Διεθνής Έρευνα: Πολλές οι διαφημίσεις για ανθυγιεινά τρόφιμα στην Ελλάδα.

Ερευνητές από 11 χώρες συγκέντρωσαν στοιχεία σχετικά με διαφημίσεις τροφίμων και διαπιστώθηκε ότι το 67% των διαφημίσεων αυτών προωθούσαν ανθυγιεινά τρόφιμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ειδικά για τα παιδιά αφού σύμφωνα με παλιότερη έρευνα τα παιδιά που παρακολουθούσαν διαφημίσεις με τρόφιμα μετά κατανάλωναν τις διπλάσιες θερμίδες απ ότι όταν παρακολούθησαν διαφημίσεις με παιχνίδια. Η έρευνα επίσης έδειξε ότι η Ελλάδα μαζί με τη Γερμανία και την Ισπανία είχαν την υψηλότερη συχνότητα διαφημίσεων ανθυγιεινών τροφίμων σε ώρες που συνήθως παρακολουθούν τα παιδιά τηλεόραση σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, Καναδά, Αυστραλία και ΗΠΑ. Οι διαφημίσεις αυτές χρησιμοποιούν τεχνικές προσανατολισμένες σε παιδιά όπως η χρήση του δημοφιλούς χαρακτήρων (για παράδειγμα εδώ στην Ελλάδα το Gummy Bear-αρκουδάκι που χρησιμοποιείται για το παριζάκι Υφαντής). Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών έχει ένα καλό άρθρο σχετικά με τα παιδιά και τη διαφήμιση και δίνει συμβουλές για τους γονείς. Ωστόσο γιατί να μείνουμε εκεί; Γιατί δεν μπορούν να απαγορευτούν οι διαφημίσεις τροφίμων που προορίζονται για παιδιά; Ήδη η Σουηδία το έχει κάνει. Σε τι χρησιμεύουν αυτές οι διαφημίσεις; Ειδικά αυτές που διαφημίζουν ανθυγιεινά τρόφιμα, σίγουρα όχι για το καλό των παιδιών. Θα περίμενε κανείς ότι...

ΚΡΙΤΙΚΗ: Μαρμελάδα χωρίς προσθήκη ζάχαρης Spin Span, 100% από φρούτα και χυμούς φρούτων. Και όμως έχει σάκχαρα.

ΤΑ ΣΥΝ
* Δεν περιέχει χρωστικές και συντηρητικά
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Περιέχει συμπυκνωμένο χυμό.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Οι μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη και μόνο από φρούτα φαίνονται σαν καλή ιδέα για κάποιον που θέλει να αποφύγει τη ζάχαρη. Ωστόσο αν κοιτάξεις καλά τα συστατικά πιθανόν να διαπιστώσεις ότι τελικά μάλλον περιέχει ζάχαρη απλά σε διαφορετική μορφή. Αρχικά πρέπει να πούμε ότι όλα τα φρούτα περιέχουν σάκχαρα στη μορφή φρουκτόζης, ωστόσο η συγκεκριμένη μαρμελάδα περιέχει συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού αντί για σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης που περιέχει η αντίστοιχη κανονική μαρμελάδα Spin Span. Το θέμα εδώ είναι ότι ο συμπυκνωμένο χυμός σταφυλιού είναι στην ουσία το πρόσθετο σάκχαρο. Όπως έχουμε εξηγήσει σε παλιότερη ανάρτηση, όταν βλέπεις συμπυκνωμένο χυμό σαν συστατικό, αυτό σημαίνει ότι έχει αφαιρεθεί κάποιο ποσοστό νερού από το χυμό, όμως τα σάκχαρα παραμένουν, μπορεί και να έχει περάσει από μία άλλη επεξεργασία όπου αφαιρείται το χρώμα, η γεύση και τα θρεπτικά συστατικά και αυτό που μένει είναι στην ουσία είναι τα σάκχαρα. Μάλιστα οι χυμοί που συνήθως χρησιμοποιούνται για αυτή τη δουλειά είναι οι χυμοί σταφυλιού, μήλου και αχλαδιού (σε αυτή τη περίπτωση είναι σταφυλιού). Δεν υπάρχει τρόπος για να εντοπιστεί η παρουσία συμπυκνωμένου χυμού σε αυτή τη μορφή, πάντως αν δεν μπορείς να γευθείς τη γεύση του συγκεκριμένου συμπυκνωμένου χυμού στο προϊόν (σε αυτή τη περίπτωση το σταφύλι) τότε μάλλον ο συμπυκνωμένος χυμός έχει χρησιμοποιηθεί πιο πολύ σαν γλυκαντικό. Μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι αυτή η μαρμελάδα είναι πιο φυσική και πιο υγιεινή λόγω της απουσίας της ζάχαρης αλλά...

1-2 Αναψυκτικά την ημέρα αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη κατά 26%.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Αυτή είναι η πρώτη φορά που αναλύονται οι μέχρι σήμερα έρευνες που έχουν γίνει για τη σχέση αναψυκτικών-διαβήτη, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές η συγκεκριμένη ανάλυση δίνει μια καλύτερη εικόνα. Η μελέτη που συγκέντρωσε στοιχεία από 11 έρευνες όπου συμμετείχαν 300000 άτομα, δείχνει ότι η κατανάλωση 1-2 αναψυκτικών (η και άλλων ποτών με ζάχαρη) την ημέρα αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 26% και μεταβολικού συνδρόμου (μια ομάδα συμπτωμάτων όπως υπέρταση και αυξημένο λίπος στη κοιλιά) κατά 20% σε σχέση με άτομα που έπιναν λιγότερο από ένα αναψυκτικό την ημέρα. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση διαβήτη, αλλά η κατανάλωση αναψυκτικών είναι ένας παράγοντας κινδύνου που μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί. Από την άλλη φαντάζομαι...

Γίνε διαιτολόγος χωρίς να έχεις σπουδάσει τίποτα...Η νομοθεσία το επιτρέπει.

Σε σχόλιο άλλης ανάρτησης, συνάδελφος διαιτολόγος αναφέρθηκε σε αυτή την πολυπόθητη άδεια διαιτολόγου. Για να εξηγήσουμε λίγο τα πράγματα: όταν ένας πτυχιούχος διαιτολόγος αποφασίζει να ανοίξει διαιτολογικό γραφείο πάει στην εφορία και κάνει έναρξη επαγγέλματος, εκεί δεν του ζητάει κανείς το πτυχίο του. Από κει και πέρα εξοπλίζεται με όλα τα απαραίτητα: μπλοκάκια , βιβλίο πελατών κτλ. Το επόμενο βήμα είναι να αποκτήσει κανείς άδεια λειτουργίας για το γραφείο του. Εδώ χρειάζονται διάφορα δικαιολογητικά όπως για παράδειγμα βεβαίωση των μηχανημάτων για τη καταλληλότητά τους, βεβαίωση της πυροσβεστικής και φυσικά αντίγραφο του πτυχίου του διαιτολόγου.
Τώρα υπάρχουν αρκετά πρακτικά ζητήματα που αφορούν άμεσα τον καταναλωτή:
1. Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει έναρξη επαγγέλματος για να προσφέρει διαιτολογικές υπηρεσίες αφού δεν ζητείται πτυχίο στην Εφορία. Αυτό σημαίνει ότι ένας άσχετος κάνει την έναρξη επαγγέλματος παίρνει το μπλοκάκι αποδείξεων του και δίνει δίαιτες μέσω επισκέψεων στο σπίτι η μέσω του ίντερνετ κτλ.
2. Πολλά άτομα ανοίγουν γραφείο χωρίς να έχουν την άδεια, για τον απλούστατο λόγο ότι οι έλεγχοι γίνονται σπάνια. Υπάρχουν πτυχιούχοι διαιτολόγοι αλλά και άσχετοι με γραφεία χωρίς άδεια που λειτουργούν ανενόχλητα.
3. Πολλά γραφεία λειτουργούν με άδεια αλλά χρησιμοποιώντας πτυχίο άλλου. Με λίγα λόγια ένα πτυχιούχος διαιτολόγος νοικιάζει το πτυχίο του σε άλλο άτομο (άσχετο) και αυτός με τη σειρά του ανοίγει νόμιμο γραφείο ενώ δεν είναι διαιτολόγος. Σε πολλές περιπτώσεις πολλά κέντρα αισθητικής/γυμναστήρια κτλ. προτιμούν να προσλαμβάνουν απόφοιτους σχολών που δεν είναι αναγνωρισμένες από το κράτος (τους πληρώνουν λιγότερο) αλλά για την άδεια της διαιτολογικής μονάδας τους νοικιάζουν πτυχίο διαιτόλογου που όμως ποτέ δεν εμφανίζεται εκεί.
Τι σημαίνει αυτό για τον καταναλωτή;...

