Νέα Έρευνα: Το κόκκινο κρέας και ειδικά το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη.

Αυτό διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Βρήκαν σημαντική σχέση μεταξύ κατανάλωση κόκκινου κρέατος (ειδικά επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος) με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η έρευνα συγκέντρωσε στοιχεία από 37.083 άντρες που τους παρακολούθησαν επί 20 χρόνια, 79.570 γυναίκες που τις παρακολούθησαν επί 28 χρόνια, και άλλες 87.504 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν επί 14 χρόνια. Ενώ ανέλυσαν και στοιχεία από παλιότερες έρευνες που περιλάμβανε συνολικά 442.101 άτομα. Τα αποτέλεσματα τους λοιπόν έδειξαν (ανεξάρτητα από ηλικία, Δείκτη Μάζας Σώματος και άλλα στοιχεία όπως κάπνισμα) ότι άτομα που κατανάλωναν 100 γραμμάρια φρέσκο κρέας την ημέρα είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη Β τύπου ενώ για κάθε 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος που κατανάλωναν (όσο ένα λουκάνικο Φρανκφούρτης) οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη αυξήθηκαν κατά 50%. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το καλό είναι ότι αυτός ο κίνδυνος μειώνεται αν αντικατασταθούν τα κρέατα αυτά με ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, πουλερικά και ψάρι. Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων οι ερευνητές συνιστούν να ελαχιστοποιήσουν την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων όπως λουκάνικα, μπέικον, αλλαντικά (π.χ. πάριζα) που έχουν υψηλά επίπεδα νατρίου και νιτρώδη αλλά και να μειωθεί η κατανάλωση φρέσκου κόκκινου κρέατος.

Η έρευνα θα δημοσιευθεί στο American Journal of Clinical Nutrition.

3 σχόλια:

  1. Αυτό βέβαια που καμία έρευνα δεν εξετάζει
    είναι το γιατί το φρέσκο κοκκινο κρέας έχει
    καταντήσει να είναι τόσο χάλια....

    Άμα ταΐζεις τα ζώα σου σαβούρες και τα πλακώνεις
    στα φάρμακα ότι και να κάνεις το έχεις χάσει το
    παιχνίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα! Αυτο ισχύει και για την βραστη γαλοπούλα που βαζουμε στο τοστ? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα! Αυτο ισχύει και για την βραστη γαλοπούλα που βαζουμε στο τοστ? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή