θεωρούνται υπέρβαρα και είχαν 13% υψηλότερα επίπεδα θνησιμότητας από τη πρώτη ομάδα. Ενώ άτομα που ήταν παχύσαρκα με ΔΜΣ 30-39,9 είχαν 44-88% υψηλότερα επίπεδα θνησιμότητας. Τέλος τα άτομα με νοσηρή παχυσαρκία με ΔΜΣ πάνω 40 είχαν 150% υψηλότερα επίπεδα θνησιμότητας. Πρακτικά ας το δούμε με μερικά παραδείγματα: ...

Τελικά κανένας δεν θα ελέγχει τους ισχυρισμούς στα τρόφιμα;

Έχουμε αναφερθεί συχνά στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) η οποία βασικά εξετάζει θέματα που έχουν αν κάνουν με τη ασφάλεια τροφίμων αλλά και τους ισχυρισμούς που μπορεί να έχει ένα διατροφικό προϊόν. Αυτό ήταν καλό, με την έννοια ότι έτσι δεν θα μπορεί η κάθε εταιρία να υπόσχεται ότι θέλει στα προϊόντα της χωρίς αυτό να έχει αποδειχθεί. Ωστόσο πριν μερικές μέρες Γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι οι απόψεις της EFSA σχετικά με ισχυρισμούς υγείας δεν μπορούν να εμποδίσουν ένα προϊόν να κάνει συγκεκριμένους ισχυρισμούς. Μόνο όταν οι απόψεις της EFSA γίνουν νόμοι ύστερα από προσεχτική εξέταση της συγκεκριμένης χώρας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορούν να είναι νομικά δεσμευτικές. Δηλαδή τρέχα γύρευε. Με λίγα λόγια, μια εταιρία θα μπορεί να αναφέρει στη συσκευσία της π.χ. ότι το συγκεκριμένο προϊόν σε αδυνατίζει ακόμα και αν αυτό δεν ισχύει, ακόμα και αν η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων πει ότι αυτό δεν ισχύει. Εντάξει ούτε η EFSA είναι απόλυτα αντικειμενική, αλλά τουλάχιστον είναι μια Ευρωπαϊκή αρχή που υποτίθεται έπρεπε να καθοδηγεί τις εταιρίες. Φοβάμαι ότι με αυτή την απόφαση του Γερμανικού δικαστηρίου ανοίγουν πολλά παραθυράκια για να επιτρέπουν στις εταιρίες να κάνουν ψεύτικες υποσχέσεις ανενόχλητα, αφήνοντας τον καταναλωτή απροστάτευτο.

Οι δίαιτες αστραπή αλλάζουν τα γονίδια και αυξάνουν το στρες.

Οι δίαιτες γιο-γιο, αυτές δηλαδή αυτές που έχουν ως αποτέλεσμα προσωρινή απώλεια βάρους μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιδρά στο άγχος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πειραματόζωα (ποντίκια) που είχαν "κάνει" δίαιτα" και έχασαν 10-15% του βάρους τους (απώλεια βάρους παρόμοια με αυτή που έχουν οι άνθρωποι όταν κάνουν δίαιτα) όταν σταμάτησαν τη δίαιτα και ξαναπήραν τα κιλά είχαν αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτικοστερόνη, ενώ πολλά γονίδια που ρυθμίζουν το στρες αλλά και το πως τρώμε είχαν μεταβληθεί. Ακόμα και όταν τα πειραματόζωα ξαναγύρισαν στο κανονικό τους βάρους οι αλλαγές αυτές παρέμειναν. Οι ερευνητές ήθελαν να δουν πως αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν τη συμπεριφορά και ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια που είχαν κάνει τη δίαιτα έτρωγαν περισσότερη τροφή με πολλά λιπαρά όταν είχα αγχωθεί σε σχέση με ποντίκια που δεν είχαν ιστορικό δίαιτας. Τα αποτελέσματα αυτά ίσως δείχνουν το λόγο που οι συνεχόμενες δίαιτες δεν έχουν αποτέλεσμα αφού...

ΚΡΙΤΙΚΗ: ΝΟΥΝΟΥ Noulac, Επιδόρπιο Γιαουρτιού. Γιαούρτι με ζάχαρη και άδειες θερμίδες για βρέφη.

ΤΑ ΣΥΝ:
* Είναι πηγή ασβεστίου
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Περιέχει πρόσθετα σάκχαρα

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Αυτό είναι ένα άριστο παράδειγμα προϊόντος που προορίζεται για παιδιά και μάλιστα για βρέφη από 6 μηνών που τελικά είναι πιο ανθυγιεινό από ένα κανονικό προϊόν που απευθύνεται σε ενήλικες. Κοιτάζοντας τη λίστα των συστατικών διαπιστώνουμε ότι περιέχει 2 πηγές ζάχαρης, πρόσθετο άμυλο (το οποίο στην ουσία είναι άδειες θερμίδες και χρησιμοποιείται συχνά σε παιδικά τρόφιμα για να δώσει όγκο αντικαθιστώντας άλλα πιο θρεπτικά συστατικά όπως φρούτα). Για φρούτα περιέχει ίχνος συμπυκνωμένο πουρέ μήλου, βερίκοκου και αχλαδιού (σύνολο 4% του προϊόντος) που επίσης μπορούν να θεωρηθούν πηγές ζάχαρης με την έννοια ότι έχει συμπυκνωθεί το φρούτο και έχουν απομείνει τα σάκχαρα αλλά όχι το νερό του φρούτου. Το αποτέλεσμα; Ένα γλυκό γιαούρτι με μια μικρή ποσότητα πολτού φρούτων που απέχει αρκετά από τη πραγματική γεύση αυτών των φρούτων αφού περιέχει και αρωματικές ύλες. Τι πετυχαίνει η εταιρία; Πουλάει ένα προϊόν που είναι εύκολο στη κατανάλωση του από τα βρέφη γιατί είναι γλυκό, με αποτέλεσμα να το αγοράζουν όλο και περισσότερο οι γονείς γιατί το τρώει το παιδί τους και γιατί πιστεύουν ότι του κάνει καλό. Όμως στη πραγματικότητα συνηθίζουν το παιδί σε γλυκές γεύσεις και σε μια ψεύτικη εντύπωση για τη γεύση των φρούτων. Το χειρότερο είναι ότι το προϊόν αυτό απευθύνεται σε βρέφη από 6 μηνών, δηλαδή στη περίοδο που το παιδί θα φάει τη πρώτη του τροφή. Και τι του δίνουμε; Ζάχαρη. Το γιαούρτι αυτό σε καμιά περίπτωση δεν είναι απαραίτητο για ένα βρέφος αλλά ούτε και ωφέλιμο. Επιπλέον...

Ζάχαρη στον καφέ για καλύτερη μνήμη.

Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσαν Ισπανοί ερευνητές. Αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι ο συνδυασμός των 2 ουσιών βελτίωσε την μνήμη και τη προσοχή αυξάνοντας την αποδοτικότητα των τμημάτων του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για αυτές τις λειτουργίες. Για την έρευνα οι ερευνητές έδωσαν σε 40 εθελοντές η σκέτο καφέ η καφέ με γλυκόζη η μόνο γλυκόζη και μετά εξέτασαν τον εγκέφαλο με μαγνητική τομογραφία. Τι σημαίνει αυτό για μας; ότι ίσως μια μικρή ποσότητα ζάχαρης η άλλης ουσίας που περιέχει γλυκόζη (η ζάχαρη αποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη) αυξάνει τη δράση του καφέ περισσότερο.