Πριν λίγες μέρες πέθανε ένα βρέφος 10 ημερών ύστερα από την κατανάλωση βρεφικού γάλακτος σε σκόνη Enfamil της Mead Johnson Nutrition στις ΗΠΑ. Το βρέφος βρέθηκε θετικό για το βακτήριο Cronobacter sakazakii, ένα βακτήριο το οποίο η μεταφορά του σε βρέφη έχει συσχετιστεί με βρεφικό γάλα σε σκόνη. Το βακτήριο αυτό μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα, εντερίτιδα και 20% με 50% των βρεφών που μολύνονται πεθαίνουν. Ένα βρέφος έχει ήδη πεθάνει, ένα δεύτερο έχει μολυνθεί με το βακτήριο και τα 2 είχαν καταναλώσει το συγκεκριμένο προϊόν. Ήδη πολλά καταστήματα απέσυραν το προϊόν και η εταιρία εξέτασε δείγματα του προϊόντος αλλά δεν διαπίστωσαν την παρουσία του βακτηρίου. Όπως και να έχει η πιο συνηθισμένη πηγή αυτού του βακτηρίου είναι τα βρεφικά γάλατα σε σκόνη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα βρεφικά γάλατα σε σκόνη δεν είναι αποστειρωμένα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) "Με τη σημερινή τεχνολογία φαίνεται να είναι αδύνατη η παραγωγή αποστειρωμένου βρεφικού γάλακτος σε σκόνη". Ο Π.Ο.Υ. συνιστά φυσικά τον αποκλειστικό θηλασμό ως τον καλύτερη τρόπο προφύλαξης, και αναφέρει ότι δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα η μόλυνση με το συγκεκριμένο βακτήριο σε κανένα βρέφος που θηλάζει αποκλειστικά. Πέρα από τον θηλασμό αν κάποιος δεν θηλάζει, συνιστάται να χρησιμοποιούν έτοιμο γάλα σε υγρή μορφή που δεν χρειάζεται να προστεθεί νερό και που είναι αποστειρωμένο (είναι και πολύ πιο ακριβό) η αν χρησιμοποιεί σκόνη θα πρέπει να ετοιμασία του γάλακτος να γίνεται με βραστό νερό και το προϊόν να καταναλώνεται άμεσα.
Αλήθεια πόσες μητέρες (η πατέρες, γιαγιάδες και babysitters) που δίνουν γάλα σε σκόνη, χρησιμοποιούν βραστό νερό κατά την διάρκεια της ετοιμασίας του γάλακτος; Εμείς προσωπικά έχουμε δει σε πολλούς δημόσιους χώρους μητέρες (και γονείς γενικά) να προσθέτουν κρύο νερό (όχι πάντως βραστό) στη σκόνη και να δίνουν το γάλα στο παιδί τους. Τέλος...