ΚΡΙΤΙΚΗ: Γλυκαντικό Natreen

Αναγνώστης είχε την ερώτηση αν το Natreen μπορεί να αποτελέσει μια καλή λύση για γλυκαντικό.
Το Natreen αποτελείται από σακχαρίνη και κυκλαμικό οξύ.

Η σακχαρίνη είναι 350 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Έρευνες σε ζώα δείχνουν ότι προκαλεί καρκίνο της κύστης, ενώ άλλες καρκίνο της μήτρας, ωοθηκών και άλλων οργάνων. Μια άλλη έρευνα που έγινε από Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε ότι η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών γενικώς αυξάνουν τις πιθανότητες καρκίνου της κύστης. Στα τέλη της δεκαετίας του 70, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) πρότεινε να απαγορευτεί η σακχαρίνη, ωστόσο το Κογκρέσο παρενέβη και έτσι τώρα επιτρέπεται η χρήση του.

Το κυκλαμικό οξύ είναι γλυκαντική ουσία που είναι 30 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Το 1970 απαγορεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έρευνες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι προκαλεί καρκίνο. Πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι δεν είναι η ίδια η ουσία που προκαλεί καρκίνο αλλά ότι αυξάνει τη δραστικότητα άλλων καρκινογόνων ουσιών και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ειδικά αν καταναλώνεται για μεγάλο διάστημα.
Με αυτά τα στοιχεία δεν θα λέγαμε ότι είναι ότι καλύτερο.

Άχρηστα τα ποτά ενέργειας και πρωτεΐνης για τους περισσότερους ανθρώπους αναφέρουν ερευνητές της Οξφόρδης.

Αν δεν είσαι ελίτ αθλητής, μάλλον άδικα σπαταλάς τα λεφτά σου σε πανάκριβα ποτά ενέργειας και ροφήματα πρωτεΐνης. Υπάρχει μια "εντυπωσιακή έλλειψη αποδείξεων" που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς των αθλητικών ποτών και ροφημάτων πρωτεΐνης ότι ενισχύουν την αθλητική απόδοση σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal .

H έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε καμία σοβαρή ένδειξη που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς των μεγαλύτερων εταιριών στο χώρο του αθλητισμού, και ότι είναι "σχεδόν αδύνατο για το κοινό να κάνει συνειδητές και αντικειμενικές επιλογές σχετικά με το οφέλη και τους κινδύνους αυτών των αθλητικών προϊόντων".

Ο Δρ. Matthew Thompson Τόμσον, Ανώτερος Κλινικός Ερευνητής στο Τμήμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Επιστημών , δήλωσε ότι οι μέθοδοι των εταιριών βασίζονται σε φτωχή έρευνα, που παρέχεται σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους τους παραγωγούς αυτών των ροφημάτων. Και προσθέτει ότι "Μια πιο επιστημονική και αυστηρή προσέγγιση είναι αναγκαία".

Η έρευνα διερεύνησε επίσης το ρόλο των εταιριών των αθλητικών ποτών στην "επιστήμη της ενυδάτωσης" και τις σχέσεις τους με μερικούς από τους πιο σημαντικούς αθλητικούς φορείς στο κόσμο σε μια προσπάθεια να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού και να τους πείσουν ότι χρειάζονται κάτι παραπάνω από νερό όταν γυμνάζονται.

Ο Arthur Siegel, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, λέει ότι το κοινό έχει παραπλανηθεί σχετικά με τους κινδύνους της αφυδάτωσης και τις συμβουλές από τη βιομηχανία να «μένει μπροστά από τη δίψα σου”.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέτασε τα επιστημονικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για 431 ισχυρισμούς που αναφέρουν ότι ενισχύουν την απόδοση σε διαφημίσεις, για αθλητικά ροφήματα συμπεριλαμβανομένων και των ροφήματων πρωτεΐνης.
Εάν οι αποδείξεις δεν ήταν ξεκάθαρες από τις διαφημίσεις, επικοινώνησαν με τις εταιρείες για περισσότερες πληροφορίες.

Ωστόσο, μόνο για τρεις (2,7%) των μελετών, κρίθηκαν υψηλής ποιότητας και με χαμηλό κίνδυνο μεροληψίας (bias). Λένε ότι αυτή η απουσία υψηλής ποιότητας αποδεικτικών στοιχείων είναι "ανησυχητική" και καλούν για καλύτερη έρευνα στον τομέα αυτό.

Ο καθηγητής Τιμ Noakes από το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, λέει ότι ενώ τα αθλητικά ποτά μπορεί να είναι χρήσιμα για έναν ελίτ αθλητή, οι εταιρείες αθλητικών ροφημάτων σπάνια έχουν μελετήσει τα προϊόντα τους στον συνηθισμένο θαμώνα γυμναστηρίου. Πολλά προϊόντα περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα ζάχαρης.

Ωστόσο, τα αθλητικά ποτά όπως το Lucozade, που παράγεται από την GlaxoSmithKline, και το Powerade, από την Coca Cola, το επίσημο ποτό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, θα έχουν σύντομα την ευρωπαϊκή σφραγίδα έγκρισης που θα αναφέρει ότι "βοηθούν στη διατήρηση της αντοχής-απόδοσης" (help maintain endurance performance). Η GlaxoSmithKline τρέχει επίσης ένα σχολικό πρόγραμμα, για παιδιά 11-14 ετών, που θα εστιάσει σε θέματα όπως τα πλεονεκτήματα των αθλητικών ποτών σε σχέση με το νερό.

Ο Carl Heneghan, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δεν βρήκε «κανένα στοιχείο» για να στηρίξει τους ισχυρισμούς ότι τα ροφήματα πρωτεΐνης αυξάνουν τις επιδόσεις και την ανάκτηση περισσότερο από το να έχει κανείς διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Ο Διατροφολόγος και καθηγητής Mike Lean περιγράφει τα πρωτεϊνικά ροφήματα ως "έναν μάλλον ακριβό τρόπο να λάβει κανείς λίγο γάλα."


Βρετανοί πολιτικοί και γιατροί λένε όχι στις χορηγίες της Coca Cola και των McDonald’s για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Συνέλευση του Λονδίνου, ένα εκλεγμένο όργανο το οποίο εποπτεύει τη δραστηριότητα και του Δήμαρχου του Λονδίνου ψήφισε για την απαγόρευση χορηγών των Ολυμπιακών Αγώνων που παράγουν τρόφιμα και ροφήματα υψηλής θερμιδικής αξίας. Κάλεσαν τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να θεσπίσει αυστηρά κριτήρια για την επιλογή χορηγών σε μια προσπάθεια να απαγορεύσει τη διαφήμιση των προϊόντων που συνδέονται με την παιδική παχυσαρκία.

Η Ακαδημία Βασιλικών Ιατρικών Κολεγίων θεωρεί ότι η παρουσία των McDonald's και της Coca-Cola, που έχουν και τα αποκλειστικά δικαιώματα για την πώληση τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών, "στέλνει το λάθος μήνυμα» στα παιδιά.

Αυτό που κάνουν οι εταιρίες αυτές είναι να εκμεταλλεύονται τους Ολυμπιακούς προς όφελος τους συσχετίζοντας τα προϊόντα τους με μετάλλια και γυμνασμένα αθλητικά σώματα. Δεν θέλουν ο καταναλωτής να σκέφτεται παχυσαρκία και άσχημα σώματα όταν βλέπουν τα προϊόντα τους.

Όμως τελικά δεν φαίνεται να γίνει τίποτα, προχθές η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή υποστήριξε δημόσια τους junk food χορηγούς της (Coca-Cola και η McDonalds), μία ημέρα μετά από τη δήλωση του Πρόεδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, όπου ανέφερε ότι υπήρχε ένα "ερωτηματικό" για τη χορηγία τους, λόγω ανησυχιών για την παχυσαρκία. Μετά βέβαια πήγε να τα μπαλώσει λέγοντας αργότερα ότι για τις εταιρίες αυτές η ΔΟΕ τους είπε:« Ακούστε, υπάρχει ένα θέμα όσον αφορά την αυξανόμενη τάση για παχυσαρκία, τι σκοπεύετε να κάνετε γι 'αυτό;”. Ναι, καλά. 

Πρόσθεσε ότι "Η ΔΟΕ εκτιμά σημαντικά τη μακροπρόθεσμη χορηγία και την υποστήριξη τόσο των McDonald 's και της Coca-Cola. Και ότι έχουμε δει προσωπικά το θετικό αντίκτυπο που έχουν αυτοί οι χορηγοί.”
Την Τρίτη ο Ρογκ δήλωσε ότι η ΔΟΕ είναι περήφανη που σχετίζονται με αυτές τις εταιρίες.
"Και οι δύο εταιρείες προωθούν το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων και.. προάγουν τη σωματική δραστηριότητα και τις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων.”

Στους φετινούς Ολυμπιακούς θα χτιστεί (η ήδη έχει χτιστεί) το μεγαλύτερο εστιατόριο McDonald’s στο κόσμο με 1500 καθίσματα.

Η Coca Cola είναι χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1928 και η McDonald's, εδώ και 36 χρόνια και επέκτεινε την χορηγία της για άλλα 8 χρόνια.

Πρέπει όμως να σημειώσουμε όμως ότι τότε δεν γνωρίζαμε όσα γνωρίζουμε τώρα για τη διατροφή, και οι εταιρίες αυτές όχι μόνο προωθούν κάτι εντελώς αντίθετο από τα Ολυμπιακά ιδεώδη αλλά αντιπροσωπεύουν και αξίες που δεν έχουν καμία σχέση με το Ολυμπιακό πνεύμα.

Τι θα γίνει μετά το 2020?

"Ο διαιτολόγος παραμένει στο ίδιο επίπεδο με την καφετζού, το γυμναστή, την κοπέλα που κάνει μασάζ."

Αναγνώστης άφησε αυτό το σχόλιο και θεωρήσαμε απαραίτητο να δημοσιεύσουμε το σχόλιο και εδώ με κάποιες απαντήσεις μας (στα κόκκινα οι δικές μας απαντήσεις). Ναι το σχόλιο είναι προσβλητικό αλλά τουλάχιστον για εμάς τους διαιτολόγους μας δείχνει τι μπορεί να σκέφτεται ο μέσος καταναλωτής, ασθενής, πελάτης, αναγνώστης κτλ. Ποια είναι η δική σας γνώμη; Οι διαιτολόγοι είναι σαν μια καφετζού;

"Εγώ είμαι πολιτικός μηχανικός. Ασχολούμαι περίπου 18 χρόνια με το θέμα της διατροφής και παρακολουθώ σε καθημερινή βάση την έρευνα. Η έρευνα από ότι βλέπω γίνεται από γιατρούς." Η έρευνα δεν γίνεται συνήθως από γιατρούς δηλαδή MD's -Medical Doctors, αλλά συνήθως από άτομα που έχουν PhD στη διατροφή η σε κάτι που σχετίζεται με τη διατροφή.

"Δεν ξέρω τι ακριβώς σπουδάζουν οι διαιτολόγοι, αλλά δε νομίζω ότι έχουν τα φόντα να κάνουν έρευνα ή να χρησιμοποιήσουν ακόμα και την ίδια την επιστημονική μέθοδο." Προφανώς δεν έχετε διαβάσει το μπλόγκ αλλά οι διαιτολογοι πρέπει να έχουν πτυχίο τουλάχιστον από ΑΕΙ η ΤΕΙ, από κει και πέρα πολλοί διαιτολόγοι έχουν Masters και PhD. Θα σας συνιστούσαμε πριν κάνατε παρατηρήσεις για τους διαιτολόγους να μάθετε τι σπουδάζουν και αν όντως είναι διαιτολόγοι αυτοί στους οποίους αναφέρεστε.

"Να μη σνομπάρουν τους γιατρούς. Αυτοί δημιουργούν την επιστήμη που εκμεταλλεύονται οι διαιτολόγοι. Στα μάτια μου ο διαιτολόγος παραμένει στο ίδιο επίπεδο με την καφετζού, το γυμναστή, την κοπέλα με τα δέκα πτυχία που κάνει μασάζ και άλλα παρόμοια." Αυτή είναι δική σας γνώμη. Πολύ πιθανό να συναντήσατε διαιτολόγους που δεν ήταν διαιτολόγοι, δηλαδή είχαν πάρει ένα δίπλωμα από μια ιδιωτική σχολή η ίσως ονόμασαν τον εαυτό τους διαιτολόγο. 

"Για μένα είναι hobby." Δεν είναι hobby αλλά επιστήμη.

"Οι συμβουλές τους ανήκουν κατά κανόνα στη δεκαετία του 70. Συμβαίνει και στους γιατρούς, αλλά εκεί συνήθως φταίνε η ηλικία, η τεμπελιά και η σιγουριά του πελατολογίου." Δεν φταίει μόνο αυτό. Οι περισσότεροι γιατροί είναι ζήτημα αν έχουν κάνει ένα μάθημα διατροφής.

"Έχω δει με τα μάτια μου τα αποτελέσματα από ανόητες δίαιτες πείνας με φοβερή απώλεια μυών, δίαιτες βασισμένες σε φρουκτόζη και μέλι, φρυγανιές, δημητριακά, και άλλα αστεία. Έχω δει να πέφτει ο μεταβολισμός και να τον ρίχνουν κι άλλο να προχωρήσει η δίαιτα. Κάθε λογής ανοησία. Να κατηγορούν τον πελάτη όταν μετά τη δίαιτα ξαναπαίρνει νερό/γλυκογόνο αλλά να καρπώνονται την σχετική απώλεια στην αρχή της δίαιτας."

"Να μην κάνουν λιπομέτρηση γιατί δεν έχουν ούτε ερασιτεχνικό εξοπλισμό." Η νομοθεσία υποχρεώνει το κάθε νόμιμο διαιτολογικό γραφείο να έχει κατάλληλο εξοπλισμό, οπότε προφανώς δεν πήγες σε πραγματικό νόμιμο διαιτολόγο. 

"Το 95% δεν έπρεπε να έχει δυνατότητα να δίνει διατροφικές συμβουλές." Αυτό το συμπέρασμα το βγάλατε προφανώς γιατί ασχολείστε 18 χρόνια με το θέμα της διατροφής ως χόμπι. "Αν είναι να κλείσει το επάγγελμα, να γλιτώσουμε από αυτούς πρώτα. Την ώρα που χάνουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα μηχανικοί, γιατροί και άλλοι επιστήμονες, βγαίνουν οι ημιμαθείς να ζητήσουν να κλείσουν επαγγέλματα και κατηγορούν τους γιατρούς;"
-ΤΕΛΟΣ ΣΧΟΛΙΟΥ-

Αναγνώστη μας, υπάρχουν καλοί διαιτολόγοι (για πτυχιούχους μιλάμε μόνο) και κακοί διαιτολόγοι, όπως και υπάρχουν καλοί και κακοί γιατροί όπως καλοί και κακοί πολιτικοί μηχανικοί. Δυστυχώς ο χώρος της διατροφής για πολλούς (όπως και για εσάς όπως αναφέρατε στο σχόλιο σας) είναι απλά έναν χόμπι. Το αποτέλεσμα; Να έχουμε τους πάντες να ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν από διατροφή χωρίς να να έχουν σπουδάσει τίποτα. Και όχι μόνο αυτό, να το κάνουν και επάγγελμα. Δεν αρκεί να διαβάζετε κάποιες έρευνες η αρθράκια στα περιοδικά, ούτε αρκεί να έχετε πτυχίο ιατρικής. Έχουμε αναφερθεί σε πολλές περιπτώσεις παραπλήροφορησης στο χώρο, από γιατρούς, διαιτολόγους, ΜΜΕ, εταιρίες τροφίμων κτλ. Θα σας συνιστούσα να διαβάσετε τις ακόλουθες αναρτήσεις εδώ, εδώ και εδώ που εξηγούν κάποια πράγματα για τους διαιτολόγους και τους γιατρούς. 

Πρέπει να κόψεις τον καφέ τελικά;

Είναι από τις συνήθειες που πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι τους κάνει κακό: ο καφές. Βλέπουμε άτομα που έχουν αποφασίσει να βελτιώσουν τη διατροφή τους και την υγεία τους να λένε "πρέπει πρώτα-πρώτα να κόψω τον καφέ". Δεν καταλαβαίνουμε γιατί τόση εμμονή με τον καφέ; Γιατί έχει ενοχοποιηθεί ο καφές τόσο πολύ; Θα έπρεπε πρώτα πρώτα να σταματήσουν να τρώνε τόσα επεξεργασμένα τρόφιμα η να χάσουν τα 10 επιπλέον κιλά, αλλά για κάποιο λόγο θεωρούν τη μείωση κατανάλωσης καφέ πιο σημαντικό, χωρίς λόγο όμως.

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ο καφές δεν βλάπτει ένα άτομο που δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, μάλιστα έχει και κάποιες ευεργετικές ιδιότητες. *Έρευνα του Χάρβαρντ που παρουσιάστηκε χθες και δημοσιεύτηκε στο Cancer Research έδειξε ότι η κατανάλωση 2-3 φλιτζάνια καφέ προστατεύει από μια συνηθισμένη μορφή καρκίνου του δέρματος. 
*Μια περσινή έρευνα του Χάρβαρντ επίσης έδειξε οτι ο καφές προστατεύει και από καρκίνο του προστάτη. 
*Πριν μερικές μέρες μία άλλη ανασκόπηση ερευνών που έγινε και πάλι από ερευνητές του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να προστατέψει από καρδιακή ανεπάρκεια. 
*Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει την αθλητική απόδοση αλλά και να προστατέψει τη μνήμη.
*Πολλές φορές αναφέρεται ότι ο καφές μπορεί να μας αφυδατώσει, όμως μια ανασκόπηση ερευνών που είχε γίνει πριν μερικά χρόνια δεν βρήκε διαφορά διούρησης μεταξύ ροφήματος με καφεΐνη και ροφήματος χωρίς καφεΐνη. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο καφές είναι το ιδανικό ρόφημα για να ξεδιψάσεις η να ενυδατώνεσαι όπως θέλουν οι εταιρίες αναψυκτικών να μας κάνουν να πιστεύουμε, απλά είναι καλό να γνωρίζεις ότι 1-2 καφέδες την ημέρα δεν θα σε αφυδατώσουν.
*Επίσης πολλές φορές έχουμε ακούσει γιατρούς να λένε ότι ο καφές απαγορεύεται αυστηρά για τις εγκυμονούσες, ωστόσο τελικά και εδώ ανασκόπηση ερευνών έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης δεν αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού η αποβολής. Το Αμερικάνικο Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων αναφέρουν σε επίσημη θέση τους ότι η κατανάλωση μέχρι 200 mg καφεΐνης την ημέρα δεν αυξάνει τις πιθανότητες αποβολής και πρόωρου τοκετού. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε 2 μέτρια φλιτζάνια καφέ φίλτρου.

Αν δεν πίνεις καφέ δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσεις να πίνεις τώρα, αλλά...

Δημοφιλείς αναρτήσεις