ΚΡΙΤΙΚΗ: All Bran Plus της Kellogg's. 'Εχουν όμως ζάχαρη.

ΤΑ ΣΥΝ
* Πλούσια σε φυτικές ίνες
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Αυτά είναι τα δημητριακά που θα διαλέξεις αν θες να αυξήσεις σε μεγάλο βαθμό τις φυτικές ίνες που καταναλώνεις. Αποτελούνται μόνο από το φλοιό του σιταριού που περιέχει τις περισσότερες φυτικές ίνες από όλα τα τμήματα του σιταριού. Η ποσότητα φυτικών ινών που περιέχουν τα All Bran Plus είναι η διπλάσια σε σχέση με τα κανονικά All Bran Flakes και πενταπλάσια σε σχέση με τα Fitness και δεκαπλάσια συγκριτικά με τα Special K. Από την άλλη και αυτά περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη με αποτέλεσμα αυτά τα δημητριακά να περιέχουν τις ίδιες ποσότητες σακχάρων με όλα αυτά τα δημητριακά που μόλις αναφέραμε. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;...

Όχι και στο δεύτερο νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας.

Τον Ιούλιο είχαμε αναφερθεί σε τρία νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που κατατέθηκαν στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) για έγκριση. Ο στόχος ήταν αυτά τα νέα φάρμακα να προκαλούν απώλεια βάρους χωρίς επικίνδυνες παρενέργειες. Ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν απορριφθεί 2 από τα 3 φάρμακα. Το Qnexa ήταν το πρώτο που απορρίφθηκε από πάνελ του FDA στα μέσα Ιουλίου γιατί ενώ βοηθά ασθενείς να χάνουν κιλά, υπήρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια του φαρμάκου αφού παρουσιάστηκαν στις μελέτες της εταιρίας παρενέργειες όπως απώλεια μνήμης, σκέψεις αυτοκτονίας, και γενετικές ανωμαλίες. Χθες το FDA ενημέρωσε τους παρασκευαστές του δεύτερου φάρμακου που είχε κατατεθεί για έγκριση, το Lorcaserin ότι αυτή τη χρονική στιγμή δεν θα μπορέσει να δώσει την έγκριση του γιατί είχαν ανησυχίες σχετικά με την αυξημένη εμφάνιση καρκίνου στα πειραματόζωα. Παρουσιάστηκαν όγκοι στον...

Λιγότερο σωματικό λίπος με τρόφιμα ολικής αλέσεως.

Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ταφτς έδειξε ότι άτομα που καταναλώνουν τουλάχιστον 3 μερίδες προϊόντων που παράγονται από ολικής αλέσεως δημητριακά την ημέρα, και λιγότερο από μία μερίδα προϊόντων που παράγονται από επεξεργασμένα δημητριακά είχαν 10% λιγότερο σωματικό λίπος. Και όχι μόνο το επιφανειακό λίπος (υποδόριο) αλλά και αυτό που περιβάλλει τα όργανα (σπλαγχνικό). Πριν όμως χαρείς γιατί τρως δημητριακά που αναφέρουν στη συσκευασία τους ότι είναι ολικής αλέσεως, θα πρέπει να ξέρεις ότι σε αυτή τη περίπτωση ολικής αλέσεως τροφές θεωρούνται αυτές οι τροφές που είναι 100% ολικής αλέσεως δηλαδή παράγονται μόνο από ολικής αλέσεως δημητριακά. Βλέπουμε παντού αυτόν τον όρο αλλά στη πραγματικότητα σπάνια έχουμε δει γνωστές μάρκες δημητριακών και ψωμιών να είναι 100% ολικής. Συνήθως ένα μέρος τους παράγεται από ολικής αλέσεως δημητριακά και το υπόλοιπο από επεξεργασμένα δημητριακά. Προτίμησε...

ΚΡΙΤΙΚΗ: Ρυζογκοφρέτες. Όχι και τόσο διαίτης.

ΤΑ ΣΥΝ
* Ελάχιστα λιπαρά.
* Λίγα συστατικά
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Αρκετές θερμίδες
* Μικρή διατροφική αξία

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Οι ρυζογκοφρέτες έχουν συνδεθεί με 2 πράγματα: λάιτ σνακ για δίαιτα και υγιεινό σνακ για παιδιά. Αρχικά να πούμε ότι αποτελούνται κλασσικά από ρύζι και αλάτι. Βλέποντας αυτό διαπιστώνεις ότι τελικά λαμβάνεις κυρίως υδατάνθρακες. Ανάλογα με τα υλικά καστανό η άσπρο ρύζι θα είναι και η ποσότητα των φυτικών ινών που πάλι δεν είναι τόσο μεγάλη ακόμα και αν χρησιμοποιηθεί καστανό ρύζι. Επιπλέον ένα σνακ που αποτελείται μόνο από υδατάνθρακες δεν θα σε χορτάσει ιδιαίτερα αφού δεν περιέχει τίποτα άλλο οπότε δεν θα σου κόψει και την όρεξη. Οι θερμίδες του δεν είναι λίγες όπως πολλοί πιστεύουν, σκέψου ότι τα 100 γραμμάρια περιέχουν 390 θερμίδες, γενικά τροφές που περιέχουν πάνω από 300 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια θεωρούνται πλούσιες σε θερμίδες. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;...

Σχετικά με την Herbalife.

