Κανένα βρεφικό γάλα σε σκόνη δεν είναι αποστειρωμένο.

Πριν λίγες μέρες πέθανε ένα βρέφος 10 ημερών ύστερα από την κατανάλωση βρεφικού γάλακτος σε σκόνη Enfamil της Mead Johnson Nutrition στις ΗΠΑ. Το βρέφος βρέθηκε θετικό για το βακτήριο Cronobacter sakazakii, ένα βακτήριο το οποίο η μεταφορά του σε βρέφη έχει συσχετιστεί με βρεφικό γάλα σε σκόνη. Το βακτήριο αυτό μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα, εντερίτιδα και 20% με 50% των βρεφών που μολύνονται πεθαίνουν. Ένα βρέφος έχει ήδη πεθάνει, ένα δεύτερο έχει μολυνθεί με το βακτήριο και τα 2 είχαν καταναλώσει το συγκεκριμένο προϊόν. Ήδη πολλά καταστήματα απέσυραν το προϊόν και η εταιρία εξέτασε δείγματα του προϊόντος αλλά δεν διαπίστωσαν την παρουσία του βακτηρίου. Όπως και να έχει η πιο συνηθισμένη πηγή αυτού του βακτηρίου είναι τα βρεφικά γάλατα σε σκόνη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα βρεφικά γάλατα σε σκόνη δεν είναι αποστειρωμένα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) "Με τη σημερινή τεχνολογία φαίνεται να είναι αδύνατη η παραγωγή αποστειρωμένου βρεφικού γάλακτος σε σκόνη". Ο Π.Ο.Υ. συνιστά φυσικά τον αποκλειστικό θηλασμό ως τον καλύτερη τρόπο προφύλαξης, και αναφέρει ότι δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα η μόλυνση με το συγκεκριμένο βακτήριο σε κανένα βρέφος που θηλάζει αποκλειστικά. Πέρα από τον θηλασμό αν κάποιος δεν θηλάζει, συνιστάται να χρησιμοποιούν έτοιμο γάλα σε υγρή μορφή που δεν χρειάζεται να προστεθεί νερό και που είναι αποστειρωμένο (είναι και πολύ πιο ακριβό) η αν χρησιμοποιεί σκόνη θα πρέπει να ετοιμασία του γάλακτος να γίνεται με βραστό νερό και το προϊόν να καταναλώνεται άμεσα.
Αλήθεια πόσες μητέρες (η πατέρες, γιαγιάδες και babysitters) που δίνουν γάλα σε σκόνη, χρησιμοποιούν βραστό νερό κατά την διάρκεια της ετοιμασίας του γάλακτος; Εμείς προσωπικά έχουμε δει σε πολλούς δημόσιους χώρους μητέρες (και γονείς γενικά) να προσθέτουν κρύο νερό (όχι πάντως βραστό) στη σκόνη και να δίνουν το γάλα στο παιδί τους. Τέλος...

ο Π.Ο.Υ.  αναφέρει ότι δεν έχει παρατηρηθεί διαφορά στις μάρκες (δηλαδή, δεν είναι καμιά καλύτερη από την άλλη από θέμα παρουσίας του βακτηρίου) και ότι αυτό το φαινόμενο είναι πολύ πιθανό να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλες τις χώρες (όχι μόνο στις υπό ανάπτυξη χώρες).

35 σχόλια:

  1. Τρομαχτική είδηση.
    Πόσα μωράκια κινδυνεύουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θηλασμός και πάλι θηλασμος! Πρεπει να ενημερωνονται οι μανουλες ΠΡΙΝ γεννησουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ και επαυξάνω ! θηλασμος και πάλι θηλασμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και αν δεν καταφέρει μια μάνα να θηλάσει, τι να κάνει??Να το αφήσει νηστικό??
    Ανήκω στην κατηγορία των γυναικών που δεν καταφεραν να θηλάσουν το μωρό τους. Τουλάχιστον είμαι σίγουρη ότι πάντα,μα ΠΑΝΤΑ το νερό στο μπιμπερό,έμπαινε βραστό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που λείπει από τις γυναίκες δεν είναι το γάλα. Είναι η ενημέρωση. Αν όλες οι μέλλουσες μητέρες ενημερώνονταν σωστά τόσο από μόνες τους όσο και από τους επαγγελματίες υγείας ΟΛΕΣ οι γυναίκες θα μπορούσαν να θηλάσουν. Δυστυχώς στην Ελλάδα αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου η ενημέρωση είναι ανύπαρκτη με αποτέλεσμα οι μαμάδες ακολουθώντας τις (συχνά επίτηδες) λανθασμένες οδηγίες να καταλήγουν σε μείωση της παραγωγής τους και στο "μου κόπηκε το γάλα" "δεν είχα γάλα". Ενημερωθείτε, ρωτήστε, ψάξτε, ΑΠΑΙΤΗΣΤΕ ΝΑ ΘΗΛΑΣΕΤΕ.

      Διαγραφή
  5. Στη συγκεκκριμένη περίπτωση το γάλα αποδείχτηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με το θάνατο του βρέφους. Ήδη από χθες υπάρχει σχετική ανακοίνωση της FDA που την καταχωρούν όλες οι σοβαρές αμερικάνικές εφημερίδες (π.χ. http://www.chicagotribune.com/business/ct-biz-1231-mead-johnson-20111231,0,1765981.story ) .

    Η φράση που χρησιμοποιήσατε "πέθανε ένα βρέφος 10 ημερών ύστερα από την κατανάλωση βρεφικού γάλακτος σε σκόνη" είναι ορθή ως προς το γεγονός ότι το βρέφος είχε καταναλώσει το γάλα, αλλά δίνει την (εσφαλμένη όπως αποδείχτηκε τελικά) εντύπωση ότι υπήρχε και αιτιακή σχέση ανάμεσα στο γάλα και το θάνατό του. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτά τα θέματα και ότι πρέπει να συμπληρώσετε το άρθρο σας με τα πορίσματα της FDA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστούμε για την πληροφορία, αναφέραμε στην ανάρτηση ότι "η εταιρία εξέτασε δείγματα του προϊόντος αλλά δεν διαπίστωσαν την παρουσία του βακτηρίου". Επίσης αναφέραμε ότι "το βακτήριο Cronobacter sakazakii, ένα βακτήριο το οποίο η μεταφορά του σε βρέφη έχει συσχετιστεί με βρεφικό γάλα σε σκόνη". Δεν μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι η δεν υπάρχει αιτιακή σχέση ανάμεσα στο γάλα και στην παρουσία του μικροβίου, (όχι σαν πηγή του μικροβίου αλλά σαν μέσο μεταφοράς του μικροβίου) μιας και το βρεφικό γάλα σε σκόνη είναι το μέσο με το οποίο συνήθως μολύνεται ένα βρέφος. Το νόημα της ανάρτησης είναι να αυξήσει τη γνώση και την ενημέρωση σχετικά με το γεγονός ότι το βρεφικό γάλα σε σκόνη δεν είναι αποστειρωμένο και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην προετοιμασία του. Να προσθέσουμε ότι το FDA και CDC ανέφερε ότι το συγκεκριμένο βακτήριο μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε σκόνη γάλακτος όταν ανακατευτεί με νερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κι εγώ που διάβασα το άρθρο του διαιτολόγου, δεν κατάλαβα ότι εννοούσε ότι πέθανε το μωράκι από το γάλα. Περισσότερο ότι ήθελε να μας ενημερώσει για τους κινδύνους αυτούς κατάλαβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διαιοτολόγε, παιδιά, καλή χρονιά να έχετε. Με υγεία, λογική και ευτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. έλεος πια!!!τόσα εκετομμύρια παιδιά μεγάλωσαν με γάλα σκόνη!!Οποιός δεν θηλάσει πρέπει να αυτοκτονήσει απο τύψεις??????????Βαρεμένες θηλάζουσες, ούτε είχαμε γάλα ούτε γουστάραμε το θηλασμό και έχουμε μια χαρά γερά παιδία και ντερέκια!!!της φίλης μου που θήλασε όλο άρρωστα είναι!!!Κάνενα παιδί ποτέ δεν πέθανε από το γάλα σκόνη!Ίσα ίσα πρόωρα σώθηκαν απ΄αυτό!!
    Μαριαν Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρόσεχε γιατί θα πάθεις παράκρουση από τη χαρά σου που τα παιδιά της φίλης σου ενώ θήλασαν αρρωσταίνουν........

      Διαγραφή
    2. εγω θα έλεγα καλύτερα: "έλεος πια, πόσες βαρεμένες αδιαφορούν για την μελλοντική υγεία των παιδιών τους και παραμένουν ΑΜΟΡΦΩΤΕΣ, επειδή δε ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ να θηλάσουν"? !!!! Χρόνο έχουν να ξεκατινιάζονται. Τα στραβάδια τους δεν τα ανοίγουν!

      Διαγραφή
  10. Πολλά απωθημένα μαζεμένα βρε κοπελιά!!!
    Αλήθεια η σκόνη τα έκανε ντερέκια τα παιδιά σου???

    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητή Μαριαν Π. αυτά όλα μπορείς να τα πεις σε εκείνα τα παιδιά που πέθαναν κ στα αλλα που αρρωστησαν απο το μολυσμένο με μελαμινη γάλα στην Κινα πριν λίγα χρονια! Το γεγονός τωρα ότι, στα σχολια ενός άρθρου που προσπαθεί να ενημερώσει για κάποιο συγκεκριμένο είδος προϊόντων, εσυ επιτιθεσαι στις θηλαζουσες μητέρες, ισωσ πράγματι να φανερώνει τύψεις κ ενοχές. Βέβαια να αυτοκτονησεις δεν χρειάζεται, απλα να ζήσεις με τις επιλογές σου, εφόσον όμως ηταν πράγματι δικές σου επιλογές κ δε σου επιβλήθηκαν απο άγνοια, σκοπιμότητα ή δεν ξέρω τι άλλο. Κ φυσικά τα προωρακια θα κατάφερναν να ζήσουν, ίσως κ καλύτερα, κ με το γάλα της μαμάς τους, αν κάποιος τους έδινε την ευκαιρία κ την επιλογή!
    Χριστίνα Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΘΗΛΑΣΕΣ ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΜΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΣΑ ΑΠΩΘΥΜΕΝΑ!!!!
    ΑΚΟΥ ΒΑΡΕΜΕΝΕΣ ΘΗΛΑΖΟΥΣΕΣ ΧΑΧΑ!!!!!ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΥ ΠΛΑΚΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Επιλογές" και όχι "λάθος καθοδήγηση". Αυτό χρειαζόμαστε οι σημερινές μητέρες. Για να πάψουμε επιτέλους να διεκδικούμε στα μαιευτήρια τα αυτονόητα για τα παιδάκια μας. Για να σταματήσουμε να παλεύουμε να αποδείξουμε πως το γάλα της μαμάς είναι ό, τι καλύτερο υπάρχει σε επαγγελματίες υγείας που θεωρούν πως τα χιλιάδες ευρώ που φέρνει η φόρμουλα στο μαιευτήριο είναι μονόδρομος. Και φυσικά νέες μαμάδες ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ για το θηλασμό πριν γεννήσετε! Ένα πολύ-πολύ μικρό μόνο ποσοστό γυναικών είναι αδύνατον να θηλάσουν. Οι υπόλοιπες πέφτουν σε επαγγελματίες υγείας με έλλειψη ενημέρωσης που θεωρούν προφανώς πως αυτός ο κόσμος στον οποίο ζούμε εδώ και χιλιάδες χρόνια, ανατράφηκε με τη φόρμουλα που ανακαλύφθηκε τα τελευταία 50 χρόνια.
    NadiaPh

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @NadiaPh
    Συμφωνώ κι εγώ ότι οι σημερινοί γονείς χρειάζονται επιλογές, αλλά τι γίνεται όταν οι επιλογές που κάνουν δεν είναι σύμφωνες με τις δικές μας ιδέες και επιλογές;
    Εξεπλάγην όταν πριν ένα χρόνο μια συνεργάτιδά μου, μορφωμένη και καλλιεργημένη γυναίκα, επέλεξε συνειδητά να μην θηλάσει, αφού ενημερώθηκε διεξοδικά πριν γεννήσει. Η επιλογή της ήταν αντίθετη με τη δική μου προσέγγιση και επιλογή, αλλά τη θεώρησα απολύτως αποδεκτή όταν κατανόησα ότι έλαβε υπόψιν της πολλούς παράγοντες και επέλεξε αυτό που η ίδια θεωρούσε καλύτερο για την οικογένειά της.
    Οι υπέρμαχοι του θηλασμού όμως σήμερα (μπορείς να βρεις 1-2 στα παραπάνω σχόλια) είναι τόσο φανατικοί που δεν ανέχονται αυτές τις επιλογές, παρά μόνο αυτές που ταιριάζουν με τις δικές τους απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. το τεχνητό γάλα για βρέφη σε σκόνη δεν αποτελεί αποστειρωμένο προιόν. Η σκόνη του γάλακτος δεν είναι άσηπτη κατά την παραγωγή, επεξεργασία και συσκευασία του προιόντος. Αντίθετα έχει βρεθεί ότι σε ένα ποσοστό 14% επί των συσκευασιών, ακόμα πριν ανοιχτούν, από το εργοστάσιο, ανιχνεύεται μέσα στην σκόνη ένα δυνητικά επικίνδυνο μικρόβιο, το Εντεροβακτηρίδιο sakazakii. Mωρά που έχουν πιεί γάλα σε σκόνη ανά τον κόσμο έχουν πάθει γαστρεντερίτιδα, σηψαιμία, μηνιγγιτίδα ή έχουν πεθάνει από αυτό το μικρόβιο. Κάθε τόσο αναφέρονται επιδημίες σε μαιευτήρια και σε θαλάμους προώρων. Πιο ευαίσθητα να νοσήσουν από αυτό το μικρόβιο είναι τα πρόωρα, τα άρρωστα μωρά και τα νεογέννητα. Άλλοτε πάλι ανευρίσκονται στο βρεφικό γάλα σε σκόνη άλλοι μικροοργανισμοί, όπως η Σαλμονέλλα, ενώ σε πρόσφατη έρευνα βρέθηκαν σπόροι από Κλωστηρίδια σε πάνω από 20% των δειγμάτων.



    -Οι οδηγίες στην ετικέτα για τη διαδικασία προετοιμασίας του τεχνητού γάλατος συνήθως είναι λανθασμένες! Κανονικά, το νερό πρέπει να βράσει. Έπειτα να αφεθεί για λίγα λεπτά να φτάσει όχι χαμηλότερα από τους εβδομήντα βαθμούς Κελσίου. Τότε μπαίνει η σκόνη στο νερό. Ο λόγος είναι για να σκοτωθούν τα επικίνδυνα μικρόβια, τα οποία σε χαμηλότερες θερμοκρασίες δεν αντιμετωπίζονται...αν η σκόνη μπει στους εβδομήντα βαθμούς Κελσίου, υπάρχει η πιθανότητα να αλλοιωθούν κάποια συστατικά της ή να αδρανοποιηθούν. Επομένως προτιμάται ο κίνδυνος της γαστρεντερίτιδας!!!



    ‎-Στο μεταξύ, κάθε χρόνο ανακαλούνται και αποσύρονται από την αγορά αρκετές παρτίδες ΕΓΑΒ, από όλες τις εταιρίες. Σε γάλατα που προορίζονταν για βρέφη έχουν βρεθεί κατά καιρούς:

    o Μεταλλικά κομμάτια νικελίου στην σκόνη του γάλακτος

    o Κομματάκια από γυαλί

    o Σκληρό πλαστικό

    o Μικρόβια μέσα στην σκόνη, όπως σαλμονέλα, εντεροβακτηρίδιο και κρονοβακτηρίδιο

    o Απουσία βιταμινών στην σκόνη λόγω αλληλεπίδρασης με την πλαστική συσκευασία

    o Παρουσία καδμίου

    o Παρουσία χαλκού

    o Παρουσία μολύβδου

    o Παρουσία αρσενικού

    o Παρουσία χρωμίου

    o Χρωστικές από τις τυπωμένες ετικέτες

    o Μεγάλες δόσεις ιωδίου

    o Υπερβολική δόση βιταμίνης D

    o Ανεπαρκής συγκέντρωση σιδήρου

    o Ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης C

    o Περιεκτικότητες σε ουσίες διαφορετικές από εκείνες που αναγράφονται στην συσκευασία

    o Λάθος μέγεθος στο κουτάλι που περιέχεται στην συσκευασία, με αποτέλεσμα λάθος αναλογία της σκόνης με το νερό

    o Νιτρικά σε επίπεδα πάνω από την ασφαλή δόση

    o Υπερβολική ποσότητα μαγνησίου

    o Πολλαπλάσια ποσότητα μαγγανίου

    o Πρόκληση αλλαντίασης στα βρέφη

    o Αλουμίνιο

    o Λάθος οδηγίες προετοιμασίας στην συσκευασία

    o Παρουσία μελαμίνης

    o Παρουσία περχλωράτης

    o Υψηλά ποσά δισφαινόλης-Α και φθαλικών από την συσκευασία



    .... Αυτα τα ολίγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. γτ σβησατε το σχολιο μου ενω η α ΜΑΡΙΑΝ Π. γραφει "βαρεμενες θηλαζουσες"?????αυτηνης το σχολιο ειναι μια χαρα???ντροπη σας!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μαριαν Π. Εχεις προβλημα κοπελα μου! Πριν πεις οτιδηποτε ανοιξε κανενα βιβλιο πρωτα.. Ηταν επιλογη σου να μην θηλασεις γιατι ολες αντιμετωπισαμε προβληματα αλλα ψαξαμε, παλεψαμε, κλαψαμε, ξενυχτησαμε, κουραστηκαμε αλλα τα καταφεραμε! Βαρεμενες ειστε εσεις γιατι πραγματικα βαριεστε να τα'ι' ζετε ενα μωρο συνεχεια, γιατι θελετε να πηγαινετε για καφε κ να το αφηνετε στη γιαγια ή βαριεστε γενικως να πολυασχοληθειτε! Ξυπνειστε επιτελους! Κανετε το καλυτερο για τα παιδια σας! Παιδια κανατε, τι περιμενετε; Δε ντρεπεσαι λιγο...
    Λίνα Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Koρίτσια τι ειναι αυτα που λετε για την Μαρια Π. .... η κοπελα μπορει να ειχε σοβαρο λόγο που δεν θηλασε πχ δεν ηθελε να χαλασει το στηθος της!
    μπουχαχαχαχαχαχαχχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ή πιο σοβαρό λόγο: να μη μπορούσε να είναι συνέχεια με το μωρο, να είχε να πάει για καφέ και τσιγάρο...!!!

      Διαγραφή
  19. Ισχυει παντως οτι καθε φορα που μαθαινουν οτι θηλαζω για πολυ καιρο,ενοχικα απαντανε: "εμενα ηταν φαγανος και δεν του εφτανε" ή "δεν ειχα αρκετο γαλα".Και τους απανταω οτι δεν χρειαζεται να δικαιολογεις τιποτα,εφοσον αισθανεσαι οτι εχεις κανει το καλυτερο που μπορουσες για το μωρο σου ετσι? (γιατι παντα τα ματια κατεβαινουν στο πατωμα μετα απο αυτην την φραση..?!?) :D :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η top πάντηση σε ερώτηση για το αν θήλασε: βέβαια, θήλασα 40 ολόκληρες μέρες!!!
      (και νύχτες? - μπα, τη νύχτα έδινα ξένο για να κοιμάται)

      θήλαζε το πρωι για να λέει οτι θηλάζει και το βράδυ το βαρυστομάχιαζε για να το βουλώσει!

      μανα

      Διαγραφή
  20. Πριν 2 μήνες περίπου αγόρασα μία συσκευασία της NUtricia Almiron (2ης βρεφικής ηλικίας). Μόλις την άνοιξα,αντίκρυσα ένα μυρμήγκι ακριβώς πάνω στη σκόνη.Ήταν ψόφιο βέβαια,από την έλλειψη οξυγόνου.Σκεφτήκαμε με τη μαμά του μωρού (εγώ είμαι η νονά)ότι αυτά συμβαίνουν.Αντί όμως να αλλάξω το γάλα από το κατάστημα που το πήρα,τηλεφώνησα στην εταιρεία, στείλαν ιατρικό επισκέπτη να το πάρει ( η οποία υποστήριζε ότι η συσκευασία ήταν ταλαιπωρημένη κ φταίει που η παρτίδα λήγει σε 8 μήνες (!!!!!!). Περιμένω ακόμα να μάθω αν υπήρχε κάποιο ξένο σωματίδιο στο γάλα που,ευτυχώς, δεν είχαμε προλάβει ακόμα να δώσουμε στο μωρό..Έπειτα από 2 μήνες δεν έχουν βγει εργαστηριακά αποτελέσματα...!!!Τα συμπεράσματα δικά σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. εγω απλως το δοκιμασα οταν το εφτιαξα για να το δωσω στο μωρο και αμεσως το πεταξα.... μια απαισια γευση φαρμακιλας....καμια μητερα δεν θα το επινε !!!! απορω πως το δινουν στα παιδια τους ????
    τελειως τρελλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ ΑνώνυμοςJan 25, 2012 12:46 AM
    Μια εύλογη νομίζω απορία: αν μπήκατε στη διαδικασία να προετοιμάσατε ξένο γάλα για το μωρό σας, προφανώς είχατε έρθει σε αδιέξοδο με το θηλασμό και το μωρό ήταν σε ηλικία κατά την οποία δε μπορούσε να καταναλώσει φρέσκο γάλα (μικρότερο του ενός έτους). Καμιά μάνα που μπορεί να θηλάσει ή να βγάλει ένα κουτί γάλα από το ψυγείο, δεν κάθεται να πλύνει μπουκάλια, να αποστειρώσει, να βράσει νερό και να φτιάξει ξένο γάλα. Αν λοιπόν ισχύουν όλα αυτά και προετοιμάσατε το ξένο γάλα και το δοκιμάσατε και δεν το βρήκατε της αρεσκείας σας και το πετάξατε, τι ταΐσατε τελικά το μωρό σας (δεδομένου μάλιστα ότι το γάλα είναι βασική τροφή για τα βρέφη κάτω τους ενός έτους);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Όταν δεν μπορει (δεν έχει) η μάνα, υπάρχει και η παραμάνα βλ. λεξικό : γυναίκα που θήλαζε ξένα παιδιά με αμοιβή (πρβ. τροφός, νταντά, γκουβερνάντα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ''αντίκρυσα ένα μυρμήγκι ακριβώς πάνω στη σκόνη.Ήταν ψόφιο βέβαια,από την έλλειψη οξυγόνου''..Έλεος παιδιά, επίπεδο μηδέν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ελεος πια με αυτες τις θηλάζουσες, κορίτσια μου μπράβο σας και συγχαρητήρια που θηλάζεται τα μωράκια σας αλλα ΕΛΕΟΟΟΟΟΟΟΟΣ πια.Δεν κάνεται και κανένα κατόρθωμα απλά επιλέξατε τον θηλασμό.Μα καλά θεωρείται πως αυτό σας κάνει καλύτερες μάνες απο τις κοπέλες που δεν θηλάζουν? τόση ανασφάλεια πια????Και όσο για αυτή που ειπε για το πεσμένο στηθος.....καλό θα είναι να ΄το προσέξεις και εσυ το δικό σου αν θες ο ανδρας σου να σε ξαναδεί σα γυναίκα.....ελεοοοοοοοοοος πια με τις ανεραστες!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κατόρθωμα κάνει αυτή που θηλάζει μανταμ.

      και συγχαρητήρια που εσείς δηλώνετε οτι είστε ερωτική επειδή δε θηλάσατε!
      ειστε δυστυχώς και αμόρφωτη και μάλλον προτιμάτε να ανοίγετε τα πόδια παρά να κανένα βιβλίο...!!!

      Διαγραφή
  26. Και εγώ θηλάζω το παιδι μου και θηλασα και το πρώτο μου παιδι. Νομιζω οτι τα περισσοτερα από τα παραπάνω σχόλια σκοπο ειχαν απλα να ξυπνήσουν μερικές νεες μανες και να καταλαβουν οτι δυσυχως το συστημα υγειας στην χωρα μας δεν προωθεί τον θηλασμό και παρουσιαζει τα πραγματα λάθος.
    Απο κει και πέρα από δική μου εμπειρία μπορω να πω πως ναι είναι κατορθωμα να θηλάζεις στην Ελλάδα όχι όμως για τους λόγους που μπορει να πιστευεις, αλλα την στιγμη που οι περισσοτερες φιλες σου σε κοιτάνε με οικτο και σε λυπουνται, που οι γονεις σου φοβουνται οτι το παιδι δεν θα μεγαλώσει γιατι υποτιθεται δεν εχεις αρκετο γαλα, που η κοινωνια απαιτει σε 1 μηνα αφού γεννησεις να βγεις με το μινι και να πας να γλεντησεις.
    Λυπάμαι αλλα το σχόλιο σου 11:41 δειχνει κομπλεξισμό-κανεις δεν ειπε οτι η θηλαζουσες ειναι καλύτερες μητερες, μονη σου το ειπες και αυτο κατι θα σημαίνει, δεν νομιζεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Παιδιά, γιατί πρέπει πάντα να έχουμε μια ακραία άποψη και ποτέ τη φωνή της λογικής; Η γυναίκα μου έκανε τα πάντα για να θηλάσει. Με ματωμένες θηλές και κλαίγοντας απο τον πονο, έμενε 24ωρα ολόκληρα άγρυπνη με τον μπεμπη πανω στο στήθος συνέχεια, ο οποίος προσπαθούσε να θηλάσει και δεν χόρταινε. Εχανε βάρος και έκλαιγε συνέχεια σπαρακτικά. Τι θα έπρεπε να κάνει δηλάδη; Υπάρχει ένας φασισμός και μια απολυτότητα και από την πλευρά των υποστηρικτών του μητρικού θηλασμού. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει πρώτα να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για μητρικό θηλασμό, αφού αποδεδειγμένα είναι καλύτερος για το μωρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αν είναι όπως το λέτε, έχτε δίκιο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Πρώτη φορά ακούω για αποστειρωμένο γάλα. Αποστειρωμένο μπιμπερό ναι. Αποστειρωμένο γάλα; Το γάλα (ακόμα και στη μορφή σκόνης) παστεριώνεται. Δεν νομίζω ότι στέκει αυτό που λέτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή