Ναι είναι αυτονόητο ότι αν περιορίσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις θα χάσεις βάρος. Ωστόσο φαίνεται ότι αν ξέρεις πότε να κόψεις τις θερμίδες, μπορείς να γλυτώσεις την αίσθηση της στέρησης. Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ, έδειξε ότι αν περιοριστούν οι θερμίδες του μεσημεριανού γεύματος, δεν αυξάνονται υποχρεωτικά οι θερμίδες που θα καταναλώσουμε την υπόλοιπη μέρα ως τρόπο αναπλήρωσης των θερμίδων του μεσημεριανού. Με λίγα λόγια αν φας λιγότερο το μεσημέρι, δεν θα φας περισσότερο το βράδυ για να αντισταθμίσεις αυτές τις θερμίδες, με αποτέλεσμα να έχεις ενα έλλειμμα θερμίδων χωρίς να το καταλάβεις. Οι ερευνητές χώρισαν 17 άτομα σε 2 ομάδες η μια ομάδα μπορούσε να φάει όσο ήθελε το μεσημέρι και στα υπόλοιπα γεύματα, η δεύτερη ομάδα μπορούσε να φάει ενα περιορισμένο σε θερμίδες μεσημεριανό και όσο ήθελε τα υπόλοιπα γεύματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για τα άτομα που περιόρισαν το μεσημεριανό τους δεν παρατηρήθηκε αντισταθμιστική αύξηση στην πρόσληψη θερμίδων και ότι αυτό επιβεβαιώνει ότι οι άνθρωποι δεν ρυθμίζουν την ενεργειακή τους πρόσληψη με ακρίβεια. Και προσθέτουν ότι η απλή αντικατάσταση με ένα μικρότερο γεύμα κάθε ημέρα είναι αρκετό για να προκαλέσει μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων αλλά και σημαντική απώλεια βάρους.
ΕΦΕΤ: Πρόστιμα σε 66 επιχειρήσεις. Παραβάσεις από Carrefour Μαρινόπουλος, Βερόπουλος, Μασούτης. Όλη η λίστα.
Σε επιβολή 66 προστίμων συνολικού ύψους 339.500 σε βάρος διαφόρων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο κλάδο της εμπορίας και διακίνησης τροφίμων ανά την Ελλάδα, στις οποίες διαπιστώθηκαν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.
Πρόκειται για σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, ξενοδοχεία, εργαστήρια παρασκευής τροφίμων, καταστήματα εστίασης, αρτοποιεία, κυλικεία και άλλες επιχειρήσεις σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Πελοπόννησο Θεσσαλία, Ήπειρο¸ Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Επτάνησα, στις οποίες τα αρμόδια κλιμάκια ελέγχου των Περιφερειακών Διευθύνσεων του Ε.Φ.Ε.Τ. εντόπισαν και κατέγραψαν σωρεία παραβάσεων, όπως :
κατοχή και διάθεση μη ασφαλών, ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων
κατοχή και διάθεση μη κανονικών τροφίμων
κατοχή και διάθεση νοθευμένων τροφίμων
κατοχή και διάθεση τροφίμων μη συμμορφούμενων στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας
έλλειψη άδειας λειτουργίας ή ουσιώδη τροποποίηση των όρων λειτουργίας της επιχείρησης,
ενώ σε κάποιες από τις επιχειρήσεις παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις, όπως ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής στους χώρους λειτουργίας και στον εξοπλισμό, απουσία βιβλιαρίων υγείας κλπ.
Για όσες από τις παραπάνω περιπτώσεις προβλέπεται από τη νομοθεσία, υπήρξε παραπομπή στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
Αναλυτικά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Φ.Ε.Τ. είναι τα ακόλουθα :
1. Πρόστιμο € 30.000 στην επιχείρηση με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ – ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ που εδρεύει στην Κανάρη 9 στην Αθήνα, διότι κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο υποκατάστημά της στη Νέα Ευκαρπία διαπιστώθηκε :
Μη τήρηση των κανόνων ορθής πρακτικής για την υγιεινή των χώρων.
Σημειώνεται ότι παρατηρήθηκε υποτροπή των ανωτέρω παραβάσεων.
2. Πρόστιμο € 22.000 στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. και διακριτικό τίτλο "CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε." που εδρεύει στην Κανάρη 9 στην Αθήνα, διότι κατά τον επανέλεγχο που διενεργήθηκε στο υποκατάστημά της στην Ανδρέα Παπανδρέου 22 στο Γάζι Ηρακλείου Κρήτης, διαπιστώθηκε ότι :
Η επιχείρηση συνέχιζε να διαθέτει προς πώληση προϊόντα που προέρχονταν από μη εγκεκριμένη εγκατάσταση και κρίνονταν μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
Παρελάμβανε τρόφιμα που είχαν μεταφερθεί μαζί με άλλα προϊόντα (π.χ. χλωρίνη) τα οποία μπορούσαν να επιμολύνουν τα τρόφιμα.
3. Πρόστιμο € 20.000 στο ξενοδοχείο ΚΑΒΑΛΙΕΡΙ στην Καποδιστρίου 4 στην Κέρκυρα, διότι διαπιστώθηκαν :
Ουσιώδεις αποκλίσεις στην υποδομή και τον εξοπλισμό.
Σημειώνεται ότι οι παραβάσεις παρατηρήθηκαν σε επανέλεγχο....
Η διατροφική αξία του φιστικιού Αιγίνης.
Μιας και αναφερθήκαμε στο φεστιβάλ φιστικιού, θα αναφερθούμε και στη διατροφική αξία του. Έχει τις ευεργετικές ιδιότητες όλων των ξηρών καρπών δηλαδή περιέχει καλά λιπαρά, είναι φυτική πηγή πρωτεΐνης και προσφέρει κορεσμό, το πράσινο φιστίκι (όπως το φιστίκι Αιγίνης) έχει και κάποιες άλλες ιδιότητες. Σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς περιέχει λιγότερα λιπαρά και περισσότερους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Διάφορες έρευνες έχουν πολλά καλά να μας πούνε για αυτό τον ξηρό καρπό: Μια σύγκριση 27 ξηρών καρπών που έγινε από Αμερικανούς επιστήμονες έδειξε ότι τα φιστίκια Αιγίνης είχαν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυτοστερολών. Οι φυτοστερόλες είναι οι ίδιες ουσίες που χρησιμοποιούνται στις διάφορες μαργαρίνες για να χαμηλώσουν την χοληστερίνη, μόνο που με το φιστίκι τις λαμβάνεις στη φυσική τους μορφή (όχι επεξεργασμένη). Άλλες έρευνες έδειξαν ότι άτομα που καταναλώνουν φιστίκια Αιγίνης έχουν πιο ελαστικές αρτηρίες, χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και...
Φεστιβάλ Φιστικιού στην Αίγινα.
Ο Δήμος Αίγινας διοργανώνει το 3ο Φεστιβάλ Φιστικιού 15-18 Σεπτεμβρίου, 2011. Στόχος του Φεστιβάλ είναι να προωθήσει το φιστίκι Αιγίνης, προϊόν με Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Το φεστιβάλ περιλαμβάνει εκθέσεις, μαγειρέματα, προβολή ντοκιμαντέρ, συναυλίες και πολλές άλλες εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με το φιστίκι Αιγίνης. Για περισσότερες πληροφορίες και όλο το πρόγραμμα κάνε κλικ εδώ.
ΚΡΙΤΙΚΗ: Elite Crackers Κλασικά της Elbisco.
ΤΑ ΣΥΝ
* Περιέχει σχετικά λίγα συστατικά
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Περιέχει κορεσμένα λιπαρά.
Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Αυτά είναι τα κλασικά αλατισμένα κράκερ (όπως λέει και η συσκευασία) χωρίς να υπόσχονται κάτι ιδιαίτερο ούτε να κάνουν κάποιους ισχυρισμούς. Η διαφορά από τα κανονικά κράκερ με τα ολικής αλέσεως είναι ότι τα δεύτερα περιέχουν και λίγο αλεύρι ολικής, με μικρό αποτέλεσμα: τα ολικής αλέσεως κρακεράκια έχουν 0,1 γραμμάρια περισσότερες φυτικές ίνες. Το ένα κράκερ περιέχει μόνο 25 θερμίδες περίπου, ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτά είναι λεπτά κρακεράκια όσο μια μπουκιά, οπότε 25 θερμίδες για μια μπουκιά είναι πολλές. Θερμιδικά έχει παρόμοιες θερμίδες με άλλα κράκερ. Αποτελείται 25% από λιπαρά δεν είναι πολύ σε γενικές γραμμές, όμως είναι πολύ για προϊόν αυτής της κατηγορίας (ψωμιού). Καλό είναι το ψωμί αλλά και προϊόντα όπως κράκερ, κριτσίνια κτλ. να μην έχουν πολλά λιπαρά η και καθόλου. Το λίπος που περιέχει προέρχεται κυρίως από φυτικά έλαια που είναι και το δεύτερο στη σειρά συστατικό. Κοιτάζοντας τη διατροφική αξία διαπιστώνουμε ότι τα μισά από τα λιπαρά είναι κορεσμένα, υποψιαζόμαστε ότι το φυτικό έλαιο που χρησιμοποιείται εδώ είναι το φοινικέλαιο το οποίο είναι ενα ιδιαίτερα βλαβερό λάδι αφού περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά και χρησιμοποιείται συχνά σε κράκερ και μπισκότα. Ευτυχώς που σύντομα με τον νέο νόμο για τις ετικέτες, θα αναγκάζονται οι εταιρίες να μας λένε ποιο ακριβώς λάδι χρησιμοποιούν. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;
Ανακοίνωση ΕΦΕΤ: Ανάκληση βούτυρου απο Carrefour λόγω σαλμονέλας.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από την επιχείρηση «Όμιλος Carrefour – Carrefour Μαρινόπουλος» για τη διακίνηση προϊόντος αγελαδινού βουτύρου στο οποίο, ύστερα από αυτοελέγχους της επιχείρησης, ανιχνεύτηκε Salmonella spp. Συγκεκριμένα, πρόκειται για αγελαδινό βούτυρο με την εμπορική επωνυμία «Παραδοσιακό φρέσκο αγελαδινό βούτυρο CRF», με γραμμοκώδικα 5204239290545, σε συσκευασίες των 250g και με ημερομηνίες λήξης 23.09.2011 και 08.10.2011. Η επιχείρηση «Όμιλος Carrefour – Carrefour Μαρινόποςλοσ» άμεσα προχώρησε σε ανάκληση / απόσυρση των ανωτέρω παρτίδων, καθώς και σε προληπτική ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των παρτίδων από το συγκεκριμένο προϊόν από την εσωτερική αγορά. Από πλευράς Ε.Φ.Ε.Τ. είναι σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφία), να μην το καταναλώσουν.
Έρευνα: Η διατροφή αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης, ποιοι είναι όμως οι χορηγοί;
Όταν κανείς διαπιστώνει ότι έχει υψηλή χοληστερίνη, η πρώτη συμβουλή του γιατρού είναι να αποφεύγει τα λιπαρά, ωστόσο όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα υπάρχουν λίγα στοιχεία που δείχνουν ότι η χοληστερίνη που βρίσκεται στα τρόφιμα που τρώμε ανεβάζουν τη χοληστερίνη στο αίμα. Αυτό όμως που έχουν δείξει έρευνες είναι ότι κάποια τρόφιμα όπως για παράδειγμα τα όσπρια, το ελαιόλαδο, η βρώμη μπορεί να ρίξουν την χοληστερίνη η να ανεβάσουν την καλή χοληστερίνη. Μάλιστα η παραδοσιακή Ελληνική διατροφή που έφτανε και το 40% των θερμίδων να προέρχεται από λίπος (κυρίως από ελαιόλαδο) ήταν αποτελεσματική και διατηρούσε χαμηλά τα επίπεδα χοληστερίνης. Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι άτομα που ακολουθούσαν μια διατροφή "πορτφόλιo-portfolio" όπως την ονόμασαν όπου συνδύαζαν ξηρούς καρπούς, μαργαρίνες με στερόλες, τρόφιμα με διαλυτές φυτικές ίνες όπως βρώμη και κριθάρι και προϊόντα με πρωτεΐνη σόγιας, είχαν πτώση της LDL χοληστερίνης κατά 13% σε σχέση με άτομα που ακολουθούσαν μια δίαιτα με χαμηλά λιπαρά. Καλό αυτό, ωστόσο εμάς μας προβλημάτισαν κάποια στοιχεία της έρευνας:
1. Η ομάδα ελέγχου που ακολουθούσε την δίαιτα με χαμηλά λιπαρά τους είχε συστηθεί να αποφεύγουν τις 4 κατηγορίες τροφών που έλαβε η πρώτη ομάδα, δηλαδή τους ζητήθηκε να αποφεύγουν βρώμη, κριθάρι, ξηρούς καρπούς, σόγια, και μαργαρίνες με στερόλες. Καταλαβαίνουμε να τους απαγορευτεί η μαργαρίνη και η σόγια, ωστόσο το να απαγορεύεις συνηθισμένα τρόφιμα όπως ξηρούς καρπούς και βρώμη είναι σαν να προδιαθέτεις την ομάδα έλεγχου να αποτύχει.
2. Η έρευνα έχει χρηματοδοτηθεί μεταξύ άλλων από την Unilever που παράγει μαργαρίνες με στερόλες και την εταιρία Solae που παράγει τρόφιμα, ζωοτροφές και βιομηχανικά υλικά από σόγια, και είναι κοινοπραξία μεταξύ της DuPont και της Bunge, ενώ το 2007, ανακοίνωσε μια συνεργασία με την Monsanto...
Μετά από 1-1/2 μήνα επιτέλους, καταστρέφεται το μολυσμένο (με E.Coli) κρέας του LIDL.
Ο ΕΦΕΤ ανακοινώνει ότι "Μετά τους ελέγχους του ΕΦΕΤ και τη διαπίστωση της διακίνησης α) κατεψυγμένων προϊόντων κιμά από βοδινό κρέας (αριθμός παρτίδας L01185010 και ημερομηνία λήξης 6-11-2011) και β) κατεψυγμένου πικάντικου προϊόντος κιμά (σουτζουκάκια) από βοδινό κρέας, προέλευσης Γερμανίας (αριθμό παρτίδας L1 102 ΒΤ και ημερομηνία λήξης 8-11-2011) σε συσκευασίες των 500g και σε κλειστή συσκευασία των 1.000g με την εμπορική επωνυμία "Marvest" που διακινήθηκε στην Ελλάδα από την εταιρεία "Lidl Hellas & Σία ΟΕ" o ΕΦΕΤ προχώρησε σε κατάσχεση ποσότητας 2.481 κιλών των παραπάνω προϊόντων από την Κεντρική Υπηρεσία και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας».
Μετά από συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών επανεξέτασης των κατασχεθέντων προϊόντων, αποφασίστηκε η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ των τροφίμων τα οποία κρίθηκαν οριστικά "Μη ασφαλή- Επιβλαβή για την υγεία". Μετά από 1 1/2 μήνα που ανιχνεύτηκε το βακτήριο επιτέλους καταστρέφονται αυτά τα κρέατα. Η εταιρία αμφισβήτησε τα ευρήματα του ΕΦΕΤ με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η καταστροφή αυτών των προϊόντων. Ωστόσο στις 14 Ιουλίου ο ΕΦΕΤ σε δευτερη ανακοίνωση ανέφερε οτι τα κρέατα αυτά αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία, γιατί τότε δεν καταστράφηκαν εκείνη τη στιγμή αυτά τα προϊόντα; Άραγε τόσο καιρό αυτά τα κρέατα ήταν σε αποθήκες η κυκλοφορούσαν στην αγορά;
Τι πρέπει να γνωρίζεις για το νερό με όζον και την οζονοθεραπεία.
Το τελευταίο καιρό οι συσκευές όζοντος που τις ονομάζουν και συσκευές οζονοθεραπείας προωθούνται σαν κάτι θαυματουργό το οποίο μπορεί να έχει θετική δράση για την υγεία. Να πούμε ότι πριν από λίγες εβδομάδες Ο ΕΟΦ απαγόρεψε την διαφήμιση των συσκευών παραγωγής όζοντος, που περιλαμβάνουν ισχυρισμούς οι οποίοι προσδίδουν στο οζονοποιημένο νερό θεραπευτικές ή προφυλακτικές ιδιότητες. Αρχικά να θέλουμε να αναφέρουμε ότι ο όρος "οζονοθεραπεία" δεν αναφέρεται στην καθημερινή χρήση νερού με όζον, αλλά αναφέρεται σε μια πρακτική η οποία εφαρμόζεται από ιατρούς σαν συμπληρωματική θεραπεία για κάποιες παθήσεις και που ακόμα οι έρευνες δεν είναι ξεκάθαρες για την αποτελεσματικότητα του, ενώ αυτή η πρακτική έχει απαγορευτεί σε κάποιες χώρες. Άρα λανθασμένα αναφέρονται αυτές οι συσκευές ως συσκευές οζονοθεραπείας, δεν είναι συσκευές οζονοθεραπείας.
Όσο αφορά το νερό με όζον να τι δείχνουν οι έρευνες:
1. Το όζον χρησιμοποιείται για την απολύμανση και επεξεργασία του νερού όπως για παράδειγμα το χλώριο. Ενα παράδειγμα: το νερό στη πόλη της Νίκαιας στη Γαλλία απολυμαίνεται με όζον. Ωστόσο το νερό που υπάρχει στη χώρα μας έχει ήδη απολυμανθεί, οπότε το να προσθέσεις όζον στην ουσία δεν κάνεις κάτι παραπάνω.
2. Έρευνες έχουν δείξει ότι το νερό με όζον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απομακρύνει διάφορα μικρόβια και βακτήρια από φρούτα και λαχανικά, και σε βιομηχανικό επίπεδο αυτό γίνεται. Ωστόσο αυτό γίνεται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, με συγκεκριμένη θερμοκρασία νερού και συγκεκριμένη συγκέντρωση όζοντος στο νερό.
3. Δεν συστήνεται να χρησιμοποιείται για την παρεμπόδιση ανάπτυξης μούχλας...
Έρευνα: Το διαζύγιο παχαίνει τους άντρες, ο γάμος παχαίνει τις γυναίκες.
Αυτό δείχνει έρευνα από το Πανεπιστήμιο Οχάιο Στέιτ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άντρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος ύστερα από ένα διαζύγιο, ενώ οι γυναίκες να πάρουν βάρος μετά από το γάμο. Και προσθέτουν ότι αυτή η αύξηση βάρους μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να έχει επιπτώσεις στην υγεία. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία η αύξηση του βάρους ήταν πιο μεγάλη σε άτομα άνω των 30 ετών. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι για τις γυναίκες ο γάμος σημαίνει περισσότερες υποχρεώσεις και λιγότερο χρόνο να φροντίζουν τον εαυτό τους, ενώ για τους άντρες όταν χωρίζουν χάνουν κάποια προνόμια του γάμου που έχουν να κάνουν με την υγεία τους. Η έρευνα περιλάμβανε στοιχεία από 10.071 άτομα και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικάνικου Συλλόγου Κοινωνιολογίας.
Άλλο παράδειγμα παραπληροφόρησης (από διαιτολόγο) όχι η ζάχαρη δεν είναι ακίνδυνη.
Διαβάσαμε πρόσφατα ενα άρθρο "Ζάχαρη και Δίαιτα" που αρχικά μπήκε στο iatronet αλλά μετά εξαπλώθηκε σε όλα τα γνωστά μπλογκ και ιστοσελίδες. Το έγραψε μια διαιτολόγος της ομάδας Nutrimed το οποίο μιλάει για το πόσο ακίνδυνη είναι η ζάχαρη. Το άρθρο μας προβλημάτισε, να γιατί:
Αρχικά αναφέρει ότι: "Το 1986, μία ανασκόπηση βιβλιογραφίας σχετικά με την ασφάλεια των σακχάρων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκτός από τη συμβολή των σακχάρων στην τερηδόνα δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα σάκχαρα αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής." Η τελευταία φράση "όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής." δεν ξέρουμε ακριβώς τι σημαίνει (μας θυμίζει όμως αυτά που λένε όλες οι μεγάλες εταιρίες τροφών) αλλά πέρα από αυτό το να στηρίζεις τα επιχειρήματα σου σε ανασκόπηση που έγινε πριν από 25 χρόνια δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνο θα λέγαμε, ειδικά στον χώρο της διατροφής όπου παρουσιάζονται ολοένα και νέα στοιχεία. Παρόμοιες πληροφορίες χρησιμοποιούνται από εταιρίες και οργανώσεις που παράγουν ζάχαρη η προϊόντα με ζάχαρη και θέλουν να προωθήσουν τη ζάχαρη όπως για παράδειγμα η Αμερικάνικη Εταιρία Ζάχαρης. Τώρα όσο αφορά την ζάχαρη, το ότι η ζάχαρη μεμονωμένα δηλαδή, όταν για παράδειγμα την προσθέτουμε στο καφέ μας προφανώς και δεν θα συσχετιστεί με θέμα υγείας, ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλές έρευνες που έχουν συσχετίσει τα ροφήματα με ζάχαρη (για παράδειγμα αναψυκτικά) με μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη, παχυσαρκία. Μια έρευνα από το Χάρβαρντ έδειξε ότι γυναίκες που κατανάλωναν πάνω από ενα αναψυκτικό με ζάχαρη την ημέρα είχαν 83% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη αλλά και να παχύνουν. Μας κάνει λοιπόν εντύπωση ότι η διαιτολόγος μας λέει ότι οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν τρόφιμα και ποτά με πρόσθετα γλυκαντικά, με ή χωρίς θερμίδες. Προσέξτε αναφέρει και "ποτά" που μάλλον εννοεί και αναψυκτικά, δεν γνωρίζει άραγε όλες αυτές τις έρευνες που συσχετίζουν τα ποτά με ζάχαρη με τη παχυσαρκία;
Στη συνέχεια λοιπόν η διαιτολόγος αναφέρει ότι "ο Αμερικανικός Σύλλογος Διαιτολόγων στην επίσημη θέση του σχετικά με τις γλυκαντικές ουσίες αναφέρει ότι οι καταναλωτές μπορούν να απολαμβάνουν με ασφάλεια μια σειρά θερμιδογόνων γλυκαντικών (ζάχαρη, φρουκτόζη κ.α.), όταν καταναλώνονται στα πλαίσια ενός διαιτολογίου που ακολουθεί τις γενικές διατροφικές οδηγίες του Συλλόγου." Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Αμερικανικός Σύλλογος Διαιτολόγων έχει κύριους χορηγούς την Coca Cola, Mars, Pepsico και Hershey (σοκολάτες). Επίσης αναφέρει ότι "Το Ινστιτούτο Ιατρικής των Η.Π.Α. επισημαίνει ότι η πρόσληψη υδατανθράκων για παιδιά και ενήλικες πρέπει να είναι τουλάχιστον 130 γραμμάρια ημερησίως, βάσει των μέσων ελάχιστων αναγκών του εγκεφάλου σε γλυκόζη." Θα συμφωνήσουμε, ωστόσο τι θέλει να μας πει με αυτό; ότι οι υδατάνθρακες που χρειάζεται ενα παιδί μπορεί να καλυφθούν με τη ζάχαρη, που είναι στην ουσία άδειες θερμίδες; Όχι πολύ έξυπνο επιχείρημα θα λέγαμε και πάλι. Τέλος αναφέρει ότι "Οι Διαιτητικές Συστάσεις Αναφοράς (Dietary Reference Intakes- DRI) για τους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα συστήνουν ότι η πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων δεν πρέπει να ξεπερνά το 25% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας." Αυτό που δεν αναφέρει η κυρία διαιτολόγος είναι ότι νέα στοιχεία από έρευνα που παρουσιάστηκε πριν 3 εβδομάδες έδειξε οτι άτομα που λάμβαναν πρόσθετα σάκχαρα μέσω ποτών που αποτελούσαν το 25% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας (θερμίδων δηλαδή) μετά από μόνο 2 εβδομάδες είχαν αυξήσεις στα επίπεδα τργλυκεριδίων και χοληστερόλης. Οι ερευνητές, που ήταν από το Πανεπιστήμιο της Καλιφορνιας, Ντέιβις, αναφέρουν το εξής: "τα ευρήματα μας δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη το κράτος να αναθεωρήσει τις συστάσεις του που αναφέρουν ότι το ανώτατο όριο σακχάρων πρέπει να είναι 25%". Να πούμε επίσης ότι η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρία συστήνει η πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων να μην ξεπερνά το 5% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας.
Πέρα από όλα αυτά κενά στο συγκεκριμένο άρθρο εμάς μας φαίνεται ότι κάτι άλλο κρύβεται πίσω από αυτό. Όταν αναφέρεσαι υπεύθυνα για κάτι, οφείλεις να αναφέρεις και τα θετικά αλλά και τα αρνητικά. Μας κάνει λοιπόν εντύπωση ότι...
Δεν είναι ακίνδυνα τα φυτικά συμπληρώματα διατροφής.
Ο όρος "φυτικό" πολλές φορές παραπέμπει σε κάτι ακίνδυνο, ειδικά όταν αυτό έχει να κάνει με συμπληρώματα διατροφής. Ωστόσο, πολλά φυτικά συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα η να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες ειδικά σε άτομα που υποφέρουν από κάποιες παθήσεις. Δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά τα συμπληρώματα δεν περιλαμβάνουν στις συσκευασίες τους τις ανάλογες προειδοποιήσεις η οδηγίες. Βρετανοί ερευνητές που αξιολόγησαν 5 γνωστά φυτικά συμπληρώματα (St. John's wort, εχινάκεια, τζίνσενγκ, σκόρδο και γκίνκο) διαπίστωσαν ότι μόνο 3 από τα 68 φυτικά συμπληρώματα που κοίταξαν περιλάμβαναν τις απαραίτητες πληροφορίες ασφάλειας στη συσκευασία τους. Αν και τα συμπληρώματα αυτά δεν είναι επικίνδυνα σε φυσιολογικές καταστάσεις, σε άτομα που παίρνουν φάρμακα η έχουν κάποια πάθηση μπορεί να έχουν παρενέργειες: για παράδειγμα το St. John's wort μπορεί να μειώσει τη δράση αντισυλληπτικών και αντιθρομβωτικών φαρμάκων και το τζίνσενγκ δεν πρέπει να λαμβάνεται από διαβητικούς. Πρόσφατα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικάνικης Κοινότητας Κλινικής Ογκολογίας ανέφεραν ότι η μακροχρόνια χρήση των φυτικών συμπληρωμάτων μούρο ακάι, κύμινο και σκόρδο μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την δράση χημειοθεραπείας. Ερευνητές από...
Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ειδικά γάλατα για νήπια είναι περιττά.
Συμφωνούμε. Πέρα από το γεγονός ότι τα περισσότερα περιέχουν κάποια μορφή πρόσθετων σακχάρων όπως έχουμε αναφέρει, να τι λέει το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) που είναι ένα επιστημονικό ίδρυμα που ανήκει στο Γερμανικό Υπουργείο Προστασίας των Τροφίμων, Γεωργίας και Προστασίας των Καταναλωτών και συμβουλεύει την κυβέρνηση για θέματα ασφάλειας τροφίμων, χημικών και λοιπών προϊόντων:
"«Προσαρμοσμένη στις διατροφικές ανάγκες των βρεφών» - αυτό και παρόμοιοι ισχυρισμοί συχνά βρίσκονται στις συσκευασίες των ροφημάτων γάλακτος που προορίζονται για νήπια. Οι ισχυρισμοί αυτοί αφορούν το περιεχόμενο των πρωτεϊνών, λιπών, βιταμινών και μετάλλων. Υποστηρίζουν ότι η μειωμένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα, προλαμβάνει την παχυσαρκία, και ότι ο εμπλουτισμός με βιταμίνες και ανόργανα συστατικά συμβάλλουν σε μια καλύτερη πνευματική ανάπτυξη. Τα ροφήματα γάλακτος για νήπια (άνω του ενός έτους) δεν έχουν, ωστόσο, να προσφέρουν κάποιο πλεονέκτημα σε σύγκριση με το ημιάπαχο γάλα αγελάδας, όπως συνιστάται από τους επιστήμονες διατροφής για νήπια. «Από διατροφική άποψη, αυτά τα ειδικά ροφήματα γάλακτος για νήπια δεν είναι αναγκαία», λέει ο Πρόεδρος του BfR Καθηγητής Δρ. Ανδρέας Hensel. Ο εμπλουτισμός με βιταμίνες και ανόργανα συστατικά στο γάλα μπορεί να οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη αύξηση της προσφοράς ορισμένων θρεπτικών ουσιών, ενώ άλλες βιταμίνες και ανόργανες ουσίες περιλαμβάνονται σε μικρότερες ποσότητες από ότι στο αγελαδινό γάλα. Επιπλέον, δεν είναι επαρκώς αποδεδειγμένη η επιστημονική άποψη ότι η μειωμένη παροχή πρωτεΐνης στην παιδική ηλικία μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και της εναπόθεσης λίπους κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας αργότερα. Η περιεκτικότητα σε λίπος του γάλακτος για βρέφη είναι περισσότερο συγκρίσιμο με το περιεχόμενο του πλήρους γάλακτος και, κατά συνέπεια έχει περισσότερο λίπος από το ημιάπαχο γάλα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως παιδικό γάλα ή γάλα για παιδιά, δεν είναι προσαρμοσμένα στις διατροφικές ανάγκες των παιδιών ηλικίας ενός έως τριών ετών. Κατά συνέπεια, δεν πληρούν τις απαιτήσεις του διατάγματος σχετικά με τα διαιτητικά τρόφιμα. Σε μια ισορροπημένη διατροφή το ειδικό βρεφικό γάλα είναι περιττό. Ακόμα κι αν ορισμένες ομάδες νηπίων δεν λαμβάνουν τις ιδανικές ποσότητες βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αυτό δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με την υποκατάσταση του αγελαδινού γάλακτος με ειδικό ρόφημα γάλακτος για νήπια, γιατί είναι αμφίβολο κατά πόσον τα προϊόντα που καταναλώνονται πραγματικά από αυτούς που θα επωφεληθούν από μια πρόσθετη παροχή θρεπτικών συστατικών. Οι κατασκευαστές των ροφημάτων γάλακτος για βρέφη συστήνουν συχνά...
Ανακοίνωση ΕΦΕΤ: Ανάκληση Σοκολάτας Carrefour γιατί βρέθηκαν σκουλήκια.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από την επιχείρηση «Όμιλος Carrefour Ελλάδα – Carrefour Μαρινόπουλος» για τη διακίνηση διαφόρων κωδικών σοκολάτας, στους οποίους ανιχνεύτηκε ξένο σώμα (σκουλήκια), οι οποίοι εντοπίστηκαν σε καταστήματα της ανωτέρω εταιρείας στην Κύπρο.
Πρόκειται για τους κάτωθι κωδικούς:
1) ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΑΥΡΗ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟ CARREFOUR 100 ΓΡ, με γραμμικό κώδικα (barcode): 5204239137772 και αριθμό παρτίδας και ημερομηνία λήξης 17/02/2012 - C6.
2) ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΑΥΡΗ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ CARREFOUR 100 ΓΡ, με γραμμικό κώδικα ( barcode): 5204239137789 και αριθμό παρτίδας και ημερομηνία λήξης 20/01/2012 - B6.
3) ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΑΥΡΗ CARREFOUR 100 ΓΡ, με γραμμικό κώδικα ( barcode): 5204239123584 και αριθμό παρτίδας και ημερομηνία λήξης 12/04/2013 - A4.
4) ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΡΥΖΙ CARREFOUR 100 ΓΡ, με γραμμικό κώδικα ( barcode): 3560070049202 και αριθμό παρτίδας και ημερομηνία λήξης 10/2012 - C.
5) ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ Νο1 100 ΓΡ, με γραμμικό κώδικα ( barcode): 5201438050291 και αριθμό παρτίδας και ημερομηνία λήξης 13/01/2012 - Β6
6) ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ Νο1 100 ΓΡ, με γραμμικό κώδικα ( barcode): 5201438050284 και αριθμό παρτίδας και ημερομηνία λήξης 19/01/2012 - Β6....
Παχαίνει το αλκοόλ;
Και ναι και όχι, σύμφωνα με Ισπανούς ερευνητές. Το οινόπνευμα έχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, σχεδόν τις διπλάσιες θερμίδες από τους υδατάνθρακες και τη πρωτεΐνη, έτσι λογικά μπορεί να συσχετιστεί με αύξηση σωματικού βάρους. Η συγκεκριμένη έρευνα από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ναβάρα έγινε για να αναλύσει τη σχέση κατανάλωσης οινοπνεύματος και βάρους. Αναλύθηκαν 31 έρευνες. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δεν έδειξαν κάποια συγκεκριμένη τάση, ούτε επιβεβαίωσαν ότι η κατανάλωση οινοπνεύματος συσχετιζόταν με αυξημένο σωματικό βάρος. Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές, είναι ότι η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και ποτών όπως ουίσκι, βότκα κτλ. συσχετιζόταν με αύξηση βάρους, ενώ φαινόταν ότι η μικρή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και ειδικά του κρασιού μπορεί να προστατέψει από την αύξηση βάρους. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να εστιάσουν στην ποσότητα κατανάλωσης αλλά και στο είδος των ποτών που καταναλώνονται.
Ανακοίνωση ΕΟΦ: Νοθευμένα Συμπληρωματα Αδυνατίσματος.
Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι τα προϊόντα α) Slimforte Slimming caps, β) Slimforte Slimming Coffee και γ) Meizitang Botanical Slimming Softgel, τα οποία διακινούνται ως συμπληρώματα διατροφής που προορίζονται για απώλεια βάρους, είναι νοθευμένα με τη δραστική ουσία σιβουτραμίνη, χωρίς σχετική αναφορά στην επισήμανσή τους, όπως προέκυψε από ενημέρωση της αρμόδιας αρχής των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA).Η δραστική ουσία σιβουτραμίνη αποσύρθηκε πρόσφατα από τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας. Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους προϊόντα με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.
Τι γίνεται τελικά με τις συσκευές όζοντος;
Όπως σωστά παρατήρησε αναγνώστης, οι διαφημίσεις για τις συσκευές όζοντος συνεχίζουν ακάθεκτα σε δυο μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, παρατηρήσαμε ότι μια συγκεκριμένη εταιρία διαφημίζει το προϊόν της συνεχώς, κάποια στιγμή είδαμε αυτή την ανόητη διαφήμιση (που δεν είναι και μικρή) 3 φορές σε μια ώρα. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι η συγκεκριμένη διαφήμιση δεν κάνει κάποιους συγκεκριμένους ισχυρισμούς ούτε ότι θεραπεύει κάτι, είναι όλο αοριστολογίες του τύπου: "μπορεί να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε (με σωστή διατροφή)", "να έχετε περισσότερη ενέργεια", "να αισθάνεστε πιο όμορφη" κτλ. Επιπλέον βλέπουμε στην οθόνη την εξής αναφορά: Αυτή η συσκευή δεν είναι φάρμακο ούτε ιατρική συσκευή. Έτσι η συγκεκριμένη εταιρία όπως το καταλαβαίνουμε εμείς, τυπικά μάλλον μπορεί να συνεχίζει να διαφημίζει το προϊόν της αφού δεν "περιλαμβάνει ισχυρισμούς οι οποίοι προσδίδουν στο παραγόμενο οζονοποιημένο νερό θεραπευτικές ή προφυλακτικές ιδιότητες έναντι των ασθενειών", όπως ανέφερε ο ΕΟΦ στην ανακοίνωση του.
Νέα Έρευνα: Το κόκκινο κρέας και ειδικά το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη.
Αυτό διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Βρήκαν σημαντική σχέση μεταξύ κατανάλωση κόκκινου κρέατος (ειδικά επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος) με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η έρευνα συγκέντρωσε στοιχεία από 37.083 άντρες που τους παρακολούθησαν επί 20 χρόνια, 79.570 γυναίκες που τις παρακολούθησαν επί 28 χρόνια, και άλλες 87.504 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν επί 14 χρόνια. Ενώ ανέλυσαν και στοιχεία από παλιότερες έρευνες που περιλάμβανε συνολικά 442.101 άτομα. Τα αποτέλεσματα τους λοιπόν έδειξαν (ανεξάρτητα από ηλικία, Δείκτη Μάζας Σώματος και άλλα στοιχεία όπως κάπνισμα) ότι άτομα που κατανάλωναν 100 γραμμάρια φρέσκο κρέας την ημέρα είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη Β τύπου ενώ για κάθε 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος που κατανάλωναν (όσο ένα λουκάνικο Φρανκφούρτης) οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη αυξήθηκαν κατά 50%. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το καλό είναι ότι αυτός ο κίνδυνος μειώνεται αν αντικατασταθούν τα κρέατα αυτά με ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, πουλερικά και ψάρι. Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων οι ερευνητές συνιστούν να ελαχιστοποιήσουν την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων όπως λουκάνικα, μπέικον, αλλαντικά (π.χ. πάριζα) που έχουν υψηλά επίπεδα νατρίου και νιτρώδη αλλά και να μειωθεί η κατανάλωση φρέσκου κόκκινου κρέατος.
Η έρευνα θα δημοσιευθεί στο American Journal of Clinical Nutrition.
Τι ιδιαίτερο έχει το γάλα της ΔΕΛΤΑ "Μικρές Οικογενειακές Φάρμες";
Το γάλα αυτό προωθείται ως "φρέσκο γάλα που συλλέγεται καθημερινά από μικρές φάρμες όπου οι αγελάδες εκτρέφονται σε ιδανικό περιβάλλον". Αναφέρει επίσης ότι "η ιδιαίτερα πλούσια και παραδοσιακή γεύση και η πυκνή υφή του είναι τα χαρακτηριστικά που το κάνουν να διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο φρέσκο γάλα και, σε συνδυασμό μάλιστα με το ιδιαίτερο σχήμα του μπουκαλιού του, μας ξυπνούν αναμνήσεις από τα παλιά". Τέλος αναφέρει ότι "κάθε μπουκάλι γάλακτος «ΜΙΚΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΦΑΡΜΕΣ» παίρνει το δικό του μοναδικό αριθμό και έτσι έχει τη δική του ταυτότητα που αποτελεί εγγύηση προέλευσης και ποιότητας".
Εμείς ως καταναλωτές έχουμε κάποιες ερωτήσεις:
* Όταν λέει ότι το συγκεκριμένο γάλα συλλέγεται καθημερινά, δηλαδή τα άλλα φρέσκα γάλατα που πίνουμε τόσο καιρό (ΔΕΛΤΑ, ΜΕΒΓΑΛ κτλ) δεν συλλέγονται καθημερινά;
* Ο μοναδικός αριθμός που έχει η συσκευασία δεν μας λέει τίποτα. Ούτε ξέρουμε τι σημαίνει. Μήπως θα έπρεπε η κάθε συσκευασία να έχει το όνομα και διεύθυνση της μικρής φάρμας μαζί με κάποιο αριθμό πιστοποίησης; Γιατί βασικά τώρα η ΔΕΛΤΑ διαφημίζει ενα προϊόν με έναν ισχυρισμό (από αγελάδες που εκτρέφονται σε ιδανικό περιβάλλον) όπου δεν υπάρχει επίσημος ορισμός όπως για παράδειγμα για ένα βιολογικό προϊόν. Ισχυρίζεται ότι το γάλα προέρχεται από φάρμες όπου οι αγελάδες εκτρέφονται σε ιδανικό περιβάλλον. Τι σημαίνει αυτό; Τι σημαίνει ιδανικό περιβάλλον; Με τι εκτρέφονται αυτές οι αγελάδες; Όλα αυτά τα παρουσιάζουν πολύ αόριστα. Και ως καταναλωτές δεν έχουμε κανένα τρόπο να γνωρίζουμε αν είναι αλήθεια.
*Μήπως τελικά το μόνο νέο και καινοτόμο σε αυτό το το γάλα είναι η συσκευασία του;
Ανακοίνωση ΕΦΕΤ: Σχετικά με την Ανάκληση Κρουασάν Molto της Chipita.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ., σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης σχετικά με προληπτική ανάκληση προϊόντος «Molto Croissant σφολιάτας, ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΓΕΥΣΗ», σε συσκευασία των 80 g, με ημερομηνία λήξης 24.08.2011 και εταιρεία παραγωγής «CHIPITA A.E.», ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι, κατόπιν ελέγχου που διεξήχθη στην εγκατάσταση παραγωγής, δεν διαπιστώθηκαν στην αλυσίδα παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος παραβάσεις νομοθεσίας από την εταιρεία. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την παραγωγό εταιρεία την προληπτική ανάκληση της συγκεκριμένης παρτίδας και η επιχείρηση «CHIPITA A.E.», ανταποκρινόμενη άμεσα, προέβη στην προληπτική ανάκλησή του τροφίμου.
Να ρωτήσουμε κάτι; Γιατί μας ενημερώνει ο ΕΦΕΤ ότι δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις νομοθεσίας από την εταιρία για το συγκεκριμένο προϊόν ενώ συνήθως δεν γίνονται τέτοιες ανακοινώσεις; Καλό είναι να ενημερωνόμαστε για αυτό αλλά γιατί δεν το έκανε αυτό Ο ΕΦΕΤ και για άλλες ανακλήσεις, δηλαδή για άλλες εταιρίες; Πριν μερικούς μήνες είχε γίνει ανάκληση κρασιών γιατί βρέθηκε γυαλί, και άλλη ανάκληση σε Ελληνική εταιρία πορτοκαλάδας γιατί και εκεί ανέφερε ένας καταναλωτής ότι βρέθηκε γυαλί. Δεν δικαιούνται και αυτές οι εταιρίες να δημοσιευτεί (από τον ΕΦΕΤ) ότι οι έλεγχοι που έγιναν στα εργοστάσια τους δεν βρέθηκαν παραβάσεις, η αν βρέθηκαν παραβάσεις να μας ενημερώσουν και γι αυτό; Μόνο οι μεγάλες ισχυρές εταιρίες δικαιούνται τέτοια μεταχείριση;
Ανακοίνωση ΕΟΦ: Συμπλήρωμα διατροφής με υψηλή συγκέντρωση καφεΐνης.
Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση των αρμόδιων αρχών της Νορβηγίας, το προϊόν Ripped Freak που διακινείται στην Ευρώπη από την εταιρεία Gymgrossisten Sweden μέσω διαδικτύου, περιέχει υψηλή συγκέντρωση καφεΐνης και μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία του χρήστη.Το προϊόν πιθανόν να διακινείται στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με την ενημέρωση χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής για την απώλεια βάρους. Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους προϊόντα με τα παραπάνω αναφερθέντα χαρακτηριστικά, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.
Οι γαλακτοβιομηχανίες ξανά-χρησιμοποιούν το ληγμένα γάλατα;
Αναγνώστης μας προώθησε ένα email το οποίο έχουμε λάβει και εμείς κατά καιρούς όπου αναφέρει ότι αν το γάλα σε χάρτινη συσκευασία δεν πουληθεί στην καθορισμένη χρονική διάρκεια επιστρέφει στη βιομηχανία για να ανα-παστεριωθεί και να ξαναγυρίσει στο σουπερμάρκετ. Και ότι ο νόμος επιτρέπει στις μεγάλες βιομηχανίες να επαναλάβουν τη διαδικασία έως 5 φορές, κάτι που αφήνει το γάλα χωρίς γεύση και διατροφική αξία. Στη συνέχεια αναφέρει ότι το γάλα φέρει έναν αριθμό στο κάτω μέρος της συσκευασίας του. Αυτό το νούμερο είναι από το 1 έως το 5. Αν έχει τον αριθμό 1 σημαίνει ότι βγαίνει από το εργοστάσιο για πρώτη φορά, αλλά αν έχει τον αριθμό 4 σημαίνει ότι έχει ήδη γυρίσει πίσω στη βιομηχανία 3 φορές και έχει ανα-παστεριωθεί 3 φορές κ.ο.κ.
Αρχικά να πούμε ότι αυτό email κυκλοφορεί χρόνια τώρα και σε άλλες χώρες και να γιατί δεν στέκει:
*Το email αναφέρει ότι ο νόμος το επιτρέπει, εμείς δεν βρήκαμε κανένα νόμο που να λέει ότι επιτρέπεται να ξανα-παστεριώνεται ληγμένο γάλα 5 φορές.
* Η παστερίωση είναι μια διαδικασία όπου θερμαίνεται το γάλα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να καταστρέφονται μικροοργανισμοί και μικρόβια. Ανάλογα με το χρόνο θέρμανσης αλλά και τη θερμοκρασία, τα γάλατα χωρίζονται σε φρέσκα, ψηλής παστερίωσης, και μακράς διαρκείας. Η παστερίωση λοιπόν σκοτώνει μικρόβια, δεν έχει όμως τη δυνατότητα να μετατρέψει ένα χαλασμένο γάλα που έχει κόψει, σε φρέσκο. Μάλιστα το email αναφέρει ότι ο φόβος είναι ότι το γάλα δεν θα έχει γεύση, διατροφική αξία κτλ, βασικά το πρόβλημα δεν θα ήταν η γεύση του αλλά η ασφάλεια του.
* Έρευνα που έχει γίνει έχει δείξει ότι ανα-παστερίωση γάλακτος δεν αύξησε τη διάρκεια ζωής του γάλακτος σε σχέση με γάλα που δεν είχε ανα-παστεριωθεί οπότε δεν θα κέρδιζε τίποτα η γαλακτοβιομηχανία, αντίθετα θα ήταν πιο δαπανηρό.
* Όσο για τον αριθμό στη συσκευασία, τα φρέσκα γάλατα δεν έχουν τέτοιο αριθμό, ενω στις tetra-pak συσκευασίες (όπου υπάρχει και φωτογραφία τέτοιας συσκευασίας στο συγκεκριμένο email) οι αριθμοί αυτοί δεν αντιστοιχούν στην υποτιθέμενη ανα-παστερίωση αλλά στους αριθμούς παραγωγής σύμφωνα με την Tetra Pak.
Βέβαια δεν λέμε ότι οι γαλακτοβιομηχανίες είναι άγιες. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το γάλα διπλο-παστεριώνεται, έτσι για παράδειγμα πριν το γάλα μεταφερθεί στο εργοστάσιο παστεριώνεται και μετά ξανα-παστεριώνεται όταν συσκευαστεί. Σύμφωνα με οδηγία "Η Ελληνική ∆ηµοκρατία έχει το δικαίωµα να υποβάλει το παστεριωµένο γάλα που προέρχεται από άλλο κράτος µέλος σε δεύτερη παστερίωση πριν από τη διάθεσή του στην αγορά." (Ο∆ΗΓΙΑ 92/46/ΕΟΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 16ης Ιουνίου 1992 ). Επίσης...
Η Chipita δηλώνει ότι "θα στραφούμε ενάντια κάθε υπευθύνου που συντέλεσε στην (χθεσινή) προσπάθεια βλάβης της φήμης της εταιρείας και των προϊόντων μας."
Αυτά αναφέρονται σε ανακοίνωση της Chipita μέσω της εταιρίας επικοινωνίας τους (ωστόσο δεν έχουμε δει ακόμα ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Chipita οπότε δεν γνωρίζουμε αν είναι επίσημη ανακοίνωση), που αναφέρθηκε σε σχόλιο στην προηγουμένη ανάρτηση. Η εταιρία δηλώνει ότι: "τόσο η συγκεκριμένη παρτίδα προϊόντων μας κρουασάν σοκολάτας Molto με ημερομηνία λήξης 24-8-2011 όσο και όλα τα κρουασάν Molto παραγωγής της εταιρείας CHIPITA AE είναι απολύτως ασφαλή για την υγεία του καταναλωτή και δεν συντρέχει οποιοδήποτε ποιοτικό πρόβλημα". Στη συνέχεια αναφέρουν ότι είναι απαράδεκτη και αδικαιολόγητη η επίθεση που έγινε στην εταιρία και ότι η δημοσίευση δελτίο τύπου από τον ΕΦΕΤ έγινε ύστερα "από μία ανοιχτή συσκευασία του προϊόντος μας κρουασάν Molto που προσκομίστηκε από καταναλωτή". Δεν καταλάβαμε; Προφανώς και θα είναι ανοιχτή η συσκευασία αφού το υποτιθέμενο γυαλί βρέθηκε μέσα στο κρουασάν, άρα ανοιχτή δεν θα έπρεπε να είναι η συσκευασία; Εξηγούν ότι ο "χτεσινός έλεγχος του ΕΦΕΤ για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής στις εγκαταστάσεις μας και στα προϊόντα μας ήταν πλήρως ικανοποιητικός". Τελειώνουν το δελτίο τύπου με αυτή τη φράση: "Δηλώνουμε δε ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να κλονίσει την σχέση της Εταιρείας μας με το καταναλωτικό κοινό και θα στραφούμε ενάντια κάθε υπευθύνου που συντέλεσε στην χθεσινή προσπάθεια βλάβης της φήμης της εταιρείας και των προϊόντων μας". Είναι σίγουρο ότι πολλές καταγγελίες που γίνονται μπορεί να μην είναι τόσο "αληθινές" αλλά πρέπει να ερευνηθούν. Όπως και να έχει όμως, αυτό το δελτίο τύπου είναι αρκετά επιθετικό και ψιλο-απειλητικό θα λέγαμε, αντί να προσπαθεί να καθησυχάσει τον καταναλωτή. Δεν έχουμε καταλάβει σε ποιον ακριβώς απευθύνεται το συγκεκριμένο δελτίο τύπου. Για να το δεις όλο κάνε κλικ εδώ.
Ανακοίνωση ΕΦΕΤ: Ανάκληση Κρουασάν Molto της Chipita, λόγω παρουσίας γυαλιού.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ., και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, ενημερώθηκε για καταγγελία που αφορούσε στη διακίνηση κρουασάν σοκολάτας, στο οποίο εντοπίστηκε ξένο σώμα (γυαλί). Συγκεκριμένα, πρόκειται για προϊόν «Molto Croissant σφολιάτας, ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΓΕΥΣΗ», σεσυσκευασία των 80 g, με ημερομηνία λήξης 24.08.2011. Το προϊόν παρασκευάζεται από την επιχείρηση «CHIPITA A.E.» (12ο χλμ Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, Τ.Κ. 14452, Μεταμόρφωση Αττικής). Ο Ε.Φ.Ε.Τ., παράλληλα με την άμεση δρομολόγηση ελέγχου στην εγκατάσταση παραγωγής από κλιμάκιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, απαίτησε από την παραγωγό εταιρεία την προληπτική ανάκληση της συγκεκριμένης παρτίδας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Η επιχείρηση «CHIPITA A.E.», ανταποκρινόμενη άμεσα, προέβη στην προληπτική ανάκληση της συγκεκριμένης παρτίδας. Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν (φωτογραφία), για προληπτικούς λόγους, να μη το καταναλώσουν.
Επιτέλους: Θα απαγορεύονται οι διαφημίσεις συσκευών παραγωγής όζοντος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΦ, "O ΕΟΦ, στα πλαίσια της προστασίας της δημόσιας υγείας, απαγορεύει κάθε είδους διαφήμιση των συσκευών παραγωγής όζοντος, καθώς και κάθε σχετικό έντυπο που συνοδεύει τα προϊόντα αυτά, που περιλαμβάνουν ισχυρισμούς οι οποίοι προσδίδουν στο παραγόμενο οζονοποιημένο νερό θεραπευτικές ή προφυλακτικές ιδιότητες έναντι των ασθενειών. Οι ισχυρισμοί αυτοί εμπίπτουν στον ορισμό του φαρμάκου (βάσει της Οδηγίας 2001/83/ΕΚ όπως ισχύει) και η διάθεση των αντίστοιχων προϊόντων στην αγορά προϋποθέτει την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου από τον ΕΟΦ. Τέτοια άδεια δεν έχει χορηγηθεί μέχρι σήμερα και επομένως, δεν είναι γνωστές οι επιδράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο ΕΟΦ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία ελέγχου με βάση τη νομοθεσία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, και τις συναρμόδιες αρχές συνεχίζει να διερευνά το ενδεχόμενο λήψης και επιπλέον μέτρων. " Και απλά να προσθέσουμε ότι το όζον ούτε βοηθά τον μεταβολισμό ούτε κάνει αποτοξίνωση.
ΚΡΙΤΙΚΗ: LIFE Tsai. Πράσινο Τσάι Πράσινο Μήλο.
ΤΑ ΣΥΝ:
Σχετικά λίγα συστατικά
ΤΑ ΠΛΗΝ:
Περιέχει αρκετή ζάχαρη
Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Το προϊόν αυτό δεν υπόσχεται τίποτα ιδιαίτερο, είναι αυτό που λέει η μάλλον αυτό που δεν λέει. Η συσκευασία αναγράφει Πράσινο Τσάι και με μικρότερα γράμματα Πράσινο Μήλο. Τα συστατικά; Βασικά, νερό και ζάχαρη, περιέχει και ελάχιστο χυμό μήλου από συμπυκνωμένο χυμό (1%) και εκχύλισμα πράσινου τσαγιού (0,12%). Το θετικό είναι ότι δεν ισχυρίζεται ότι έχει αντιοξειδωτικές ουσίες ούτε κάνει άλλους διατροφικούς ισχυρισμούς, ενώ δεν περιέχει γλυκαντικές ουσίες όπως ασπαρτάμη. Είναι απλά κρύο τσάι με ζάχαρη. Όλες οι θερμίδες που περιέχει προέρχονται από τη ζάχαρη, ενώ έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με ένα αναψυκτικό, ένα μπουκάλι θα σε επιβαρύνει με 150 θερμίδες...
Ανακοίνωση ΕΦΕΤ: Συνέχεια ενημέρωσης σχετικά με ανάκληση προϊόντος - δημητριακά Kellogg's Special K.
"Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου στις 2 Αυγούστου 2011 που αφορά στην ανάκληση δημητριακών πρωινού (corn flakes), λόγω ανίχνευσης αλλεργιογόνου συστατικού (φουντούκι) χωρίς να αναγράφεται στην επισήμανση, με την εμπορική επωνυμία «Special K - Τραγανές Νιφάδες από Ρύζι και Σιτάρι Ολικής Αλέσεως με Κατεψυγμένα Αποξηραμένα Φρούτα», αριθμός παρτίδας L10, ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 03.04.2012, της παρασκευάστριας εταιρείας «KELLOGG COMPANY OF G.B. LTD» του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε, τόσο από την εταιρεία διακίνησης του προϊόντος στην Ελλάδα, «ΑΤΛΑΝΤΑ Α.Ε.» όσο και από την παραγωγό εταιρεία, για την ανάκληση και επιπλέον παρτίδας από το συγκεκριμένο προϊόν με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 04.04.2012. Από πλευράς Ε.Φ.Ε.Τ. έχουν ήδη δρομολογηθεί οι σχετικοί έλεγχοι. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που είναι αλλεργικοί στo φουντούκι, και έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν." Και προσθέτουμε εμείς να το επιστρέψουν για να πάρουν τα χρήματα τους πίσω.
Σχετικά με την ανάκληση της Kellogg's.
Λάβαμε ένα δελτίο τύπου από την Kellogg's η μάλλον από την εταιρία που αναλαμβάνει τις δημόσιες σχέσεις της Kellogg's που αναφέρεται στην ανάκληση. Δεν θα αναρτήσουμε όλο το δελτίο τύπου, μιας και λέει πάνω κάτω τα ίδια που αναφέρθηκαν από τον ΕΦΕΤ, απλά θα προσθέσουμε ότι στο δελτίο τύπου αναφέρεται ότι "Οι καταναλωτές που αγόρασαν προϊόντα της συγκεκριμένης παρτίδας παρακαλούνται να επιστρέψουν τα πακέτα που έχουν ανακληθεί στο κατάστημα από όπου τα προμηθεύτηκαν ώστε να λάβουν επιστροφή των χρημάτων τους. Επιπλέον, μπορούν να επικοινωνήσουν με την Kellogg’s στο τηλέφωνο εξυπηρέτησης καταναλωτών για την Ελλάδα: 8011171200." Οπότε τουλάχιστον μπορεί κανείς να πάρει τα χρήματα του πίσω.
Σχετικά με τα γιαούρτια της ΦΑΓΕ.
Έγινε σχόλιο από αναγνώστη ότι η ΦAΓE χρησιμοποιεί Ελληνικό γάλα για τις μεμονωμένες συσκευασίες των στραγγιστών γιαουρτιών της. Αυτό που εμείς έχουμε παρατηρήσει είναι ότι μερικές φορές χρησιμοποιούν μόνο Γερμανικό γάλα, άλλες φορές συνδυασμό γάλακτος από διάφορες χώρες και μερικές φορές και γάλα από την Ελλάδα (αν και εμείς δεν το έχουμε δει προσωπικά αλλά μας το ανέφερε αναγνώστης). Και τα ξένα γάλατα δεν χρησιμοποιούνται μόνο στη συσκευασία των 3 γιαουρτιών αλλά και σε άλλες συσκευασίες όπως την οικονομική των 500 γρ. (στην φωτογραφία) όπου έχει παραχθεί από γάλα Γερμανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας. Ενώ είδαμε ότι ξένα γάλατα χρησιμοποιήθηκαν και στη μεμονωμένη συσκευασία. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει καμία συνέπεια ως προς τη προέλευση του γάλακτος που χρησιμοποιείται σε αυτά τα προϊόντα.
Οι εταιρίες τροφίμων εισβάλλουν στη ζωή μας με το "έτσι θέλω".
Παρατηρήσαμε πρόσφατα να διαφημίζεται αρκετά συχνά μια νέα ιστοσελίδα μαγειρικής με το όνομα Cookoo, που ισχυρίζεται ότι είναι "για όσους θέλουν να ανακαλύπτουν νέες συνταγές, "χωρίς πολλές σάλτσες"". Εμείς δεν παρατηρήσαμε τίποτα ιδιαίτερο με τις συνταγές, αυτό όμως που παρατηρήσαμε είναι ότι όταν ψάξαμε λίγο το site, είδαμε τελικά ότι πίσω από αυτή την ιστοσελίδα είναι η Unilever που εκτός από λάδι έχει και διάφορα άλλα προϊόντα όπως φυτίνη, ζωμό, κέτσαπ, μαγιονέζα κτλ. Ωστόσο δεν είδαμε να αναφέρεται πουθενά το όνομα της εταιρίας, μόνο αν πας στο κομμάτι "Επικοινωνία" και "Νομικά θέματα" διαπιστώνεις ότι είναι η Unilever. Παρατηρώντας τις συνταγές θα διαπιστώσεις ότι παρουσιάζουν υλικά που πουλάει η εταιρία χωρίς όμως να αναφέρονται μάρκες. Το θεωρούμε ανέντιμο και ύπουλο θα λέγαμε να παρουσιάζεις συνταγές σαν να υποτίθεται να προέρχονται από ανεξάρτητη ιστοσελίδα μαγειρικής ενώ στην ουσία ανήκει στη Unilever. Είναι αστείο ότι στα "Νομικά Θέματα" αναφέρει: "Η αναφορά σε οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία στην ιστοσελίδα δεν αποτελεί παρακίνηση για την πραγματοποίηση αγορών του εν λόγω προϊόντος ή της υπηρεσίας." Α... δηλαδή το ότι αναφέρονται υλικά που πουλάει η εταιρία σε όλες τις συνταγές της ιστοσελίδας δεν έχει σαν σκοπό να προωθήσει την πώληση αυτών των προϊόντων; Τότε γιατί τη δημιούργησαν αυτή την ιστοσελίδα, για την ψυχή της μάνας τους;
Ανακοίνωση ΕΦΕΤ: Ανάκληση δημητριακών Kellogg's Special K.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ., σε συνέχεια διερεύνησης κοινοποίησης των κυπριακών αρχών, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπίστωσε τη διακίνηση και στην ελληνική αγορά προϊόντος δημητριακών πρωινού (corn flakes), στο οποίο ανιχνεύτηκε φουντούκι, αλλεργιογόνο συστατικό, που δεν αναγραφόταν, ως όφειλε, στην επισήμανση. Πρόκειται για δημητριακά πρωινού (corn flakes) με την εμπορική επωνυμία «Special K - Τραγανές Νιφάδες από Ρύζι και Σιτάρι Ολικής Αλέσεως με Κατεψυγμένα Αποξηραμένα Φρούτα», σε συσκευασία των 300 g, με αριθμό παρτίδας L10, ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 03.04.2012 και γραμμοκώδικα (barcode) 5050083 262548, το οποίο παρασκευάζεται από την εταιρεία «KELLOGG COMPANY OF G.B. LTD» του Ηνωμένου Βασιλείου και διακινείται στην ελληνική αγορά από την επιχείρηση «ΑΤΛΑΝΤΑ Α.Ε.» ( ο χλμ. Λ. Μαρκοπούλου, Γλυκά Νερά Αττικής). Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του ανωτέρω προϊόντος από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που είναι αλλεργικοί στo φουντούκι και έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφία), να μην το καταναλώσουν.
Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2011.
Είναι γνωστό ότι ο θηλασμός κάνει καλό και στο παιδί και στη μάνα. Το μητρικό γάλα έχει τη σωστή ισορροπία των θρεπτικών συστατικών για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού ενώ προστατεύει το μωρό από συνηθισμένες παιδικές ασθένειες και λοιμώξεις αλλά και την παχυσαρκία. Επιπλέον προστατεύει και την μητέρα, αφού έρευνες δείχνουν ότι γυναίκες που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ορισμένες μορφές καρκίνου, διαβήτη και κατάθλιψη. Ενώ πρόσφατες έρευνες που έχουμε παρουσιάσει εδώ επίσης δείχνουν ότι ο θηλασμός μπορεί να προστατέψει από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών, αλλά και τα παιδιά που θηλάζουν φαίνεται να έχουν και λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς. Για περισσότερες πληροφορίες για την Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2011 κάνε κλικ εδώ.
Η φρουκτόζη κάνει κακό στην καρδιά.
Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism έδειξε ότι ενήλικες που κατανάλωναν πρόσθετη φρουκτόζη (όχι από φρούτα) η σιρόπι φρουκτόζης για δυο εβδομάδες και αποτελούσε το 25% των ημερήσιων θερμίδων τους είχαν αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης LDL ("κακή" χοληστερίνη), και τριγλυκεριδίων ενώ η γλυκόζη δεν είχε αυτό το αποτέλεσμα. Αμερικάνικες συστάσεις αναφέρουν ότι μπορεί κανείς να καταναλώνει μέχρι και 25% των θερμίδων από ζάχαρη. Οι ερευνητές ωστόσο αναφέρουν ότι πρέπει να αναθεωρηθεί αυτό όριο αφού και η δική τους έρευνα και παλιότερες έρευνες δείχνουν ότι τα σάκχαρα και συγκεκριμένα η φρουκτόζη μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε αυτά τα όρια. Περισσότερα για τη φρουκτόζη εδώ.