Ανακοίνωση ΕΟΦ:Νοθευμένα φυτικά προϊόντα/συμπληρώματα για απώλεια βάρους.

Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι τα προϊόντα AMANA ACRE, ACAI BERRY SOFT GEL, TENGDA και SUPER SLIM-GREEN LEAN BODY CAPSULE, τα οποία διακινούνται παράνομα ως φυτικά προϊόντα που προορίζονται για απώλεια βάρους, είναι νοθευμένα με τη φαρμακολογικά δραστική ουσία σιβουτραμίνη. Η δραστική ουσία σιβουτραμίνη, η οποία έχει αποσυρθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας, περιέχεται στη σύνθεση των συγκεκριμένων προϊόντων χωρίς να αναφέρεται στην επισήμανσή τους, όπως προέκυψε από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών της Δανίας. Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους προϊόντα με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Παχαίνει το ταχίνι;

Σε παλιότερη ανάρτηση κάναμε κριτική για το έτοιμο ταχίνι με μέλι. Πολλοί αναγνώστες είχαν και άλλες ερωτήσεις σχετικά με το ταχίνι. Βασικά το ταχίνι είναι ο πολτός από το σουσάμι. Όπως έχουμε αναφέρει περιέχει τα ευεργετικά ακόρεστα λιπαρά, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες. Τώρα αυτό που θέλουν να ξέρουν οι περισσότεροι είναι αν παχαίνει το ταχίνι. Παχαίνει; Αν η ερώτηση έχει να κάνει με τις θερμίδες του προϊόντος, ε τότε ναι παχαίνει. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό, περιέχει 90 θερμίδες ανά κουταλιά σούπας, το 80% των θερμίδων προέρχεται από τα λιπαρά και τα περισσότερα από αυτά τα λιπαρά είναι ακόρεστα. Λόγω του λίπους είναι αρκετά χορταστικό οπότε το καλό είναι ότι ίσως μπορείς να ικανοποιηθείς με μικρή ποσότητα. Ναι έχει υψηλή διατροφική αξία, αλλά αν προσπαθείς να χάσεις βάρος ίσως να μην είναι η καλύτερη τροφή γιατί είναι συμπυκνωμένη πηγή θερμίδων. Ναι περιέχει φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά αν θες να λάβεις αυτές τις ουσίες είναι καλύτερα να προτιμήσεις τροφές που έχουν αντιοξειδωτικές ουσίες και ίνες χωρίς όμως τις θερμίδες όπως φρούτα και λαχανικά. Μπορείς να τρώς ταχίνι ακόμα και αν προσπαθείς να χάσεις βάρος αλλά πρέπει να λάβεις υπόψη σου τις θερμίδες και να μην επαναπαύεσαι στο γεγονός ότι είναι μια υγιεινή τροφή, αυτό δεν σου δίνει την άδεια να φας απεριόριστες ποσότητες. Πρόσθεσε το ταχίνι σε ψωμί ολικής αλέσεως για πρωινό. Η πρωτεΐνη,...

Ανακοίνωση ΕΦΕΤ: Ανάκληση Προϊόντος Ταλιατέλλες με αυγά της Μέλισσα.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, διαπίστωσε την διακίνηση προϊόντος «ταλιατέλλες με αυγά», που παρουσίαζε δυσάρεστη οσμή. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «Ταλιατέλλες με αυγά» των 500 g με LOT 0173 και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν τις 22 Ιουνίου του 2012, το οποίο παράγεται και συσκευάζεται στην Ε.Ε. για την «ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕ», (Βίωνος 1 Αθήνα ). Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Το σουβλάκι δεν παχαίνει.

Μην ρίχνετε το φταίξιμο στο σουβλάκι, δεν είναι τόσο ένοχο όσο νομίζουμε. Η καθιερωμένη συμβουλή  που σoυ λέει να προτιμήσεις σουβλάκι με κοτόπουλο αντί για χοιρινό, δεν θα σε βοηθήσει και πολύ. Αρχικά πρέπει να πούμε ότι ένα σουβλάκι περιέχει 380 - 480 θερμίδες και η διαφορά οφείλεται στο αν θα χρησιμοποιηθεί χοιρινό σουβλάκι καλαμάκι η γύρος από χοιρινό κρέας. Ο γύρος έχει την τετραπλάσια ποσότητα λίπους από το απλό χοιρινό. Τώρα αν αποφασίσεις να επιλέξεις κοτόπουλο σουβλάκι αντί για χοιρινό δεν κάνεις τίποτα αφού έχει σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με το χοιρινό, και αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις δεν χρησιμοποιείται μόνο το στήθος κοτόπουλου αλλά και άλλα κομμάτια του ζώου που έχουν λίπος. Επίσης το να ζητήσεις να μην σου βάλουν τζατζίκι δεν βοηθά ιδιαίτερα, αφού αυτό το νόστιμο υλικό που αποτελείται κυρίως από γιαούρτι περιέχει μόνο 30-40 θερμίδες ανά 2 κουταλιές σούπας, και στα περισσότερα σουβλάκια βάζουν μόνο 1 κουταλιά έτσι και αλλιώς. Μην σκοτώνεσαι λοιπόν για 20 θερμίδες. Επέλεξε ένα κανονικό σουβλάκι, το μόνο που θα συστήσουμε είναι να μην προτιμήσεις το γύρο που έχει υπερβολικά λιπαρά, από κει και πέρα δεν είναι τόσο παχυντικό όσο νομίζεις. Αν σκεφτείς ότι ένα συσκευασμένο κρουασάν αφρός με διάφορα πρόσθετα έχει περίπου 380 θερμίδες, τελικά...

Επιτέλους θα απαγορεύεται η χρήση δισφαινόλης Α (ΒΡΑ) στα βρεφικά μπουκάλια, αλλά...

Δεν καταλαβαίνουμε όμως κάτι: πριν 2 μήνες η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) σε αναφορά της απέρριψε τις όποιες ανησυχίες υπήρχαν για το ΒΡΑ λέγοντας ότι οι έρευνες είχαν πολλές ελλείψεις και έβγαλαν απόφαση ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα τωρινά επίπεδα έκθεσης στον ανθρώπινο οργανισμό. Και τώρα βγαίνει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΕ και ανακοινώνει ότι από τον Ιούνιο του 2011 θα απαγορεύεται η πώληση βρεφικών μπουκαλιών που έχουν κατασκευαστεί με δισφαινόλη Α (ΒΡΑ)... Τι ρόλο παίζει η EFSA; Από τη μία αναφέρουν ότι δε υπάρχει λόγος ανησυχίας και από την άλλη η ΕΕ προχωράει σε απαγόρευση της ουσίας αυτής (έστω και μόνο σε βρεφικά μπουκάλια). Μήπως η EFSA δεν είναι τόσο αντικειμενική τελικά αφού η Εκτελεστική επιτροπή παραβλέπει την αναφορά της (τουλάχιστον έτσι φαίνεται);...

Απαγορεύτηκαν τα παιδικά γεύματα Happy Meals της McDonalds.

Σε παλιότερη ανάρτηση είχαμε αναφερθεί για τη πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σαν Φρανσίσκο να απαγορεύονται να πωλούνται γεύματα που απευθύνονται σε παιδιά (με δώρα, παιχνίδια κτλ.) αν δεν πληρούν συγκεκριμένες διατροφικές προϋποθέσεις. Ψηφίστηκε λοιπόν αυτό το νέο διάταγμα και η πλειοψηφία του συμβουλίου ψήφισε υπέρ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος της πόλης ψήφισε κατά. Έτσι από την 1η Δεκεμβρίου θα απαγορεύεται να πωλούνται τα συγκεκριμένα γεύματα εκτός αν αλλάξουν τη διατροφική τους αξία. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό είναι καλό βήμα μιας και μπορεί να οδηγήσει τις εταιρίες τροφίμων και φαστ φουντ να δημιουργήσουν πιο υγιεινά γεύματα και προϊόντα, από την άλλη...

Να το φας;

Έχουμε μιλήσει αρκετά για τους λόγους που πρέπει κανείς να αποφεύγει τα επεξεργασμένα κρέατα τύπου λουκάνικα Φρανκφούρτης, παριζάκια κτλ. Επηρεάζουν την υγεία μας αρνητικά λόγω των επικίνδυνων συστατικών όπως νιτρώδη και νάτριο (καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις). Ωστόσο ίσως και ο τρόπος που παρασκευάζονται σε πείσει να τα περιορίσεις. Όλοι έχουμε ακούσει ότι αυτά τα προϊόντα παράγονται από διάφορα κομμάτια του ζώου. Τώρα τελευταία κυκλοφορεί μία φωτογραφία στο διαδίκτυο που μας δείχνει λίγο την κατάσταση. Η φωτογραφία μοιάζει σαν να είναι παγωτό μηχανής στην ουσία όμως είναι πολτοποιημένο κρέας κοτόπουλου, ενώ η δεύτερη φωτογραφία είναι χοιρινό. Βασικά, μηχανήματα χρησιμοποιούνται για να πιέσουν και το τελευταίο κομμάτι κρέατος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το κόκκαλο. Βέβαια πολλά από αυτά τα κομμάτια δεν είναι φαγώσιμα σε κανονικές συνθήκες ούτε θα τα αγόραζε κανείς, αλλά η τεχνολογία επιτρέπει τη χρήση και του χειρότερου κομματιού κρέατος. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται για διάφορα προϊόντα κρέατος από τη δεκαετία του 50. Και που πάει; Φυσικά σε επεξεργασμένα κρέατα όπως λουκάνικα, πάριζα και σε μερικές περιπτώσεις μπουκιές κοτόπουλου. Καλή Όρεξη!

Τα McDonald's, το KFC, η Pepsi και η Kellogg's θα αναπτύξουν την διατροφική πολιτική της Αγγλίας.

Καταλάβατε; Με λίγα λόγια η νέα κυβέρνηση κάλεσε τις μεγάλες εταιρίες τροφίμων, τους έβαλε σε ομάδες και τους ζήτησε να γράψουν την πολιτική δημόσιας υγείας και διατροφής για την Μεγάλη Βρετανία. Αν και σε αυτές τις ομάδες θα υπάρχουν και οργανώσεις υγείας και καταναλωτών, η παρουσία των εταιριών τροφίμων είναι μεγάλη. Μάλιστα το υπουργείο υγείας αναφέρει ότι δεν θέλει να επιβάλει συγκεκριμένους κανονισμούς στις εταιρίες αλλά να δώσει στην ευκαιρία να αυτοελέγχονται οι εταιρίες (δηλαδή να μην τους ελέγχει κανένας), και αυτό δεν είναι καλό. Όλη η κατάσταση είναι προβληματική αφού όλοι γνωρίζουμε ότι οι εταιρίες τροφίμων νοιάζονται κυρίως να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Αμφιβάλω αν θα δημιουργήσουν μια διατροφική πολιτική που θα λάβει υπόψη τη πραγματική υγεία των πολιτών και όχι των οικονομικών τους. Αντιπρόσωπος της Βρετανικής Ιατρικής Εταιρίας αναφέρει: "Η εμπλοκή των εταιριών τροφίμων είναι απαραίτητη, αλλά θα πρέπει να εμπλακούν αφού η διατροφική πολιτική έχει δημιουργηθεί, και όχι να την αναπτύξουν οι ίδιες. Ο ρόλος τους είναι να βοηθήσουν να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές". Δεν ξέρω αν είμαστε σε καλύτερη η χειρότερη κατάσταση εδώ στην Ελλάδα:...

25% των υπέρβαρων γυναικών νομίζουν ότι είναι αδύνατες.

Έτσι τουλάχιστον δείχνει έρευνα που έγινε σε Αμερικάνες. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας έδωσαν ερωτηματολόγια σε 2200 γυναίκες. Συγκέντρωσαν στοιχεία για το βάρος, ύψος, αντίληψη για το βάρος τους, και συμπεριφορές που έχουν να κάνουν με απώλεια βάρους όπως δίαιτα, υγιεινή διατροφή και γυμναστική. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από τις γυναίκες που ήταν υπέρβαρες (είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 25) το 25% υποεκτιμούσαν το βάρος τους και θεωρούσαν ότι είχαν φυσιολογικό βάρος. Επιπλέον η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα αυτά είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή η να γυμναστούν. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι όσο αυξάνονται τα ποσοστά παχυσαρκίας, τόσο η παχυσαρκία αρχίζει να φαίνεται σαν ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Για παράδειγμα στην εργασία μας βλέπουμε πολλά άτομα που ενώ είναι υπέρβαρα επειδή όλοι στο περιβάλλον τους είναι υπέρβαροι δεν το συνειδητοποιούν ούτε το θεωρούν πρόβλημα, αυτό είναι συχνό φαινόμενο σε μεγαλύτερες ηλικίες, και αποτελεί πρόβλημα γιατί αν νομίζεις ότι δεν έχεις επιπλέον κιλά δεν θα κάνεις και τίποτα γι αυτό. Από την άλλη υπάρχει και το αντίθετο φαινόμενο στις νεαρές ηλικίες: Έρχονται πολλά νεαρά κορίτσια που ενώ έχουν φυσιολογικό βάρος (κανονικό ΔΜΣ) θέλουν να χάσουν κιλά γιατί...

ΚΡΙΤΙΚΗ: Χαϊτογλου Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι. Και όχι μόνο.

ΤΑ ΣΥΝ: 
*Περιέχει τα καλά ακόρεστα λιπαρά
ΤΑ ΠΛΗΝ: 
*Περιέχει και άλλα συστατικά

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Είναι γνωστό ότι το ταχίνι είναι μία θρεπτική τροφή. To ταχίνι που παράγεται από το σουσάμι αν και περιέχει κάποια κορεσμένα λιπαρά είναι και καλή πηγή του ωφέλιμου ακόρεστου και πολυακόρεστου λίπους. Επιπλέον περιέχει μέτριες ποσότητες πρωτεΐνης, φυτικών ινών και σιδήρου και ελάχιστους υδατάνθρακες. Βέβαια αφού αποτελείται κυρίως από λίπος περιέχει και αρκετές θερμίδες, 2 κουταλιές της σούπας σχεδόν 180 θερμίδες. Αυτά βέβαια ισχύουν για το κανονικό σκέτο ταχίνι, για το δημοφιλές ταχίνι με μέλι της συγκεκριμένης εταιρίας, τα πράγματα είναι διαφορετικά: Ενώ το σκέτο ταχίνι περιέχει 100% αλεσμένο σουσάμι, το ταχίνι με μέλι περιέχει μέλι (εντάξει αυτό το περιμέναμε), αλλά και μαλτοδεξτρίνη (άλλη μορφή ζάχαρης), υδρογονωμένα λιπαρά (δεν ξέρουμε αν είναι μερικώς υδρογονωμένα οπότε ενδεχομένως να είναι και πηγή του βλαβερού τρανς λίπους), αρώματα και επιπλέον βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τι συμβαίνει εδώ; Βασικά η θρεπτική αξία του προϊόντος "νοθεύεται"...

Αγωγή ύψους 1.000.000 ευρώ από την Creta Farm σχετικά με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για τον εντοπισμό και το μέγεθος της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Αναγνώστης μας έστειλε άρθρο σχετικά με το θέμα. Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Αρχιπελάγους με αγωγή ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ εναντίον του Αρχιπελάγους, του κ.Τσιμπίδη Δ/ντή του Ινστιτούτου και του επικεφαλής του εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κ Λιοδάκη, απάντησε η Creta Farm στις έρευνες που πραγματοποιήσανε για τον εντοπισμό και το μέγεθος της περιβαλλοντικής ρύπανσης στην περιοχή Λατζιμά του Ρεθύμνου, δίπλα στις χοιροτροφικές μονάδες της γνωστής βιομηχανίας αλλαντικών. Το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας είναι μία μη-κερδοσκοπική, μη-κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση, που δραστηριοποιείται από το 1998 σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών (Ιόνιο Πέλαγος, Κεντρικό Αιγαίο, Λιβυκό Πέλαγος, Ανατολικό Αιγαίο, κα). Όπως αναφέρουν οι ερευνητές έπειτα από αιτιάσεις κατοίκων, φορέων, πολιτών και του Παρατηρητηρίου του Αρχιπελάγους Ρεθύμνου για εκτεταμένη ρύπανση στην περιοχή Λατζιμά, μέλη της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους πραγματοποίησαν ενδελεχή έρευνα στην περιοχή. Σύμφωνα με το Δελτίο τύπου "κατά την έρευνα εντοπίστηκε υπερχείλιση και εξαγωγή ακαθαρσιών μέσα από τα ασβεστολιθικά πετρώματα των βράχων, οι οποίες κατέληγαν στη θάλασσα. Παράλληλα, η αποπνικτική δυσοσμία στην περιοχή από τα λύματα των χοιροτροφικών μονάδων ενίσχυε ακόμα περισσότερο τις αρχικές υποψίες για την πηγή της ρύπανσης. Οι δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων νερού από πηγάδια και γεωτρήσεις, στο εργαστήριο Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ, καθώς και οι μικροβιολογικές αναλύσεις σε δείγματα θαλασσινού νερού στο εργαστήριο του Αρχιπελάγους εμφάνισαν τιμές άνω των επιτρεπτών ορίων και φωτογράφισαν ευκρινώς την πηγή του προβλήματος." Ήδη έχουμε αναφέρει εδώ για το πόσο επιθετικά η Creta Farm προωθούν τα ανθυγιεινά προϊόντα τους...

Διάσωση, Προβολή και Διάδοση της Κρητικής Διατροφής.

Αναγνώστης μας πρότεινε να επισκεφτούμε το www.cretan-nutrition.gr που είναι η ιστοσελίδα του Κρητικού Σύμφωνου Ποιότητας. Η Εταιρεία περιγράφεται ως "μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε από τις τέσσερις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κρήτης με σκοπό την διάσωση, προβολή και διάδοση του προτύπου της Κρητικής Διατροφής αλλά και την πιστοποίηση χώρων εστίασης που προσφέρουν Κρητική Κουζίνα. Η δημιουργία της εταιρείας έρχεται να καλύψει την ανάγκη για συντονισμένη προβολή και προώθηση της Κρητικής Διατροφής και την προαγωγή των τοπικών προϊόντων, τόσο σε επίπεδο νησιού, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και διεθνώς."
Στο site αυτό θα βρείτε πληροφορίες, άρθρα, συνταγές για τη Κρητική διατροφή, αλλά και για το σήμα ποιότητας Κριτικής κουζίνας, όπως επίσης και εστιατόρια που είναι πιστοποιημένα (δυστυχώς βρίσκονται μόνο στη Κρήτη).
Μακάρι να είχαν όλες οι περιοχές της Ελλάδας τέτοιες οργανώσεις.

Τα λίγα λιπαρά μπορεί να βλάψουν τη καρδιά.

Ποια είναι η καθιερωμένη συμβουλή του ιατρού όταν διαπιστώσει ότι έχεις π.χ. αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης; Κόψε τα λίπη, λάδια κτλ. Και όμως είναι λάθος. Όχι ότι δεν το ξέραμε, αλλά πολλές έρευνες δείχνουν ότι ο περιορισμός λίπους στη διατροφή μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Διαιτολόγων Αμερικής, 4 Ειδικοί στο χώρο της διατροφής ανάμεσα τους ο γνωστός Δρ. Γουάλτερ Γουίλλετ, Διευθυντής του Τμήματος της Δημόσιας Υγείας στο Χάρβαρντ αναφέρουν ότι ενώ η συμβουλή να περιορίσουμε το κορεσμένο λίπος είναι σωστή, το πρόβλημα είναι με τι το αντικαθιστούμε. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι περιορίζουν το κορεσμένο λίπος στη διατροφή τους και το αντικαθιστούν με υδατάνθρακες και αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό που έχει σημασία είναι να αντικαθιστούμε τα κορεσμένα λιπαρά με πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά όπως ελαιόλαδο και ιχθυέλαιο. Χμμμ... κάτι δηλαδή σαν τη παραδοσιακή Ελληνική διατροφή η οποία μπορεί να φτάσει να αποτελείται και από 40% λιπαρά. Μάλιστα ο Δρ. Γουίλλετ αναφέρει ότι τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες, και προσθέτει ότι οι συστάσεις να μειωθεί το λίπος στη διατροφή διαστρεβλώθηκε και ο κόσμος άρχισε να τρώει όλο και περισσότερους υδατάνθρακες πράγμα που χαροποίησε ιδιαίτερα τις εταιρίες τροφίμων αφού η ζάχαρη ήταν πολύ πιο φτηνή από το λίπος σαν συστατικό. Το μήνυμα εδώ ΔΕΝ είναι...

Παγκόσμια Κληρονομιά Η Μεσογειακή Διατροφή-Πότε όμως θα γίνει και δική μας κληρονομιά;

Προχτές ανακοινώθηκε ότι η Μεσογειακή Διατροφή πήρε μια θέση στον κατάλογο της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας. Και; Εντάξει μπράβο μας. Αλλά χρειαζόμαστε την UNESCO να μας πει ότι η διατροφή μας και οι διατροφικές μας παραδόσεις έχουν αξία; Δεν το έχουμε καταλάβει από μόνοι μας; Μάλλον όχι αν κρίνουμε από το πως τρώμε σήμερα. Ποιος εφαρμόζει έστω και κάποια πράγματα της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής σήμερα; Όχι πολλοί. Είναι γνωστό πια ότι τρώμε με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τις 2 προηγούμενες γενιές, και αυτό είναι αναμενόμενο ως ένα σημείο. Εντυπωσιαζόμαστε από τις ξένες κουζίνες και σνομπάρουμε τη δική μας; Κάπως έτσι φαίνεται αν κρίνουμε από όλες τις εκπομπές της τηλεόρασης, τα εστιατόρια που λαμβάνουν καλές κριτικές αλλά και το τι προτιμούν να σερβίρουν πολλοί Έλληνες στο τραπέζι τους. Ξεχάσαμε τα ταπεινά λαδερά και προτιμάμε τα σουφλέ; Δεν ξέρω....Από την άλλη συνεχίζουμε να έχουμε...

Τα ποτά ενέργειας συσχετίζονται με εξάρτηση στο αλκοόλ.

Αυτό τoυλάχιστον διαπίστωσαν Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ όταν συγκέντρωσαν πληροφορίες από 1000 φοιτητές. Σύμφωνα με την έρευνα, άτομα που είχαν υψηλή κατανάλωση ποτών ενέργειας (πάνω από 52 το χρόνο) είχαν στατιστικά μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εξάρτηση στα οινοπνευματώδη ποτά και να έχουν επεισόδια μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτή η έρευνα συμπληρώνει παλιότερες έρευνες σχετικά με την επικινδυνότητα αυτών των ποτών όταν συνδυάζονται με αλκοόλ, όπου δημιουργούν αυτό που λένε οι ερευνητές "ξύπνιο μεθύσι" γιατί η καφεΐνη κρύβει το αίσθημα μέθης χωρίς όμως να μειώνει τις παρενέργειες του ποτού. Και σαν αποτέλεσμα το άτομα αισθάνεται λιγότερο μεθυσμένο από ότι είναι στη πραγματικότητα το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα περισσότερη κατανάλωση οινοπνεύματος. Μάλιστα χθες...

ΚΡΙΤΙΚΗ: ΓΙΩΤΗΣ Sweet and Balance, Κρέμα Καραμελέ. Χωρίς ζάχαρη, αλλά όχι απαραίτητα καλύτερη.

ΤΑ ΣΥΝ:
* Δεν περιέχει ζάχαρη
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Μικρή διατροφική αξία

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Το προϊόν αυτό όπως και γενικά όλη η σειρά διαφιμίζεται ως προϊόν που δεν περιέχει ζάχαρη αλλά υποκατάστατα ζάχαρης που σε αυτή τη περίπτωση είναι η σουκραλόζη και οι πολυόλες. Η σουκραλόζη όπως αναφέρει και η εταιρία είναι παράγωγο της ζάχαρης, αλλά δεν θεωρείται φυσικό προϊόν αφού παράγεται σε εργαστήριο. Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία φαίνεται να είναι ασφαλές. Οι πολυόλες είναι σάκχαρο-αλκοόλες, εδώ είναι η μαλιτόλη και ξυλιτόλη, απορροφούνται αργά από τον οργανισμό και γι' αυτό το λόγο δεν ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα πολύ γρήγορα, έχουν όμως το μειονέκτημα ότι όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν τυμπανισμό και διάρροια. Το προϊόν διαφημίζεται και ως υψηλό σε φυτικές ίνες, το οποίο φαντάζομαι ότι χρησιμοποιείται επίσης ως παράγοντας που κάνει αυτό το προϊόν να έχει χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη (ΓΔ). Ο Γλυκαιμικός Δείκτης δείχνει πόσο αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα 2-3 ώρες μετά τη κατανάλωση της τροφής. Λογικά αφού δεν περιέχει ζάχαρη ο ΓΔ θα είναι χαμηλός. Η εταιρία αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι και οι φυτικές ίνες περιορίζουν την αύξηση επιπέδων σακχάρου στο αίμα βοηθώντας άτομα με διαβήτη να ρυθμίσουν καλύτερα το σάκχαρο τους (όπως και επίσης ότι προστατεύουν την καρδιά, συμβάλουν στην μείωση της χοληστερίνης, ταχύτερη εμφάνιση κορεσμού). Αυτά είναι όλα αλήθεια ωστόσο η μορφή των φυτικών ινών που υπάρχει στο συγκεκριμένο προϊόν μάλλον δεν τα κάνει αυτά, και δεν το λέμε εμείς αλλά η η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) η οποία σε πρόσφατη αναφορά της (Οκτώβριος 2010) σχετικά με τις ιδιότητες του συστατικού "Δεξτρίνες Σίτου" που είναι και πηγή φυτικών ινών στα Sweet and Balance αναφέρει ότι σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν σήμερα δεν βρήκαν σχέση μεταξύ δεξτρίνης σίτου και ελέγχου των επίπεδων σακχάρου και έλεγχου επιπέδων χοληστερίνης. Αυτό που έχουμε πει και παλιότερα: οι τεχνητές φυτικές ίνες δεν έχουν τις ιδιότητες των φυσικών φυτικών ινών. Τώρα κοιτάζοντας τη διατροφική αξία ανά 100 γρ. (όχι έτοιμου προϊόντος) θα δεις το εξής: περιέχει τις μισή ποσότητα υδατανθράκων από το μείγμα της αντίστοιχης κανονικής κρέμα καραμελέ της Γιώτης αλλά περιέχει και 6,7 γρ. λιπαρά ενώ η κανονική εκδοχή δεν περιέχει αυτά τα λιπαρά. Επίσης θα δεις ότι η Sweet and Balance κρέμα σου ζητά να προσθέσεις νερό ενώ η κανονική σου ζητά να προσθέσεις πλήρες γάλα. Επιπλέον στη διατροφική ανάλυση του έτοιμου προϊόντος μας δίνουν πληροφορίες για 100 γρ. έτοιμου προϊόντος ενώ στη κανονική 150 γρ. έτοιμου προϊόντος. Για να δούμε αν συγκριθούν και τα 2 με την ίδια ποσότητα:
150γρ. έτοιμης κρέμας Sweet and Balance: 91 θερμίδες, 
150 γρ. έτοιμης κρέμας Γιώτης: 163 θερμίδες. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;

Οι έφηβοι καταναλώνουν το περισσότερο αλάτι.

Σύμφωνα με Αμερικάνικη έρευνα οι έφηβοι καταναλώνουν 9 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα. Αυτό αντιστοιχεί σε 3800 mg νάτριο την ημέρα ενώ οι συστάσεις είναι 2400 mg. Η έρευνα έδειξε ότι αν οι έφηβοι μειώσουν την κατανάλωση αλατιού κατά 3 mgs μπορεί να μειωθεί το ποσοστό υπέρτασης και άλλων παθήσεων όταν αυτοί οι έφηβοι γίνουν ενήλικες και πιο συγκεκριμένα θα παρατηρηθεί:
*30-43% πτώση εμφάνισης υπέρτασης
*7-12% πτώση εμφάνισης στεφανιαίας νόσου
*8-14% πτώση εμφάνισης εμφραγμάτων
*5-8% πτώση εμφάνισης εγκεφαλικών
Έρευνες δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αλατιού στη διατροφή μας προέρχεται από...

Αρνητικές Θερμίδες; Δεν νομίζω.

Η δίαιτα των αρνητικών θερμίδων κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια. Αναφέρει ότι μερικές τροφές απαιτούν πιο πολλές θερμίδες για την χώνεψη τους από αυτές που πραγματικά περιέχουν με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα έλλειμμα θερμίδων και να χάνεις βάρος. Έπειτα δίνεται και μια λίστα με τροφές που έχουν "αρνητικές" θερμίδες η οποία περιλαμβάνει κυρίως φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή και φυσικά το γνωστό σέλερι. Δυστυχώς αυτό το σύστημα δεν θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα να αδυνατίσεις και να γιατί: Αρχικά πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχουν έρευνες που να μας δίνουν στοιχεία για αυτό το υποτιθέμενο φαινόμενο, αλλά ακόμα και αν δεχτούμε ότι μερικές τροφές ειδικά αυτές που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και νερό και λίγες θερμίδες μπορεί να απαιτήσουν ελάχιστα περισσότερες θερμίδες για να τις μασήσεις και να τις χωνέψεις από αυτές που περιέχουν, στο τέλος της ημέρας της ημέρας το έλλειμμα αυτό θα είναι μηδαμινό, μιλάμε για 10-20 θερμίδες...

Προκαλεί η ζάχαρη καρκίνο;

Ένα πρόσφατο σχόλιο αναγνώστη αναφέρει ότι άκουσε ότι η ζάχαρη είναι παράγοντας στην εμφάνιση καρκίνου. Αρχικά πρέπει να πούμε ότι δεν έχει αποδειχτεί πουθενά ότι η ζάχαρη προκαλεί άμεσα καρκίνο, και αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν αποφεύγεις τη ζάχαρη εντελώς δεν σημαίνει ότι δεν θα εμφανίσεις καρκίνο. Επιπλέον ακούγεται συχνά ότι η ζάχαρη είναι τροφή για τα καρκινικά κύτταρα. Αυτό όντως είναι αλήθεια αλλά η ζάχαρη είναι τροφή για όλα τα κύτταρα του οργανισμού οπότε ακόμα και κάποιος που έχει καρκίνο δεν θα δει κάποια διαφορά στη θεραπεία του αποφεύγοντας τη ζάχαρη.
Η ζάχαρη η ινσουλίνη και ο καρκίνος: Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγει ο οργανισμός για να διαχειρίζεται το σάκχαρο στο αίμα. Όταν τρώμε οποιαδήποτε μορφή υδατάνθρακα όπως ψωμί, γάλα, φρούτα, όσπρια, ζάχαρη, μέλι κτλ, το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη για να βοηθήσει το σάκχαρο που λαμβάνουμε από αυτές τις τροφές να φύγει από το αίμα και να πάει στα διάφορα όργανα του σώματος, διατηρώντας έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Το σάκχαρο (γλυκόζη) είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Τώρα αν δεν υπάρχει η αναμενόμενη αντίδραση στην ινσουλίνη, το πάγκρεας παράγει και άλλη ινσουλίνη προκειμένου να πέσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όσο περνάει ο καιρός το πάγκρεας μπορεί να παράγει όλο και περισσότερη ινσουλίνη για να αντισταθμίσει αυτή την κατάσταση. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να συμβεί όταν κάποιος είναι παχύσαρκος η καταναλώνει πολλές τροφές με πολλή ζάχαρη όπως γλυκά, αναψυκτικά, η και επεξεργασμένους υδατάνθρακες (άσπρο ψωμί κτλ.), αυτές οι τροφές απορροφούνται γρήγορα από τον οργανισμό προκαλώντας απότομη αύξηση σακχάρου στο αίμα και αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης και αυτό κάνει τον οργανισμό να αποθηκεύει πιο πολύ λίπος. Επιπλέον δημιουργείται αυτό που λέμε αντίσταση στην ινσουλίνη (ινσουλινοαντίσταση) το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη και καρκίνο. Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι έμμεσα η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης μπορεί προκαλέσει ινσουλινοαντίσταση και αυτό με τη σειρά του να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου...

Η πραγματική αλήθεια για το μέλι και τα βρέφη.

Πρόσφατα σε ένα blog που προωθεί το μέλι και τα προϊόντα του για πώληση μπήκε ένα άρθρο σχετικά με το μέλι και τα βρέφη. Αναφέρεται στη συμβουλή του να μην δίνουμε μέλι σε βρέφη κάτω από την ηλικία του ενός έτους. Η συγκεκριμένη ανάρτηση αναφέρει ότι το καλό μέλι όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνο αλλά και ιδιαίτερο ευεργετικό για τα βρέφη. Λοιπόν, όχι δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Το μέλι μπορεί να περιέχει σπόρους Clostridium Botulinum που μπορεί να προκαλέσουν βρεφική αλλαντίαση, που είναι μια παραλυτική ασθένεια. Να τι πρέπει να γνωρίζεις:
Γιατί τα βρέφη; Όταν λοιπόν το βρέφος καταναλώσει τροφή με αυτούς τους σπόρους, το περιβάλλον στο έντερο μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη, τον πολλαπλασιασμό και την παραγωγή τοξίνης η οποία επηρεάζει την αλληλεπίδραση των μυών με τα νεύρα και μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του βρέφους να κινηθεί, να φάει ακόμα και να αναπνεύσει. Ο κίνδυνος αυτός δεν είναι τόσο μεγάλος στα μεγαλύτερα παιδιά και στους ενήλικες γιατί το γαστρεντερικό σύστημα είναι πιο ώριμο έτσι ώστε να μπορεί εμποδίσει την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των σπόρων αυτών. Τώρα θα πρέπει να πούμε ότι οι σπόροι C. botulinum βρίσκονται στο χώμα αλλά και στη σκόνη, ωστόσο σε ότι αφορά την τροφή, διαπιστώθηκε ότι το μέλι ήταν η μόνη διατροφική πηγή αυτού του σπόρου στα βρέφη. Αναφορά της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή της ΕΕ (DG SANCO) δείχνει ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων βρεφών που παρουσίασαν αλλαντίαση είχαν καταναλώσει μέλι.
Πόσο συχνά βρίσκουμε αυτούς τους σπόρους στο μέλι; Σύμφωνα με διάφορες έρευνες διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό σπόρων C. botulinum βρέθηκε σε 10% μελιού από τις Η.Π.Α, 8,5% σε μέλι από τη Ιαπωνία, 7,5% σε μέλι από Βραζιλία, 6,5% σε μέλι από Ιταλία, δεν υπήρχαν στοιχεία για την Ελλάδα.
Πόσα βρέφη έχουν αρρωστήσει; Στην ΕΕ από το 1978 που έγινε η πρώτη αναφορά έχουν αναφερθεί 49 περιπτώσεις βρεφικής αλλαντίασης, ενώ στις Η.Π.Α. αναφέρονται 70-90 περιπτώσεις βρεφικής αλλαντίασης το χρόνο.
Πόσο επικίνδυνη είναι η βρεφική αλλαντίαση: Είναι όντως μια σοβαρή ασθένεια ωστόσο η θνησιμότητα είναι χαμηλή ενώ η ασθένεια είναι σπάνια ειδικά στην Ευρώπη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σπόρος C. botulinum μπορεί να επιβιώσει στο μέλι αλλά δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί η να παράγει τοξίνες, λόγω των ανασταλτικών ιδιοτήτων του μελιού. Ωστόσο αν ο σπόρος φτάσει στο βρεφικό έντερο...

Ανακοίνωση ΕΟΦ: Νοθευμένα Συμπληρώματα Διατροφής.

SURNABE ACAI BERRY COFFEE, MOTI ANGEL COFFEE, LEPTIN WEIGHT LOSS CHOCOLATE: Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι τα προϊόντα SURNABE ACAI BERRY COFFEE, MOTI ANGEL COFFEE και LEPTIN WEIGHT LOSS CHOCOLATE, τα οποία διακινούνται παράνομα ως συμπληρώματα διατροφής που προορίζονται για απώλεια βάρους, είναι νοθευμένα με τη δραστική ουσία σιβουτραμίνη. Τα συγκεκριμένα προϊόντα περιέχουν την δραστική ουσία σιβουτραμίνη, η οποία αποσύρθηκε πρόσφατα από τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας, χωρίς σχετική αναφορά στην επισήμανσή τους, όπως προέκυψε από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών της Αυστραλίας.
LIBIDOFORTE-SATIBO: Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι τα προϊόντα LIBIDOFORTE και SATIBO, τα οποία διακινούνται παράνομα ως συμπληρώματα διατροφής, χωρίς να είναι γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ, είναι νοθευμένα με την φαρμακολογικά δραστική ουσία sildenafil ή/και ανάλογα αυτής, όπως προκύπτει από ενημέρωση της αρμόδιας αρχής της Πολωνίας. Τα συγκεκριμένα προϊόντα...

ΚΡΙΤΙΚΗ: Sobe, Pure Rush Energy Drink.

ΤΑ ΣΥΝ
* Περιέχει συστατικά που έχουν αντιοξειδωτικές ουσίες
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Περιέχει πρόσθετη ζάχαρη

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Αυτό είναι ένα αναψυκτικό ενέργειας που παρασκευάζεται για τη εταιρία Pepsico-Ήβη. Διαφημίζεται ως ποτό ενέργειας μόνο με φυσικά συστατικά και φυσική πηγή καφεΐνης. Ας αρχίσουμε από τα βασικά, το ποτό αυτό περιέχει περισσότερες θερμίδες αλλά και ζάχαρη από τα συνηθισμένα αναψυκτικά. Από κει και πέρα περιέχει κάποια φυσικά συστατικά:
Γκουαράνα: Ένα βότανο του Αμαζονίου που χρησιμοποιείται σαν διεγερτικό. Η γκουαράνα είναι πηγή καφεΐνης και η δράση της είναι παρόμοια με της καφεΐνης, π.χ. μπορεί να βοηθήσει την διανοητική λειτουργία η την αθλητική απόδοση. Οι παρενέργειες είναι παρόμοιες με αυτές του καφέ, αϋπνία, άγχος, αρρυθμίες, γαστρεντερικά προβλήματα.
Ιπποφαούς του Ραμνοειδούς: Είναι ένα είδους μούρου (όχι τόσο γνωστό), και όπως και άλλα μούρα είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικές ουσίες. Ωστόσο δεν έχουν αναγνωριστεί συγκεκριμένες ευεργετικές ιδιότητες για το συγκεκριμένο μούρο, ούτε έχει αποδειχτεί ότι έχει κάποιες διαφορετικές ιδιότητες σε σχέση με άλλα μούρα. Γενικά τα μούρα αυτά φαίνεται να είναι ακίνδυνα, αν και εκχυλίσματα του ελαίου του φυτού μπορεί να μην είναι.
Ακάι: Πολλά έχουν ακουστεί και γι αυτό το μούρο. Στην ουσία είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Έχει ακουστεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους αλλά αυτό δεν αποδειχτεί. Σε μέτριες ποσότητες τα μούρα αυτά είναι ακίνδυνα.
Πάναξ Τζινσενγκ: Συσχετίζεται με καλύτερη μνήμη και διανοητική ικανότητα αλλά οι έρευνες δεν είναι ξεκάθαρες. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει με συμπτώματα της γρίπης. Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν παρενέργειες αλλά κάποιες γυναίκες έχουν παρατηρήσει ανωμαλίες στην περίοδο.
Η καφεΐνη που περιέχει ένα κουτάκι αντιστοιχεί σε περίπου 1 φλιτζάνι καφέ φίλτρου, οπότε δεν είναι υπερβολικά μεγάλη. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγουμένη ανάρτηση για ποτά ενέργειας, τα ποτά αυτά όταν συνδυάζονται με αλκοόλ μπορεί να έχουν αρνητικές παρενέργειες (δες εδώ για περισσότερες πληροφορίες).
Βασικά είναι ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό με λίγη περισσότερη καφεΐνη από το κανονικό και μερικές ουσίες που είναι γνωστές για την περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά. Υπάρχει όμως πάλι το ερώτημα...

Ασφάλεια Τροφίμων στο Σούπερ Μάρκετ. Λάβε τα μέτρα σου.

Μπορεί να μην έχεις έλεγχο για το πως τα σούπερ μάρκετ διαχειρίζονται τα τρόφιμα και τα προϊόντα τους, μπορείς όμως να προστατευτείς λαμβάνοντας τα μέτρα σου:
*Έλεγξε την ημερομηνία λήξης, αλλά και παραγωγής.
*Ψάξε τα προϊόντα, συχνά τα πιο φρέσκα βρίσκονται στο πίσω μέρος των ραφιών.
*Απόφυγε να αγοράζεις φρούτα και λαχανικά που έχουν τρυπηθεί η έχουν σχισμές, είναι είσοδος για τα μικρόβια.
*Όταν αγοράζεις αυγά έλεγξε τα να μην έχουν σπάσει.
*Όταν αγοράζεις κονσέρβες, μην αγοράζεις αυτές που έχουν χτυπηθεί.
*Αγόρασε πρώτα όλα τα προϊόντα που δεν χρειάζονται ψυγείο και στο τέλος τα φρέσκα (φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, κρέατα).
*Όταν αγοράζεις κρέας η ψάρι, εκτός από τη συσκευασία στην οποία τυλίγεται, βάλε το και σε χωριστή πλαστική σακούλα, έτσι ώστε τα ζουμιά να μην πάνε πουθενά αλλού.
*Όταν αγοράζεις κατεψυγμένα προϊόντα, μην διαλέξεις αυτά που φαίνεται να έχουν ξεπαγώσει λίγο.
*Όταν φτάσεις σπίτι βάλε αμέσως όλα τα φρέσκα τρόφιμα στο ψυγείο.
*Και τέλος αν και ακούγεται υπερβολικό...

Από που είναι τα αυγά σου;

Το κάθε αυγό έχει ένα κωδικό στην επιφάνεια του. Ανακαλύψαμε σε μια συσκευασία αυγών τι ακριβώς σημαίνει.
1. Ο πρώτος αριθμός ταυτοποιεί τη μέθοδο παραγωγής: 0=βιολογική παραγωγή, 1= ελευθέρας βοσκής, 2= αχυρώνας, 3=κλωβοί.
2. Ο δεύτερος κωδικός ταυτοποιεί το κράτος μέλος στο οποίο βρίσκεται η μονάδα παραγωγής.
3. Ο τελευταίος κωδικός είναι ο κωδικός νομαρχίας και κωδικός μονάδας παραγωγής.
Δες και τη φωτογραφία. Τον οδηγό τον βρήκαμε στο εσωτερικό συσκευασίας αυγών...

Τα υγιεινά προϊόντα παχαίνουν και πως θα το καταλάβεις.

Προσέξτε δεν είπαμε υγιεινές τροφές αλλά υγιεινά προϊόντα. Τα τελευταία χρόνια η προώθηση της διατροφικής αξίας ενός προϊόντος (ακόμα και αν είναι ανύπαρκτη) χρησιμοποιείται ως εργαλείο μάρκετινγκ. Και όπως φαίνεται δουλεύει. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι ισχυρισμοί υγείας σε αμφιβόλου διατροφικής αξίας προϊόντα, μας κάνει να τα καταναλώνουμε περισσότερο και σε μεγαλύτερη ποσότητα. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν ένα προϊόν χαρακτηρίζεται με μειωμένα λιπαρά, η μειωμένες θερμίδες ο καταναλωτής υποεκτιμά τις θερμίδες που έχει το προϊόν με αποτέλεσμα να τρώει περισσότερο, μάλιστα μια έρευνα έδειξε ότι καταναλώνουμε 50% περισσότερες θερμίδες όταν νομίζουμε ότι το προϊόν είναι λαϊτ η υγιεινό. Επιπλέον όταν βλέπουμε προϊόντα που αναφέρουν κάτι θετικό π.χ. μπισκότα με φυτικές ίνες αυτό μειώνει τις τύψεις που έχουμε και μας δίνει την "άδεια" να το απολαύσουμε χωρίς ενοχές άσχετα αν τελικά δεν είναι πιο υγιεινό. Το θέμα είναι να μπορέσεις να αγνοήσεις όλους τους ισχυρισμούς και να αναρωτηθείς αντικειμενικά αν όντως ένα προϊόν είναι πιο υγιεινό τελικά. Έχε υπόψη σου αυτές τις συμβουλές:
* Όταν ένα προϊόν έχει στη συσκευασία του πολλούς ισχυρισμούς (χαμηλό σε λιπαρά, 0 χοληστερίνη, με φυτικές ίνες κτλ.) αυτό πρέπει να σε υποψιάζει, μια πραγματικά υγιεινή τροφή σπάνια χρειάζεται ισχυρισμούς για να σε πείσει. Το πιο πιθανόν είναι το συγκεκριμένο προϊόν να είναι σχετικά άχρηστο διατροφικά αλλά με τους ισχυρισμούς να φαίνεται υγιεινό. Εδώ ισχύει η παροιμία "όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι".
* Όταν ένα προϊόν εστιάζει τους ισχυρισμούς του σε ένα συγκεκριμένο συστατικό του προϊόντος αγνοώντας όλα τα άλλα που τελικά μπορεί να μην είναι τόσο υγιεινά, αυτό πρέπει να σε υποψιάζει. Λαμπρό παράδειγμα η...

Αυστηρούς περιορισμούς στα παιδικά γεύματα στο Σαν Φρανσίσκο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της πόλης ψήφισε ένα διάταγμα που θα απαιτεί τα γεύματα για παιδιά να ακολουθούν συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες, αν τα εστιατόρια επιθυμούν να συμπεριληφθεί και ένα παιχνίδι με την αγορά των συγκεκριμένων γευμάτων. Ελπίζουν ότι θα αναγκάσει τις φαστ φουντ αλυσίδες, όπως τα McDonald's να κάνουν τα γεύματα για παιδιά υγιέστερα. Αν εγκριθεί το διάταγμα αυτό, τα γεύματα που θα απευθύνονται για παιδιά θα πρέπει να πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις:
Θερμίδες: Λιγότερο από 600.
Νάτριο: Λιγότερο από 640 mg.
Λίπος: Λιγότερο από το 35% θερμίδων και λιγότερο από το 10% κορεσμένο λίπος.
Φρούτα και Λαχανικά: Τουλάχιστον μισό φλιτζάνι φρούτα ή 3/4 του φλιτζανιού λαχανικά.

Τα βιολογικά κρεμμύδια, καρότα και πατάτες δεν έχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα βιολογικά λαχανικά δεν είχαν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από τα συμβατικά. Οι ερευνητές σύγκριναν τα επίπεδα πολυφαινολών (αντιοξειδωτικές ουσίες) των βιολογικών και των συμβατικών λαχανικών και δεν βρήκαν διαφορές. Έτσι και αλλιώς όμως αυτός δεν είναι ο λόγος που κανείς θα έπρεπε να αγοράζει βιολογικά. Η βιολογική καλλιέργεια μπορεί να είναι καλύτερη για το περιβάλλον, να έχει καλύτερη γεύση και πιθανόν κάποιες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Και μιας και μιλάμε για κρεμμύδια, πατάτες και καρότα, πριν από ένα μήνα δημοσιεύτηκε μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας που έδειξε ότι στα συγκεκριμένα λαχανικά βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων βαρέων μετάλλων. Τα λαχανικά αυτά είχαν καλλιεργηθεί στη περιοχή της Θήβας η οποία όπως αναφέρεται το χώμα εκεί είναι επιβαρυμένο από βιομηχανική ρύπανση. Ακόμα όμως και αν τα συγκεκριμένα λαχανικά ήταν βιολογικής καλλιέργειας πάλι θα υπήρχε πιθανότητα να βρεθούν βαριά μέταλλα. Μερικές έρευνες μάλιστα...

Σπιρουλίνα. Όχι δεν είναι η τροφή θαύμα.

Η σπιρουλίνα ανήκει στην οικογένεια των κυανοπράσινων φυκών. Περιέχει υψηλές ποσότητες του συμπλέγματος των βιταμινών Β, βήτα-καρωτένιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο. Επίσης είναι πηγή κάποιων λιπαρών οξέων. Επιπλέον ανά βάρος αποτελείται σχεδόν από 70% πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη είναι όντως υψηλή, ωστόσο θα χρειαζόταν να καταναλώσεις αρκετά συμπληρώματα σπιρουλίνας για να λάβεις μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης. Επιπλέον η πρωτεΐνη αυτή δεν είναι της ίδιας ποιότητας πρωτεΐνη όπως των ζωικών προϊόντων γιατί έχει μικρότερες ποσότητες κάποιων αμινοξέων. Επίσης αναφέρεται ότι είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12, μια βιταμίνη που βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα, ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη αυτή δεν απορροφάται από την σπιρουλίνα. Αν και ακούγεται ότι μπορεί να έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες όπως για παράδειγμα ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, απώλεια βάρους, κτλ. Οι έρευνες δεν μπόρεσαν...

Mάγειροι-σεφ άσχετοι με ασφάλεια τροφίμων...δίνουν επικίνδυνες συμβουλές.

Παρακολουθήσαμε προχθές την εκπομπή "Chef Στον Αέρα" στο Σκάι. Σε κάποια στιγμή ο καλεσμένος και η παρουσιάστρια ετοιμάζουν κεφτεδάκια. Τα κεφτεδάκια τα βουτάνε στο αλεύρι πριν τηγανιστούν. Η παρουσιάστρια έχει την απορία και ρωτάει τον καλεσμένο (μάγειρα, σεφ) αν μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί το αλεύρι που χρησιμοποιήθηκε για να αλευρώσουμε τα κεφτεδάκια η μήπως είναι ανθυγιεινό, και ο καλεσμένος απαντά "ναι μπορείς να το ξαναχρησιμοποιήσεις αρκεί να το σουρώσεις" (μάλλον θα εννοούσε κοσκινίσεις). Κύριε μάγειρα, όχι δεν μπορείς να ξαναχρησιμοποιήσεις αλεύρι στο οποίο έχεις βουτήξει ωμό κρέας και μάλιστα κιμά και αυτό γιατί το ωμό κρέας μπορεί να περιέχει βλαβερά βακτήρια όπως σαλμονέλα και E. Coli που καταστρέφονται μόνο σε θερμοκρασίες πάνω από 70 βαθμούς. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση και θάνατο. Το 1993 χάμπουργκερ από μια αλυσίδα φαστ φουντ στις Ηνωμένες Πολιτείες το Jack in the Box που είχε μολυνθεί με E Coli είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 4 παιδιών ενώ πάνω από 400 άτομα αρρώστησαν. Για αυτό το λόγο όταν μεταχειριζόμαστε ωμό κρέας πρέπει να...

Άλλο παράδειγμα παραπληροφόρησης...από το Βήμα. Όχι ρε παιδιά τα φρούτα δεν είναι επικίνδυνα.

Είναι γνωστό πια ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι που ασχολούνται με θέματα διατροφής μπαίνουν στα sites κυρίως βρετανικών εφημερίδων που δεν φημίζονται για την εγκυρότητα τους σε θέματα υγείας (έχουν την τάση να υπερβάλουν και να βγάζουν συμπεράσματα εκεί που δεν υπάρχουν), αντιγράφουν και μεταφράζουν κάποια είδηση η θέμα που τους ενδιαφέρει χωρίς να το διασταυρώνουν και μετά το δημοσιεύουν. Και αυτό υποτίθεται είναι δημοσιογραφία... Αυτό έγινε και χτες στο Βήμα όπου δημοσιεύουν συμβουλές ατόμου χωρίς να διασταυρώσουν τίποτα (μάλλον γιατί δεν ξέρουν). Ένας αναγνώστης λοιπόν μας ζήτησε να αξιολογήσουμε ένα άρθρο "Οκτώ διατροφικοί μύθοι για τη παχυσαρκία" που είχε μπει στο Newsit (αρχικά στο Βήμα). Είδαμε ότι το άρθρο φυσικά για άλλη μια φορά ήταν αντιγραφή από βρετανική εφημερίδα την Daily Mail (και μάλιστα κακή αντιγραφή). Βασικά αναφέρεται σε ένα νέο βιβλίο μιας Βρετανίδας αυτοαποκαλούμενης ερευνήτριας παχυσαρκίας όπου αναφέρεται σε 8 διατροφικούς μύθους για τη παχυσαρκία. Αρχικά πρέπει να πούμε ότι η συγκεκριμένη κυρία αυτοαποκαλείται "ανεξάρτητη ερευνήτρια" ωστόσο δεν είναι συγγραφέας καμιάς δημοσιευμένης έρευνας. Στη ουσία δούλευε στο χώρο ανθρωπίνου δυναμικού και σπούδασε οικονομικά. Όλα αυτά δεν τα λέμε για να είμαστε κοτσομπόληδες αλλά γιατί έχει σημασία από ποιον προέρχονται οι συγκεκριμένες πληροφορίες και αν πρέπει να τις πάρουμε στα σοβαρά. Μη ξεχνάμε ότι ο καθένας μπορεί να γράψει μερικά βιβλία και να αυτοαποκαλείται ειδικός, πάντως είναι σίγουρο ότι θα πουλήσει αρκετά βιβλία αφού αρέσει στο κόσμο να διαβάζει τέτοιες αμφιλεγόμενες απόψεις και ιστορίες συνωμοσίας ακόμα και αν δεν στηρίζονται πουθενά. Έτσι λοιπόν ο αναγνώστης και πολύ σωστά αναρωτιέται, τι και ποιον να πρωτοπιστέψει. Πάντως όχι μια αυτοαποκαλούμενη διατροφολόγο. Είναι απαράδεκτο μια εφημερίδα σαν το Βήμα που θεωρείται σοβαρή πηγή πληροφοριών να δημοσιεύει τέτοια θέματα που δεν έχει διασταυρώσει και να παραπληροφορεί τον κόσμο. Να μερικοί μύθοι σύμφωνα με την "διατροφολόγο":
*Οι φυτικές ίνες κάνουν καλό στα πάντα.
Η κυρία "διατροφολόγος" αναφέρει: Για δεκαετίες ολόκληρες οι διαιτολόγοι συνιστούν κατανάλωση φυτικών ινών για την καλή λειτουργία του εντέρου, κάτι που, κάτι που δεν αποτελεί και τόσο καλή ιδέα. «Είναι άλλο πράγμα η καλή λειτουργία του εντέρου κι άλλο να τρώμε φυτικές ίνες με σκοπό να αδειάζουμε το έντερο μας απ΄ όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει».
Τι λέμε εμείς: Δεν είπε κανείς ότι οι φυτικές ίνες κάνουν καλό στα πάντα ούτε προτείνει κανείς να τρως πολλές φυτικές ίνες για να αδειάζεις το έντερο αλλά γιατί έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης, χορταίνει και κρατά τα επίπεδα σακχάρου σταθερά. Επιπλέον αν ήξερε η κυρία διατροφολόγος πως λειτουργεί το γαστρεντερικό σύστημα θα ήξερε ότι όταν πηγαίνουμε στη τουαλέτα δεν χάνονται όλα τα θρεπτικά συστατικά εκτός αν έχουμε διάρροια και σε εκείνη τη περίπτωση θα χάσουμε κυρίως ηλεκτρολύτες όπως νάτριο και κάλιο, αφού οι περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα έχουν ήδη απορροφηθεί στο λεπτό έντερο.
*Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι πιο υγιεινές τροφές.
Αναφέρει η κυρία"διατροφολόγος" "ότι τα λαχανικά είναι όντως θρεπτικά, αλλά όχι και τα φρούτα...

ΚΡΙΤΙΚΗ: 7 Days Cereal Bars. Άλλη μία άχρηστη μπάρα δημητριακών.

ΤΑ ΣΥΝ:
* Λίγες θερμίδες
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Πολλά πρόσθετα σάκχαρα

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Δεν της έφτανε της 7 Days να μας πουλάει τα γνωστά ανθυγιεινά κρουασάν της, τώρα μπαίνει και στην αγορά των δημητριακών. Τα συστατικά αλλά και η διατροφική αξία τους είναι παρόμοια με αυτά της Fitness και Special K. Δεν προσφέρει κάτι καινούργιο ούτε πιο υγιεινό. Το καλό είναι ότι περιέχει κάποιες νιφάδες βρώμης ολικής αλέσεως, το κακό είναι ότι περιέχει 7 πηγές σακχάρων και σχεδόν το 50% των υδατανθράκων που περιέχει προέρχονται από σάκχαρα. Με λίγα λόγια όσα δημητριακά λαμβάνεις από αυτή τη μπάρα , άλλη τόση ζάχαρη λαμβάνεις. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;

Αδύνατος ο άντρας για την εξωσωματική.

Σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Άλμπερτ Αϊνστάιν, οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυος με εξωσωματική όπου ο σύντροφος τους ήταν υπέρβαρος (Δείκτη Μάζας Σώματος-ΔΜΣ πάνω από 25) είχαν λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυος, ανεξάρτητα από το δικό τους βάρους. Για κάθε 5 μονάδες που ανέβαινε ο ΔΜΣ του άντρα υπήρχε μια πτώση πιθανοτήτων εγκυμοσύνης κατά 28%. Παλιότερη έρευνα είχε δείξει ότι οι παχύσαρκοι άντρες είχαν μικρότερη ποσότητα σπέρματος και υψηλότερη αναλογία αντικανονικού σπέρματος. Οι ερευνητές στη συγκεκριμένη έρευνα αναφέρουν ότι είναι άγνωστος ο παράγοντας κινδύνου μέχρι στιγμής και προσθέτουν ότι...

Πως να διαλέξεις τη καλύτερη σοκολάτα για την υγεία σου.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η σοκολάτα είναι πιθανό να προστατέψει την υγεία μας με διάφορους τρόπους. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κάτσει να κοιτάξουν τι πραγματικά λένε οι έρευνες. Αυτό που ίσως δεν προσέξαμε είναι η ποσότητα της σοκολάτας αλλά και το είδος της σοκολάτας. Συνήθως οι ποσότητες που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αυτές τις έρευνες είναι σχετικά μικρές (περίπου 30 γρ.) ενώ το είδος της σοκολάτας σε πολλές περιπτώσεις έχει υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών, οι ερευνητές μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει ειδική εμπλουτισμένη σοκολάτα συνήθως κάποιας συγκεκριμένης εταιρίας. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές έρευνες υποστηρίζονται από τις μεγάλες εταιρίες σοκολάτας αφού στην ουσία τα ευρήματα θα τους βοηθήσουν να πουλήσουν περισσότερα προϊόντα. Μάλιστα η εταιρία Mars έχει ήδη δημοσιεύσει πάνω από 130 μελέτες για αυτό το θέμα. Προς το παρόν όμως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) σε ανακοίνωση της προχτές αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ακόμα για να υποστηρίξουν τη σχέση μεταξύ των αντιοξειδωτικών στο κακάο και τις ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Ωστόσο αν θες να προσθέσεις κάποιες αντιοξειδωτικές ουσίες στη διατροφή σου με σοκολάτα, να τι πρέπει να έχεις υπόψη σου:
*Η σοκολάτα πρέπει να έχει τουλάχιστον 60% στέρεα κακάου, οι περισσότερες μαύρες σοκολάτες στην αγορά βρίσκονται περίπου στο 50%. Η κλασσική σοκολάτα υγείας είναι στα 43% ενώ οι κουβερτούρες περίπου στα 50%. Θα δεις επίσης ότι οι σοκολάτες αυτές δεν είναι τόσο γλυκές όσο οι άλλες.
*Όλα τα προϊόντα που παράγονται με μαύρη σοκολάτα όπως για παράδειγμα μπισκότα η μπάρες δημητριακών με μαύρη σοκολάτα, δημητριακά με μαύρη σοκολάτα, γάλα με μαύρη σοκολάτα κτλ. δεν είναι πιο υγιεινά και δεν θα έχουν σχεδόν καμιά ευεργετική ιδιότητα, γι αυτό μην περιμένεις και πολλά απο αυτά...