Είχαμε μιλήσει στη προηγούμενη ανάρτηση για τα υποκατάστατα γευμάτων. Μια εταιρία που είναι γνωστή σε αυτό το χώρο είναι η Herbalife. Τα προϊόντα της μπορείς να τα αγοράσεις μόνο από ανεξάρτητους συνεργάτες. Είναι γνωστό ότι οι πωλήσεις των προϊόντων της Herbalife στηρίζονται σε αυτό που λέμε δικτυακό μάρκετινγκ, όπου κάποιος που ενδιαφέρεται πληρώνει ένα ποσό για να λάβει πληροφορίες αλλά και προϊόντα, στη συνέχεια βρίσκει πελάτες για τα προϊόντα αλλά και άλλους συνεργάτες όπου και αυτό ανταμείβεται. Ναι είναι μια μορφή πυραμίδας. Δεν θα ασχοληθούμε με το πόσο δίκαιο η επικερδές είναι μια τέτοια δουλειά, αλλά για το πως επηρεάζει το αντικείμενο της συγκεκριμένης εταιρίας που σε αυτή τη περίπτωση είναι η διατροφή και η υγεία ανθρώπων. Ποιους προσελκύει η Herbalife; Διάφορους ανθρώπους: νοικοκυρές, ελεύθερους επαγγελματίες, φοιτητές, εργάτες έχουμε δει από όλα. Πάντως οι περισσότεροι είναι εντελώς άσχετοι με τη διατροφή. Στις παρουσιάσεις τους επικρατεί μια ατμόσφαιρα πλύσης εγκεφάλου αλλά και ελπίδας για μερικούς από αυτούς τους ανθρώπους
Τι γίνεται μετά όμως; Αυτό που μας προβληματίζει είναι το γεγονός ότι κάποιος εντελώς άσχετος στο χώρο της διατροφής αλλά με μεγάλο κίνητρο να πουλήσει θα σου πει οτιδήποτε προκειμένου να σου πουλήσει το προϊόν. Πολλοί ανεξάρτητοι συνεργάτες λένε διάφορα ανόητα, χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση.  Από ανεξάρτητους συνεργάτες γίνονται "σύμβουλοι ευεξίας" όπου όχι μόνο σου προωθούν τα προϊόντα, αλλά δίνουν και δίαιτες αλλά και άλλες συμβουλές για την υγεία σου. Φαντάζομαι ότι πιστεύουν οτι...

Είναι Αποτελεσματικά τα Υποκατάστατα Γευμάτων;

Έχουμε δεχτεί αρκετές ερωτήσεις από αναγνώστες σχετικά με τα υποκατάστατα γευμάτων. Συνήθως αυτά τα προγράμματα συστήνουν την αντικατάσταση 2 γευμάτων την ημέρα με κάποιο σέικ-ρόφημα συνήθως σκόνη που την ανακατεύεις με νερό η γάλα. Το τρίτο γεύμα συστήνεται να είναι ένα ισορροπημένο γεύμα χαμηλά σε λιπαρά με κανονική τροφή. Τα υποκατάστατα αυτά συνήθως περιέχουν ποικιλία βιταμινών, μετάλλων αλλά και φυτικών ινών ώστε να χορταίνουν. Οι έρευνες είναι θετικές όσο αφορά την απώλεια βάρους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι δίαιτες που περιλαμβάνουν 2 υποκατάστατα γευμάτων είχαν το ίδιο η και μεγαλύτερο αποτέλεσμα απώλειας βάρους σε σχέση με μία δίαιτα που είχε τις ίδιες θερμίδες χωρίς υποκατάστατα γευμάτων. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές από αυτές τις έρευνες είχαν γίνει κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις είχαν διατροφική παρακολούθηση από διαιτολόγους και ιατρική παρακολούθηση από ιατρούς πράγμα που δεν έχουν πολλοί άνθρωποι κάτω από κανονικές συνθήκες. Στην πραγματικότητα πολλά άτομα όχι μόνο δεν έχουν παρακολούθηση μπορεί να έχουν και λανθασμένες συμβουλές όπως συχνά συμβαίνει για παράδειγμα με την εταιρία Herbalife για την οποία θα μιλήσουμε στην επόμενη ανάρτηση, όπου εκεί οι "συνεργάτες" της εταιρίας είναι στις περισσότερες περιπτώσεις εντελώς άσχετοι με το θέμα διατροφή. Αυτά τα προγράμματα μπορεί να είναι αποτελεσματικά για μερικά άτομα αλλά εντελώς...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ναι στα προϊόντα κλωνοποιημένων ζώων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταθέσει σχέδια για την προσωρινή απαγόρευση κλωνοποίησης ζώων για την παραγωγή τροφίμων στην ΕΕ, αλλά δήλωσε ότι είναι έτοιμη να επιτρέψει την εισαγωγή τροφίμων από απογόνους κλώνων. Με λίγα λόγια θα επιτρέπεται να πωλούνται κρέατα και προϊόντα (όπως το γάλα) από τους απογόνους κλωνοποιημένων ζώων. Οι προτάσεις, που κατατέθηκαν την Τρίτη, θα επιτρέπουν επίσης την εισαγωγή γενετικού υλικού από κλώνους - σπέρμα και έμβρυα - για τον εμποτισμό των ζώων στην Ευρώπη. Η πρόταση της Επιτροπής επίσης αναφέρει προσωρινή πενταετή απαγόρευση της κλωνοποίησης για την παραγωγή τροφίμων, που δικαιολογούνται για λόγους ευζωίας του ζώου. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες μελέτες, τα κλωνοποιημένα ζώα τείνουν να πεθαίνουν πρόωρα και υποφέρουν από περισσότερες βλάβες από ό, τι φυσιολογικά ζώα. Ενώ οι εισαγωγές ζώντων κλώνων ή τροφίμων που προέρχονται απευθείας από αυτούς θα εξαρτάται από τις προσωρινή πενταετή απαγόρευση, η Επιτροπή δήλωσε ότι είναι περιττή η απαγόρευση της εισαγωγής τροφίμων από απογόνους κλώνων και ότι αυτό θα διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο. Επιπλέον δεν θα υπάρχουν ετικέτες για εισαγόμενα προϊόντα κλωνοποιημένων ζώων όπως το γάλα...

Ανακοίνωση ΕΦΕΤ: Ανάκληση σούπας knorr με αλλιεργιογόνο ουσία.

Η Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε για τη διακίνηση δύο προϊόντων τύπου στιγμιαίας σούπας, που παρασκευάζονται και διακινούνται από την ελληνική επιχείρηση «UNILEVER - KNORR ΑΒΕΕ», στα οποία περιέχεται πρωτεΐνη αυγού (αυγό), αλλεργιογόνο συστατικό που δεν αναφέρεται στην επισήμανση των συσκευασιών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής δύο προϊόντα : α) Knorr, Κρεμμυδόσουπα, σε πλαστική αεροστεγή διπλή συσκευασία 2 x 60 g, με αριθμό παρτίδας L93150N812 και ημερομηνία λήξης 11/2011 και β) Knorr, Σούπα Μινεστρόνε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, σε πλαστική συσκευασία 2 x 77 g, με αριθμό παρτίδας L93490N812 και ημερομηνία λήξης 03/2011.

Γελοίες συμβουλές διατροφής στη τηλεόραση.

Χθες ρίξαμε μια ματιά στα μεσημεριανά και να τι είδαμε: Η εκπομπή του Alpha "Δέστε τους" είχε καλεσμένο κάποιον που τον φέρνουνε φαντάζομαι κάθε εβδομάδα και δίνει διατροφικές συμβουλές (δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει σπουδάσει-για γυμναστής μας φαίνεται). Χθες έδωσε συμβουλές για τροφές που καταπολεμούν την κυτταρίτιδα. Ο κατά τ' άλλα συμπαθέστατος άνθρωπος μας λέει ότι η μελιτζάνα συγκρατεί το λίπος που τρώμε και έτσι δεν μαζεύεται στο σώμα το λίπος αυτό. Τέλεια! Δηλαδή αν τρώω μελιτζάνα μαζί με μία πίτσα δεν θα απορροφήσω το λίπος από τη πίτσα; Ας σοβαρευτούμε. Σχεδόν τίποτα από αυτά που είπε σχετικά με τη κυτταρίτιδα και τις συγκεκριμένες τροφές δεν υποστηρίζεται επιστημονικά, ωστόσο μια γρήγορη αναζήτηση στο internet θα αναφέρει τις ίδιες τροφές που ανέφερε και ο "ειδικός" οπότε φαντάζομαι ότι κάπως έτσι έκανε την έρευνα του. Πάντως ένα είναι σίγουρο ότι αν καταναλώνεις μπρόκολο, σπαράγγια, μελιτζάνες και παρμεζάνα όπως πρότεινε ο καλεσμένος δεν θα σου φύγει η κυτταρίτιδα. Θα μου πεις περιμένεις να λάβεις αξιόπιστες πληροφορίες από μεσημεριανή εκπομπή; Όχι αλλά κακά τα ψέματα, πολλοί άνθρωποι παρακολουθούν αυτές τις εκπομπές και λαμβάνουν πληροφορίες για διάφορα θέματα από αυτές...

Τοξική ουσία στα τρόφιμα μας, και όμως είναι νόμιμη στην Ευρώπη.

Πριν λίγες μέρες η δισφαινόλη Α γνωστή και ως ΒΡΑ , ένα συνθετικό οιστρογόνο που βρίσκεται στην επένδυση κονσερβών, στα κουτάκια από αναψυκτικά και σε πολλές πλαστικές συσκευασίες τροφίμων αλλά και σε μπουκάλια και παιχνίδια για παιδιά, ανακηρύχθηκε ως τοξική ουσία από την Καναδέζικη κυβέρνηση. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να συσχετίζεται με καρκίνο του προστάτη, μαστού, προβλήματα γονιμότητας και προβλήματα συμπεριφοράς σε παιδιά. Και ενώ οι Καναδοί την θεωρούν τοξική, στη Ευρώπη τα πράγματα διαφέρουν, πριν μερικές εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) απέρριψε τις όποιες ανησυχίες υπάρχουν για το ΒΡΑ λέγοντας ότι οι έρευνες είχαν πολλές ελλείψεις και έβγαλαν απόφαση ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα τωρινά επίπεδα έκθεσης στον ανθρώπινο οργανισμό. Η Δανία ήδη απαγορεύει τη χρήση ΒΡΑ σε προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά κάτω των 3 ετών ενώ στη Γαλλία απαγορεύεται η χρήση του σε μπουκάλια για μωρά. Πως γίνεται λοιπόν μια ουσία να είναι τοξική σε μια χώρα και όχι σε μια άλλη; Όπως καταλαβαίνετε οι εταιρίες τροφίμων χάρηκαν πολύ με την απόφαση της EFSA, μην ξεχνάμε κοστίζει πολύ να αλλάξουν συσκευασίες και υλικά για τα προϊόντα τους. Προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι αποφεύγουμε αυτά τα προϊόντα, αρκεί να τα αναγνωρίσουμε. Ευτυχώς πολλές εταιρίες ξύπνησαν και έχουν αρχίσει και χρησιμοποιούν άλλα υλικά, ενώ εταιρίες που παράγουν μπουκάλια και ποτήρια για παιδιά έχουν αρχίσει να μην χρησιμοποιούν υλικά με ΒΡΑ. Η φωτογραφία δείχνει διάφορους αριθμούς που βρίσκονται στη βάση προϊόντων και μπουκαλιών, οι αριθμοί αυτοί χρησιμοποιούνται για λόγους ανακύκλωσης αλλά μας βοηθά να δούμε και από τι υλικό παράγονται. ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ;...

ΚΡΙΤΙΚΗ: Knorr Quick Snack, Τοματόσουπα με κρουτόν. Ναι στη σούπα, αλλά όχι αυτή.

ΤΑ ΣΥΝ
* Λίγες Θερμίδες
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Περιέχει πολλά συστατικά.
*Περιέχει υδρογονωμένα λιπαρά

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Η σούπα μπορεί να είναι ένα υγιεινό γεύμα που χορταίνει και μάλιστα με λίγες θερμίδες. Ωστόσο η συγκεκριμένη δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Ναι έχει λίγες θερμίδες και το μόνο που χρειάζεσαι να κάνεις είναι να την ανακατέψεις με λίγο βραστό νερό. Από τη άλλη λαμβάνεις πολλά συστατικά, μερικά είναι βλαβερά όπως τα τρανς (υδρογονωμένα λιπαρά) και το αλάτι, και άλλα είναι συστατικά που δεν θα περίμενες να δεις σε μία σούπα (4 μορφές ζάχαρης). Επιπλέον δε υπάρχει τίποτα αληθινό σε αυτή τη σούπα: η ντομάτα είναι σε σκόνη και όποια άλλα λαχανικά που περιέχει είναι σε μορφή εκχυλίσματος. Ωστόσο για να μην είναι εντελώς άχρηστη οι κατασκευαστές την εμπλούτισαν με διάφορες βιταμίνες για να μπορούν να μας πούνε ότι η κατά τ' άλλα διατροφικά φτωχή σούπα τους έχει τις βιταμίνες Β, C και Ε. Ναι το γνωστό κόλπο, εμπλουτίζεται ένα ανθυγιεινό προϊόν για να δίνει την εντύπωση του υγιεινού. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;...

Σχετικά με την απάτη Barilla.

Μας προώθησε αναγνώστης μια ανάρτηση από το blog tromaktiko που είχε να κάνει με μια σάλτσα πέστο της Barilla η οποία αναφέρει στη συσκευασία ότι είναι "σάλτσα με βασιλικό και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο" ενώ αν κοιτάξεις τα συστατικά περιέχει στο μεγαλύτερο ποσοστό ηλιέλαιο και μόνο 1% ελαιόλαδο. Απάτη η διαστρέβλωση των πληροφοριών; Και τα δύο. Τόσο καιρό που κάνουμε κριτική προϊόντων διατροφής, αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι εταιρίες μέσα στα πλαίσια του νόμιμου παραπλανούν κατ' επανάληψη και με τόση συχνότητα που πια δεν μας εκπλήσσει. Γι' αυτό και αν δείτε τις κριτικές μας, εστιάζουμε τη προσοχή μας κυρίως στα συστατικά γιατί εκεί φαίνεται η αλήθεια. Μπορεί να είναι λίγο ακραίο αυτό που θα πούμε, αλλά πρέπει να είσαι εντελώς ηλίθιος αν πιστεύεις τι γράφουν οι ετικέτες στα τρόφιμα. Η ετικέτα και η συσκευασία ενός προϊόντος είναι η βιτρίνα του, και η βιτρίνα είναι εκεί για να προσελκύει πελάτες. Και τι θέλουν οι εταιρίες; Τα χρήματα σου.

Απόφυγε τη τροφική δηλητηρίαση όταν τρως έξω.

Θες να αποφύγεις τις τροφική δηλητηρίαση όταν τρως έξω; Έχε υπόψη σου αυτούς τους κανόνες.
1. Παρατήρησε το εστιατόριο, ταβέρνα, φαστ φουντ που σκοπεύεις να φας. Είναι καθαρό; Τα τραπέζι είναι καθαρά; Οι τουαλέτες;
2. Το προσωπικό είναι προσεγμένο; Είναι καθαρά τα χέρια των σερβιτόρων;
3. Φάε μόνο φαΐ που σερβίρεται η πολύ ζεστό η πολύ κρύο, αν είναι χλιαρό σημαίνει ότι...

Όχι δεν είναι Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής αύριο.

Μπορεί να δεις σε πολλά ΜΜΕ να αναφέρονται στη διατροφή στα πλαίσια της "Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής". Μόνο που κάπου τα έχουν μπερδέψει τα πράγματα γιατί η συγκεκριμένη μέρα μάλλον θα έπρεπε να ονομάζεται στα ελληνικά Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού η Παγκόσμια Ημέρα Τροφής. Η ημέρα αυτή ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού (Διατροφής) από την Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και ο κύριος στόχος είναι η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού για το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο. Δυστυχώς όμως τουλάχιστον στην Ελλάδα, η ημέρα αυτή είναι ευκαιρία για διάφορες εταιρίες όπως η Nestle και η Creta Farm να προωθήσουν τα προϊόντα τους, διαιτολόγοι να προβάλλονται και τα ΜΜΕ να κάνουν ανόητα αφιερώματα διατροφής. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον παλιότερο δελτίο τύπου της Greenpeace σχετικά με τη πείνα στο κόσμο.

ΚΡΙΤΙΚΗ: Κρουασάν Folie Μπομπ Σφουγγαράκης με κρέμα κακάο και κρέμα βανίλια της ΕΒΓΑ... Μακριά.

ΤΑ ΣΥΝ 
* Δεν βρήκαμε κανένα 
ΤΑ ΠΛΗΝ: 
* Περιέχει πολλά συστατικά 
* Περιέχει υδρογονωμένα λιπαρά 

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Θα λέγαμε ότι είναι από τα χειρότερα προϊόντα που θα μπορούσες να δώσεις στο παιδί σου. Μετρήσαμε περίπου 30 συστατικά. Στα οποία υπήρχαν υδρογονωμένα λιπαρά (τρανς), ξέρεις αυτά που θεωρούνται χειρότερα και από τα κορεσμένα, συσχετίζονται με πολλές χρόνιες παθήσεις και συνιστάται να μην υπάρχουν καθόλου στη διατροφή μας. Όπως επίσης 4 μορφές ζάχαρης. Και φυσικά τα καθιερωμένα που βρίσκεις στα συσκευασμένα: συντηρητικά, σταθεροποιητές, αρώματα, ρυθμιστές οξύτητας. Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ο Μπομπ ο Σφουγγαράκης στη συσκευασία ενώ μέσα στη συσκευασία υπάρχει ένα δώρο παιχνιδάκι είναι εντελώς ανήθικο αφού πείθει τα παιδιά τα οποία πείθουν τους γονείς να αγοράσουν αυτό το βλαβερό προϊόν. Γιατί άραγε δεν δίνουν δωρεάν παιχνιδάκια κάθε φορά που αγοράζει ένα γονιός ένα κιλό μήλα για παράδειγμα; Στις ΗΠΑ το Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον (CSPI) μη κερδοσκοπική οργάνωση στην Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να κάνει μήνυση στα McDonalds γιατί προωθούν τα παιδικά γεύματα τους (Happy Meals) που είναι ανθυγιεινά, με δωράκια. Αναφέρουν ότι η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας οφείλεται σε ένα ποσοστό στα φτηνά ανθυγιεινά γεύματα που προωθούνται στα παιδιά και προσθέτουν ότι ένα παιδί που είναι κάτω των 8 ετών δεν καταλαβαίνει ότι του γίνεται διαφήμιση. Από την άλλη οι εταιρίες αναφέρουν ότι οι γονείς πρέπει να έχουν ελευθερία επιλογής, εντάξει αλλά ποιος γονιός μπορεί να ανταγωνιστεί διαφημίσεις, δωρεάν παιχνίδια και έξυπνο μάρκετινγκ; ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;...

Άλλο παράδειγμα παραπληροφόρησης...από ζαχαροπλάστη. Όχι τα γλυκά δεν κάνουν για πρωινό.

Διαβάζουμε στη Ελευθεροτυπία ένα άρθρο λίγο πιο παλιό (δημοσιεύτηκε αρχές Σεπτεμβρίου) με τίτλο "Τα γλυκά πρωινά της νέας σχολικής χρονιάς" όπου η συγγραφέας - σεφ δίνει συνταγές για γλυκά πρωινά για παιδιά και μεγάλους, μάλιστα αναφέρει η ότι τα γλυκά για πρωινό επιβάλλονται αφού προσφέρουν "φουλ ενέργεια και καλές αποδόσεις και επιδόσεις". Στη συνέχεια δίνει συνταγές για κέικ και μπισκότα με ζάχαρη, σοκολάτα, άσπρο επεξεργασμένο αλεύρι και λιπαρά και άντε.. και μερικά φρουτάκια. Διαβάζοντας το πολλές καλές μαμάδες (η και γιαγιάδες) θα κάτσουν να φτιάξουν αυτά τα γλυκά για να τα δώσουν στα παιδιά. Σαφώς είναι πιο υγιεινά από τα έτοιμα κέικ, κρουασάν που βρίσκεις έξω, αλλά σίγουρα δεν κάνουν για πρωινό ούτε δίνουν ενέργεια ούτε βελτιώνουν την απόδοση των παιδιών. Αντιθέτως η ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι που χρησιμοποιείται σε αυτές τις συνταγές δίνουν μια στιγμιαία ενέργεια στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους, ανεβάζουν το σάκχαρο απότομα και γρήγορα και μετά έχουμε και μια απότομη πτώση η οποία αφήνει το παιδί με λιγότερη ενέργεια, λιγότερη συγκέντρωση και περισσότερη πείνα, και δεν θα μιλήσουμε καν για τη θερμιδική αξία αυτών των γλυκών. Όχι λοιπόν γλυκά για το πρωί, προτίμησε...

2ο Φεστιβάλ Ψωμιού στη Θεσσαλονίκη 13, 14, 15, 16 και 17 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Άρτου που έχει καθιερωθεί στις 16 Οκτωβρίου, η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος σε συνεργασία με το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης ο «Προφήτης Ηλίας», υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει από τις 13 έως και τις 17 Οκτωβρίου στην πλατεία Αριστοτέλους Θεσσαλονίκης το 2ο Φεστιβάλ Ψωμιού. Αρτοτεχνίτες θα ετοιμάζουν και θα ζυμώνουν σε υπαίθριους φούρνους στη πλατεία Αριστοτέλους διάφορους τύπους ψωμιού όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα γευστικής δοκιμής. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει πολλές εκδηλώσεις όπως εργαστήρια ζυμαριού, στρογγυλό τραπέζι όπου θα γίνεται συζήτηση για την διατροφική αξία του ψωμιού, άρτος και κινηματογράφος, έκθεση φωτογραφίας, κτλ. Για αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων κάνε κλικ εδώ.

Κάνεις Δίαιτα; Κοιμίσου Καλά.

Παλιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου μας αυξάνει την όρεξη. Και αυτό γιατί επηρεάζει κάποιες ορμόνες που εχουν να κάνουν με τον έλεγχο της όρεξης. Φαίνεται λοιπόν ότι όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά (τουλάχιστον 7-8 ώρες) παρατηρούνται υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης, ορμόνη που ενεργοποιεί την όρεξη, ενώ πέφτουν τα επίπεδα λεπτίνης, ορμόνη που δίνει το σήμα ότι χορτάσαμε. Νέα έρευνα όμως από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου δείχνει ότι ακόμα και αν κάνεις δίαιτα και προσέχεις τι τρως, αν δεν κοιμάσαι αρκετά θα χάσεις βάρος αλλά όχι τόσο λίπος όσο τα άτομα που κοιμούνται περισσότερο. Συγκεκριμένα τα άτομα που...

ΚΡΙΤΙΚΗ: Fanta Verdia. Δεν διαφέρει και πολύ από ένα συνηθισμένο λάιτ αναψυκτικό.

ΤΑ ΣΥΝ
* Περιέχει λίγες θερμίδες
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Μικρή ποσότητα χυμού

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Τα τελευταία χρόνια οι εταιρίες αναψυκτικών δημιουργούν προϊόντα με υγιεινό διατροφικό προφίλ: πραγματικό χυμό, λίγες θερμίδες, τσάι, αντιοξειδωτικές ουσίες. Εδώ έχουμε μια τέτοια περίπτωση: Περιγράφεται ως αεριούχο αναψυκτικό με χυμό μήλου. Η ποσότητα χυμό μήλου είναι μόνο 10%, ενώ το υπόλοιπο αποτελείται κυρίως από νερό. Επιπλέον περιέχει και εκχύλισμα πράσινου τσαγιού. Όλα αυτά ακούγονται πολύ υγιεινά. Στην ουσία όμως λαμβάνεις μικρή ποσότητα χυμό μήλου, όπως αναφέρει η ετικέτα 10%, νερό, ρυθμιστές οξύτητας, σταθεροποιητές, συντηρητικό, καραμελόχρωμα, αρώματα και φυσικά τις γλυκαντικές ουσίες που περιλαμβάνουν την ασπαρτάμη και το κυκλαμικό οξύ  που έχει απαγορευτεί στις Η.Π.Α. (δες εδώ για την ασφάλεια αυτών των ουσιών). Επιπλέον περιέχει και το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;

Μας αρέσει. Ψωμί με μόνο 3 συστατικά.

Το βρήκαμε σε σούπερ μάρκετ. Περιέχει μόνο αλεύρι ολικής, αλάτι και μαγιά. Βαρύ και χορταστικό ψωμί. Χρειάζεται το ψωμί σου να έχει όλα αυτά τα συντηρητικά που έχουν τα συσκευασμένα ψωμιά; Όχι. Βρες ψωμί με τα λιγότερα συστατικά (συνήθως τοπικού φούρναρη) και απλά βάλε το στο ψυγείο όπου και διατηρείται για αρκετές μέρες.

Ποιος πρέπει να παίρνει βιταμίνες;

Στην ουσία λίγες ομάδες ανθρώπων χρειάζονται βιταμίνες η πολυβιταμίνες, σε αντίθεση με αυτό που θέλουν να σε κάνουν να πιστεύεις οι εταιρίες συμπληρωμάτων. Αυτοί που μπορεί να τις χρειάζονται είναι:
*Οι γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν η είναι έγκυος: Έχουν αυξημένες ανάγκες σε κάποιες βιταμίνες και μέταλλα όπως φυλλικό οξύ και αργότερα σίδηρο.
*Άτομα με αναιμία: Χρειάζονται επιπλέον σίδηρο.
*Αυστηροί Χορτοφάγοι: Όχι όλοι αλλά σε μερικά άτομα μπορεί να παρατηρηθούν ελλείψεις βιταμίνης Β12 και άλλων βιταμινών και μετάλλων.
*Άτομα που δεν μπορούν να λάβουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά η έχουν αυξημένες ανάγκες λόγω ασθένειας η πάθησης όπως άτομα με καρκίνο.
Όλοι οι άλλοι:
Επειδή είσαι μαθητής και διαβάζεις πολύ δεν σημαίνει ότι έχεις ανάγκη από περισσότερες βιταμίνες. Οι επιπλέον βιταμίνες δεν θα βελτιώσουν τη μνήμη σου. Όσο για τους αθλητές, ναι έρευνες δείχνουν ότι χρειάζονται ελάχιστα μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών από μη- αθλητές, ωστόσο...

Τροφές-Σκουπίδια τρώνε τα παιδιά.

Μια πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε ότι το 40% των θερμίδων σε παιδιά ηλικίας 2 έως 18 ετών προέρχονται από τροφές σκουπίδια. Εντάξει η έρευνα έγινε σε αμερικανάκια αλλά μην βιαστείς να την απορρίψεις, η παχυσαρκία στη χώρα μας δεν πάει πίσω, έχουμε από τα υψηλότερα επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη, οπότε καλό είναι να τη προσέξουμε. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την έρευνα, το 40% των θερμίδων που καταναλώνουν τα παιδιά προέρχεται από τις ακόλουθες τροφές: Αναψυκτικά, ροφήματα με ζάχαρη, αμυλώδη γλυκά όπως μπισκότα, κέικ, κρουασάν, γλύκα γαλακτοκομικών όπως παγωτό (η και κρέμες), πίτσα, πλήρες γάλα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως την οικογένεια, την έλλειψη σωματικής άσκησης, την επιρροή φίλων και φυσικά το μάρκετινγκ των βιομηχανιών τροφίμων. Ο γνωστός Δρ. Ουίλετ (Walter Willet) πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει λύση αν δεν περιοριστούν δραστικά οι διαφημίσεις τροφών σκουπίδια που απευθύνονται στα παιδιά. Ενώ ο Δρ. Κάτζ, Διευθυντής του Τμήματος Έρευνας της Πρόληψης του Πανεπιστημίου Γέιλ, αναφέρει ότι η βιομηχανία τροφίμων παράγει τρόφιμα με άδειες θερμίδες που είναι όμως πάρα πολύ νόστιμα και αυτό προσελκύει τα παιδιά. Από την άλλη οι βιομηχανίες τροφίμων αναφέρουν ότι έχουν προσθέσει χιλιάδες υγιεινά προϊόντα στη παραγωγή τους. Ναι το είδαμε, μήπως αναφέρονται στα υποτιθέμενα "ολικής αλέσεως" δημητριακά που είναι γεμάτα...

Άρθρο η Διαφήμιση; Παραπληροφόρηση...από διαιτολόγο.

Διαβάζουμε άρθρο στο in.gr: συμβουλές για υγιή καρδιά, που μας δίνει διαιτολόγος. Φτάνουμε στη τελευταία συμβουλή: Μειώστε το κορεσμένο λίπος. Ο συγγραφέας αναφέρει πολύ σωστά ότι η υπερκατανάλωση λίπους και χοληστερόλης αυξάνει την προδιάθεση για καρδιαγγειακά νοσήματα και αφήνει το καλύτερο για το τέλος: ο διαιτολόγος μας εξηγεί ότι "μπορούμε πλέον να απολαμβάνουμε πιο άνετα τα αλλαντικά, καθώς κυκλοφορούν στην αγορά αλλαντικά με ελαιόλαδο, στα οποία το μεγαλύτερο μέρους του ζωικού λίπους που παραδοσιακά περιέχουν έχει αντικατασταθεί από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες. Συνεπώς, τα συγκεκριμένα προϊόντα αποτελούν μία σαφώς πιο υγιεινή επιλογή που εναρμονίζεται με τις σύγχρονες διατροφικές συστάσεις." Χμμμμ, σας θυμίζει κάτι; Εμείς γνωρίζουμε μόνο μία εταιρία αλλαντικών που έχει αντικαταστήσει το κορεσμένο λίπος με ελαιόλαδο. Θα το ξαναπούμε εδώ αλλά προφανώς ο συγκεκριμένος διαιτολόγος που έχει και PhD "παρέβλεψε" η μήπως "ξέχασε" μια πολύ γνωστή έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που έδειξε ότι τα επεξεργασμένα κρέατα (πχ. αλλαντικά) αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 42%. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο κίνδυνος φαίνεται να οφείλεται στο αλάτι και στα συντηρητικά που περιέχουν τα αλλαντικά και όχι από το λίπος, οπότε το γεγονός ότι μέρος του λίπους έχει αντικατασταθεί με ελαιόλαδο δεν μειώνει τον κίνδυνο ιδιαίτερα. Το κακό με όλη αυτή την υπόθεση είναι...

