Τι ιδιαίτερο έχει το γάλα της ΔΕΛΤΑ "Μικρές Οικογενειακές Φάρμες";

Το γάλα αυτό προωθείται ως "φρέσκο γάλα που συλλέγεται καθημερινά από μικρές φάρμες όπου οι αγελάδες εκτρέφονται σε ιδανικό περιβάλλον". Αναφέρει επίσης ότι "η ιδιαίτερα πλούσια και παραδοσιακή γεύση και η πυκνή υφή του είναι τα χαρακτηριστικά που το κάνουν να διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο φρέσκο γάλα και, σε συνδυασμό μάλιστα με το ιδιαίτερο σχήμα του μπουκαλιού του, μας ξυπνούν αναμνήσεις από τα παλιά". Τέλος αναφέρει ότι "κάθε μπουκάλι γάλακτος «ΜΙΚΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΦΑΡΜΕΣ» παίρνει το δικό του μοναδικό αριθμό και έτσι έχει τη δική του ταυτότητα που αποτελεί εγγύηση προέλευσης και ποιότητας".
Εμείς ως καταναλωτές έχουμε κάποιες ερωτήσεις:
* Όταν λέει ότι το συγκεκριμένο γάλα συλλέγεται καθημερινά, δηλαδή τα άλλα φρέσκα γάλατα που πίνουμε τόσο καιρό (ΔΕΛΤΑ, ΜΕΒΓΑΛ κτλ) δεν συλλέγονται καθημερινά;
* Ο μοναδικός αριθμός που έχει η συσκευασία δεν μας λέει τίποτα. Ούτε ξέρουμε τι σημαίνει. Μήπως θα έπρεπε η κάθε συσκευασία να έχει το όνομα και διεύθυνση της μικρής φάρμας μαζί με κάποιο αριθμό πιστοποίησης; Γιατί βασικά τώρα η ΔΕΛΤΑ διαφημίζει ενα προϊόν με έναν ισχυρισμό (από αγελάδες που εκτρέφονται σε ιδανικό περιβάλλον) όπου δεν υπάρχει επίσημος ορισμός όπως για παράδειγμα για ένα βιολογικό προϊόν. Ισχυρίζεται ότι το γάλα προέρχεται από φάρμες όπου οι αγελάδες εκτρέφονται σε ιδανικό περιβάλλον. Τι σημαίνει αυτό; Τι σημαίνει ιδανικό περιβάλλον; Με τι εκτρέφονται αυτές οι αγελάδες; Όλα αυτά τα παρουσιάζουν πολύ αόριστα. Και ως καταναλωτές δεν έχουμε κανένα τρόπο να γνωρίζουμε αν είναι αλήθεια.
*Μήπως τελικά το μόνο νέο και καινοτόμο σε αυτό το το γάλα είναι η συσκευασία του;

12 σχόλια:

  1. σαν να λένε ότι τόσο καιρό τα γάλατα τους "δεν είχαν την δική τους ταυτότητα, άρα δεν είχαν εγγύηση ταυτότητας και προέλευσης", συν ότι "οι αγελάδες τους δεν εκτρέφοταν σε ιδανικό περιβάλλον"

    τρελά γέλια...αφού δεν είπαν ότι το γάλα είναι απαραίτητο και για τους ενήλικες καλά πάμε, κάτι είναι κι αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά όλα αυτά με τις εταιρείες που δουλεύουν τον κόσμο.. Αλλά ρε επιστήμονα δεν μας λες και τίποτα για το ότι στον Αγιο Σάββα οι διαιτολόγοι δίνουν παστίτσιο φουλ στο αλάτι σε ασθενείς υπο κορτιζονοθεραπεία...Χαμηλή παιδεία ή ζαμανφουτισμός ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το blog είναι το καλύτερο παράδειγμα ορθής επιστημονικής σκέψης που έχω δει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε.

