Τι είναι η κρέμα γάλακτος και ποια να διαλέξεις;

Μας ζήτησε αναγνώστης να πούμε τι είναι η κρέμα γάλακτος. Απλή ερώτηση; Όχι ακριβώς. Γιατί τελικά όταν πας να διαλέξεις κρέμα γάλακτος θα βρεις πολλές επιλογές. Η κλασσική αληθινή κρέμα γάλακτος είναι αυτό που λέει και το όνομα της: η κρέμα από το γάλα. Πριν γίνει η ομογενοποίηση του γάλακτος, μαζεύεται το λίπος και συγκεντρώνεται στην επιφάνεια του γάλακτος, και αυτό είναι η κρέμα γάλακτος. Στην αγορά βρίσκουμε συνήθως 2 τύπους 35% και 15%. Αυτά λοιπόν τα προϊόντα έχουν σαν συστατικά κρέμα γάλακτος και καραγενάνη που είναι σταθεροποιητής. Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί κρέμες γάλακτος σε μπουκαλάκια σε πιο υγρή μορφή, ωστόσο αυτά τα προϊόντα δεν είναι καθαρή κρέμα γάλακτος. Περιέχουν άμυλο, γαλακτοματοποιητές, μόνο και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων και άλλα συστατικά για να αντέχει στη θερμότητα αλλά και για να μην κόβει. Υπάρχει και η φυτική κρέμα γάλακτος που είναι και η χειρότερη επιλογή αφού αποτελείται κυρίως από υδρογονωμένο φυτικό λίπος (πηγή τρανς λίπους) και σόγια και...

Μήπως το καραμελόχρωμα στο αναψυκτικό σου είναι καρκινογόνο;

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον (CSPI) μία μη κερδοσκοπική οργάνωση στην Ουάσινγκτον που ασχολείται με τα διακαιώματα του καταναλωτή. Πολλά αναψυκτικά περιέχουν το συστατικό καραμελόχρωμα της μορφής Ε 150d. Ακούγεται αρκετά αθώο, ωστόσο αυτό το καραμελόχρωμα δεν προέρχεται από τη γνωστή μας καραμέλα. Σύμφωνα με το CSPI στην πραγματικότητα αυτή η ουσία που χρησιμοποιείται σε αναψυκτικά παράγεται από αντίδραση σακχάρων με αμμωνία και θειώδη άλατα σε υψηλή πίεση και θερμοκρασία. Αυτές οι αντιδράσεις έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται κάποιες ουσίες (2-ΜΙ και 4-ΜΙ) που μπορεί να είναι καρκινογόνες. Κρατικές έρευνες στις Η.Π.Α. έδειξαν ότι αυτές οι ουσίες μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο σε πειραματόζωα. Ωστόσο αναφέρεται ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεράστιες ποσότητες καραμελόχρωμα στα πειράματα αυτά και οι ειδικοί αναφέρουν ότι θα έπρεπε κάποιος να πιει εκατοντάδες αναψυκτικά για να παρουσιαστεί κάποιος κίνδυνος. Η οργάνωση αναφέρει ότι αν και δεν είναι ισχυρές καρκινογόνες ουσίες, καλό είναι να μην υπάρχουν στα τρόφιμα μας και υπάρχουν άλλα εναλλακτικά φυσικά υλικά. Το CSPI για τους λόγους αυτούς ζητά την απαγόρευση των καραμελοχρωμάτων που παράγονται με αυτό τον τρόπο από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA). Στη πολιτεία της Καλιφόρνια...

ΚΡΙΤΙΚΗ: Quaker Τραγανές Μπουκιές. Υπερβολικές θερμίδες και λιπαρά.

ΤΑ ΣΥΝ
* Περιέχει βρώμη.
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Περιέχει πολλές θερμίδες και λιπαρά.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Αυτό το νέο προϊόν της εταιρίας Quaker αναφέρει ότι είναι ένας "νέος σύμμαχος στην υγεία και με αυτά τα δημητριακά "απελευθερώνεται η δύναμη της βρώμης με 2 απολαυστικές γεύσεις". Αυτό που δεν σου λέει η Quaker είναι ότι αυτά τα δημητριακά έχουν υπερβολικές θερμίδες και λιπαρά. Μάλιστα από όλες τις κριτικές που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, αυτά τα συγκεκριμένα δημητριακά έχουν την περισσότερες θερμίδες και λιπαρά από όλα τα αλλά δημητριακά που έχουμε αξιολογήσει. Έτσι ενώ όλα τα δημητριακά κυμαίνονται στις 320-380 θερμίδες (ανά 100 γρ.), αυτά εδώ φτάνουν τις 480 θερμίδες, ενώ τα λιπαρά στα περισσότερα δημητριακά κυμαίνονται μεταξύ 1-10 γραμμάρια λιπαρά ανά 100 γραμμάρια, αυτά έχουν 21 γραμμάρια. Υπερβολικά υψηλές ποσότητες λοιπόν. Το πρώτο συστατικό είναι να όντως βρώμη, όμως το τρίτο συστατικό είναι ζάχαρη ενώ περιέχει και μέλι και σιρόπι γλυκόζης. Επίσης περιέχει ηλιέλαιο (τρίτο στη σειρά συστατικό) και διάφορους ξηρούς καρπούς. Αυτή η σύσταση αφορά τις τραγανές μπουκιές με ξηρούς καρπούς, ωστόσο και αυτά με τη σοκολάτα περιέχουν την ίδια ποσότητα λίπους σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρίας (δε έχουμε δει ακόμα τα συστατικά της γεύσης με σοκολάτα). Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι άλλο η σκέτη βρώμη που πουλάει η εταιρία Quaker Oats και άλλο όλα τα αλλά προϊόντα της εταιρίας που περιέχουν αρκετή ζάχαρη, λιπαρά και θερμίδες και βασικά όχι μόνο είναι σαν πολλά άλλα έτοιμα δημητριακά στην αγορά αλλά θερμιδικά τα ξεπερνάει. Μην μπερδεύουμε λοιπόν το γεγονός ότι επειδή η Quaker (που για να ξέρει κανείς ανήκει στη PepsiCo) είναι γνωστή για τη βρώμη άρα και όλα τα άλλα προϊόντα της ειναι υγιεινά, αυτό δεν ισχύει όπως διαπιστώνουμε με το συγκεκριμένο προϊόν. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;

Γιατί τέτοια άρθρα είναι άχρηστα. Τα "σφάλματα" της Τσικνοπέμπτης.

Διαβάσαμε στο Βήμα ένα άρθρο σχετικά με τα λάθη που κάνουμε τη Τσικνοπέμπτη. Το άρθρο αρχικά αναφέρεται σε άτομα που προτιμούν να τρώνε γεύματα χωρίς κρέας και αυτό ειναι απόλυτα σεβαστό, όπως επίσης αναφέρεται σε ταβέρνα που προσφέρει μόνο βιολογικά κρέατα και αυτό είναι πολύ καλό. Αλλά γιατί μετά πρέπει να μπούν στη διαδικασία να μιλάνε για τα λάθη της Τσικνοπέμπτης και να ενοχοποιούνε το κόσμο, με το να παρουσιάζεται ο "μπαμπούλας" διαιτολόγος που μας "μαλώνει" που τρώμε παϊδάκια η πίνουμε λίγο παραπάνω κρασί. Ναι όντως δεν είναι ότι καλύτερο, αλλά θα το ξαναπούμε: πρόκειται για μόνο ένα γεύμα, και όλοι γνωρίζουμε αυτό που βλάπτει την υγεία μας και τη σιλουέτα μας είναι αυτό που κάνουμε συχνά, όχι η κατανάλωση λιπαρών κρεάτων μια φορά στις τόσες. Αν τις περισσότερες μέρες του χρόνου τρως σχετικά ισορροπημένα και είσαι σε καλη υγεία δεν θα σε σκοτώσει το να φας μια μέρα κάποια παϊδάκια με τηγανητές πατάτες.
Στο άρθρο γίνονται και κάποιες ανόητες παρατηρήσεις:
"Ενα λάθος είναι που τρώμε σε προχωρημένη ώρα της νύχτας."-Τι προτείνουν δηλαδή; να τσικνίσουμε το μεσημέρι;...

Φάε αυτά τη Τσικνοπέμπτη.

Τσικνοπέμπτη σήμερα και μάλλον θα φας κρέας. Μια τέτοια μέρα δεν είναι καιρός για περιορισμούς, άλλωστε πρόκειται για ένα μόνο γεύμα. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προστατέψεις τον εαυτό σου από τις επιπτώσεις ενός γεύματος με πολλά λιπαρά.
1. Συνόδευσε το κρέας με λεμόνι και ντοματοσαλάτα. Το λεμόνι περιέχει εσπεριδίνη, ενώ η ντομάτα ναριγενίνη, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση. Περσινή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι οι ουσίες αυτές έριξαν τα επίπεδα ελεύθερων ριζών (προκαλούν κυτταρικές βλάβες) που εμφανίζονται μετά από ενα παχυντικό γεύμα. Συγκεκριμένα οι ερευνητές έδωσαν σε εθελοντές χυμό πορτοκάλι μετά το γεύμα που περιέχει και τις 2 αυτές αντιοξειδωτικές ουσίες. Οπότε αν δεν συνοδεύσεις το γεύμα σου με λεμόνι η ντομάτα, τουλάχιστον πιες ενα ποτήρι χυμό πορτοκάλι μετά. Επιπλέον μια άλλη έρευνα έδειξε ότι καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες μειώνεται το οξειδωτικό στρες που παρουσιάζεται με γεύματα με πολύ λίπος και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, οπότε άλλες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που μπορείς επίσης να παραγγείλεις είναι όσπρια (π.χ. φάβα) αλλά και χόρτα.
2. Πιες λίγο κρασί. Μάλλον θα πιεις έτσι και αλλιώς αλλά μια μικρή έρευνα από το Ισραήλ έδειξε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού με το γεύμα μείωνε τα επίπεδα βλαβερών υποπροϊόντων του λίπους που αυξάνουν τις πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται στις πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες) που περιέχει το κρασί.
3. Φάε και καμιά σαρδέλα. Ναι για κρέας ήρθες αλλά...

Ζελατίνη. Τι είναι; Έχει διατροφική αξία;

Βασικά η ζελατίνη παράγεται κυρίως από το κολλαγόνο που βρίσκεται στα οστά και στο δέρμα των ζώων. Στοιχεία δείχνουν ότι παγκοσμίως το 70% της παραγωγής ζελατίνης προέρχεται από το δέρμα χοίρων και βοδινών, και το 27% να προέρχεται από τα οστά των ζώων. Θα το βρεις στα συνηθισμένα επιδόρπια ζελέ, αλλά και σε καραμέλες αλλά και πιο συχνά σε επιδόρπια γιαουρτιού αφού χρησιμοποιείται ως πηκτικό μέσο. Η διατροφική αξία είναι μικρή, μπορεί να έχεις ακούσει ότι είναι πηγή πρωτεΐνης και γι' αυτό πολλά από αυτά τα επιδόρπια έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από αυτά που δεν περιέχουν πρωτεΐνη, ωστόσο η πρωτεΐνη αυτή είναι χαμηλής βιολογικής αξίας γιατί περιέχει ελάχιστα από τα απαραίτητα αμινοξέα (αυτά δηλαδή που δεν παράγει ο οργανισμός μας και πρέπει να τα λαμβάνουμε από τα τρόφιμα). Υπάρχει και ζελατίνη που...

Ηπατίτιδα Α στα τρόφιμα μας. Πως και γιατί.

Διαβάζοντας για την ανάκληση των χουρμάδων ίσως να αναρωτιέσαι πως βρέθηκε ηπατίτιδα Α σε αυτό το τρόφιμο. Για να τα πούμε απλά: το πιο πιθανό είναι ότι κάποιος που είχε τον ιό χειριζόταν τους χουρμάδες, πήγε στη τουαλέτα και μετά δεν έπλυνε τα χέρια του. Η ηπατίτιδα Α είναι ένας ιός που προκαλεί την ασθένεια του ήπατος, βασικά είναι φλεγμονή στο συκώτι.
Πως μεταδίδεται; Από τα κόπρανα ενός μολυσμένου ατόμου, από μολυσμένα τρόφιμα η νερό. Έτσι κάποιος μπορεί να κολλήσει τον ιό καταναλώνοντας τροφή που έχει μολυνθεί από τα κόπρανα μολυσμένου ατόμου. Αυτό γίνεται όταν άτομα που χειρίζονται τα τρόφιμα και έχουν τον ιό, δεν ακολουθούν σωστές πρακτικές προσωπικής υγιεινής όπως για παράδειγμα δεν πλένουν τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας και πιάνουν τα τρόφιμα με γυμνά χέρια, δηλαδή χωρίς να φοράνε γάντια.
Ποια είναι τα συμπτώματα; Πυρετό, αδυναμία, ανορεξία, ναυτία, εμετό, κράμπες στο στομάχι, διάρροια σκουρόχρωμα ούρα και...

Ανακοίνωση ΕΦΕΤ: Ανάκληση Χουρμάδων με ιό Ηπατίτιδας Α.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε για τη διακίνηση χουρμάδων στους οποίους ανιχνεύτηκε ο ιός της Ηπατίτιδας Α. Πρόκειται για χουρμάδες προέλευσης Αλγερίας, οι οποίοι έχουν διακινηθεί από την ολλανδική επιχείρηση "King Nuts en Raaphorst", μέσω Γαλλίας, στην ελληνική επιχείρηση "Κων. Καρδασιλάρης & Υιοί Α.Ε.Β.Ε.". Η εταιρεία "Κων. Καρδασιλάρης & Υιοί Α.Ε.Β.Ε.", προχώρησε σε ανασυσκευασία του προϊόντος σε συσκευασίες των 230 g, με εμπορική επωνυμία "ΑΒ Χουρμάδες απύρηνοι, προέλευσης Αλγερίας, συσκευάζεται από την "Κων. Καρδασιλάρης & Υιοί Α.Ε.Β.Ε.", με αριθμούς παρτίδας 16-20518-046-047-11 και 9-20518-031-031-11 και με την ίδια ημερομηνία λήξης 29.02.2012.

Κριτική: Κουλούρι Θεσσαλονίκης. Αγνό αλλά ίσως όχι και η καλύτερη επιλογή.

Αυτό το παραδοσιακό σνακ που αποτελεί πρωινό στο πόδι για πολλούς Έλληνες, έχει απλά συστατικά: αλεύρι, ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη. Από άποψη συστατικών μπορούμε να πούμε ότι είναι αγνό αφού περιέχει λίγα και βασικά υλικά (αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν όλα τα κουλούρια που αγοράζουμε περιέχουν όντως λάδι και όχι κάποιο άλλο έλαιο), ωστόσο το γεγονός ότι περιέχει άσπρο κανονικό αλεύρι δεν είναι ότι καλύτερο από διατροφική άποψη αφού γνωρίζουμε ότι το άσπρο επεξεργασμένο αλεύρι επηρεάζει αρνητικά το σάκχαρο του αίματος χωρίς να έχει κάποια ιδιαίτερη διατροφική αξία (μικρή ποσότητα μετάλλων και φυτικών ινών) και αυτό έχει και σαν αποτέλεσμα να μην χορταίνει ιδιαίτερα, ειδικά αν το φας σκέτο. Από την άλλη περιέχει το λάδι και το σουσάμι που μπορεί να βοηθήσει λίγο στον κορεσμό. Συγκεντρώσαμε διάφορες συνταγές και κάναμε τη διατροφική ανάλυση που μας έδειξε ότι οι θερμίδες κυμαίνονται μεταξύ 260 και 320 θερμίδες το ένα κουλούρι (βέβαια υπάρχουν διάφορα μεγέθη στην αγορά, αλλά αυτές οι θερμίδες αντιπροσωπεύουν το κλασσικό μεγάλο κουλούρι) ενώ το λίπος κυμαίνεται μεταξύ 22-34%, αρκετό για κάτι που είναι απλά ψωμί, και που βλέπεις συχνά σε έτοιμες δίαιτες ως συνοδευτικό η σνακ. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;

Ο ψευδάργυρος τελικά μπορεί να ελαττώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος;

Ίσως. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από ανασκόπηση ερευνών που δημοσιεύτηκε στο Cochrane Library. Σύμφωνα λοιπόν με την ανασκόποηση, άτομα που πήραν σιρόπι, η καραμέλες η συμπληρώματα ψευδάργυρου σε μια μέρα από τη στιγμή που εμφανίστηκε το κρυολόγημα μείωσαν τη διάρκεια αλλά και τα συμπτώματα. Επιπλέον τα παιδιά που λάμβαναν το ψευδάργυρο πήραν λιγότερη αντιβίωση. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να κάνουν γενικές συστάσεις γιατί δεν γνωρίζουν ποια είναι η ιδανική δόση αλλά και η διάρκεια θεραπείας. Από την άλλη πριν 4 χρόνια μια άλλη ανασκόπηση δεν βρήκε κάποιο αποτέλεσμα με τη χρήση ψευδαργύρου για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χρόνια υψηλή λήψη ψευδαργύρου μπορεί να έχει και το αντίθετο αποτέλεσμα: να ρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα. Πάντως η...

ΚΡΙΤΙΚΗ: Μας το ζητήσατε, Δημητριακά Whole Wheat Biscuits της Doves Farm Organic.

ΤΑ ΣΥΝ
* Δεν περιέχει ζάχαρη.
* Αποτελείται από 95% ολικής αλέσεως σιτάρι.
ΤΑ ΠΛΗΝ:
*Μπορεί να θεωρηθούν άνοστα.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Μας ζήτησε αναγνώστης να αξιολογήσουμε τα συγκεκριμένα δημητριακά. Βασικά είναι τα αντίστοιχα βιολογικά δημητριακά τύπου Weetabix, με τη διαφορά ότι αυτά δεν περιέχουν ζάχαρη (αν και το εκχύλισμα βύνης μπορεί να θεωρηθεί κατά κάποιο τρόπο γλυκαντική ουσία, ωστόσο το εκχύλισμα βύνης συνήθως προστίθεται σε δημητριακά για να δώσει άρωμα). Περιέχουν μόνο 3 συστατικά: ολικής αλέσεως σιτάρι, εκχύλισμα βύνης κριθαριού και αλάτι. Όπως αναφέραμε στη κριτική μας για τα Weetabix Original, είναι μία υγιεινή επιλογή δημητριακού και αυτή εδώ η μάρκα ακόμα πιο υγιεινή αφού δεν περιέχει ζάχαρη. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;...

Το Νούμερο 1 Ελληνικό γιαούρτι στην Αμερική είναι Τούρκικο.

Το πρώτο Ελληνικού τύπου γιαούρτι σε πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες το Chobani είναι Τούρκικο. Στην Αμερική δεν το λένε Ελληνικού τύπου το λένε "ελληνικό γιαούρτι-Greek yogurt" για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Το γιαούρτι Chobani λοιπόν ανήκει στην εταιρία Agro Farma η οποία ιδρύθηκε μόλις το 2005 από το Hamdi Ulukaya, Τούρκο, ο οποίος ήρθε στην Αμερική το 1997. Επιπλέον η εταιρία φτιάχνει και φέτα. Το θέμα δεν είναι αν είναι Τούρκικη η εταιρία, η Γερμανική, η Αυστραλέζικη, το θέμα είναι ότι αντι να εκμεταλλευόμαστε τα τόσο καλά διατροφικά μας προϊόντα, την τεχνογνωσία μας, την εμπειρία μας και αντι να υποστηρίζει και το κράτος τέτοιες πρωτοβουλίες, αφήνουμε άλλες χώρες να προωθούν και να κερδίζουν από δικά μας προϊόντα.

Τι θα γίνει με τη Carrefour; Και τι πρέπει να προσέχουμε στα Σούπερ Μάρκετ.

Από τότε που ξεκινήσαμε αυτό το blog ανεβάζουμε στοιχεία σχετικά με ελέγχους του ΕΦΕΤ. Κάθε φορά διαπιστώνουμε ότι τα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Carrefour βρίσκονται με μεγάλη συχνότητα στις λίστες αυτές λόγω παραβιάσεων που έχουν να κάνουν περισσότερο με θέμα ασφάλειας τροφίμων παρά με άδειες λειτουργίες, το οποίο βέβαια είναι και πιο σημαντικό για την υγεία του καταναλωτή. Για παράδειγμα στα καταστήματα τους κυρίως παρατηρούνται: ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων (δηλαδή οι χώροι δεν ειναι καθαροί), κατοχή μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων, επιβλαβών για την υγεία τροφίμων (φαντάζομαι σημαίνει ότι τα τρόφιμα είναι χαλασμένα;), τρόφιμα μουχλιασμένα, τρόφιμα που έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους, διάθεση τροφίμων υπό συνθήκες που ευνοούσαν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών ή το σχηματισμό τοξινών (δηλαδή μάλλον δεν αποθηκεύονται στις κατάλληλες θερμοκρασίες η σε βρώμικους χώρους). Και φυσικά δεν είναι μόνο η Carrefour. Αυτό όμως που είναι σημαντικό είναι ότι πολλά από αυτά παρατηρήθηκαν λόγω καταγγελιών πελατών. Και αυτό είναι σημαντικό γιατί σημαίνει ότι έχουμε και εμείς ως καταναλωτές κάποιο λόγο. Αν δεις κάτι λοιπόν που σου φαίνεται ότι παραβιάζει τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων κατήγγειλε το. Μπες στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ και κάνε την καταγγελία online. Όπως είπε και ένας αναγνώστης δεν γνωρίζουμε αν τελικά όλες αυτές οι εταιρίες πληρώνουν όντως αυτά τα πρόστιμα και οι κυρώσεις είναι όντως μικρές για τέτοιες σοβαρές παραβιάσεις όπως ανέφερε άλλος αναγνώστης, άλλωστε ένα πρόστιμο για παράδειγμα των 2000 ευρώ είναι ψίχουλα για μία εταιρία σαν την Carrefour. Ωστόσο όταν δημοσιεύονται τέτοιες λίστες σίγουρα δεν είναι καλό για τις συγκεκριμένες εταιρίες. Αρκεί βέβαια να το λαμβάνουμε υπόψη μας. Γι' αυτό και τα δημοσιεύουμε εδώ. Αν συνεχίζουμε να πηγαίνουμε στο ίδιο σούπερ μάρκετ ενώ έχουμε διαπιστώσει ότι είναι βρώμικο, δεν φταίει κανείς άλλος αλλά εμείς. Ας έχουμε λοιπόν τα ματια μας ανοιχτά:
1. Είναι γενικά καθαρό το σούπερ μάρκετ; Και δεν εννοούμε σκουπιδάκια στο πάτωμα που πέταξε κάποιος πελάτης, αλλά τα ράφια, τα ψυγεία, οι τουαλέτες...

Πρόστιμα σε 101 επιχειρήσεις από τον ΕΦΕΤ.

Από ελέγχους που διενεργεί ο ΕΦΕΤ διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις. ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ:

Έρευνα Αδυνάτισμα: Κατανάλωσε λιγότερες θερμίδες κρύβοντας τα λαχανικά.

Παλιότερες έρευνες δείχνουν ότι τρώμε πάνω-κάτω το ίδιο βάρος φαγητού, το θέμα ειναι πόσες θερμίδες έχει αυτό το φαγητό. Άλλες οι θερμίδες σε 100 γραμμάρια μήλου, και άλλες οι θερμίδες σε 100 γραμμάρια πατατάκια. Όπως είχαμε αναφέρει και σε παλιότερη ανάρτηση καλό ειναι να καταναλώνει κανείς τροφές με χαμηλή θερμιδική πυκνότητα δηλαδή λίγες θερμίδες αλλά πολύ όγκο. Μερικές τροφές από τη φύση τους έχουν πολύ όγκο και λίγες θερμίδες όπως τα λαχανικά και τα φρούτα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Πενσιλβάνια Στέιτ, μείωσαν τη θερμιδική πυκνότητα ενός πιάτου προσθέτοντας διάφορες ποσότητες λαχανικών (που έχουν χαμηλή θερμιδική πυκνότητα) τα οποία είχαν πολτοποιήσει. Κάνοντας αυτό στην ουσία πρόσθεσαν όγκο στο φαγητό χωρίς όμως πολλές θερμίδες αλλά και χωρίς να φαίνεται ότι υπάρχουν λαχανικά στο πιάτο αφού ήταν σε μορφή πουρέ και ανακατεύτηκαν με την υπόλοιπη σάλτσα. Έτσι για παράδειγμα πρόσθεσαν πολτοποιημένα λαχανικά σε σάλτσα για μακαρόνια. Οι εθελοντές κατανάλωσαν 337 θερμίδες λιγότερες κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν κατανάλωσαν τα γεύματα που είχαν μειωμένη θερμιδική πυκνότητα λόγω των λαχανικών, ενώ δεν ανέφεραν διαφορά στη γεύση, στη πείνα και στον κορεσμό. Αυτό το κόλπο εύκολα γίνεται και στο σπίτι...

Αφροδισιακές Τροφές. Είναι αποτελεσματικές;

Όχι ακριβώς. Πολλές τροφές που αναφέρονται ως αφροδισιακές δηλαδή αυξάνουν την όρεξη για σεξ, έχουν απλά εμφάνιση η τρόπο κατανάλωσης που θυμίζει την ερωτική πράξη, και αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο έντονη ερωτική επιθυμία και εμπειρία. Επιπλέον αν παρατηρήσει κανείς θα διαπιστώσει ότι οι τροφές που προωθούνται ως αφροδισιακές συνήθως είναι πλούσιες σε μέταλλα και βιταμίνες. Τα στρείδια για παράδειγμα φημίζονται για τις αφροδισιακές τους ιδιότητες λόγω του ψευδαργύρου που περιέχουν και το οποίο παίζει ρόλο στη παραγωγή τεστοστερόνης, αν δεν έχεις όμως έλλειψη ψευδαργύρου αρχικά δεν θα δεις καμιά διαφορά. Η σοκολάτα άλλη γνωστή αφροδισιακή τροφή, περιέχει κάποιες ουσίες που πιστεύεται ότι είναι διεγερτικές, ωστόσο θα έπρεπε να φάει κανείς μεγάλες ποσότητες για να λάβει αρκετές από αυτές τις υποτιθέμενες διεγερτικές ουσίες αλλά και πάλι αν φας μεγάλες ποσότητες σοκολάτας πόση ενέργεια θα έχεις μετά; Η αλήθεια είναι ότι είναι λίγες οι έρευνες που έχουν γίνει και τα στοιχεία ειναι ελάχιστα και δεν έχει αποδειχθεί τίποτα. Το θέμα είναι είναι οτι αν...

Πάλι αντιγραφή τα Νέα.

Για άλλη μια φορά οι Έλληνες «δημοσιογράφοι» μας δείχνουν πόσο εφευρετικοί είναι. Το άρθρο «Τι να τρώτε για να απολαμβάνετε το σεξ» που δημοσιεύτηκε αρχικά στο Tαχυδρόμο και μετά στην ιστοσελίδα των Nέων είναι απλά αντιγραφή/μετάφραση από την ιστοσελίδα της Βρετανικής Εφημερίδας Daily Mail. Πρόκειται για αντιγραφή παρουσίασης συγγραφέα ενός νέου βιβλίου (όχι πραγματικών δεδομένων) και κακώς η κυρία δημοσιογράφος αναφέρει ότι "επιμελήθηκε" το άρθρο (εδώ επιμελήθηκε = μετέφρασε), γιατί δεν βάζουν απλά την αρχική πηγή; Τώρα όσο αφορά τις αφροδισιακές τροφές που αναφέρονται στο άρθρο, πήγαινε στη επόμενη ανάρτηση για να δεις αν όντως ειναι αποτελεσματικές.

Αρτύματα-Σάλτσες. Η θέση τους στη διατροφή σου. Μέρος 2ο.

Σάλτσα Σόγιας: Παράγεται από φασόλια σόγιας, αλάτι και νερό.
Διατροφικές Πληροφορίες ανά 1 κουταλιά σούπας: Θερμίδες: 8, Πρωτεΐνη: 1 γρ., Υδατάνθρακες: 1,2 γρ., Λιπαρά: 0,01 γρ.
Συν: Λίγες θερμίδες χωρίς λιπαρά, Πλην: Μεγάλη ποσότητα νατρίου.
Σάλτσα Ταμπάσκο: Παράγεται από καυτερές πιπεριές ξύδι και αλάτι.
Διατροφικές Πληροφορίες ανά 1 κουταλιά σούπας: Θερμίδες: 2, Πρωτεΐνη: 0,19 γρ., Υδατάνθρακες: 0,1 γρ., Λιπαρά: 0,1 γρ.
Συν: Ελάχιστες θερμίδες, Πλην: Καίει
Πάστα Ελιάς: Παράγεται από πολτό ελιάς, μυρωδικά, αλάτι και λάδι, αν και υπάρχουν κάποιες εταιρίες που δεν προσθέτουν λάδι με αποτέλεσμα...

Αρτύματα-Σάλτσες. Η θέση τους στη διατροφή σου. Μέρος 1ο.

Οι σάλτσες που συχνά προσθέτουμε σε σαλάτες, σάντουιτς, κρέας και άλλα πιάτα είναι σημαντικό μέρος της διατροφής μας γιατί προσθέτουν νοστιμιά και συγκεκριμένη γεύση σε αυτό που τρώμε. Διατροφικά οι θερμίδες που περιέχουν ποικίλουν, με το ξύδι να περιέχει μόνο 3 θερμίδες ανά κουταλιά σούπας, ενώ η μαγιονέζα 99 θερμίδες. Ένα συστατικό που βρίσκεται σε πολλές τέτοιες σάλτσες είναι το αλάτι, οπότε ακόμα και αν κάτι έχει λίγες θερμίδες θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη το αλάτι. Σε γενικές γραμμές όταν χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες δεν βλάπτουν, αν όμως κάποιες τέτοιες σάλτσες χρησιμοποιούνται σε κάθε γεύμα και σε αρκετή ποσότητα, αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου. Περιληπτικά αρχίζουμε από τα πιο συνηθισμένα:
*Κέτσαπ: Παράγεται από ντομάτες, αλάτι, ζάχαρη και άλλα μπαχαρικά.
Διατροφικές Πληροφορίες ανά 1 κουταλιά σούπας: Θερμίδες: 15, Πρωτεΐνη: 0,26 γρ., Υδατάνθρακες: 3,7 γρ., Λιπαρά: 0,05 γρ.
Συν: Πηγή λυκοπενίου (αντιοξειδωτική ουσία). Πλην: Περιέχει αλάτι και ζάχαρη.
*Μουστάρδα: Παράγεται από τους σπόρους της μουστάρδας, μπαχαρικά και αλάτι. Ωστόσο υπάρχουν και μουστάρδες με άλλα συστατικά όπως με μέλι που έχουν και διαφορετικές θερμίδες.
Διατροφικές Πληροφορίες ανά 1 κουταλιά σούπας κανονικής μουστάρδας: Θερμίδες: 10, Πρωτεΐνη: 0,66 γρ., Υδατάνθρακες: 0,8 γρ., Λιπαρά: 0,6 γρ.
Συν: Λίγες Θερμίδες, Πλην: Περιέχει αλάτι.
*Ξύδι: Παράγεται από διάφορα συστατικά το πιο συνηθισμένο το κόκκινο από κρασί, το μηλόξυδο από μήλα και το μπαλσάμικο επίσης από κρασί αλλά με...

Η ΔΕΛΤΑ προσωρινά παραλείπεται από τον Οδηγό της Greenpeace.

H Greenepeace αναφέρει: "Σύμφωνα με προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου, ο Οδηγός Καταναλωτών για τα μεταλλαγμένα στα ζωικά προϊόντα δεν αποσύρεται, όμως το όνομα της ΔΕΛΤΑ προσωρινά παραλείπεται από τον Οδηγό στην ιστοσελίδα μας, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης που ορίστηκε για τις 11 Μαρτίου." με τίτλο "Απορρίφθηκε προσωρινά το αίτημα της ΔΕΛΤΑ για απόσυρση του Οδηγού Καταναλωτών!".

Από την άλλη η ΔΕΛΤΑ έχει άλλο τίτλο "Υπέρ της ΔΕΛΤΑ η απόφαση του πρωτοδικείου για τον οδηγό για τα μεταλλαγμένα της Greenpeace" και συνεχίζει "Σε συνέχεια της προσωρινής διαταγής του Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο απεφάνθη υπέρ της ΔΕΛΤΑ, ώστε να μην υπάρχει αναφορά στη ΔΕΛΤΑ και στα προϊόντα της στην παρούσα έκδοση του Οδηγού Καταναλωτών για τα Μεταλλαγμένα της Greenpeace, η Εταιρεία δηλώνει τα εξής:Με γνώμονα το σεβασμό στον καταναλωτή και τη δέσμευση της εταιρείας για πλήρη και αντικειμενική πληροφόρηση των καταναλωτών, οδηγηθήκαμε στην υπεύθυνη και νόμιμη οδό με στόχο να προστατέψουμε το όνομα της Εταιρείας μας, των εργαζομένων μας, των Ελλήνων κτηνοτρόφων και παραγωγών μας και όλων των ανθρώπων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την Εταιρεία μας".

Τα αναψυκτικά λαϊτ μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης εμφράγματος κατά 61%.

Άλλος ένας λόγος να μην πίνουμε αναψυκτικά λάιτ. Αυτό υποστηρίζει έρευνα που παρουσιάστηκε χθες στο Διεθνές Συνέδριο Εμφράγματος στο Λος Άντζελες που οργανώνεται από την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρία και τη Αμερικάνικη Εταιρία Εμφράγματος. Περιληπτικά η έρευνα έδειξε ότι άτομα που κατανάλωναν καθημερινά αναψυκτικά λάιτ (διαίτης) είχαν 61 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο η έμφραγμα. Η έρευνα συγκέντρωσε πληροφορίες από 2564 άτομα που έλαβαν μέρος στη έρευνα ΝΟΜΑS που είναι μια συνεργασία των ερευνητών του Πανεπιστήμιου της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μαϊάμι Miller, που ξεκίνησε το 1993 για να εξετάσει την εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων και τους παράγοντες κινδύνου. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ακόμα και όταν έλαβαν υπόψη τους άλλους παράγοντες των συμμετεχόντων όπως ηλικία, κάπνισμα, άσκηση, κατανάλωση αλκοόλ, θερμιδική πρόσληψη, και ακόμα παρουσία μεταβολικού συνδρόμου αλλά και ιστορικό καρδιακής νόσου το ποσοστό κινδύνου διατηρήθηκε υψηλό στο 48%. Η επικεφαλής της μελέτης και επιδημιολόγος...

Ανακοίνωση ΕΟΦ: Ανάκληση Συμπληρωμάτων Διατροφής.

*ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ: Την ανάκληση του ειδικού διατροφικού προϊόντος για αθλητές VPX STEALTH Vanilla Blast-Chocolate Rush, διότι περιέχει βανάδιο, κατά παράβαση της νομοθεσίας για τα επιτρεπόμενα συστατικά συμπληρωμάτων διατροφής, σύμφωνα με ενημέρωση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα.
*ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ: Την ανάκληση των παρτίδων L9033/1 και L8004/1 του συμπληρώματος διατροφής B Complex caps, της εταιρείας POWER HEALTH HELLAS AEBE, διότι σύμφωνα με τις υπ. αριθμό. 8-44-10 και 8-46-10 Εκθέσεις Ανάλυσης της Δ /νσης Εργαστηρίων του ΕΟΦ, κρίνεται εκτός προδιαγραφών ως προς την εμφάνιση (το περιεχόμενο των καψουλών εμφανίζεται ως ένα συσσωμάτωμα, χρώματος πορτοκαλί).

ΚΡΙΤΙΚΗ: Η νέα δίαιτα My Special K.

Πέρυσι είχαμε αναφερθεί για το πρόγραμμα 2 εβδομάδων της Special K το οποίο είχε αρκετές ελλείψεις. Το νέο πρόγραμμα που βρίσκεται στο "myspecialk.com.gr" φαίνεται να είναι πιο μακροχρόνιο, ωστόσο βασίζει τις θερμίδες του μόνο βάσει του βάρους και του ύψους, δεν ζητήθηκε στις βασικές ερωτήσεις πληροφορίες για τη δραστηριότητα που μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις θερμιδικές ανάγκες. Σε γενικές γραμμές όμως οι θερμίδες δεν ήταν ιδιαίτερα χαμηλές και φαίνεται να προωθεί την απώλεια περίπου 1/2 -1 κιλού την εβδομάδα, όπως και αναφέρει, βέβαια αυτό εξαρτάται όπως είπαμε και από τη δραστηριότητα. Στην ανάλυση του διαιτολογίου χοντρικά είδαμε ότι το 55% των θερμίδων αποτελούνταν από υδατάνθρακες, 30% λιπαρά, και 15% πρωτεΐνη, αυτό δηλαδή που συστήνεται γενικά από τους οργανισμούς διατροφής. Το πρόγραμμα δεν αναφέρεται συγκεκριμένα σε προϊόντα της Special K όπως το πρώτο πρόγραμμα των 2 εβδομάδων, απλά αναφέρεται σε δημητριακά η μπάρες δημητριακών χωρίς να αναφέρει μάρκα (προφανώς τους εμποδίζει κάποιος νέος νόμος). Αυτό που θεωρήσαμε αρνητικό ήταν ότι δεν προωθούσε ολικής αλέσεως προϊόντα π.χ. ολικής αλέσεως ψωμί, καστανό ρύζι. Όπως επίσης τα γεύματα ήταν αρκετά χαμηλά σε λιπαρά προτείνοντας όλα τα τυριά να είναι χαμηλά σε λιπαρά, ενώ μερικά γεύματα δεν περιείχαν πολλή πρωτεΐνη. Όλα αυτά δεν βοηθούν ιδιαίτερα στον κορεσμό. Για παράδειγμα...

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα ρίχνουν τον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health έδειξε ότι τα παιδιά που κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά τα πρώτα 3 χρόνια της ζωής τους κυρίως, είχαν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης όταν έφτασαν στην ηλικία των 8 1/2 ετών. Τα παιδιά όμως που κατανάλωναν φρούτα, λαχανικά, ρύζι και ζυμαρικά είχαν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Ενώ αναφέρουν ότι η διατροφή στις ηλικίες μεταξύ 4 και 7 ετών δεν επηρέασε τον δείκτη νοημοσύνης, που μπορεί να σημαίνει ότι ακόμα και αν βελτιωθεί η διατροφή μετά τα 3 χρόνια η ζημιά μπορεί να έχει γίνει ήδη. Προσοχή λοιπόν στις επεξεργασμένες τροφές, όχι μόνο στις φανερές (φαστ φουντ κτλ) αλλά και σε αυτές που συχνά κρύβονται πίσω από προϊόντα "ειδικά" για παιδιά που τελικά είναι γεμάτα ζάχαρη και άλλα επεξεργασμένα συστατικά.

Μήνυση στη Nutella γιατί ισχυρίζεται ότι είναι μέρος ενός υγιεινού πρωινού.

NUTELLA ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ-ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ;
Αρχικά να πούμε ότι και στη κριτική που κάναμε εμείς για τη Nutella είχαμε αναφέρει ότι στην ουσία είναι μια κρέμα γεμάτη ζάχαρη και λιπαρά και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί ισορροπημένο πρωινό ούτε για μεγάλους ούτε για μικρούς. Αυτό μάλλον σκέφτηκε και μια μαμά στις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία έκανε μήνυση στη Ferrero USA (εταιρία που παράγει τη Nutella) κατηγορώντας την εταιρία ότι απεικονίζει το προϊόν (ψευδώς) ως μέρος ενός υγιεινού πρωινού για παιδιά ενώ όπως αναφέρει η ίδια έχει παρόμοια διατροφική αξία με μία σοκολάτα. Στην υπόθεση ο δικηγόρος ισχυρίζεται ότι η διαφήμιση των Nutella παραβιάζει τη νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών απεικονίζοντας το ως ένα υγιές, θρεπτικό πρωινό για τα παιδιά, και ζητά να αποκλειστούν διαφημίσεις που δείχνουν τη Nutella ως υγιεινή ή θρεπτική τροφή. Απαιτεί, επίσης...

Η ΔΕΛΤΑ και η Greenpeace.

Σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Greenpeace "Η ΔΕΛΤΑ κινήθηκε νομικά κατά της Greenpeace με διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας την απόσυρση του Οδηγού Καταναλωτών για τα μεταλλαγμένα στα ζωικά προϊόντα". και προσθέτει "Στην πρόσφατη έκδοση του Οδηγού Καταναλωτών για τα μεταλλαγμένα στα ζωικά προϊόντα, η ΔΕΛΤΑ προσκόμισε τις απαραίτητες γραπτές εγγυήσεις και αναλύσεις για τη μη χρήση μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές, ωστόσο ενώ είχε δεσμευτεί πως θα έχει σήμανση στη συσκευασία του τελικού της προϊόντος από το Μάιο του 2010, μέχρι και σήμερα δεν το έχει πράξει."
Από την άλλη η ΔΕΛΤΑ η οποία είχε βαθμολογηθεί με 10 στο προηγούμενο κατάλογο και τώρα πήρε μόνο 5,9 αναφέρει στη δική της ιστοσελίδα το εξής: "Η βαθμολογία είναι αβάσιμη και παραπλανητική, δεδομένου ότι έχουμε προσκομίσει όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά που ζητήθηκαν από την Greenpeace και τα οποία αποδεικνύουν ότι το γάλα ΔΕΛΤΑ είναι ελεύθερο από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από τις επεξηγήσεις που παρέχει και η ίδια η Greenpeace στα αναλυτικά σχόλια που συνοδεύουν τον κατάλογο. To 2010 η ΔΕΛΤΑ προχώρησε σε όλα τα απαραίτητα νομικά βήματα για την κατοχύρωση σχετικής σήμανσης. Έπειτα, όμως, από την επίσημη απάντηση του ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) και τη σχετική γνωμοδότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Γενικού Χημείου του κράτους, προέκυψε ότι, βάσει νομοθεσίας, δεν επιτρέπεται η εισαγωγή της σχετικής σήμανσης."
Ωστόσο εμείς κοιτάζοντας το κατάλογο διαπιστώσαμε (τουλάχιστον έτσι αναφέρει ο κατάλογος, εμείς δεν έχουμε δει το προϊόν από κοντά) ότι η Εβροφάρμα "έχει ήδη προβεί σε σήμανση στη συσκευασία του τελικού της προϊόντος" ο ΕΦΕΤ δηλαδή επέτρεψε τη σήμανση στη συγκεκριμένη εταιρία αλλά όχι στη ΔΕΛΤΑ; Είναι όντως έτσι τα πράγματα; Η δεν γνωρίζουμε όλη την ιστορία;
Πάντως μιας και μιλάμε για τους καταλόγους της Greenpeace...

12 Διατροφικές Συνήθειες για Υγιές Βάρος.

Συμπληρώσαμε 1 μήνα διατροφικών συνηθειών που μπορούν να σε βοηθήσουν να τρως πιο υγιεινά αλλά και να χάσεις βάρος. Θεωρούμε ότι αυτές οι 12 συνήθειες είναι ένας καλό στόχος για κάποιον που θέλει να βελτιώσει το διαιτολόγιο του, οπότε και τελειώνουμε εδώ για τις διατροφικές συνήθειες για το νέο χρόνο. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα σχετικά με διαιτολόγια, τρόφιμα κτλ τα οποία θα απαντηθούν σε μελλοντικές αναρτήσεις.
Ανακεφαλαιώνουμε λοιπόν:

*Για να δεις ολόκληρη την ανάρτηση κάνε κλικ πάνω στη συνήθεια.

ΚΡΙΤΙΚΗ: ΝOYΝOY Κοιμάμαι Μεγαλώνω. Ανεύθυνο και Άχρηστο προϊόν.

Το Κοιμάμαι Μεγαλώνω της ΝουΝου είναι ένα προϊόν που σύμφωνα με την εταιρία "είναι ειδικά σχεδιασμένο για να συμπληρώνει το βραδινό γεύμα του μωρού". Βασικά το προϊόν είναι δημητριακά που προστίθενται στο βραδινό γάλα για να χορταίνει το παιδί και να μην ξυπνάει το βράδυ λόγω πείνας. Επιπλέον χρησιμοποιεί σαν επιχείρημα ότι έρευνες δείχνουν ότι αδιάκοπος βραδινός ύπνος βοηθά στην ανάπτυξη του μωρού. Δεν θα μπούμε καν στη διαδικασία να αναλύσουμε τα συστατικά του προϊόντος (αν και οφείλουμε να αναφέρουμε ότι το δεύτερο συστατικό είναι συμπυκνωμένος χυμός σταφυλιού, δηλαδή άλλη μια μορφή ζάχαρης), απλά θα πούμε ότι η τακτική του να προσθέτεις δημητριακά στο μπουκάλι με το γάλα του παιδιού πρέπει να αποφεύγεται. Αρχικά να πούμε ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι αν προσθέτεις δημητριακά στο βραδινό γάλα δεν θα ξυπνήσει το βρέφος. Μάλιστα μία έρευνα έδειξε ότι δεν υπήρχε διαφορά στη διάρκεια ύπνου (χωρίς διακοπή) σε βρέφη που λάμβαναν δημητριακά στο γάλα τους σε σχέση με αυτά που δεν λάμβαναν, άρα παραπλανητική η φράση στη συσκευασία "Διατροφή για όνειρα γλυκά". Αυτό που αναφέρουν οι επιστήμονες είναι ότι η εντύπωση που έχουν πολλοί γονείς ότι όντως κοιμούνται πιο πολλές ώρες λόγω δημητριακών στο γάλα μπορεί απλά να συμπίπτει με την ηλικία του βρέφους όπου στους 4 μήνες αρχίζει να κοιμάται περισσότερο έτσι και αλλιώς και δεν οφείλεται στα δημητριακά. Ο άλλος λόγος που θα πρέπει να αποφεύγεται αυτή η τακτική είναι γιατί μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας. Το βρέφος πρέπει να τρώει (όπως και οι ενήλικες) όταν πεινάει και όχι να το μπουκώνεις με γάλα αναμειγμένο με δημητριακά πριν κοιμηθεί, το οποίο αλλάζει και τη διατροφική σύσταση του γάλακτος στην οποία έχει συνηθίσει το βρέφος, με την ελπίδα ότι δεν θα ξυπνήσει το βράδυ. Κάνοντας αυτό αγνοείς τη φυσική πείνα του μωρού. Αν και δεν συνιστάται από την επιστημονική κοινότητα αυτή η συνήθεια, δυστυχώς...

Κάνε τη καταγγελία σου στον ΕΦΕΤ.

Ο ΕΦΕΤ έχει νέα ιστοσελίδα όπου μπορείς εύκολα να κάνεις καταγγελία για ένα προϊόν, συμπληρώνοντας μία φόρμα με πληροφορίες για το διατροφικό προϊόν. Πήγαινε εδώ.

Διατροφική Συνήθεια #12, Εβδομάδα 4η. Περιόρισε τη ζάχαρη.

Είχαμε προτείνει στη διατροφική συνήθεια #4 να κόψουμε τα προϊόντα που περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης. Ήρθε και η ώρα να περιορίσεις και τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη. Είναι γνωστό ότι η ζάχαρη αλλά και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (π.χ. άσπρο ψωμί) επηρεάζουν τον οργανισμό αρνητικά αυξάνοντας την παραγωγή ινσουλίνης το οποίο μακροχρόνια μπορεί να κάνει τον οργανισμό να αποθηκεύει πιο πολύ λίπος αλλά και να αυξηθούν οι πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως διαβήτη. Δεν προτείνουμε υποχρεωτικά να κόψει κάποιος εντελώς τη ζάχαρη, άλλωστε είναι ενα κομμάτι της ζωής. Η μια κουταλιά ζάχαρης στο καφέ δεν είναι αυτή που βλάπτει αλλά τα εκατοντάδες προϊόντα που καταναλώνουμε και περιέχουν ζάχαρη σε πολλές μορφές χωρίς να το γνωρίζουμε και μάλιστα σε προϊόντα που δεν θα το περιμέναμε, όπως για παράδειγμα στο ψωμί. Έτσι ενώ μπορεί να νομίζεις ότι το διαιτολόγιο σου περιέχει λίγη ζάχαρη μπορεί να περιέχει περισσότερη από αυτή που νομίζεις.
Τι να κάνεις:
1. Φρόντισε να τρως συχνά, τουλάχιστον 3 γεύματα την ημέρα. Ο λόγος είναι ότι όταν δεν έχουμε φάει για πολλές ώρες, πεινάμε και έχουμε και μία πτώση των επιπέδων σακχάρου με αποτέλεσμα να θέλουμε κάτι γλυκό. Μην βάζεις λοιπόν τον εαυτό σου σε αυτη τη δύσκολη θέση και φρόντισε...

Όχι τελικά και στο τρίτο νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας.

Πριν από ενάμιση μήνα αναφέραμε για την απόφαση του πάνελ της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) όπου έδωσε την έγκριση του για το τρίτο νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας που είχε κατατεθεί στο FDA, το Contrave. Ωστόσο είχαν ανησυχίες σχετικά με τις παρενέργειες που επηρέαζαν την καρδιά και πρόσθεσαν ότι η έλλειψη στοιχείων δυσκολεύει τον προσδιορισμό ασφάλειας του φαρμάκου για άτομα που έχουν υψηλότερες πιθανότητες για έμφραγμα και εγκεφαλικό, ωστόσο έδωσαν ακόμα και με αυτές τις ανησυχίες, την έγκριση του. Όπως αναφέραμε και τότε το ίδιο το FDA δεν είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει τις συστάσεις του πάνελ και αυτή τη φορά διαφώνησε. Απέρριψε λοιπόν αυτό το φάρμακο και ενημέρωσε την εταιρία που το παράγει, την Orexigen Therapeutics, ότι για να κερδίσει την έγκριση του FDA θα πρέπει να κάνει μακροχρόνια έρευνα που να αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο φάρμακο δεν αυξάνει τις πιθανότητες εμφράγματος. Πάλι καλά.

Σχετικά με την χθεσινή εκπομπή "Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα".

Καλό επεισόδιο αλλά όχι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό. Το κόλπο με τα χάμπουργκερ όπως έδειξε και ο ίδιος ο Κούλογλου έχει γίνει πολλές φορές, δεν είναι κάτι καινούργιο. Η αναφορά για το λάδι που χρησιμοποιούσαν τα Goody’s ήταν ενδιαφέρον με την έννοια ότι ο δημοσιογράφος έχασε τη δουλειά του όταν το ανέφερε. Ωστόσο στο τέλος ο ίδιος ο δημοσιογράφος δεν ενοχοποιήσε την εταιρία για την απόλυση του αλλά κάποια άλλη συνάδελφο που συνεργαζόταν με τα Goody’s, χμμμ... δηλαδή τα Goody's δεν ενοχλήθηκαν; Τότε γιατί έστειλαν αμέσως δήλωση στην ιστοσελίδα της εκπομπής εξηγώντας πόσο καλά είναι τα μπέργκερ τους; Αν και δεν είδαμε όλη την εκπομπή παρατηρήσαμε και ότι το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλοπουλος πρόσφερε πληροφορίες, συνέντευξη κτλ. Το Ίδρυμα αυτό είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που οι δραστηριότητες του περιλάμβαναν υποτροφίες, φυλλάδια, ημερίδες κτλ. σχετικά με τη διατροφή. Σταμάτησαν τώρα τις δραστηριότητες τους λόγω έλλειψης χρημάτων. Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι οι πόροι του ΙΑΔ αλλά και το όνομα του προέρχονται από την οικογένεια Αριστείδης Δασκαλόπουλος ο οποίος ήταν και ο ιδρυτής της εταιρίας ΔΕΛΤΑ. Επίσης να πούμε ότι το ΙΑΔ συνεργάζεται και προωθεί φυλλάδια και πληροφορίες που προέρχονται από το EUFIC το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα, το οποίο είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Διοικείται από ένα Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται από τις επιχειρήσεις-μέλη. Τα μέλη του EUFIC είναι: Cargill, Cereal Partners, Coca-Cola HBC, Coca-Cola, Danone, DSM Nutritional Products Europe Ltd., Ferrero, Kraft Foods, Mars, McDonald's, Nestlé, PepsiCo, Pfizer Animal Health, Südzucker, Unilever. Αυτο επηρεάζει ποιες και τι πληροφορίες λαμβάνουμε από αυτά τα ιδρύματα. Τέλος όπως ανέφερε και κάποιος σε σχόλιο στο website της εκπομπής Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, το πρόγραμμα για παιδιά Υγεία Εν Γνώσει είναι πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca και...

Μας Ρωτήσατε: Ανθρακούχο Νερό. Καλό η Κακό;

Όταν μιλάμε για ανθρακούχο νερό μιλάμε για νερό που είναι η φυσικό ανθρακούχο, δηλαδή έρχεται από τη πηγή σε αυτή τη μορφή, η είναι φυσικό μεταλλικό νερό στο οποίο έγινε προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα (τα περισσότερα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία). Πολλοί αναρωτιούνται αν το συγκεκριμένο νερό βλάπτει η παχαίνει. Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν έχει θερμίδες, ενώ δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι βλάπτει την υγεία όταν καταναλώνεται σε φυσιολογικές ποσότητες. Ένας άλλος φόβος που υπήρχε ήταν ότι μπορεί να προκαλέσει απώλεια ασβεστίου από τον οργανισμό, ωστόσο αυτό δεν έχει αποδειχθεί πουθενά. Τέλος μία άλλη ανησυχία είναι ότι το ανθρακούχο νερό μπορεί να επηρεάσει το σμάλτο των δοντιών. Έρευνα που έγινε πριν 4 χρόνια έδειξε ότι τα αρωματισμένα ανθρακούχα νερά είναι πιθανό να βλάπτουν τα δόντια αλλά και πάλι θα πρέπει να πίνεις αρκετή ποσότητα. Και αυτό γιατί τα άλλα συστατικά που προστίθενται (αρώματα κτλ.) κάνουν το νερό πιο όξινο. Η αγορά της Ελλάδας δεν...

Διατροφική Συνήθεια #11, Εβδομάδα 4η. Μάθε από τα λάθη σου.

Ακόμα και αν αλλάξεις τις συνήθειες σου ακολουθώντας τις συμβουλές εδώ, μπορεί ο λόγος που σε κάνει να τρως να συνεχίζει να υπάρχει. Αν και έχουμε αναφερθεί και παλιότερα σε αυτό το θέμα, αν έχεις πρόβλημα βάρους και είσαι από τα άτομα που έχουν κάνει πολλές δίαιτες οι οποίες η δεν πέτυχαν η δεν είχαν μακροχρόνιο αποτέλεσμα, θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τι είναι αυτό που σε κάνει να τρως. Αν δεν λύσεις τα προβλήματα συμπεριφοράς και συναισθημάτων που έχεις με το φαι, οι προσπάθειες σου θα πάνε χαμένες.
Τι να κάνεις:
1. Διευκρίνισε το λόγο που απέτυχαν οι προηγούμενες προσπάθειες σου. Μπορεί να είναι περιστασιακοί λόγοι: προσπαθούσες να κάνεις πολλά πράγματα μαζί π.χ. να κόψεις το τσιγάρο, το φαι και να αρχίσεις γυμναστική συγχρόνως. Μπορεί να έφταιγε η δίαιτα που έκανες, για παράδειγμα να μην ήταν ισορροπημένη. Μπορεί να μην ήσουν έτοιμος/η η να ήταν κακή στιγμή, π.χ. μόλις απολύθηκες, η μόλις ξεκίνησες καινούργια δουλειά. Από την άλλη, οι λόγοι μπορεί να μην είναι περιστασιακοί αλλά μόνιμοι και πιο σοβαροί. Αν κρίνεις ότι δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις μόνος/η τότε μια καθοδήγηση από έναν ειδικό θα ήταν χρήσιμη.
2. Ξεχώρισε αν τρως μόνο όταν πεινάς και αν η πείνα είναι σωματική η συναισθηματική. Η σωματική η πραγματική πείνα αναγνωρίζεται από την αίσθηση πείνας στο στομάχι, το αισθάνεσαι άδειο. Η συναισθηματική πείνα από την άλλη...

Άλλο παράδειγμα παραπληροφόρησης: Ναι η Ελλάδα είναι ιδανικός τόπος για χορτοφάγους. Δεν χρειάζεσαι "ειδικές" τροφές.

Διαβάζαμε ένα άρθρο στα Νέα για τη χορτοφαγία στην Ελλάδα και πραγματικά μας έκανε εντύπωση όταν ένας από τους χορτοφάγους ανέφερε σε συνέντευξη ότι στην Ελλάδα δεν έχουν πολλές επιλογές οι χορτοφάγοι, και η ίδια έχοντας ζήσει στην Αγγλία και την Αµερική, έχει διαπιστώσει ότι στη χώρα µας είναι δύσκολο να ακολουθεί κανείς αυτόν τον τύπο διατροφής. Σίγουρα η Ελλάδα δεν έχει πολλά εστιατόρια που ειδικεύονται σε αυτή τη κουζίνα με την έννοια να θεωρούν το μαγαζί τους μόνο χορτοφαγικό εστιατόριο, άλλα μην ξεχνάμε ότι στην ουσία η Ελληνική παραδοσιακή διατροφή ήταν κυρίως χορτοφαγική. Αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν πάνω από 180 μέρες νηστείας και κάποτε όλοι νήστευαν αποφεύγοντας τα ζωικά προϊόντα, ναι κάποιοι έτρωγαν θαλασσινά αλλά η πλειοψηφία των συνταγών ήταν χορτοφαγικές. Μπορεί να μην είναι μοντέρνες η γκουρμέ η προχωρημένες οι συνταγές σύμφωνα με κάποιους, που προφανώς θέλουν ίσως πιο εξωτικά χορτοφαγικά πιάτα (η ξενομανία για άλλη μια φορά εμφανίζεται). Πάντως σχεδόν σε οποιοδήποτε εστιατόριο/ταβέρνα μπορείς να βρεις αυστηρά χορτοφαγικά πιάτα (χωρίς αυγό η τυρί) όπως χόρτα εποχής, φασολάκια λαδερά, μελιτζάνες λαδερές, αρακά, σαλάτες, φασολάδα. Αυτά τα ταπεινά πιάτα δεν θεωρούνται χορτοφαγικά; Ίσως θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά σε βιβλία καλογερικής μαγειρικής αλλά και σε οποιοιδήποτε βιβλίο ελληνικής μαγειρικής και θα βρουν πολλές ελληνικότατες συνταγές όπως στιφάδο με φασόλια, νηστίσιμες πίτες όπως πρασόπιτα και σπανακόπιτα, κουνουπίδι με ταχίνι, κτλ. Είναι γελοίο πάντως...

Δημοφιλείς αναρτήσεις