Ανακοίνωση ΕΟΦ: Επικίνδυνο Συμπλήρωμα.

Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι το πιθανώς διακινούμενο και στην Ελλάδα, μη γνωστοποιημένο συμπλήρωμα διατροφής «Miracle Mineral Solution» ή «MMS» είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, διότι όταν χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ναυτία, έμμετο και διάρροια και είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αφυδάτωση και μειωμένη αρτηριακή πίεση, όπως προκύπτει από ενημέρωση του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα. Εάν χρησιμοποιηθεί σε μικρότερη αραίωση από την υποδεικνυόμενη μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο έντερο και τα ερυθροκύτταρα, που είναι δυνατόν να καταλήξει σε αναπνευστική ανεπάρκεια.

Το ιχθυέλαιο συσχετίζεται με καρκίνο;

Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για βασικές λειτουργίες του οργανισμού όπως την ανάπτυξη του εγκεφάλου αλλά και για την πήξη του αίματος. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι προστατεύουν την καρδιά. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί από μας δεν λαμβάνουμε αρκετά από αυτά τα λιπαρά οξέα που βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια (DHA) και σε κάποια λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους (ALA). Η λύση του συμπληρώματος η η κατανάλωση προϊόντων εμπλουτισμένα με Ωμέγα-3 φαίνεται αρκετά καλή. Ωστόσο αυτή η νέα έρευνα ίσως πρέπει να μας προβληματίσει λίγο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Michigan State University διαπίστωσαν ότι ποντίκια που λάμβαναν υψηλές δόσεις ιχθυέλαιου είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου η λήψη συμπληρωμάτων σε υπερβολική ποσότητα αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου (όπως για παράδειγμα τα συμπληρώματα βήτα-καρωτένιου αυξάνουν τις πιθανότητες καρκίνου σε καπνιστές). Και προσθέτουν ότι πρέπει να τεθούν όρια για το πόσο ιχθυέλαιο σε μορφή συμπληρώματος είναι ακίνδυνο...

Γιατροί, ξυπνήστε. Η δίαιτα δεν δίνεται με συνταγή.

Διάβαζα προχτές στη Καθημερινή δηλώσεις του διευθυντή του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, καθηγητή Παύλου Τούτουζα, για το πώς ένα αναψυκτικό την ημέρα μπορεί να μας παχύνει 7 κιλά το χρόνο. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αν πίνεις ένα αναψυκτικό επιπλέον χωρίς να αλλάξεις τίποτα άλλο στη διατροφή σου η στη δραστηριότητα σου, ναι, μπορείς να πάρεις 7 κιλά αφού ένα αναψυκτικό έχει περίπου 150 θερμίδες, ωστόσο με αυτή τη λογική αν φας μία μεγάλη φέτα ψωμί παραπάνω την ημέρα μπορείς να πάρεις 7 κιλά σε ένα χρόνο αφού και αυτό έχει περίπου 150 θερμίδες. Ναι τα αναψυκτικά είναι άδειες θερμίδες, αλλά τα υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας στην Ελλάδα τουλάχιστον, δεν οφείλονται μόνο σε μία τροφή. Δηλώσεις όπως "Πίνουμε αναψυκτικά και μετά καταφεύγουμε σε δίαιτες των 1.000 ή και λιγότερων θερμίδων" δεν έχουν σχέση με τη πραγματικότητα και υποτιμά όσους κάνουν προσπάθειες να χάσουν τα περιττά κιλά τους. Υπάρχουν πολλά άτομα που δεν πίνουν ποτέ αναψυκτικά, δεν τρώνε ποτέ φαστ φουντ και όμως είναι παχύσαρκα. Όποιος έχει κάνει δίαιτα γνωρίζει πολύ καλά ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ο Κύριος Τούτουζας στη συνέχεια δίνει τις συμβουλές του (που όλοι γνωρίζουμε): πολλά μικρά γεύματα, να τρώμε λιγότερο, να μην τρώμε φαστ φουντ κτλ. όλα αυτά καλά και ωραία αλλά ιατρέ μην υπεραπλουστεύεις τα πράγματα. Η απώλεια βάρους είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα. Η Διατροφή: Αυτό που τρως επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το βάρος σου, η βιομηχανία τροφίμων παίζει ένα τεράστιο ρόλο, τρώμε προϊόντα που νομίζουμε ότι είναι καλά και υγιεινά γιατί έτσι προωθούνται, αλλά μετά αν τα σκαλίσεις λίγο θα καταλάβεις ότι σε παχαίνουν. Η Ψυχολογία: Οι ιατροί δίνουν συνταγές για φάρμακα, ως ασθενής το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να θυμηθείς να καταπιείς το χαπάκι και τελείωσες, ωστόσο η δίαιτα δεν είναι συνταγή που τη δίνεις στον ασθενή και την ακολουθεί. Δυστυχώς όμως αυτό το κάνουν πολλοί ιατροί (και διαιτολόγοι). Η δίαιτα δεν είναι απλά μια δίαιτα, αποτελεί τρόπο ζωής και είναι μια δύσκολη υπόθεση. H τήρηση μιας δίαιτας αποτελεί και το πιο δύσκολο πρόβλημα, παχαίνουμε όχι γιατί δεν ξέρουμε ότι δεν πρέπει να φάμε το δεύτερο σουβλάκι αλλά για άλλους λόγους. Και εδώ μπαίνει το στοιχείο της ψυχολογίας που οι περισσότεροι ιατροί αλλά και διαιτολόγοι δεν δίνουν την ανάλογη σημασία...

Ανάκληση Σοκολάτας Carrefour, Λόγω Σαλμονέλας.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε από την ελληνική επιχείρηση «Carrefour» για τη διακίνηση μίνι μαύρης σοκολάτας στην οποία έχει ανιχνευτεί Salmonella. Πρόκειται για σοκολάτα με την εμπορική επωνυμία «Σοκολάτα μίνι μαύρη Carrefour», σε συσκευασίες των 4 τεμαχίων με 25 g το τεμάχιο ( 4 x 25 g ), με γραμμοκώδικα 5204239271568, με αριθμό παρτίδας Α9 και ημερομηνία λήξης 30.07.2011. Το προϊόν παράγεται για λογαριασμό της επιχείρησης «Όμιλος Carrefour ΑΕ»...

ΚΡΙΤΙΚΗ: Kellogg's All Bran Fruit and Nuts.

ΤΑ ΣΥΝ
* Τα δημητριακά του που περιέχει είναι μόνο ολικής αλέσεως
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Περιέχει πρόσθετη ζάχαρη και λιγότερες φυτικές ίνες.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Σαν ιδέα ακούγεται καλό. Αν τα σκέτα All Bran σου φαίνονται άνοστα, η εκδοχή με φρούτα και ξηρούς καρπούς είναι ελκυστική. Ωστόσο το προϊόν αυτό περιέχει περισσότερες θερμίδες, και ζάχαρη και λιπαρά (τριπλάσια ποσότητα), και λιγότερες φυτικές ίνες. Οπότε η αρχικός λόγος επιλογής των All Bran (περισσότερες ίνες) δεν υπάρχει αφού περιέχει τα 2/3 φυτικών ινών σε σχέση με τα γνήσια All Bran. Θα περίμενε κανείς να έχει περισσότερες φυτικές ίνες (λόγω ξερών φρούτων) και περισσότερη πρωτεΐνη (λόγω ξηρών καρπών) αλλά δεν έχει. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;...

11 Συμβουλές Οικονομίας στο Σούπερ Μάρκετ.

1. Μην τα αγοράζεις όλα βιολογικά. Μερικά φρούτα και λαχανικά συμβατικής καλλιέργειας έχουν ελάχιστα φυτοφάρμακα. Σύμφωνα με έρευνες τα κρεμμύδια, σπαράγγια, ακτινίδια, λάχανο, μελιτζάνες, καρπούζι, και μπρόκολο έχουν χαμηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων.
2. Απόφυγε τη προ-συσκευασμένες σαλάτες, είναι πανάκριβες. Η τιμή τους μπορεί να είναι και πενταπλάσια της τιμής μιας ολόκληρης σαλάτας ανά κιλό.
3. Μην αγοράζεις φρούτα και λαχανικά που δεν είναι εποχής, ακόμα και αν πας να πάρεις κάτι που πλησιάζει η εποχή του θα είναι αρκετά πιο ακριβό.
4. Προτίμησε ολόκληρο κοτόπουλο η ολόκληρα κομμάτια (μπούτι) με τη πέτσα και το κόκκαλο αντί για φιλέτο στήθος χωρίς πέτσα και κόκκαλο. Έχει τουλάχιστον τη διπλάσια τιμή. Όσο πιο επεξεργασμένο το κρέας τόσο πιο ακριβό (πχ. μπουκιές κοτόπουλου πανέ, χοιρινό ρολό)
5. Αγόρασε τυριά από το πάγκο και όχι τα έτοιμα συσκευασμένα. Το ίδιο τυρί στο πάγκο είναι πιο φθηνό. Μην ξεχνάς πληρώνεις τη συσκευασία
6. Περιόρισε τα μη-απαραίτητα. Ποια είναι αυτά: συνήθως είναι τα συσκευασμένα τρόφιμα με χαμηλή διατροφική αξία: μπισκότα, πατατάκια, έτοιμα γεύματα, συσκευασμένα έτοιμα δημητριακά, μπάρες δημητριακών...

Εκδηλώσεις Διατροφής- Ποιες είναι αξιόπιστες και ποιες άχρηστες;

Πλησιάζει η Παγκόσμια Μέρα Διατροφής και μαζί με αυτή διάφορες εκδηλώσεις. Όταν μαθαίνουμε για αυτές θα τις αναφέρουμε εδώ. Μερικές είναι απλά ευκαιρίες για να βγάλουν χρήματα η να διαφημιστούν εταιρίες ενώ άλλες μπορεί να είναι και χρήσιμες. Να μία που μάλλον ανήκει στη πρώτη κατηγορία. Το περιοδικό Forma, και το Παιδί και Νέοι Γονείς διοργανώνουν εκδήλωση Διατροφικά Με- νου. Ανάμεσα στους Χορηγούς είναι ποιος άλλος; Μα φυσικά η Creta Farm. Όπου υπάρχουν παιδιά, τσουπ και η Creta Farm να προωθήσει τα τόσο "υγιεινά" προϊόντα της (νιτρώδη, αλάτι κτλ.). Άλλοι χορηγοί πιο ουδέτεροι και ακίνδυνοι είναι η Fytro που είναι γνωστή για τα ολικής αλέσεως ζυμαρικά και τα ζυμαρικά σόγιας και οι χυμοί Ήβη. Την Επιστημονική Υποστήριξη θα έχει η Επιστημονική ομάδα του Λόγω Διατροφής, Ηλεκτρονικό περιοδικό όπου Πρόεδρος είναι ο γνωστός τηλε-διαιτολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης και στην εκδήλωση "οι μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν εξατομικευμένες συμβουλές για την αντιοξειδωτική διατροφή που πρέπει να ακολουθούν". Με λίγα λόγια για άλλη μια φορά θα προωθηθεί το βιβλίο του περί αντιοξειδωτικής διατροφής που όπως έχουμε πει και έχουν διαπιστώσει και πολλοί άλλοι είναι απλά μια Μεσογειακή Ελληνική διατροφή με άλλο όνομα (και πολλές Δημόσιες Σχέσεις). Το άλλο που παρατηρήσαμε είναι ότι εκδήλωση γίνεται υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας. Όταν λέμε "υπό την Αιγίδα" εννοούμε υπό την προστασία η υποστήριξη. Όταν μια εκδήλωση γίνεται υπό την Αιγίδα κάποιου επιστημονικού συλλόγου η Αρχής αυτό προσδίδει μία αξιοπιστία και σοβαρότητα στη συγκεκριμένη διοργάνωση, όπως για παράδειγμα "Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας". Ωστόσο εδώ υπάρχει ένα προβληματάκι: η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία είναι μια νέα εταιρεία που δεν έχει προλάβει να εδραιωθεί ακόμα αλλά είναι και δημιούργημα του ίδιου του διαιτολόγου Κύριου Γρηγοράκη της οποίας είναι και Πρόεδρος (έτσι τουλάχιστον αναφέρεται στη ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού του περιοδικού), πως γίνεται λοιπόν μια επιστημονική εταιρεία να υποστηρίζει άλλη δική της δραστηριότητα; Αυτό δεν θεωρείται σύγκρουση συμφερόντων; Ναι είναι 2 διαφορετικές εταρείες αλλά ο Πρόεδρος είναι το ίδιο άτομο και έχει συμφέροντα...

ΚΡΙΤΙΚΗ: Κριτσίνια Ολικής Αλέσεως με 4 Δημητριακά, Παπαδόπουλου.

ΤΑ ΣΥΝ
* Περιέχει αλεύρι ολικής αλέσεως.
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Περιέχει αρκετά πρόσθετα υλικά.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Ολικής Αλέσεως, αλλά όχι ακριβώς. Ενώ όντως το κριτσίνι αυτό περιέχει 4 Δημητριακά όπως λέει, υπάρχουν όμως σε μικρή ποσότητα, το κύριο αλεύρι συνεχίζει να είναι το απλό άσπρο αλεύρι. Εκτός όμως από αυτό περιέχει ενισχυτικό γεύσης το γλουταμικό μονονάτριο, και μερικά άλλα συστατικά που δεν υπάρχουν στα κλασσικά κριτσίνια με σουσάμι. Οι θερμίδες είναι περισσότερες από τα κανονικά κριτσίνια (αυτά έχουν 40 θερμίδες ενώ αυτά με σουσάμι 33). Ο τίτλος του προϊόντος δεν αντιστοιχεί με τις ευεργετικές ιδιότητες που περιμένεις ότι θα έχει. Έχει ελάχιστες περισσότερες φυτικές ίνες από τα κανονικά (0,3 γρ. παραπάνω ανά κριτσίνι), ενώ έχει την διπλάσια ποσότητα σακχάρων. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;