Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και μετά από καταγγελίες καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις.
Στις ανωτέρω επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους € 327.000.
Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν :
1. Πρόστιμο € 2.000 στην εγκατάσταση παραγωγής παγωτού με την επωνυμία Βασίλειος Κούκος Ο.Ε. που εδρεύει στα Αμισιανά στην Καβάλα, διότι διαπιστώθηκε ότι :
- Η επιχείρηση είχε στην κατοχή της προϊόντα (πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής) με υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας τα οποία χαρακτηρίστηκαν μη ασφαλή –ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και κατασχέθηκαν.
2. Πρόστιμο € 4.000 στο κρεοπωλείο με την επωνυμία Γεωργουλιού Σοφία & ΣΙΑ Ε.Ε. που εδρεύει στην Ορφέως 23 στην Κομοτηνή, διότι διαπιστώθηκε ότι : - Η επιχείρηση είχε στην κατοχή της αποψυγμένα ζωικά βρώσιμα παραπροϊόντα (συκωταριές) που πωλούνταν ως νωπά.
- Επίσης, διατηρούσε ψυκτικό θάλαμο για τη συντήρηση νωπών κρεάτων (αμνοερίφια) σε μη αδειοδοτημένη εγκατάσταση.
3. Πρόστιμο € 4.000 στην ψυκτική αποθήκη με την επωνυμία Επιχειρήσεις Μακεδονίας Ε.Π.Ε. που εδρεύει στη Σηλυβρίας 4 στην Καβάλα, διότι διαπιστώθηκε ότι :
- Η επιχείρηση είχε στην κατοχή της μια παλέτα κατεψυγμένων βόειων κρεάτων χωρίς επισήμανση και κατάλληλη συσκευασία.
4. Πρόστιμο € 2.000 στο εργαστήριο αλιπάστων – καπνιστών ιχθύων με την επωνυμία Καλλονή Α.Ε. που εδρεύει στην Κιμμέρια στην Ξάνθη, διότι διαπιστώθηκε ότι :
- Η επιχείρηση είχε στην κατοχή της 25 περίπου τόνους κατεψυγμένης σαρδέλας και γαύρου που είχαν καταψυχθεί σε ντάνες ξυλοκιβωτίων χωρίς να έχουν συσκευαστεί κατάλληλα...