    Σχετικά με τα νοσοκομεία είναι όλα αυτά που ανέφερες: έλλειψη εκπαίδευσης, έλλειψη οργάνωσης, έλλειψη διαιτολόγων, ανευθυνότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλησπερα!!με αφορμη αυτο το αρθρο θα ηθελα να ρωτησω το εξης.εχω μια κορη 21 μηνων η οποια θηλασε αποκλειστικα για εφτα μήνες και συνεχιζει να θηλαζει οποτε θελει εκεινη.λογω εγκυμοσυνης(ειμαι 7 μηνών ) το γαλα μου εχει μειωθει και ετσι της δινω και φρεσκο γάλα, οχι πολυ, συνηθως το βραδυ, οχι και καθε βραδυ, οποτε θελει εκεινη και πιο πολυ γιατι της αρεσει.το ερωτημα μου ειναι το εξης:τι γαλα δινουμε σε αυτην την ηλικια και ποιο ειναι το καλυτερο κατα την γνωμη σας??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όπως αναφέραμε και σε παλιότερες αναρτήσεις το κανονικό φρέσκο γάλα (κατσικίσιο η αγελαδινό) μπορεί να καταναλωθεί μετά το πρώτο χρόνο, δεν χρειάζεται το παιδί κάποιο ειδικό γάλα αλλά το σκέτο φρέσκο. Μετά το δεύτερο χρόνο (δηλ. μετά τους 24 μήνες) συστήνεται το γάλα να είναι ημι-άπαχο.
    Επίσης εφόσον το παιδί τρώει κανονικά σχεδόν όλα τα τρόφιμα αλλά συνεχίζει και θηλάζει μπορεί να λαμβάνει γαλακτοκομικά και μέσω γιαουρτιού και τυριού. Πήγαινε εδω:http://natofao.blogspot.com/2011/05/blog-post_02.html για περισσότερες πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το να προτείνει άτομο με όνομα "Ο ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ" να πίνει ο κόσμος γάλα από άλλο είδος, φαίνεται πως ακυρώνει το ίδιο του το όνομα.

      ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΕ ξύπνα επιτέλους και πες την αλήθεια για τα γαλακτοκομικά στο κόσμο, εκτός κι αν τα παίρνεις...

      Διαγραφή
  7. Πάντως το γάλα αυτό είναι αρκετά πιο νόστιμο από τα περισσότερα άλλα. Το άρθρο σας βέβαια είναι πολύ ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αυτό το γάλα μου φαίνεται ακριβώς ίδιο με τα άλλα 1,5% λιπαρά που έχω δοκιμάσει!
    είναι πάντως πολύ αστεία και η διαφήμιση!!!!
    δηλαδή στην ελλάδα έχουμε μικρές οικογενειακές φάρμες που παράγουν γάλα για όλη την ελλάδα;;;;;
    ποιόν δουλεύουν;ολλανδία γίναμε;;
    ποιός ξέρει από πού έρχεται αυτό το γάλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, γιατί τα άλλα γάλατα και τυριά και γενικά τα ζωικά υποπροιόντα που καταναλώνεις προέρχονται από χαρούμενες αγελάδες που όλη μέρα είναι έξω στην εξοχή και τρώνε χορτάρι.ότι να'ναι..

      Διαγραφή
  9. Εμένα μου φαίνεται νοστιμότερο από τα άλλα. Και το γάλα και το γιαούρτι πιστεύω πως υπερέχουν γευστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν ξέρω τι ξέρει ο καθένας από γάλα, αν έχει πιεί φρέσκο γάλα, από τι ζώα, κλπ, αλλά το συγκεκριμένο γάλα έχει την πιο σωστή και πιο καλή γεύση που έχω δοκιμάσει σε συσκευασμένο γάλα. Μόνο με βρασμένο φρέσκο μπρορεί κάποιος να το συγκρίνει. Ίσως να είναι το καλύτερο σε γεύση γάλα στην αγορά παγκοσμίως. Τα συγκεκριμένα ζώα σίγουρα τρώνε πολύ καλύτερη τροφή από τα άλλα γάλατα της εταιρίας και των άλλων εταιριών, πράγμα περίεργο γιατί στην ελλάδα οι τροφές δεν είναι πολύ καλές και ο καιρός δεν εξυπηρετεί. Τα υπόλοιπα γάλατα της Δελτα συγκρίνοντας πάντα με ίδια λιπαρά είναι σκουπίδια μπροστά σε αυτό όσον αφορά τη γεύση. Απόρώ όταν λέει κάποιος ότι δεν υπάρχει διαφορά στη γεύση ανάμεσα στα γάλατα. Έχουν τεράστιες διαφορές. Στα τυφλά τα αναγνωρίζω τα περισσότερα. Δεν είναι το ίδιο το γάλα που πίνουν οι αμερικάνοι και το γάλα που πίνουν οι ιρλανδοί, και το συγκεκριμένο γάλα δεν έχει καμιά σχέση με τα υπόλοιπα της αγοράς.

    Αν είχε μυαλό η ΔΕΛΤΑ θα το είχε πολύ ακριβότερο και θα χρησιμοποιούσε τη γεύση στο μάρκετινγ. Η αγορά είναι μικρή γιατί έχουμε συνηθίσει στη σαβούρα πλέον, αλλά τέλος πάντων.

    Στο γάλα άλλωστε, το ακριβότερο γάλα δεν οδηγεί σε σημαντικά ακριβότερη τιμή στο ράφι γιατί το μεγάλο κόστος είναι επεξεργασία, καύσιμα, ενέργεια, κέρδη, φόροι κλπ. Μακάρι αυτή την ετικέτα να την συνεχίσουν στην τιμή που την έχουν. 10-15% παραπάνω από τα υπόλοιπα είναι νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή