Τα μοναχοπαίδια 50% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα.

Τα παιδιά χωρίς αδέλφια μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για παιδική παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Στη μελέτη, τα παιδιά μεταξύ των ηλικιών 2-9 χωρίς αδέλφια είχαν περίπου 50 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα συγκριτικά με τα παιδιά που είχαν αδέλφια.
Τα αποτελέσματα ήταν ίδια ανεξάρτητα από παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το βάρος των παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του φύλου, του βάρους γέννησης, το βάρος των γονιών, καθώς και τον χρόνο που τα παιδιά ξοδεύουν παίζοντας και βλέποντας τηλεόραση.

"Το να είσαι μοναχοπαίδι φαίνεται να είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου” αναφέρει ερευνητής της μελέτης Monica Hunsberger, του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να διεξάγουν μελλοντικές μελέτες για να κατανοήσουν την αιτία για αυτό τον συσχετισμό είπε η Hunsberger.

Η μελέτη συγκέντρωσε στοιχεία από 12, 700 παιδιά από 8 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.
Μετρήθηκε ο Δείκτης Μάζας Σώματος,οι γονείς ερωτήθηκαν σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους, το χρόνο που παρακολουθούν τηλεόραση και το χρόνο που παίζουν έξω.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition and Diabetes

ΚΡΙΤΙΚΗ: Παστέλι

Μας ζητήθηκε να κάνουμε κριτική στο παστέλι. Το παστέλι κλασσικά παράγεται με σουσάμι και μέλι. Σήμερα παράγεται κυρίως με ζάχαρη αλλά και γλυκόζη και φρουκτόζη. Συγκρίναμε 3 μάρκες που φτιάχνουν το κλασσικό παστέλι με σουσάμι: Βιολογικό της εταιρίας Farma, της εταιρίας Αφοί Χαϊτογλου και του Καζινό. Σε γενικές γραμμές όλα έχουν τα ίδια συστατικά σουσάμι, ζάχαρη, μέλι.

Το παστέλι του Χαϊτογλου και του Καζινό περιέχουν σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης, αυτό βέβαια δεν είναι επιθυμητό μιας και το σιρόπι αυτό είναι μια επεξεργασμένη μορφή ζάχαρης που είναι πιο φτηνή από τη πραγματική ζάχαρη και έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Στην ουσία έχει την ίδια δράση στον οργανισμό με τη ζάχαρη, ίσως και χειρότερη. Έχει συσχετιστεί με την αύξηση πιθανοτήτων εμφάνισης παχυσαρκίας (όπως και η ζάχαρη), ενώ μία έρευνα του UCLA συσχέτισε τη φρουκτόζη με την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Οπότε γι αυτούς τους λόγους καλό είναι να προτιμήσεις παστέλι που παράγεται με ζάχαρη και όχι το σιρόπι. Δεν βρήκαμε παστέλι που είχε παραχθεί μόνο με μέλι, προφανώς θα ήταν πιο ακριβή η παραγωγή του. Έχει αρκετές θερμίδες με μια μερίδα των 30 γραμμαρίων να κυμαίνεται μεταξύ 150-170 θερμίδες, τα λιπαρά είναι κυρίως ακόρεστα και προέρχονται από το σουσάμι αφού δεν υπάρχουν άλλα πρόσθετα λιπαρά στο προϊόν φτάνοντας, τα 60% των συνολικών θερμίδων. Αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ, ωστόσο τα λιπαρά αυτά είναι κυρίως τα καλά λιπαρά τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα. Η πρωτεΐνη σε γενικές γραμμές είναι περισσότερη απ'ότι μια συνηθισμένη μπάρα δημητριακών.

Το παστέλι μπορεί να αποτελέσει ένα πιο υγιεινό σνακ σε σχέση με τις γνωστές μπάρες δημητριακών αφού περιέχει αρκετή πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, κάποιες αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες και μια καλή ποσότητα μετάλλων όπως ασβέστιο και σίδηρο. Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάς ότι περιέχει αρκετή ζάχαρη με το μεγαλύτερο ποσοστό των υδατανθράκων να προέρχεται από κάποια μορφή σακχάρων, και αρκετές θερμίδες. Βάλε όριο μια μερίδα περίπου των 30 γραμμάριων, οι περισσότερες συσκευασίες είναι 100 γραμμάρια, τα 100 γραμμάρια έχουν πάνω από 500 θερμίδες. Το καλό είναι ότι λόγω των λιπαρών, της πρωτεΐνης και των φυτικών ινών το παστέλι είναι πιο χορταστικό από τα συνηθισμένα συσκευασμένα σνακ.

Δεύτερη έρευνα συσχετίζει την αντιβίωση με την παιδική παχυσαρκία.

Άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε προχθές στο International Journal of Obesity έδειξε ότι βρέφη που λαμβάνουν αντιβιοτικά πριν την ηλικία των 6 μηνών μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία κατά την παιδική ηλικία, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από μια ομάδα 10.000 παιδιών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, τα παιδιά που εκτίθενται σε αντιβιοτικά νωρίς ζύγιζαν περισσότερο. Ωστόσο, λένε ότι από τις 3 περιόδους που μελετήθηκαν, μόνο η έκθεση κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών της ζωής συνδέεται συστηματικά με την αύξηση της σωματικής μάζας.
"Στους 38 μήνες (3 χρονών), τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης περιόδου είχαν σημαντικά υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και ήταν 22% πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα συγκριτικά με παιδιά που δεν είχαν εκτεθεί,” αναφέρουν οι ερευνητές.

Μήπως η αντιβίωση παχαίνει τα παιδιά;

Το θεωρούν πολύ πιθανό ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Από το 1950, έχει γίνει χρήση αντιβιοτικών σε μικρές δόσεις σε ζώα , όχι για την καταπολέμηση λοίμωξης ή νόσου, αλλά για την αύξηση του σωματικού βάρους σε βοοειδή, χοίρους, πρόβατα, κοτόπουλα και γαλοπούλες, και άλλα εκτρεφόμενα ζώα.

Ο Ilseung Cho, MD, MS , και οι συνεργάτες του ήθελαν να διαπιστώσουν πώς τα αντιβιοτικά ενεργούν στο σώμα για να δημιουργήσουν αυτό το αποτέλεσμα, υποθέτοντας ότι χαμηλές δόσεις των φαρμάκων μπορεί να μεταβάλλουν τη σύνθεση και λειτουργία των βακτηριδίων στο έντερο. Το αποτέλεσμα της μελέτης, επιβεβαιώνει τη θεωρία τους για το μικροβίωμα (όρος που αναφέρεται στην κοινότητα των βακτηρίων που ζουν στο στομάχι), και θέτει νέα ερωτήματα για το πώς μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό και την εμφάνιση ασθένειας στο σώμα.

Οι ερευνητές χορήγησαν αντιβιοτικά σε φυσιολογικά ποντίκια και παρατήρησαν ότι οι ποντικοί που λάμβαναν αντιβιοτικά ανέπτυξαν αυξημένη μάζα λίπους και ποσοστό σωματικού λίπους. Μετά από περίπου έξι εβδομάδες, οι ποντικοί που έλαβαν τα αντιβιοτικά είχαν πάρει περίπου 10 έως 15 τοις εκατό περισσότερη λιπώδης μάζα από τα ποντίκια που δεν είχαν λάβει αντιβιοτικά.

"Με τη χρήση αντιβιοτικών, βρήκαμε ότι μπορούμε να χειριστούμε πραγματικά τον πληθυσμό των βακτηριδίων και να μεταβάλλουμε τον τρόπο που μεταβολίζουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά, "είπε ο Δρ Cho, καθηγητής της ιατρικής και αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος για το τμήμα της Γαστρεντερολογίας στο Τμήμα Ιατρικής. "Σε τελική ανάλυση, ήμασταν σε θέση να επηρεάσουμε τη σύνθεση του σώματος και την ανάπτυξη σε νεαρά ποντίκια αλλάζοντας το μικροβίωμα μέσω αυτής της έκθεσης σε αντιβιοτικά."

Τα αντιβιοτικά ανακαλύφθηκαν στο αρχές του 20ου αιώνα, και τέθηκαν σε ευρεία χρήση μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με ουσιαστικά δημόσια οφέλη για την υγεία. Η χρήση αυτών των αντιμικροβιακών παραγόντων έχει αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι το μέσο παιδί στις Η.Π.Α. λαμβάνει ένα κύκλο αντιβιοτικής θεραπείας κάθε χρόνο. Ωστόσο, αναφέρουν οι ερευνητές ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι η έκθεση στα αντιβιοτικά μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Και να προσθέσουμε και εμείς ότι στην Ελλάδα τα παιδιά μάλλον λαμβάνουν πάνω από ένα κύκλο αντιβίωσης το χρόνο αν κρίνουμε από το πόσο εύκολα οι γιατροί δίνουν αντιβίωση με το παραμικρό και οι γονείς πια έχουν πειστεί ότι το κρυολόγημα του παιδιού τους δεν φεύγει χωρίς αντιβίωση.

"Η έρευνα αυτή δείχνει τη σημασία του μικροβιώματος για καταστάσεις όπως η παχυσαρκία" είπε ο επικεφαλής ερευνητής Martin J. Blaser, MD, καθηγητής Ιατρικής και πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Langone Medical Center. "Η αύξηση της παχυσαρκίας σε όλο τον κόσμο συμπίπτει με την εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών, και πειραματικά φαίνεται να υπάρχει μια συσχέτιση. Είναι πιθανό ότι η πρώιμη έκθεση σε αντιβιοτικά στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει προδιάθεση για παχυσαρκία αργότερα."

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature

Μπισκοτάκια, σοκολάτες και αναψυκτικά μπορεί να επηρεάσουν τον δείκτη νοημοσύνης του παιδιού σου.

Αυστραλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή μέχρι την ηλικία των 24 μηνών είχαν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, στην ηλικία των 8 ετών.
Σύμφωνα με την Δρ.Λίζα Smithers του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία "Η διατροφή παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των ιστών του εγκεφάλου κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής, και ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να δούμε τι επιπτώσεις η διατροφή θα είχε στον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών". Η επιστήμονας και οι συνεργάτες της μελέτησαν 7000 παιδιά σε σύγκριση με μια σειρά διατροφικών προτύπων, όπως διατροφή με τρόφιμα παρασκευασμένα στο σπίτι, έτοιμες παιδικές τροφές, θηλασμός και πρόχειρο φαγητό (junk food), για τα παιδιά από τη γέννησή τους έως 24 μηνών.

"Βρήκαμε ότι τα παιδιά που είχαν θηλάσει στους έξι μήνες και είχαν μια υγιεινή διατροφή με τρόφιμα όπως όσπρια, τυριά, φρούτα και λαχανικά στους 15 και 24 μήνες, είχαν δείκτη νοημοσύνης μέχρι 2 μονάδες υψηλότερο στα 8 χρόνια τους."

"Εκείνα τα παιδιά που λάμβαναν τακτικά μπισκότα, σοκολάτα, αναψυκτικά και τσιπς στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους είχαν δείκτη νοημοσύνης μέχρι 2 μονάδες χαμηλότερα στην ηλικία των 8 ετών."

Η Smithers δηλώνει ότι οι διαφορές στο IQ δεν ήταν τεράστιες, αλλά η μελέτη προσφέρει μερικές από τις ισχυρότερες αποδείξεις μέχρι σήμερα ότι οι διατροφικές συνήθειες από 6 έως 24 μήνες έχουν μια μικρή αλλά σημαντική επίδραση στον δείκτη νοημοσύνης.
Αν θέλετε λοιπόν να συνεχίσετε να δίνετε στα παιδιά σας παιδικά μπισκοτάκια και έτοιμες παιδικές κρέμες με πρόσθετα σάκχαρα, έχετε υπόψη ότι και αυτά θεωρούνται πρόχειρα-έτοιμα φαγητά και όχι “υγεινή διατροφή” όπως θέλουν οι εταιρίες παιδικών τροφών να σας πείσουν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο European Journal of Epidemiology.

Βρεφικό Γάλα της Nestle προκαλεί παρενέργειες.

Το γνωστό γάλα NAN HA1 της Nestle άλλαξε τη συνταγή του και από τότε έχουν παραπονεθεί πολλοί γονείς στην Αυστραλία ότι τα παιδιά τους είχαν παρενέργειες όπως συνεχές κλάμα, εξανθήματα, σκούρα πράσινα υγρά κόπρανα, αφυδάτωση και εμετό μετά από τη λήψη αυτού του προϊόντος.
Οι καταναλωτές έχουν επικοινωνήσει με την εταιρία αλλά έχουν αναρτηθεί και εκατοντάδες παράπονα. Η εταιρία αναφέρει ότι έγιναν πολλοί έλεγχοι όταν άλλαξαν τη συνταγή και χρησιμοποίησαν χλωριούχο κάλιο αντί για χλωριούχο ασβέστιο. Σε επίσημη ανακοίνωση της η εταιρία αναφέρει ότι έχουν κάνει περαιτέρω ελέγχους, χρησιμοποιώντας ένα ανεξάρτητο εργαστήριο. Τα αποτελέσματα που έχουν μέχρι σήμερα επιβεβαιώνουν ότι δεν υφίσταται θέμα της ασφάλειας των τροφίμων. Και προσθέτουν: "Η ασφάλεια και η ποιότητα των προϊόντων μας είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για την εταιρεία."

Τελικά χθες η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίζει να πουλάει το προϊόν της αναφέροντας ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα υγείας.

Δεν γνωρίζουν όμως ότι ο εμετός και η αφυδάτωση που είναι και τα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν, μπορούν να αποβούν μοιραία για βρέφη; Τι προτείνουν δηλαδή; Να συνεχίζουν οι γονείς να δίνουν ένα γάλα που τα αρρωσταίνει;