Η διατροφική αξία του αβοκάντο.

Το αβοκάντο θεωρείται φρούτο και προέρχεται από την κεντρική Αμερική. Σήμερα καλλιεργείται και στη χώρα μας. Είναι πηγή των ευεργετικών μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα ίδια λιπαρά που έχει και το ελαιόλαδο, τα οποία μπορούν να ρίξουν την κακή χοληστερίνη και φαίνεται ότι μπορεί να προστατέψουν από κάποιες μορφές καρκίνου. Επιπλέον το αβοκάντο περιέχει βήτα σιτοστερόλη μια ουσία που επίσης φαίνεται ότι ρίχνει την χοληστερίνη. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών και της αντιοξειδωτική ουσίας λουτεϊνη. Το αρνητικό είναι ότι ενώ το λίπος που περιέχει είναι το καλό λίπος, οι θερμίδες είναι αρκετές. Το αβοκάντο αποτελείται 80% από λιπαρά και έτσι θερμιδικά επιβαρύνει αρκετά, και γι' αυτό χρειάζεται μέτρο. Όταν θα το αγοράσεις συνήθως θα το βρεις άγουρο, για να γίνει θα το τυλίξεις σε εφημερίδα η σε άλλο χαρτί και θα το αφήσεις έξω από το ψυγείο για μερικές μέρες μέχρι να μαλακώσει Αφού γίνει τα κόβεις στη μέση, βγάζεις το κουκούτσι και το ξεφλουδίζεις. Μπορείς να το καταναλώσεις με διάφορους τρόπους: ως ντιπ γουακαμόλε στο οποίο έχουμε αναφερθεί εδώ. Εκτός όμως από το γουακαμόλε, μπορείς να το κόψεις σε φέτες και να το βάλεις σε σάντουιτς, μπορείς να το κόψεις σε κυβάκια, να προσθέσεις λεμόνι και λίγο αλάτι και να τα φας σαν μεζεδάκι η να το προσθέσεις σε σαλάτα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 1/4 μέτριο αβοκάντο (75 γρ.): Θερμίδες: 122, Υδατάνθρακες: 6,4 γρ., Πρωτεΐνη: 1,5 γρ., Λιπαρά: 11 γρ.

Απαγορεύεται το κουβέρ;

Ναι. Είχαν γίνει σχόλια σε παλαιότερη ανάρτηση σχετικά με το κουβέρ. Να τι λέει σε παλιότερο δελτίο τύπου το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών:
"Σύμφωνα με την 1/7.5.2007 αγορανομική διάταξη, που ισχύει, από τις 24 Μαΐου 2007, τα κέντρα και τα καταστήματα εστίασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και διασκέδασης δεν επιτρέπεται να χρεώνουν, στην πελατεία τους, το λεγόμενο ΚΟΥΒΕΡ (σερβίτσια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, οδοντογλυφίδες κ.λπ.). Σύμφωνα με τις αγορανομικές διατάξεις, για τα καταστήματα εστίασης, όλα τα προσφερόμενα είδη (ψωμί, ψωμί με βούτυρο, ψωμί με πατέ ελιάς, εμφιαλωμένο νερό), που πολλές φορές, από τη στιγμή, που καταργήθηκε το κουβέρ, χρεώνονται, αντί του κουβέρ, πρέπει να αναγράφονται, υποχρεωτικά, στους τιμοκαταλόγους, με τις αντίστοιχες τιμές τους. Ο πελάτης μπορεί να τα παραγγείλει, όπως όλα τα υπόλοιπα είδη. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε ενέργεια του καταστηματάρχη να χρεώσει είδη, όπως ψωμί, ψωμί με βούτυρο, εμφιαλωμένο νερό κ.λπ, που ο πελάτης δεν έχει παραγγείλει, αποτελεί παράβαση της νομοθεσίας. Οι Καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν τους λογαριασμούς τους και να αρνούνται να πληρώσουν κουβέρ ή "μεταλλαγμένο" κουβέρ. Μετά την...

Αδιάβαστοι πολλοί διαιτολόγοι στα ΜΜΕ.

Παρακολουθήσαμε πρόσφατα στην εκπομπή "Συμβαίνει Τώρα" της ΝΕΤ μια διαιτολόγο η οποία έδινε συμβουλές για ενδιάμεσα σνακ στη διάρκεια της ημέρας. Στη θεωρία αυτά που έλεγε ήταν σε γενικές γραμμές σωστά, στη πράξη όμως όχι. Όταν ήρθε η ώρα να προτείνει συγκεκριμένα σνακ έδειξε τελικά πόσο έξω από τη πραγματικότητα ήταν η συγκεκριμένη διαιτολόγος, αλλά και πολλοί άλλοι διαιτολόγοι σε παρόμοιες εκπομπές, σε ότι έχει να κάνει με συσκευασμένα προϊόντα διατροφής. Η διαιτολόγος λοιπόν πρότεινε κάποια σνακ για να φάει κανείς κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάμεσα σε αυτά ήταν διάφορα κράκερ, μπισκότα με δημητριακά, έτοιμες σούπες στιγμής. Η παρουσιάστρια την ρώτησε αν αυτά τα προϊόντα (κράκερ-μπισκότα) περιέχουν ζάχαρη και η διαιτολόγος απάντησε ότι υπάρχουν και αυτά τα προϊόντα σε εκδοχές χωρίς ζάχαρη ως καλές επιλογές, ενώ για τις έτοιμες σούπες στιγμής ανέφερε ότι αυτές οι σούπες έχουν διατροφική αξία με λαχανικά, κοτόπουλο κτλ. Φυσικά όλα αυτά ειναι λάθος. Οι κριτικές που έχουμε κάνει έχουν δείξει ότι τα "χωρίς ζάχαρη" προϊόντα συνήθως περιέχουν την ίδια ποσότητα υδατανθράκων, και ξέρουμε ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορεί να έχουν παρόμοια δράση στον οργανισμό με τη ζάχαρη. Τα μπισκότα δημητριακών η ολικής αλέσεως επίσης είναι γεμάτα ζάχαρη και λιπαρά με ελάχιστες παραπάνω φυτικές ίνες, ενώ οι έτοιμες σούπες περιέχουν αρκετό αλάτι, σε πολλές περιπτώσεις τρανς λιπαρά και λαχανικά σε μορφή σκόνης άρα όχι ιδιαίτερα θρεπτικές. Με λίγα λόγια αυτά που πρότεινε όχι μόνο καλό δεν έκαναν, μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Οφείλει ένας επαγγελματίας να γνωρίζει την πραγματική αξία τροφών που προτείνει και όχι να στηρίζεται (και να πιστεύει) σε ότι ισχυρίζονται οι εταιρίες τροφίμων η στο τι φαίνεται στη συσκευασία. Καιρός να σταματήσουν πολλοί διαιτολόγοι να δίνουν τις ίδιες τετριμμένες συμβουλές χωρίς να κοιτάνε αν πραγματικά ισχύουν αυτά που λένε. Δες εδώ για καλά σνακ.

Μήπως το Twitter προωθεί διατροφικές διαταραχές;

Έτσι πιστεύει η Ισπανία. Σύμφωνα με το Reuters η Ισπανία ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει τα προφίλ κοινωνικής δικτύωσης που προωθούν την ανορεξία, μετά την απόρριψη του Twitter σε αίτημα της χώρας να μπλοκάρει τα μηνύματα που προωθούν τις διατροφικές διαταραχές. Η υπουργός Υγείας της Ισπανίας Leire Pajin θα θέσει το θέμα με εκπροσώπους της ΕΕ για την υγεία σε συνάντηση τον Οκτώβριο για να αναζητήσουν μια κοινή πολιτική, ανέφερε το υπουργείο. "Αυτό δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα, αλλά ενα ευρύτερο πρόβλημα που μεταδίδεται μέσω των κοινωνικών δικτύων. Πρέπει να σταθούμε μαζί και να ζητήσουμε από το Twitter και άλλα κοινωνικά δίκτυα για να μας βοηθήσουν να εμποδίσουμε ή να σταματήσουμε την εξάπλωση τέτοιων προφίλ", ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου. Η Ισπανία ζήτησε από το Twitter να εμποδίσει τέτοια προφίλ, αλλά η εταιρεία είπε ότι αυτό θα περιόριζε την ελευθερία του λόγου. "Το Twitter πιστεύει ακράδαντα στην αξία της ελευθερίας του λόγου" δήλωσε το Twitter στην απάντησή της προς την κυβέρνηση της Ισπανίας. Εκπρόσωπος του...

Λουκάνικα χωρίς νιτρώδη.

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για το πόσο βλάπτουν τα επεξεργασμένα κρέατα, ειδικά αυτά με νιτρώδη τα οποία συσχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες καρκίνου. Είδαμε στο σούπερ μάρκετ λουκάνικα μιας όχι γνωστής μάρκας που δεν είχε συντηρητικά παρά μόνο χυμό φρούτων και λίγα συστατικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υγιεινά μιας και περιέχουν αλάτι, αλλά τουλάχιστον δεν περιέχουν τα γνωστά νιτρώδη που χρησιμοποιούνται σε αλλαντικά άλλων εταιριών.

Λάβε μέρος σε έρευνα διατροφής.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, διεξάγει, δύο έρευνες: 1) Διατροφικές συνήθειες καταναλωτών, 2) Αγοραστικές συνήθειες καταναλωτών,διερευνώντας, κατά πόσο και με ποιο τρόπο, έχουν αλλάξει οι διατροφικές και αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών της χώρας μας. Οι έρευνες αφορούν τα τρόφιμα και τα είδη καθημερινής ανάγκης (είδη καθαρισμού σπιτιού, απορρυπαντικά, είδη προσωπικής υγιεινής κ.τ.λ.). Οι έρευνες θα διεξαχθούν, μέσω διαδικτύου, (ιστοσελίδα ΚΕ.Π.ΚΑ., λογαριασμό ΚΕ.Π.ΚΑ. στο facebook και στο twitter κ.λπ.), μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών, με διανομή ερωτηματολογίων, σε μαζικούς χώρους (εργασίας, συλλόγους κ.λπ.) και με συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, από τους καταναλωτές, που επισκέπτονται τα γραφεία του ΚΕ.Π.ΚΑ.. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής (16 Οκτωβρίου), με δελτία τύπου και συνεντεύξεις. Όσοι θέλουν να συμμετέχουν, στις έρευνες, ας επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΚΕ.Π.ΚΑ. Στην έρευνα μπορούν να συμμετέχουν όλοι.
Ημερομηνία λήξης υποβολής ερωτηματολογίων: 30/09/2011.

ΚΡΙΤΙΚΗ: Rio Mare Insalatissime Πολυσαλάτες, Μεξικάνα.

ΤΑ ΣΥΝ:
* Συνδυάζει πρωτεΐνη με φυτικές ίνες.
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Αρκετές θερμίδες.
* Πολύ λάδι.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Οι γνωστές πολυσαλάτες της Rio Mare που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μικρό γεύμα αφού συνδυάζουν πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, και φυτικές ίνες. Περιέχουν λίγα υλικά: τόνο, φασόλια, πιπεριά, καλαμπόκι και καρότο, πιπεριά και αραβοσιτέλαιο. Ωστόσο έχουν αρκετές θερμίδες και λιπαρά. Η μια κονσέρβα που είναι αρκετά μικρή έχει 312 θερμίδες και 20,8 γρ. λιπαρά. Τα λιπαρά αποτελούν το 60% των θερμίδων. Αυτό είναι αρκετά υψηλό ποσοστό, και οφείλεται στο αραβοσιτέλαιο, μιας και ο τόνος κονσέρβας και τα άλλα υλικά (λαχανικά, φασόλια) έχουν ελάχιστα λιπαρά. Στην ουσία λοιπόν θα μπορούσες να λάβεις σχεδόν τις μισές θερμίδες αν δεν είχε τόσο λάδι. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;

Κώδικας δεοντολογίας των διαιτολόγων. Τηρείται;

Καταλαβαίνουμε ότι οι εποχές είναι δύσκολες και επίσης καταλαβαίνουμε ότι οι διαιτολόγοι έχουν θέση και στο χώρο των εταιριών τροφίμων. Άλλο όμως να εργάζεσαι ως υπάλληλος, φανερά για μια εταιρία τροφίμων όπου δεν κρύβεσαι ούτε δίνεις την εντύπωση ότι υποστηρίζεις κάποιο προϊόν αντικειμενικά, και άλλο να τα παίρνεις από όποια εταιρία τροφίμων έχει να στα δώσει, για να διαφημίσεις τα προϊόντα της, χρησιμοποιώντας την ιδιότητα του διαιτολόγου χωρίς να κοιτάς επιστημονικά αν το συγκεκριμένο προϊόν βλάπτει η ωφελεί. Δυστυχώς τέτοιες πράξεις κάνουν και τον καταναλωτή, αναγνώστη κτλ. να μην εμπιστεύεται τους διαιτολόγους, και όχι άδικα θα λέγαμε. Από την άλλη υπάρχουν πολλοί διαιτολόγοι, που δεν βγαίνουν στην τηλεόραση, ούτε γράφουν άρθρα, ούτε έχουν διάσημους πελάτες που μπορούν να προσφέρουν αντικειμενικές πληροφορίες, αναζητείστε τους.
Θα θέλαμε να ξέραμε όλες αυτές οι ενέργειες συμβαδίζουν με τον κώδικα δεοντολογίας των διαιτολόγων; Μάλλον όχι. Ωστόσο αντί οι σύλλογοι διαιτολόγων να τους επιπλήξει η και αποβάλει, τους επιβραβεύει. Μα τι λέμε; Eδώ οι ίδιοι οι σύλλογοι έχουν τις συνεργασίες τους, μην ξεχνάμε την ημερίδα που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων μαζί με την Creta Farm. Να τι λένε μερικοί κανόνες δεοντολογίας απο τους συλλόγους:
*Να µην είναι ψευδής ή παραπλανητικός στην προώθηση προϊόντων
*Να µην επιδιώκει προσωπικά οφέλη σε βάρος των συµφερόντων του εξυπηρετούµενου και του περιβάλλοντος του και σε καµιά περίπτωση να µη δέχεται φιλοδωρήµατα.
*Οι διαιτολόγοι δεν πρέπει να προτείνουν την χρησιμοποίηση προϊόντων, σκευασμάτων, μεθόδων, συσκευών που δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα ότι θα ωφελήσουν τον πελάτη-ασθενή.

Οι συνεργασίες διαιτολόγων με τις εταιρίες τροφίμων καλά κρατούν.

Αναφερόμαστε κατά καιρούς για παραδείγματα διαιτολόγων που έμμεσα η άμεσα προωθούν κάποια προϊόντα διατροφής για τα οποία υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το αν κάνουν καλό στην υγεία. Ευτυχώς με το κανονισμό σχετικά με διαφημίσεις από επαγγελματίες υγείας "απαγορεύονται οι συστάσεις μεμονωμένων ιατρών ή επαγγελματιών στον τομέα της υγείας ή άλλων ενώσεων (π.χ. διατροφής) σε εμπορικές ανακοινώσεις ή την διαφημιστική επικοινωνία τροφίμων που προωθούνται με ισχυρισμούς υγείας», οπότε τουλάχιστον άμεσα δεν βλέπουμε διαφημίσεις με διαιτολόγους να μας λένε ότι κάποια προϊόντα είναι υγιεινά. Ωστόσο πέρα από τη διαφήμιση υπάρχουν πολλοί τρόποι επικοινωνίας και προώθησης ενός προϊόντος διατροφής. Ρίξαμε μια ματιά στις υπηρεσίες των διάφορων εταιριών διαιτολόγων (τις πιο γνωστές) και διαπιστώσαμε ότι τελικά αυτές οι συνεργασίες διατροφής είναι πολύ συνηθισμένες. Διαφημίζουν λοιπόν στις ιστοσελίδες τους διάφορους τρόπους συνεργασίας:
Χορηγίες: Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι οι μεγάλες εταιρίες θέλουν να γίνονται χορηγοί σε ότι έχει να κάνει με τη υγεία προκειμένου να φαίνεται κοινωνικά υπεύθυνη αλλά και να έχει πρόσβαση στο κοινό. Το πρόβλημα βρίσκεται στην κρίση του διαιτολόγου η του συλλόγου. Ειναι οξύμωρο να δέχεσαι χορηγό εταιρία σοκολάτας η αλλαντικών όταν διοργανώνεις εκδήλωση για τη παιδική διατροφή.
Advertorials: Τα advertorials είναι αυτό που λέμε άρθρο-διαφήμιση, η εμείς θα το λέγαμε ψευτοάρθρo. Η λέξη δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό των αγγλικών λεξεων editorial (άρθρο) advertisement (διαφήμιση). Αυτές οι διαφημίσεις γράφονται και εμφανίζονται σε περιοδικά, εφημερίδες κτλ. σαν ένα κανονικό αντικειμενικό άρθρο, και μπορεί κάπου με πολύ μικρά γράμματα να αναφέρεται ότι ειναι διαφήμιση. Ωστόσο αυτά τα ψευτοάρθρα συχνά υπογράφονται από διαιτολόγους με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να πιστεύει οτι είναι αντικειμενικές και αξιόπιστες οι πληροφορίες.
Ειδικές Ενέργειες: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες συνεργασίες διαιτολόγων με τις εταιρίες τροφίμων. Ένα παράδειγμα, εταιρία γνωστού διαιτολόγου ως δείγμα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και για να βοηθήσει με την οικονομική κρίση, συνεργάστηκε με την Creta Farm και έκανε διαγωνισμούς όπου οι νικητές κέρδιζαν προϊόντα Creta Farm...

4 συμβουλές για να μην σου ανοίξει η όρεξη.

Ξέρεις τι πρέπει να τρως για να σου κοπεί η όρεξη, ποιες τροφές όμως και διατροφικές συνήθειες σου ανοίγουν την όρεξη; Μάθε τι πρέπει να αποφεύγεις για να μην σου ανοίγει η όρεξη:
1. Όχι στην ποικιλία στο τραπέζι. Έρευνες δείχνουν ότι κάποιες ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη ενεργοποιούνται όταν τρώμε τροφές με πολλές γεύσεις. Φαίνεται ότι χορταίνουμε πιο γρήγορα όταν τρώμε μόνο μια τροφή. Γι αυτό το λόγο για παράδειγμα θα φάμε πολύ περισσότερο όταν καταναλώνουμε πολλά και διάφορα μεζεδάκια παρά αν φάμε μόνο ένα πιάτο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο ανέλυσαν 39 έρευνες και διαπίστωσαν ότι όταν δόθηκαν σε άτομα πολλές επιλογές σε ένα γεύμα έφαγαν 44% περισσότερες θερμίδες σε σχέση με άτομα που τάπης δόθηκε μόνο μια επιλογή για το γεύμα. Ενώ διαπίστωσαν ότι άτομα που δεν τρώνε μεγάλη ποικιλία φαγητών (με εξαίρεση φρούτα και λαχανικά) έχαναν βάρος πιο εύκολα.
Τι να κάνεις: 
*Όταν είσαι έξω παρήγγειλε δικό σου πιάτο ακόμα και αν το θεωρείς παχυντικό αντί για διάφορα μεζεδάκια.
*Στο σπίτι μην έχεις πολλά συνοδευτικά, όσο πιο λιτό το πιάτο τόσο το καλύτερο.
*Στη κουζίνα, έχε ποικιλία στα φρούτα και λαχανικά , αλλά όχι σε όλα τα άλλα. Για παράδειγμα μην έχεις 3 είδη κράκερ, η μπισκότα η τυριά.
2. Προσοχή στις τροφές σκουπίδια: Εκτός από την βλαβερή δράση που έχουν στην υγεία, μερικά κορεσμένα λιπαρά μπορεί να μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο. Έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας έδειξε ότι το παλμιτικό οξύ, κορεσμένο λιπαρό οξύ μπορεί να μας κάνει να πεινάμε περισσότερο. Οι ερευνητές έδωσαν σε πειραματόζωα παλμιτικό οξύ (το βρίσκεις σε φοινικέλαιο που χρησιμοποιείται σε πολλά επεξεργασμένα προϊόντα, αλλά και στο κρέας, βούτυρο και πλήρες γάλα) η ολεϊκό οξύ (μονοακόρεστο λιπαρό οξύ που βρίσκεται στο ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς). Μετά από 3 μέρες ο εγκέφαλος των πειραματόζωων αντιστεκόταν στην λεπτίνη και ινσουλίνη, ορμόνες που καταστέλλουν την όρεξη. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι έρευνες σε ανθρώπους οδηγούν σε παρόμοιο συμπέρασμα.
Τι να κάνεις:
*Περιόρισε τα ζωϊκά λίπη.
*Επέλεξε ημιάπαχο γάλα και κρέας η πουλερικά χωρίς πολλά λίπη.
*Προτίμησε το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους.
*Προσοχή σε προϊόντα που αναφέρουν φυτικά έλαια χωρίς να διευκρινίζουν το έλαιο είναι, αν περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά το προϊόν τότε είναι πιθανό να περιέχει φοινικέλαιο.
3. Προσοχή με το ποτό. Ναι είναι γνωστό ότι το οινόπνευμα ανοίγει την όρεξη. Αλλά πως; Αρχικά να πούμε ότι όταν πίνεις έχεις μεγαλύτερη δυσκολία να αντισταθείς στους πειρασμούς διατροφικούς και όχι μόνο. Ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι πίνοντας 1 ποτό δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα την όρεξη, αλλά όταν τα ποτά η τα ποτήρια κρασιού φτάνουν τα 4 φαίνεται να αυξάνεται η όρεξη και η κατανάλωση θερμίδων σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ.
Τι να κάνεις:
*Ξεδίψασε πρώτα με 1-2 ποτήρια νερό και μετά απόλαυσε το γεύμα σου με ένα ποτήρι κρασί.
*Φάε πρώτα και μετά πιες.
4. Χάσε τη κοιλιά. Το λίπος γύρω από το στομάχι είναι γνωστό ότι αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη. Ωστόσο φαίνεται ότι αυξάνει και την όρεξη. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οντάριο, διαπίστωσαν ότι ο λιπώδης ιστός στο κοιλιακό λίπος αναπαράγει μια ορμόνη που ενεργοποιεί την όρεξη.
Τι να κάνεις:
*Πάρε τα σωστά μέτρα για να χάσεις το λίπος γύρω από την κοιλιά. Δες εδώ για συμβουλές.

Ο νέος οδηγός διατροφής από το Χάρβαρντ. Θεωρούν ελλειμματικό τον διατροφικό οδηγό του κράτους.

Πριν μερικούς μήνες αναφερθήκαμε στον εικονίδιο διατροφής που αντικατέστησε την διατροφική πυραμίδα στις Η.Π.Α.. Το εικονίδιο είναι βασικά ένα πιάτο που είναι χωρισμένο στα 4 με τμήματα για λαχανικά, φρούτα, πρωτεΐνη και δημητριακά και στην άκρη υπάρχει και ένα εικονίδιο για γαλακτοκομικά. Ωστόσο όπως αναφέραμε και στην ανάρτηση, σκοπός των εικονιδίων είναι να δείξει τροφές που πρέπει να τρως περισσότερο, και ποιες λιγότερο και προσθέσαμε ότι πρέπει να έχουμε υπόψη και τις διατροφικές οδηγίες που αποτελούν μια πιο λεπτομερή περιγραφή της διατροφής μας. Και αυτό γιατί δεν υπήρχαν συγκεκριμένες οδηγίες για την κάθε ομάδα τροφών. Επιστήμονες διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ δημιούργησαν έναν άλλο διατροφικό οδηγό που το ονόμασαν Healthy Eating Plate του οποίου στόχος είναι να προσφέρει εύκολες οδηγίες διατροφής αλλά και να καλύψει τις ελλείψεις του εικονιδίου του Αμερικάνικου Υπουργείου Υγείας (USDA). Σύμφωνα με τον Walter Willet, Καθηγητή Επιδημιολογίας και Διατροφής και πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ "Δυστυχώς, όπως και οι προηγούμενοι οδηγοί διατροφής και πυραμίδες του Αμερικάνικου Υπουργείο Γεωργίας, το MyPlate συνδυάζει την επιστήμη με την επιρροή των ισχυρών αγροτικών συμφερόντων, η οποία δεν είναι η συνταγή για υγιεινή διατροφή". Στο δελτίο τύπου αναφέρεται: "Συγκρίνοντας το Harvard Healthy Eating Plate με το MyPlate του Αμερικάνικου Υπουργείου Υγείας, φαίνονται οι αδυναμίες των οδηγιών της κυβέρνησης. Το MyPlate δεν αναφέρει ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι καλύτερα για την υγεία από τα επεξεργασμένα δημητριακά. Για την κατηγορία της πρωτεΐνης δεν προσφέρει καμία ένδειξη ότι ορισμένες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως, ψάρια, πουλερικά, όσπρια, ξηροί καρποί-είναι πιο υγιεινά από το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρέατα. Δεν αναφέρεται στα ευεργετικά λίπη. Δεν γίνεται διάκριση μεταξύ πατάτες και άλλα λαχανικά. Ενώ συνιστά γαλακτοκομικά σε κάθε γεύμα, αν και υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η υψηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προστατεύει από την οστεοπόρωση, ενώ υπάρχουν ουσιαστικές αποδείξεις ότι η υψηλή πρόσληψη μπορεί και να βλάψει, και δεν λέει τίποτα για τα ζαχαρούχα ποτά".
Θα συμφωνήσουμε απόλυτα. Βλέπουμε ξεκάθαρα εδώ την επιρροή των γαλακτοβιομηχανιών, των εταιριών αναψυκτικών και της βιομηχανίας κρέατος.
Ο οδηγός αναλυτικά:
*Λιπαρά: Χρησιμοποίησε υγιεινά λάδια όπως ελαιόλαδο και τροποποιημένο κραμβέλαιο (canola) για μαγείρεμα, σε σαλάτες και στο τραπέζι. Περιόρισε το βούτυρο. Απόφυγε τα τρανς λιπαρά.
*Λαχανικά: Όσο πιο πολλά λαχανικά τόσο το καλύτερο, και μεγαλύτερη ποικιλία. Οι πατάτες και πατάτες τηγανητές δεν μετράνε...

ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπάρες δημητριακών Eat Natural.

ΤΑ ΣΥΝ
* Δεν περιέχουν συντηρητικά
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Αρκετές θερμίδες

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Αυτές είναι μπάρες που εισάγονται από τη Βρετανία και αυτό που χρησιμοποιούν για να διαφοροποιηθούν είναι ότι περιέχουν φυσικά συστατικά και δεν περιέχουν τεχνητά αρώματα, χρωστικές η συντηρητικά. Ωραίο και καλό αυτό, από την άλλη δεν είναι και εντελώς υγιεινές. Η αλήθεια είναι ότι περιέχουν αρκετή ζάχαρη, μάλιστα περισσότερη από τις άλλες μπάρες δημητριακών. Για παράδειγμα η μπάρα με αμύγδαλα, βερίκοκα και κάλυψη γιαουρτιού περιέχει 4 πηγές σακχάρων. Πέρα από τη ζάχαρη, οι μπάρες αυτές επίσης περιέχουν και αρκετές θερμίδες, στις περισσότερες περιπτώσεις ίδιες η και περισσότερες από τις άλλες πιο γνωστές μπάρες (ανά 100 γρ.). Διατροφικά έχουν αρκετές φυτικές ίνες σε σχέση με άλλες μπάρες και οι ίνες αυτές φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τα αποξηραμένα φρούτα η ξηρούς καρπούς, ωστόσο η βάση της μπάρας προέρχεται από κόκκους ρυζιού που στην ουσία είναι άσπρο ρύζι μαζί με ζάχαρη, δηλαδή επεξεργασμένοι υδατάνθρακες. Το καλό είναι ότι οι φυτικές ίνες δεν προέρχονται από τεχνητά συστατικά. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;...

Έρευνα: Λιγότερο παχύσαρκοι αυτοί που καπνίζουν μαριχουάνα.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν Γάλλοι ερευνητές. Εξέτασαν στοιχεία από δυο χωριστές έρευνες που περιλάμβαναν πάνω από 50000 άτομα και διαπίστωσαν ότι το 14% με 17% των ατόμων που κάπνιζαν μαριχουάνα τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα ήταν παχύσαρκοι σε σχέση με 22% με 25% των ανθρώπων που δεν κάπνιζαν μαριχουάνα. Ένας από τους ερευνητές ανέφερε ότι στην αρχή νόμιζαν ότι έκαναν λάθος και έλεγξαν τα αποτελέσματα αρκετές φορές για να σιγουρευτούν ότι δεν έκαναν λάθος. Και προσθέτει ότι αυτά είναι προκαταρκτικά αποτελέσματα και δεν σημαίνει ότι η μαριχουάνα αδυνατίζει αλλά ίσως υπάρχει κάποιοι συστατικό της που έχει αυτή τη δράση. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology.

Κάνε καταγγελία στον ΕΦΕΤ για τα κυλικεία των σχολείων.

Σε απάντηση αναγνώστη της προηγουμένης ανάρτησης, θα θέλαμε και εμείς να προτρέψουμε γονείς, δασκάλους, μαθητές να κάνουν καταγγελία στον ΕΦΕΤ αν παρατηρήσουν σε κυλικείο σχολείου να πωλούνται μη-επιτρεπόμενα τρόφιμα. Κάνε κλικ εδώ και θα πας στην φόρμα καταγγελίας της ιστοσελίδας του ΕΦΕΤ, η υπάρχουν τα τηλέφωνα και φαξ των διάφορων περιφερειών εδώ.

Τι θα επιτρέπεται στα σχολικά κυλικεία και γιατί δεν φτάνουν οι έλεγχοι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ στο μικροσκόπιο των ελεγκτών θα μπουν όλα τα ζητήματα που άπτονται της υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο κατά πόσον τα κυλικεία των σχολείων τηρούν την υγειονομική διάταξη σχετικά με τα επιτρεπόμενα προς πώληση είδη. Τα επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα στα κυλικεία των σχολείων είναι τα εξής:
*Σάντουιτς και τοστ τυποποιημένα (με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό) με τυρί ή και γαλοπούλα (από λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας).
*Απλά αρτοσκευάσματα, όπως φρυγανιές, αρτίδια φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια (σε ατομική συσκευασία 50g).
*Σταφιδόψωμο (σε ατομική συσκευασία έως 60g)
*Μουστουκούλουρα (σε ατομική συσκευασία έως 60g)
*Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση (σε ατομική συσκευασία έως 60g)
*Τυρόπιτα ή Σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι.
*Γιαούρτι «παντός τύπου».
*Φρέσκα φρούτα (καλά πλυμένα, σε ατομική συσκευασία)
*Ξηρά φρούτα, όπως σύκα δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
*Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο (έως 250ml για το γάλα με κακάο, έως 330ml για το σκέτο γάλα).
*Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (έως 150ml).
*Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός) χωρίς πρόσθετη ζάχαρη (έως 330ml).
*Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.
*Καφές και αφεψήματα (μόνο για το προσωπικό).
Με λίγα λόγια έχουν απαγορευτεί τα πολλά γλυκά όπως γκοφρέτες και ντόνατς και τα αναψυκτικά. Ο ΕΦΕΤ αναφέρει ότι θα ξεκινήσουν συστηματικούς ελέγχους στα κυλικεία των σχολείων ολόκληρης της χώρας τα αρμόδια κλιμάκια του ΕΦΕΤ. Μακάρι, γιατί δυστυχώς μέχρι σήμερα, οι νομοθεσία λέει άλλα και άλλα βλέπεις στα κυλικεία. Η αλήθεια είναι ότι πιο πολύ πουλάει το ντόνατ παρά το σταφιδόψωμο, και το χρήμα πάντα έχει προτεραιότητα.
Στη συνέχεια αναφέρουν ότι "ο ΕΦΕΤ πρόκειται να υλοποιήσει στοχευμένες έρευνες σε σχολεία σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης ποτών και ροφημάτων από μαθητές." Αυτό μας μπέρδεψε λιγάκι, δηλαδή θα κάνουν έρευνα για τη συχνότητα κατανάλωση ροφημάτων και ποτών; Γιατί μόνο ροφημάτων και ποτών και όχι και τροφών; Τον ΕΦΕΤ τον ενδιαφέρει μόνο να ξέρει τι πίνουν τα παιδιά, δεν τους νοιάζει τι τρώνε; Αυτό είναι λίγο περίεργο.
Και μιας και μιλάμε για έρευνες, πέρα από την καντίνα, τα σχολεία θα πρέπει να πάψουν να επιτρέπουν διάφορες εταιρίες να εισβάλουν στα σχολεία (με την ευλογία του κράτους) για να προσφέρουν υποτιθέμενα εκπαιδευτικά προγράμματα, η Coca Cola όπως έχουμε δει στο παρελθόν και σύμφωνα με δικά της στοιχεία έχει εκπαιδεύσει πάνω 40000 μαθητές. Δεν μπορεί από τη μία να μην επιτρέπουμε τάχα να πωλείται η Coca Cola στα κυλικεία και από την άλλη να επιτρέπεται η Coca Cola να έχει πρόσβαση στους μαθητές όλης της χώρας. Είδαμε και...

Εύκολες συμβουλές για την καλή διατροφή των παιδιών.

Αρχίζουν τα σχολεία και φυσικά η διατροφή είναι στη σκέψη όλων των γονιών. Δεν θέλουμε να δώσουμε κανόνες διατροφής αλλά απλά κάποιες χρήσιμες και εύκολες συμβουλές.
1. Μην εμπιστεύεσαι τα προϊόντα για παιδιά. Είναι γνωστό πια ότι τα παιδικά προϊόντα είναι υπερβολικά επεξεργασμένα, με αρκετή ζάχαρη, και με μικρή διατροφική αξία πέρα από τον εμπλουτισμό με βιταμίνες που γίνεται για να δώσουν την ψευδαίσθηση ότι είναι υγιεινά (ενώ δεν είναι) και να προσελκύσουν τους γονείς. Μείνε μακριά από τροφές που προορίζονται για παιδιά. Το ίδιο ισχύει και στα εστιατόρια, τα γεύματα για παιδιά είναι συνήθως τηγανητά με ελάχιστα έως καθόλου λαχανικά. Δείτε κριτικές εδώ.
2. Τα σπιτικά γλυκά δεν κάνουν για κολατσιό. Βλέπουμε συνεχώς να συστήνεται από "ειδικούς" να δίνουμε στα παιδιά σπιτικό κέικ για κολατσιό. Το γεγονός ότι είναι σπιτικό μπορεί να είναι καλό μόνο από την άποψη ότι δεν περιέχει συντηρητικά, ωστόσο ακόμα και αν είναι σπιτικό το κέικ δεν παύει να είναι πηγή ζάχαρης, επεξεργασμένων υδατανθράκων (άσπρο αλεύρι) και άδειων θερμίδων. Μην έχεις λοιπόν την ψευδαίσθηση ότι ένα κέικ έστω και σπιτικό είναι υγιεινή επιλογή. Τα γλυκά σαφώς και έχουν μια θέση στη διατροφή του παιδιού αλλά όχι καθημερινά, πρόσφερε γλυκό σε συγκεκριμένες ημέρες π.χ. κάθε Σάββατο και σε ειδικές περιπτώσεις όπως σε γιορτές, γενέθλια κτλ.
3. Μην εστιάζεις την προσοχή σου μόνο στο σχολείο και στη σχολική καντίνα. Τέτοιες μέρες συζητιέται πολύ ποιες τροφές θα πωλούνται στις σχολικές καντίνες (θα αναφερθούμε στην αυριανή ανάρτηση). Ναι, δεν ότι καλύτερο να πωλούνται κρουασάν και σοκοφρέτες στα σχολεία, αλλά μην ξεχνάμε ότι...

Τι πρέπει να γνωρίζεις για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα.

Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων είναι κατά των μεταλλαγμένων, ήδη όμως καλλιεργούνται (και χρησιμοποιούνται) γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί στην Ευρώπη εδώ και χρόνια. Το θέμα είναι να έχεις την επιλογή αν θες να αποφεύγεις μεταλλαγμένα τρόφιμα η τρόφιμα που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ). Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την νομοθεσία στην ΕΕ είναι υποχρεωτικό για μερικά τρόφιμα να αναγράφεται στη συσκευασία ότι περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, όχι όμως για όλα τα προϊόντα.
Για ποια προϊόντα είναι υποχρεωτική η σήμανση ότι περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς;
*Τρόφιμα που είναι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί η που αποτελούνται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς . Όπως για παράδειγμα φυτά (φρούτα και λαχανικά) και ζώα. Προς το παρόν τα μόνα μεταλλαγμένα φυτά που επιτρέπονται στην ΕΕ είναι το βαμβάκι, σόγια, καλαμπόκι και ελαιοκράμβη.
*Τρόφιμα που παράγονται με ΓΤΟ. Για παράδειγμα στην ΕΕ μπορεί να υπάρχουν προϊόντα/συστατικά από μεταλλαγμένη σόγια η καλαμπόκι όπως κορν φλέικς από ΓΤΟ καλαμπόκι, άμυλο από ΓΤ καλαμπόκι, ψωμί με ΓΤ πρωτεΐνη σόγιας κτλ.
*Πρόσθετα που παράγονται από ΓΤ φυτά όπως λεκιθίνη από φασόλια σόγιας, βιταμίνη Ε από ΓΤ φασόλια σόγιας κτλ.
Για ποια προϊόντα δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται ότι έχει παραχθεί με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς; 
Όπως αναφέραμε μερικά προϊόντα δεν χρειάζεται να έχουν σήμανση ότι έχουν παραχθεί με ΓΤΟ και αυτό ειναι προβληματικό γιατί δεν μπορεί ο καταναλωτής να γνωρίζει αν τελικά καταναλώνει κάτι που έμμεσα η άμεσα είναι μεταλλαγμένο.
*Τρόφιμα τα οποία έχουν παραχθεί με τη βοήθεια ΓΤΟ δεν χρειάζεται να έχουν σήμανση. Έτσι για παράδειγμα κρέας, αυγά, γάλα και γαλακτοκομικά που έχουν παραχθεί η προέρθει από ζώα που έχουν τραφεί με ΓΤΟ δεν χρειάζονται με το νόμο να έχουν σήμανση.
*Τρόφιμα τα οποία περιέχουν έως 0,9 % ΓΤΟ. Εφόσον ο παραγωγός, εισαγωγέας κτλ. έχει αποδείξεις ότι έχουν πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγουν την παρουσία ΓΤΟ και ότι η παρουσία τους έχει κάποιο πλεονέκτημα και ο ΓΤΟ έχει εγκριθεί από την ΕΕ.
*Ένζυμα που έχουν παραχθεί από ΓΤΟ και που χρησιμοποιούνται σε τυριά, σε άμυλο για ψωμιά και γλυκά, σε χυμούς.
Το καλό σε αυτή την υπόθεση είναι ότι...

Απορρίφθηκε το αίτημα της ΔΕΛΤΑ κατά της Greenpeace.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της ΔΕΛΤΑ για απόσυρση του Οδηγού Καταναλωτών για τα μεταλλαγμένα στα ζωϊκά προϊόντα. Σύμφωνα με την Greenpeace, o oδηγός κυκλοφορεί πλέον κανονικά και χωρίς κανένα περιορισμό αναφοράς στο όνομα και τη βαθμολογία της ΔΕΛΤΑ. Τον περασμένο Φεβρουάριο, Η ΔΕΛΤΑ κινήθηκε νομικά κατά της Greenpeace με διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας την απόσυρση του Οδηγού Καταναλωτών για τα μεταλλαγμένα στα ζωικά προϊόντα στην οποία παρουσιάζει σημαντική πτώση στη βαθμολογία της (είχε προσκομίσει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για τη μη χρήση μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές, αθέτησε όμως τη δέσμευσή της να προβεί σε σχετική αναγραφή στη συσκευασία έως το Μάϊο του 2010). Το δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες της τόσο για παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού όσο και συκοφαντική δυσφήμηση. Δες εδώ για περισσότερες πληροφορίες και εδώ για την δικαστική απόφαση.n Η ΔΕΛΤΑ δεν έχει κάποια σχετική ανακοίνωση αυτή τη στιγμή στην ιστοσελίδα της.

Ανακοίνωση ΕΦΕΤ: Ανάκληση κρουασάν λόγω μούχλας.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από την επιχείρηση «ΕΒΓΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ & ΑΛΕΥΡΟΥ Α.Ε.» ότι στο πλαίσιο των αυτοελέγχων της, διαπιστώθηκε αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών σε προϊόν κρουασάν λόγω ανάπτυξης ευρωτίασης (μούχλα). Συγκεκριμένα, πρόκειται για κρουασάν με την εμπορική επωνυμία «Trendy με γέμιση κρέμα κακάο», με ημερομηνία λήξης 21/11/2011. Η επιχείρηση «ΕΒΓΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ & ΑΛΕΥΡΟΥ Α.Ε.» άμεσα προχώρησε σε ανάκληση/απόσυρση της ανωτέρω παρτίδας από την εσωτερική αγορά. Από πλευράς Ε.Φ.Ε.Τ. βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφία κάτωθι) να μην το καταναλώσουν.

Τι είναι η Σαλμονέλα;

Είναι ένα βακτήριο το οποίο βρίσκεται στα κόπρανα ανθρώπων και ζώων. Η σαλμονέλωση είναι μόλυνση που προκαλείται από το βακτήριο της σαλμονέλας. Συνήθως η σαλμονέλα μεταδίδεται όταν ένας άνθρωπος καταναλώσει τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με κόπρανα ζώου. Όμως μπορεί επίσης να συμβεί όταν ενα άτομο με σαλμονέλωση χειρίζεται τρόφιμα και δεν έχει πλύνει τα χέρια του. Επιπλέον, ερπετά όπως χελώνες, σαύρες και φίδια επίσης μεταφέρουν αυτό το βακτήριο. Συνήθως το βακτήριο της σαλμονέλας βρίσκεται σε ζωικές τροφές όπως κρέας, πουλερικά, αυγά και γάλα. Αλλά μπορεί να βρεθεί και σε φρούτα και λαχανικά. Τα συμπτώματα σαλμονέλωσης παρουσιάζονται 8 με 72 ώρες ύστερα από την επαφή με το βακτήριο και συνήθως είναι διάρροια, κράμπες στο στομάχι και πυρετό. Σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα φεύγουν από μόνα τους σε μερικές μέρες, ωστόσο για μερικές ομάδες όπως τα βρέφη, παιδιά, ενήλικες, εγκυμονούσες αλλά και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα η σαλμονέλα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Αν πας σε ιατρό, θα σε εξετάσει και μπορεί να ζητήσει να γίνει καλλιέργεια κοπράνων και γενική αίματος. Στόχος θεραπείας είναι να αντιμετωπιστεί η αφυδάτωση λόγω διάρροιας και η απώλεια ηλεκτρολυτών.
Πως την αποφεύγεις: Δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα όπως στη περίπτωση τoυ χαλβά της προηγούμενης ανάρτησης, ωστόσο στο σπίτι και στην κουζίνα υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μπορούν να προστατέψουν από τροφικές δηλητηριάσεις:
*Πλύσιμο χεριών για 20 δευτερόλεπτα...

ΕΦΕΤ: Ανάκληση Χαλβάς Χαϊτογλου λόγω σαλμονέλας, που πωλείται στο LIDL.

O Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από την επιχείρηση «Lidl Hellas» για τη διακίνηση προϊόντος χαλβά, στο οποίο, ύστερα από αυτοελέγχους της επιχείρησης, ανιχνεύτηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός Salmonella, με αποτέλεσμα το τρόφιμο να καθίσταται επιβλαβές για τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για χαλβά με γεύση βανίλια, με την εμπορική επωνυμία «ΝΑΥΣΙΚΑ», σε συσκευασία των 400 g, με αριθμό παρτίδας L01 222 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 01.12.2013, το οποίο παράγεται, για λογαριασμό και με ευθύνη της «Lidl Hellas», από την επιχείρηση «ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ Α.Β.Ε.Ε.». Η επιχείρηση «Lidl Hellas» προχώρησε σε ανάκληση/απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας από την εσωτερική αγορά. Από πλευράς ΕΦΕΤ είναι σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφία), να μην το καταναλώσουν.

Έρευνα: Οι διατροφικές συνήθειες που παχαίνουν.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας έβαλαν 98 άτομα να φάνε φρέσκο η μπαγιάτικο ποπ κορν σε ένα σινεμά. Τα άτομα που δεν έτρωγαν συνήθως ποπ κορν στον κινηματογράφο έφαγαν λιγότερο μπαγιάτικο ποπ κορν, ενώ αυτοί που δήλωσαν ότι τρώνε σχεδόν πάντα ποπ κορν στο σινεμά έφαγαν τις ίδιες ποσότητες ποπ κορν είτε ήταν φρέσκο είτε ήταν μπαγιάτικο. Όταν όμως τους δόθηκε το ποπ κορν σε άλλο περιβάλλον, σε μια αίθουσα συνεδριάσεων και οι δυο ομάδες έφαγαν λιγότερο μπαγιάτικο ποπ κορν. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι όταν τρώμε συνέχεια μια συγκεκριμένη τροφή σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, ο εγκέφαλος συσχετίζει τη τροφή με αυτό το περιβάλλον και μας ωθεί να συνεχίζουμε να τρώμε όταν υπάρχουν αυτοί οι παράγοντες. Και προσθέτει ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η διατροφική συμπεριφορά ελέγχεται από τη γεύση των τροφών. Σε κανέναν όμως δεν αρέσει το κρύο, μπαγιάτικο ποπ κορν, ωστόσο όταν δημιουργηθεί μια διατροφική συνήθεια, δεν νοιάζεται πια το άτομο που την έχει αυτή την συνήθεια, αν η τροφή έχει καλή γεύση, θα φάει την ίδια ποσότητα είτε είναι φρέσκο είτε μπαγιάτικο. Μία λύση είναι να μην δημιουργούμε συνήθειες που συσχετίζουν μια πράξη με φαι. Για παράδειγμα μην τρως όταν παρακολουθείς τηλεόραση, η όταν οδηγείς η όταν είσαι μπροστά στον υπολογιστή.

Όντως την σκότωσε η δίαιτα;

Είδαμε διάφορους τίτλους στα ΜΜΕ σχετικά με την φοιτήτρια που βρέθηκε νεκρή στη Καβάλα πριν κάποιες εβδομάδες: "Εξαντλητική δίαιτα σκότωσε 24χρονη φοιτήτρια!", "Η δίαιτα σκότωσε την άτυχη φοιτήτρια στην Καβάλα!", "Θύμα εξαντλητικής δίαιτας 24χρονη φοιτήτρια". Δίαιτα η κάτι άλλο; Μάλλον συνδυασμός πραγμάτων. Ωστόσο τα ΜΜΕ για άλλη μια φορά παραπληροφορούν. Η κοπέλα από αυτά που διαβάσαμε έχασε πολύ γρήγορα πολλά κιλά. Φαίνεται να έχανε 3 κιλά την εβδομάδα επί 4 μήνες και αναφέρεται ότι πέθανε από έμφραγμα. Διαβάζουμε στο Πρώτο Θέμα με πηγή από το ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι σύμφωνα με τον ιατροδικαστή «σε όλο το σπίτι υπήρχαν εστίες αφόδευσης, γεγονός που φανερώνει πως από ένα σημείο και μετά η κοπέλα είχε ακράτεια κοπράνων κι αυτή είναι μία από τις επιπλοκές που φέρνει στον οργανισμό η χημική ουσία που βρίσκεται σε χάπια αδυνατίσματος», επισημαίνει ο ιατροδικαστής. Συνεχίζει το άρθρο και λεει: "Η χημική ουσία στην οποία αναφέρεται ο γιατρός είναι η τετραχιντρολιπστατίν (tetrahydrolipstatin) και όπως τονίζει η χρήση της είναι απαγορευμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από έφηβους και διαβητικούς, αλλά και από πολλές άλλες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού" (δεν ισχύει αυτό). Αυτά τώρα τα λέει ο ιατροδικαστής; η ο αρθρογράφος; δεν έχουμε καταλάβει, αλλά είναι λάθος όποιος και να τα λέει. Αρχικά να αναφέρουμε ποιος είναι ο σωστός όρος: το τετραχιντρολιπστατίν, η ελληνική απόδοση είναι τετραυδρολιποστατίνη. Ποια είναι αυτή η ουσία; Ειναι βασικά η δραστική ουσία που βρίσκεται στο Xenical (με συνταγή) και στο Alli (χωρίς συνταγή) και είναι γνωστή και ως ορλιστάτη. Άρα δεν μιλάμε για απαγορευμένη ουσία. Το άρθρο ωστόσο αναφέρει ότι "ο ΕΟΦ δεν έχει δώσει έγκριση για την κυκλοφορία των σκευασμάτων που περιέχουν την ουσία", από πότε; Το Xenical έχει έγκριση από τον ΕΟΦ εδώ και χρόνια. Πραγματικά δεν ξέρουμε τι να πούμε με τόση παραπληροφόρηση που προερχεται η απο τον ιατρό η από τον αρθρογράφο. Το θέμα είναι ότι το Xenical και το Alli έχουν την παρενέργεια να προκαλούν αυξημένα και ελαιώδη κόπρανα ειδικά αν δεν περιοριστούν τα λιπαρά στη διατροφή, ενώ πριν ενα χρόνο αναφερθήκαμε για προειδοποίηση ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι, ωστόσο δεν έχουμε δει στοιχεία που αναφέρουν ότι επηρεάζει την καρδιά.
Πέρα από όλα αυτά, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση για το τι έγινε εδώ. Αυτό είναι ενα τραγικό γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: κατάχρηση φαρμάκου, αυστηρή δίαιτα, πίεση της κοινωνίας για το ιδανικό σώμα, ψυχολογία, άγνοια της οικογένειας. Ας αποφεύγουμε γενικότητες του στυλ "δίαιτα την σκότωσε" κτλ. Δεν είναι ποτέ τόσο απλά τα πράγματα...

ΕΦΕΤ: Βυτιοφόρα που μετέφεραν υγρά τρόφιμα (γάλα, χυμοί) μετέφεραν και καύσιμα.

"Στην Εισαγγελία Αθηνών παρέπεμψε ο ΕΦΕΤ πέντε (5) ιδιοκτήτες βυτιοφόρων οχημάτων και μία εταιρεία που δραστηριοποιείται και στον χώρο των μεταφορών για διακίνηση βιοκαυσίμων (βιοντήζελ) με βυτιοφόρα αδειοδοτημένα αποκλειστικά για τη μεταφορά υγρών τροφίμων κατά παράβαση της υφιστάμενης Εθνικής & Κοινοτικής Νομοθεσίας. Άλλοι τρεις (3) ιδιοκτήτες βυτιοφόρων παραπέμφθηκαν για παραβάσεις που αφορούσαν στην καταλληλότητα και υγιεινή των οχημάτων και για παρακώλυση του ελέγχου. Ειδικότερα,... οι υπάλληλοι του ΕΦΕΤ εντόπισαν τέσσερα (4) βυτιοφόρα μεταφοράς υγρών τροφίμων τα οποία είχαν πραγματοποιήσει 17 διακινήσεις βιοκαυσίμων... παρότι ήταν βυτιοφόρα αδειοδοτημένα αποκλειστικά για τη μεταφορά υγρών τροφίμων. Πρόκειται για τα βυτία με αριθμό κυκλοφορίας και με ιδιοκτήτες αντίστοιχα, τους εξής :1. Ευάγγελος Κουλουμτούρης του Δημητρίου (ΙΑΕ 8129), 2. Κοσμάς Ζαρίφης του Ευαγγέλου και Κωνσταντίνος Τζαβέλας (ΕΚΕ 3204), 3. Γεώργιος Μητρούδης του Δήμου (ΕΚΒ 4708),4. Ευάγγελος Κυριακίδης του Κυριάκου (ΕΚΒ 6174)
Σε όλες τις ανωτέρω μεταφορές πέραν των ιδιοκτητών των βυτίων εμπλέκεται και η εταιρεία ΜΑΚΙΟΣ ΑΕ (MAKIOS LOGISTICS 5ο χλμ Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης) ως εκμισθωτής των βυτίων."
Με λίγα λόγια είναι πιθανό το γάλα που πίνουμε εμείς και τα παιδιά μας να μεταφέρθηκε σε βυτιοφόρο που προηγουμένως μετέφερε καύσιμα. Το θέμα είναι ποιες εταιρίες τροφίμων χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη εταιρία για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους όπως για παράδειγμα γάλα; Λοιπόν η MAKIOS LOGISTICS είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες μεταφοράς τροφίμων στην Ελλάδα. Με ποιους να συνεργάζεται άραγε; Αυτό είναι το ερώτημα. Εμάς δεν μας νοιάζουν οι αριθμοί κυκλοφορίας των βυτιοφόρων, εμάς μας νοιάζει ποιες εταιρίες τροφίμων χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη μεταφορική εταιρία, ώστε να γνωρίζουμε κάτω από ποιες συνθήκες μεταφέρονται τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Ας μας δώσει λοιπόν κάποια απάντηση ο ΕΦΕΤ, το Υπουργείο η όποιος άλλος γνωρίζει και μπορεί να μας πει.

Δημοφιλείς αναρτήσεις