Πότε είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες; Μέρος Πρώτο.

Μπήκε ο νέος χρόνος και για πολλούς είναι η στιγμή για νέο ξεκίνημα. Παίρνουμε αποφάσεις για να αλλάξουμε τη ζωή μας, δίνουμε υποσχέσεις στον εαυτό μας ότι από εδώ και πέρα θα τρώμε καλύτερα, δεν θα καπνίζουμε, θα γυμναζόμαστε, κτλ. Όμως στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι μόνο το 50% των ανθρώπων κρατάνε τις υποσχέσεις που πήραν την πρωτοχρονιά μετά από 6 μήνες, και μόνο 10% μετά από 1 χρόνο.
Αν λοιπόν είσαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους που κάθε χρόνο αποφασίζεις να αλλάξεις κάτι συγκεκριμένο στις συνήθειες σου και δεν τα καταφέρνεις, μπορεί απλά να μην ήσουν έτοιμη/ος τη συγκεκριμένη στιγμή.
Μια θεωρία που χρησιμοποιείται από επαγγελματίες υγείας είναι η Θεωρία των Σταδίων Αλλαγής. Αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι η αλλαγή συνήθως δε έρχεται ποτέ ξαφνικά από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά περνάει από διάφορα στάδια. Όταν αναγνωρίζει κανείς πόσο έτοιμος είναι για μια αλλαγή συμπεριφοράς, αυτό διευκολύνει την διαδικασία.
Τα στάδια είναι τα εξής:
Στάδιο Λήψη Απόφασης: Σε αυτό το στάδιο το άτομο δεν εξετάζει καν το ενδεχόμενο αλλαγής. Μπορεί να πιστεύει ότι δεν τον αφορά, η για άτομα που έχουν κάνει πολλές προσπάθειες και πολλές δίαιτες, να έχουν εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια.
Στάδιο Προβληματισμού: Σε αυτό το στάδιο το άτομο σκέφτεται αλλά και προβληματίζεται για μια αλλαγή. Σκέφτεται την αίσθηση απώλειας που θα έχει με την αλλαγή, π.χ. δεν θα μπορεί να απολαμβάνει τα αγαπημένα του φαγητά. Σε αυτό το στάδιο βασικά αξιολογούν τα συν και τα πλην αυτής της αλλαγής.
Στάδιο Προετοιμασίας: Σε αυτό το στάδιο...

το άτομο ετοιμάζεται να κάνει την αλλαγή. Μπορεί να πειραματιστεί με μικρές αλλαγές, όπως για παράδειγμα να τρώει περισσότερα φρούτα, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι είναι έτοιμος για μεγαλύτερη αλλαγή.

Στην επόμενη ανάρτηση τα στάδια Δράσης, Συντήρησης και Υποτροπής.

11 σχόλια:

  1. Φοβερό άρθρο, ανυπομονώ για τη συνέχεια μιας και μάλλον ζω το στάδιο της υποτροπής.

    Ευχαριστούμε πολύ και καλή χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαιοτολόγε καλή χρονιά.
    Θα ήθελα να σου ζητήσω να μη ξεχάσεις την ανάρτηση για το αυγό και τη σχέση του με τη χοληστερίνη μιας και το περιμένουμε πολλοί ενδιαφερόμενοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε. Έχουμε αναφερθεί λίγο για το αυγό εδώ:
    http://natofao.blogspot.com/2011/01/2-1.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διατολόγε έχεις δίκιο, υπάρχει αναφορά στο άρθρο με το πρωινό, αλλά απ ότι διαβάζουμε, πρόσφατες έρευνες ισχυρίζονται ότι το αυγό δεν συνδέεται με τη χοληστερίνη και μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα όσα θέλουμε. Θα ήθελα να μας πεις αν οι έρευνες αυτές είναι έγκυρες ή κατευθυνόμενες.
    Εδώ ας πούμε http://www.vita.gr/html/ent/835/ent.5835.asp, γράφει "Είναι γνωστή η σύσταση να μην τρώμε περισσότερα από 2-3 αυγά την εβδομάδα, επειδή «αυξάνουν τη χοληστερίνη». Και όμως, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών, ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, εφόσον η συνολική μας διατροφή είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Φαίνεται, δηλαδή, ότι αυτό που αυξάνει τη χοληστερίνη, καθώς και όλα τα λιπίδια στον οργανισμό μας, είναι τα κορεσμένα λίπη και όχι η χοληστερίνη των τροφών (ένα αυγό έχει 4,5 γραμμάρια λίπους, εκ των οποίων μόλις το 1,5 γραμμάριο είναι κορεσμένα λίπη).
    ● Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει πλήθος μελετών εδώ και μια δεκαετία, που δημοσιεύτηκαν και αναλύθηκαν (σε μια μετα-ανάλυση) το 1997, στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition». Στη δημοσίευση αυτή συμπεριλήφθησαν 224 μελέτες, στις οποίες εξετάστηκαν πάνω από 8.000 άτομα για περισσότερο από 25 χρόνια.
    ● Επιπλέον, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε δύο χρόνια αργότερα στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA» φάνηκε ότι η κατανάλωση έως και ενός αυγού την ημέρα δεν αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στους υγιείς ενηλίκους.".

    Εκεί θα θέλαμε τη συμβολή σου. Αν κάποιος δεν έχει αυξημένη χοληστερίνη, μπορεί να καταναλώνει άφοβα ένα αυγό την ημέρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για το θέμα χοληστερίνης στο αίμα και χοληστερίνης στις τροφές έχουμε αναφερθεί εδώ:http://natofao.blogspot.com/2011/03/blog-post_06.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ είμαι στο στάδιο προετοιμασίας (εδώ και κανά εξάμηνο...:-))) και ανυπομονώ να δω πως πάμε στο στάδιο δράσης (έχει κάποιο κουμπί κάπου και δεν το βρίσκω μάλλον χε χε)
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ διαιτολόγε και σε όλο το κοινό του μπλογκ! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι αλλα δε λέει για τις νέες έρευνες που αφορούν τα αυγά. :-(
    Δεν πειράζει, σ ευχαριστώ πολύ πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τις γνωρίζουμε τις έρευνες, δεν είναι τόσο πρόσφατες, έχουν παρουσιαστεί πιο νέες έρευνες που δείχνουν οτι η χοληστερίνη επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, για αυτό όπως και αναφέρουμε στην ανάρτηση υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία πoυ δείχνουν ότι η χοληστερίνη που βρίσκεται στα τρόφιμα (π.χ. αυγά) που τρώμε ανεβάζουν τη χοληστερίνη στο αίμα. Μεγαλύτερη σημασία έχουν τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κατάλαβα διαιοτολόγε, σ ευχαριστώ πάρα πολύ. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σε παρακαλω με τι αντικαθιστουμε τ' αυγα σε μια διαιτα-διατροφή:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι εννοείς δίαιτα-διατροφή και γιατί απαιτεί να αντικαταστήσεις τα αυγά; Σου έχουν βρει αλλεργία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή