11/25/2011

Πρόστιμο 250.000 ευρώ στη Nutella αν δεν αλλάξουν τις διατροφικές πληροφορίες στην ετικέτα τους.

Το ανώτατο δικαστήριο της Φρανκφούρτης διέταξε την Ferrero που παράγει τη Nutella, να αλλάξουν την ετικέτα στο συγκεκριμένο προϊόν, αλλιώς θα έχουν πρόστιμο 250.000 ευρώ για κάθε μεμονωμένη περίπτωση. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ferrero η παραπλανά τους καταναλωτές γιατί στην ετικέτα αναφέρεται η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για βιταμίνες και μέταλλα για 100 γραμμάρια ενώ δίνει την ποσότητα για υδατάνθρακες και λιπαρά μόνο για 15 γραμμάρια. Αυτό κρίθηκε να δίνει την εντύπωση ότι η Nutella είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα αλλά χαμηλή σε λιπαρά και υδατάνθρακες. Έτσι σύμφωνα με την ετικέτα φαινόταν ότι κανείς λάμβανε 40% των ημερησίων αναγκών σε βιταμίνες, και 70% μετάλλων για κάθε 100 γρ. προϊόντος, και 7% για λιπαρά και 3% για υδατάνθρακες στα 15 γρ. προϊόντος. Η Ferrero (που έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν) αποφάσισε να αλλάξει τις ετικέτες μόνο στη Γερμανία. H υπόθεση πήγε στο δικαστήριο μετά από παράπονο της Ένωσης Καταναλωτικών Οργανώσεων.
Πάντως εμείς έχουμε δει παρόμοιο παράδειγμα πληροφόρησης και σε προϊόντα εδώ στην Ελλάδα, μάλιστα είχαμε αναφερθεί σε αυτό, συγκεκριμένα για το επιδόρπιο γιαουρτιού ΝΟΥΝΟΥ Classic, αλλά δεν έχουμε δει να γίνετε τίποτα...


1 σχόλιο:

  1. Και η άτιμη η νουτέλα είναι πεντανόστιμη.
    Σταμάτησα να την αγοράζω, γιατί δε μπορούσα να αντισταθώ στον πειρασμό..

    Είναι πολυ παραπλανητική η ετικέτα της, σε κάνει να πιστεύεις ότι είναι διαιτητική. Μακάρι και στην Ελλάδα να απειλούσαν με προστιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή