Ανακοίνωση ΕΦΕΤ: Ανάκληση Χυμού ΟΛΥΜΠΟΣ λόγω παρουσίας μυκήτων.

Ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, διαπίστωσε τη διακίνηση φυσικού χυμού στον οποίο διαπιστώθηκε η ανάπτυξη μυκήτων στο στόμιο της πλαστικής φιάλης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΟΛΥΜΠΟΣ 100% Ελληνικός Φυσικός Χυμός, μήλο, πορτοκάλι, καρότο», σε συσκευασία των 500ml, με ημερομηνία λήξης 15/12/11. Το προϊόν παρασκευάζεται από την εταιρεία ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΛΑΡΙΣΗΣ Α.Ε. «ΟΛΥΜΠΟΣ», η οποία εδρεύει στο 16ο χλμ Ε.Ο. Λάρισας – Θεσσαλονίκης, Τ.Κ.41002. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την εταιρεία την προληπτική ανάκληση / απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τη συγκεκριμένη παρτίδα του προϊόντος, για προληπτικούς λόγους να μην το καταναλώσουν.

Νέα Επιστημονική Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής. Ποια είναι όμως τα μέλη της;

Σύμφωνα με άρθρο στα Νέα "Σε συγκρότηση πολυμελούς επιστημονικής επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής προχώρησε το υπουργείο Υγείας". Αυτό είναι πολύ καλό με την έννοια ότι δεν υπήρχε μέχρι σήμερα και αποτελείται από γιατρούς, διαιτολόγους και άλλους επαγγελματίες. Ωστόσο, ρίχνοντας μια ματιά στην ανακοίνωση, είδαμε ότι κάποια μέλη της επιτροπής θα λέγαμε ότι έχουν κάποιες στενές σχέσεις με διάφορες εταιρίες διατροφής και τροφίμων. Αυτό είναι προβληματικό. Αρχικά να εξηγήσουμε τι είναι Διατροφική Πολιτική: Είναι Κυβερνητικές κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν την διατροφή και περιλαμβάνει συστάσεις για υγιεινή διατροφή και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες για την εξασφάλιση της υγιεινής διατροφής.
Ένα από τα έργα της επιτροπής είναι: "Η εισήγηση μέτρων και προγραμμάτων-δράσεων για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς και όλων των χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με τη διατροφή, τόσο στον παιδικό πληθυσμό, όσο και στον ενήλικο". Πως γίνεται τα μέλη της επιτροπής τα οποία επαγγελματικά συνεργάζονται με εταιρίες που τα προϊόντα τους συμβάλουν στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας και χρόνιων νοσημάτων, να μπορούν αντικειμενικά να δημιουργήσουν τέτοιες συστάσεις χωρίς να επηρεαστούν από τις συνεργασίες τους με τις εταιρίες τροφίμων; Αυτό είναι πολύ δύσκολο και για αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις ζητείται από μέλη τέτοιων δημόσιων επιτροπών να παραδώσουν δήλωση συμφερόντων που αναφέρει πληροφορίες για επαγγελματικά ή οικονομικά συμφέροντα που θα μπορούσε να επηρεάσει τις συστάσεις τους. Αν ζητηθεί στα μέλη αυτής της νέας επιτροπής να υποβάλουν τέτοια δήλωση, πολλά από αυτά τα μέλη τι θα δήλωναν άραγε; Και να πούμε ότι πριν αρχίσουν τις εργασίες τους, το υπουργείο οφείλει να ζητήσει δήλωση συμφερόντων και να το δημοσιοποιήσει. Θα το κάνει; Η θα πρέπει να δεχτούμε τα συγκεκριμένα άτομα χωρίς να ρωτήσουμε τίποτα;
Ως πολίτες δεν μας αρέσει καθόλου η ιδέα...

6 λόγοι που δεν αδυνατίζεις όταν κάνεις δίαιτα. Μέρος Δεύτερο.

4. Τρως μια φορά την ημέρα. Είναι μια συνήθεια που έχουν πολλά άτομα: πίνουν καφέ όλη μέρα και τρώνε ένα κανονικό γεύμα μόνο όταν πάνε σπίτι το βράδυ. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν δεν τρώμε για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτό συμβάλει στην αύξηση βάρους. Στο τέλος της ημέρας η πείνα και η κούραση μας οδηγεί σε κακές διατροφικές επιλογές, κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού σε μικρό χρονικό διάστημα και μπορεί να συνεχίσουμε να τσιμπολογάμε όλη νύχτα, και φυσικά όλα αυτά συμβάλουν στην κατανάλωση πολλών θερμίδων από όχι απαραίτητα θρεπτικές τροφές. Πέρα από αυτό, τα συχνά γεύματα βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και με τη σειρά του τα επίπεδα ινσουλίνης που παίζουν ρόλο στον αποθήκευση λίπους.
5. Δεν τρως αρκετά. Λιγότερες θερμίδες δεν σημαίνει και μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Ακούγεται περίεργο αλλά αν καταναλώνεις πολύ λίγες θερμίδες τότε και ο μεταβολισμός πέφτει και ο οργανισμός νομίζει ότι λιμοκτονεί και αποθηκεύει περισσότερες θερμίδες αντι να τις καίει.
6. Είναι θέμα υγείας. Αν διαπιστώσεις ότι...

6 λόγοι που δεν αδυνατίζεις όταν κάνεις δίαιτα. Μέρος Πρώτο.

Συχνά ξεκινά κανείς δίαιτα, αρχίζει να τρώει υγιεινά και δεν βλέπει καμία αλλαγή στη ζυγαριά. Υπάρχουν όμως αρκετοί λόγοι που αυτό μπορεί να συμβαίνει:
1. Γυμνάζεσαι. Σαφώς η άσκηση είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνεις για την υγεία σου και το βάρος σου. Ωστόσο συχνά κάποιος που αρχίζει και γυμνάζεται μπορεί να δει το βάρος του να αυξάνεται αντί να πέφτει. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί η άσκηση προκαλεί τους μυς να αποθηκεύουν υδατάνθρακες, και οι αποθηκευμένοι υδατάνθρακες συνοδεύονται από υγρά, και αυτό μπορεί να δικαιολογεί το επιπλέον βάρος. Το καλό είναι ότι μετά από μερικές εβδομάδες θα αρχίσεις να χάνεις βάρος, ενώ όσο πιο πολύ μυική μάζα έχεις, τόσο πιο πολλές θερμίδες θα καις. Τέλος όταν γυμνάζεσαι θα αρχίσεις να βλέπεις απώλεια πόντων χωρίς απαραίτητα απώλεια βάρους και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γι αυτό καλό είναι να κάνεις και τέτοιες μετρήσεις στη μέση και στη περιφέρεια.
2. Τρως Υγιεινά. Πολλά άτομα όταν ξεκινάνε κάποια προσπάθεια να φάνε καλύτερα σταματάνε να τρώνε έτοιμες και συσκευασμένες τροφές και αυτό είναι ένα πολύ καλό βήμα μιας και όπως έχουμε δει ότι πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι γεμάτα πρόσθετα σάκχαρα με λίγες φυτικές ίνες. Ωστόσο η υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει και απαραίτητα λιγότερες θερμίδες. Για παράδειγμα...

Πρόστιμο 250.000 ευρώ στη Nutella αν δεν αλλάξουν τις διατροφικές πληροφορίες στην ετικέτα τους.

Το ανώτατο δικαστήριο της Φρανκφούρτης διέταξε την Ferrero που παράγει τη Nutella, να αλλάξουν την ετικέτα στο συγκεκριμένο προϊόν, αλλιώς θα έχουν πρόστιμο 250.000 ευρώ για κάθε μεμονωμένη περίπτωση. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ferrero η παραπλανά τους καταναλωτές γιατί στην ετικέτα αναφέρεται η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για βιταμίνες και μέταλλα για 100 γραμμάρια ενώ δίνει την ποσότητα για υδατάνθρακες και λιπαρά μόνο για 15 γραμμάρια. Αυτό κρίθηκε να δίνει την εντύπωση ότι η Nutella είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα αλλά χαμηλή σε λιπαρά και υδατάνθρακες. Έτσι σύμφωνα με την ετικέτα φαινόταν ότι κανείς λάμβανε 40% των ημερησίων αναγκών σε βιταμίνες, και 70% μετάλλων για κάθε 100 γρ. προϊόντος, και 7% για λιπαρά και 3% για υδατάνθρακες στα 15 γρ. προϊόντος. Η Ferrero (που έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν) αποφάσισε να αλλάξει τις ετικέτες μόνο στη Γερμανία. H υπόθεση πήγε στο δικαστήριο μετά από παράπονο της Ένωσης Καταναλωτικών Οργανώσεων.
Πάντως εμείς έχουμε δει παρόμοιο παράδειγμα πληροφόρησης και σε προϊόντα εδώ στην Ελλάδα, μάλιστα είχαμε αναφερθεί σε αυτό, συγκεκριμένα για το επιδόρπιο γιαουρτιού ΝΟΥΝΟΥ Classic, αλλά δεν έχουμε δει να γίνετε τίποτα...

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα κατεψυγμένα τρόφιμα. Μέρος Δεύτερο.

6. Απόψυξη. Η απόψυξη γίνεται με ασφάλεια με 3 τρόπους:
Στο ψυγείο: Ένα μικρό κομμάτι κρέας η κοτόπουλο συνήθως θα χρειαστεί 1 μέρα, τα μεγαλύτερα κομμάτια περισσότερο. Αφού γίνει η απόψυξη, χρησιμοποιείται σε 1 έως 2 μέρες.
Στο κρύο νερό: Το κρέας μπαίνει σε μια σακούλα που να κλείνει αεροστεγώς και μετά βουτάς την σακούλα σε κρύο νερό της βρύσης, αλλάζοντας το νερό κάθε 30 λεπτά μέχρι να ξεπαγώσει.
Σε φούρνο μικροκυμάτων: Αν κάνεις απόψυξη σε φούρνο μικροκυμάτων, πρέπει να το μαγειρέψεις αμέσως.
Τα κατεψυγμένα λαχανικά και μυρωδικά δεν χρειάζονται απόψυξη.
7. Πόσο καιρό διατηρούνται;
Κιμάς: 3-4 μήνες
Χοιρινό: 4-6 μήνες
Ψάρι: 6 μήνες
Μοσχάρι και Αρνί: 6-12 μήνες
Πουλερικά: 9 μήνες
Λουκάνικα: 1-2 μήνες
Μπέικον:1-2 μήνες
8. Η σωστή θερμοκρασία της κατάψυξης είναι: -18 βαθμούς Κελσίου. Καλό είναι να έχεις ένα θερμόμετρο στη κατάψυξη αλλά και στο ψυγείο.
9. Κατάψυξη και οικονομία. Η κατάψυξη αποτελεί ένα καλό τρόπο να κάνουμε και οικονομία. Αν μας μείνει φαγητό μπορούμε να το βάλουμε και να το φάμε μια άλλη στιγμή αντί να το πετάξουμε. Αν μένουμε μόνοι μας μπορούμε να αγοράσουμε κατεψυγμένα λαχανικά και να μαγειρεύουμε μόνο όσο χρειαζόμαστε αντί για παράδειγμα ένα κιλό. Αν βρούμε μια καλή τιμή σε κρέας μπορούμε να αγοράσουμε μεγαλύτερη ποσότητα και να το βάλουμε στη κατάψυξη.

Παραπληροφόρηση στον ΑΝΤΕΝΝΑ για την τροφική δυσανεξία.

Αναγνώστης μας ενημέρωσε για εκπομπή στον Αντέννα που αναφέρθηκε στη τροφική δυσανεξία. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο θέμα της τροφικής δυσανεξίας και πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε γιατί τα ΜΜΕ συνεχίζουν να προωθούν το θέμα της δυσανεξίας με τόσο λανθασμένο τρόπο. Η ηθοποιός/παρουσιάστρια στην εκπομπή της "με Αγάπη" μας αναφέρει πολλά και διάφορα όπως για παράδειγμα ότι το γάλα μπορεί να παχαίνει η ότι η διάγνωση γίνεται με ειδικό τεστ κτλ.κτλ. Αυτά φυσικά δεν ισχύουν. Τι ισχύει;
* Στην δυσανεξία δεν αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα (αυτό γίνεται στην τροφική αλλεργία όχι στη δυσανεξία).
* Η επιστημονική κοινότητα δεν πιστεύει ότι τα τεστ δυσανεξίας είναι χρήσιμα και αναφέρουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσεις αν έχεις δυσανεξία σε μία τροφή είναι να αποκλείσεις κάποιες τροφές και μετά να τις ξαναπροσθέσεις σιγά σιγά σημειώνοντας συμπτώματα μέχρι να ανακαλύψεις την ένοχη τροφή.
*Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι ορισμένες τροφές μπορούν να μπλοκάρουν ή να επιβραδύνουν το μεταβολισμό και να σε εμποδίσουν να αδυνατίσεις.

Η συντακτική ομάδα της εκπομπής καλά θα κάνει να ψάχνει λίγο καλύτερα τα πράγματα και να μην παραπληροφορεί τον κόσμο.
Έχουμε γράψει για την τροφική δυσανεξία εδώ και εδώ.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα κατεψυγμένα τρόφιμα. Μέρος Πρώτο.

Η ποικιλία των κατεψυγμένων τροφίμων μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Είναι όμως μια καλή διατροφική επιλογή;
1. Τα κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα μπορεί να είναι τι ίδιο θρεπτικά με τα φρέσκα; Εξαρτάται. Για να ξεκαθαρίσουμε: έρευνες έχουν δείξει ότι τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα έχουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, όταν κοίταξαν τις πραγματικές συνθήκες που καταναλώνονται πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα, η διατροφική αξία τους πέφτει. Όταν ψωνίζουμε στα σούπερ μάρκετ πολλά από τα λαχανικά και φρούτα μαζεύονται πριν ωριμάσουν για να αντέξουν στη μεταφορά. Όταν δεν ωριμάσουν εντελώς δεν έχουν αναπτυχθεί κάποια διατροφικά χαρακτηριστικά τους. Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει ότι ο φωτισμός στα σουπερμάρκετ επίσης μειώνει την διατροφική αξία των τροφών. Τέλος όσο τα λαχανικά κάθονται στο πάγκο, τόσο πέφτει η διατροφική τους αξία. Έτσι στη περίπτωση που δεν βρίσκεις φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής (η λαϊκή είναι η ιδανική λύση), τότε ίσως τα κατεψυγμένα μπορεί να είναι μία εναλλακτική λύση. Τα κατεψυγμένα λαχανικά μαζεύονται όταν ωριμάσουν αφού θα τα καταψύξουν άμεσα.
2. Προσοχή στα έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα. Οι καλύτερες επιλογές στα κατεψυγμένα είναι αυτά που περιέχουν μόνο λαχανικά χωρίς άλλα συστατικά όπως για παράδειγμα σκέτος αρακάς, φασολάκια, μπρόκολο κτλ. Προϊόντα όμως με πρόσθετα συστατικά όπως σάλτσες, λιπαρά, πατάτες τηγανίτες, πανέ κοτόπουλο κτλ. δεν αποτελούν υγιεινές επιλογές. Η κατάψυξη λοιπόν θα πρέπει...

Τι είναι η γλυκαντική ουσία Στέβια; Η έγκριση της στην Ευρώπη.

Η γλυκαντική ουσία φυσικής προέλευσης στέβια εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρήση σε ροφήματα και τρόφιμα. H στέβια προέρχεται από θάμνους Stevia rebaudiana, οι οποίοι φυτρώνουν ελεύθερα στην Κεντρική και Νότια Αμερική, ενώ έχει αρχίσει να καλλιεργείται και στην Ελλάδα. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η στέβια είναι ακίνδυνη, ωστόσο υπάρχουν και και κάποια ερωτηματικά:
*Τη δεκαετία του 90, η στέβια απορρίφθηκε από το Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) , αλλά και στον Καναδά, και Ευρώπη. Μερικοί λένε ότι πίσω από αυτό κρύβονταν εταιρίες παραγωγής των γνωστών τεχνητών γλυκαντικών ουσιών. Από την άλλη έρευνες είχαν δείξει ότι σε πειραματόζωα η στέβια προκαλούσε μειωμένη παραγωγή σπέρματος ενώ στο εργαστήριο μπορεί να μεταλλαχθεί και πιθανό να προωθήσει την ανάπτυξη καρκίνου προκαλώντας μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων.
*Το 2008 συστατικά της στέβιας ως γλυκαντικά έλαβαν την έγκριση ως Γενικώς Αναγνωρισμένα ως Ασφαλή (GRAS) ένας ορισμός από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) ότι μια χημική ουσία που προστίθεται στα τρόφιμα θεωρείται ασφαλής από εμπειρογνώμονες.
Ας υποθέσουμε ότι η στέβια είναι ακίνδυνη (αν και είναι ακόμα νωρίς να ειπωθει αυτό), λογικά οι μεγάλες εταιρίες αναψυκτικών θα ήθελαν να τη χρησιμοποιήσουν και σιγά-σιγά να περιοριστεί η χρήση των άλλων τεχνητών γλυκαντικών...

Ανακοίνωση ΕΟΦ: Νοθευμένα Συμπληρώματα.

Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση των αρμόδιων αρχών του Λουξεμβούργου, το προϊόν POWERtabs capsules που διανέμεται στην Εσθονία από την εταιρεία Herbax Ou, μέσω διαδικτύου, περιέχει την ουσία DITHIO-DESMETHYLCARBODENAFIL ανάλογη της φαρμακευτικής ουσίας SILDENAFIL και μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για την υγεία του χρήστη. Τα προϊόντα πιθανόν να διακινούνται στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με την ενημέρωση το προϊόν χρησιμοποιείται σαν συμπλήρωμα διατροφής. Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους προϊόντα με τα παραπάνω αναφερθέντα χαρακτηριστικά, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Κρίση στη διατροφική υγεία των παιδιών.

Σήμερα 20 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε το 1954 ότι όλες οι χώρες πρέπει να θεσπίσουν την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, όπου πρέπει να τηρείται ως ημέρα κατανόησης μεταξύ των παιδιών και των δραστηριοτήτων προώθησης της ευημερίας των παιδιών του κόσμου. Η ευημερία περιλαμβάνει την υγεία των παιδιών και αυτό περιλαμβάνει και την διατροφή τους. Έχουμε δει πολυεθνικές εταιρίες να διακινδυνεύουν την υγεία παιδιών για το κέρδος, όπως η Nestle που προωθούσε τα γάλατα της σε φτωχές σε αναπτυσσόμενες χώρες με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν βρέφη. Ίσως πιστεύουμε ότι αυτά δεν μας αφορούν, αλλά τι γίνετε στη δική μας χώρα;
*Έχουμε δει οι εταιρίες παιδικών προϊόντων διατροφής να κάνουν υποσχέσεις που δεν ισχύουν, να παραπληροφορούν τους γονείς και να τους πείθουν ότι το προϊόν τους κάνει καλό στην υγεία του παιδιού ενώ συμβαίνει το αντίθετο. Άλλωστε η σημερινή νομοθεσία για τα προϊόντα διατροφής βρεφών και παιδιών επιτρέπει σε μια εταιρία να κάνει ισχυρισμούς που δεν έχουν αποδειχτεί.
*Έχουμε δει εταιρίες αναψυκτικών και άλλων προϊόντων να εισβάλουν στα σχολεία της χώρας μας (χωρίς την άδεια των γονιών) κρυμμένες πίσω από την μάσκα της κοινωνικής υπευθυνότητας ενώ στην ουσία βρίσκουν άλλο ένα τρόπο να προωθήσουν τα μηνύματα τους.
*Έχουμε δει εταιρίες προϊόντων χαμηλής διατροφικής άξιας (μπισκότα, αναψυκτικά, αλλαντικά) να συνεργάζονται με διαιτολόγους αλλά και οργανισμούς υγείας και με έμμεσο τρόπο να προωθούν ανθυγιεινά προϊόντα μέσω άρθρων, δώρων, εκδηλώσεων, ομιλιών. Όχι μόνο είναι αντιδεολογικό αλλά και ανήθικο αφού ο γονιός θα εμπιστευτεί τον ειδικό. Όταν όμως η γνώμη του είναι πληρωμένη η χρηματοδοτημένη τι γίνεται; Πως μπορεί να γνωρίζει ένας γονιός ποιον να πιστέψει και ποιον όχι;
*Έχουμε δει...

Τι να φας όταν έχεις υπνηλία;

Την επόμενη φορά που σε πιάσει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, μην πας να φας ένα γλυκό, το γιατί μας εξηγούν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Σύμφωνα με την έρευνα τους, η πρωτεΐνη και όχι η ζάχαρη ενεργοποιεί μια ορμόνη που μας κρατάει ξύπνιους αλλά που είναι υπεύθυνη και για την καύση θερμίδων. Η ορμόνη αυτή γνωστή ως ορεξίνη εκκρίνει μια διεγερτική ουσία στον εγκέφαλο. Μειωμένη δραστηριότητα αυτής της ορμόνης συσχετίζεται με ναρκοληψία και αύξηση του σωματικού βάρους. Οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν την δράση διάφορων θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα ορεξίνης. Διαπίστωσαν ότι τα αμινοξέα, συστατικά των πρωτεϊνών ενεργοποιούν τους νευρώνες της ορεξίνης σε πειραματόζωα περισσότερο από οποιοιδήποτε άλλο θρεπτικό συστατικό. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να εξηγήσουν γιατί αισθανόμαστε λιγότερο ήρεμοι και με περισσότερη εγρήγορση μετά από ένα γεύμα που περιέχει πρωτεΐνη σε σχέση με ένα γεύμα μόνο με υδατάνθρακες. Αυτό που αναφέρουν  οι ερευνητές είναι ότι “προς το παρόν η έρευνα δείχνει ότι αν έχετε τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ ψωμί και μαρμελάδα, ή ψωμί με ασπράδι αυγού προτίμησε το τελευταίο. Ακόμα και...

"Τα χορτάτα παιδιά συνήθως κοιμούνται όλη νύχτα", συνεχίζεται η παραπληροφόρηση από τη ΝΟΥΝΟΥ.

Γνωρίζουμε ότι έχουμε μιλήσει αρκετά για την ΝΟΥΝΟΥ, ωστόσο θεωρήσαμε σκόπιμο να ξανά-αναφερθούμε μιας και μας έχουν βομβαρδίσει με τις διαφημίσεις τους τώρα τελευταία. Η διαφήμιση αναφέρει ότι "Τα χορτάτα παιδιά συνήθως κοιμούνται όλη νύχτα", δίνοντας την εντύπωση ότι αν οι γονείς βάλουν αυτό το προϊόν στο γάλα του παιδιού θα κοιμηθεί τη νύχτα. Για να καταλάβουμε πρέπει να σκεφτούμε ότι μια μεριδούλα δημητριακών έχει 5-10 θερμίδες ενώ ένα μπουκάλι γάλα έχει 80-100 θερμίδες, αμελητέα ποσότητα λοιπόν για να έχει αποτέλεσμα στη διάρκεια ύπνου του παιδιού. Άλλωστε έρευνες δεν έχουν δείξει ότι ισχύει κάτι τέτοιο αφού δεν παρατηρήθηκε διαφορά στο χρόνο ύπνου με η χωρίς δημητριακά. Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία αναφέρει ότι δεν πρέπει να προσθέτει κανείς δημητριακά στο γάλα του βρέφους. Και να πούμε επίσης ότι στην ηλικία των 4-6 μηνών τα βρέφη έτσι και αλλιώς αρχίζουν να κοιμούνται περισσότερο τη νύχτα, δεν έχει να κάνει με τέτοια προϊόντα. Για όλη την κριτική του προϊόντος δες εδώ.

Άδικα κατηγορούνται τα αναψυκτικά; Η είναι παιχνίδι των διατροφικών εταιριών;

Ευχαριστούμε τον αναγνώστη που αναφέρθηκε σε ένα άρθρο γραμμένο από διαιτολόγο σχετικά με την απενοχοποίηση των αναψυκτικών. Βασικά το άρθρο μας λέει ότι τα αναψυκτικά δεν είναι τόσο κακά τελικά. Το άρθρο είναι ένα τέλειο παράδειγμα που δείχνει τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι μεγάλες εταιρίες τροφίμων. Μιλάμε για στρατηγικές που περιέγραψαν σε αναφορά τους, 2 καθηγητές Διατροφικής Πολιτικής των Πανεπιστημίων Yale και Michigan όπου περιγράφουν τις στρατηγικές των μεγάλων εταιριών τροφίμων εις βάρους της δημόσιας υγείας. Για να δούμε τι λέει το άρθρο:

Στρατηγική εταιριών: Δίνουν έμφαση στη σωματική δραστηριότητα και όχι στη διατροφή.
Τι μας λέει ο διαιτολόγος στο άρθρο; "Λεπτομερείς μελέτες των διατροφικών συνηθειών μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι φταίει κυρίως το δεύτερο, δηλαδή η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, παρά οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες." Λάθος. υπάρχουν άλλες τόσες έρευνες που δείχνουν ότι τα αναψυκτικά ευθύνονται για πολλά προβλήματα υγείας και την αύξηση βάρους.

Στρατηγική εταιριών: Υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν καλές η κακές τροφές.
Τι μας λέει ο διαιτολόγος στο άρθρο: "Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα, υπάρχει μόνο καλή και κακή διατροφή." Σοβαρά; το ίδιο είναι ένα ποτήρι αναψυκτικό και το ίδιο ένα μήλο; Ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ναι υπάρχουν κακές τροφές η μάλλον καλύτερα άχρηστες τροφές, γιατί πραγματικά ένα αναψυκτικό πέρα ότι μπορεί να βλάψει δεν έχει να προσφέρει καμιά θρεπτική ουσία.

Στρατηγική Εταιριών: Επικρίνουν και αμφισβητούν...

Η Coca Cola χορηγός στο συνέδριο του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων.

Έτσι λοιπόν ,το συνέδριο που εκπαιδεύει τους επαγγελματίες διατροφής της χώρας μας έχει χορηγούς την Coca Cola, τα μπισκότα Παπαδοπούλου, την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, 7 Days cereal bars, και "διαφημιστικές" ομιλίες με την ευγενική χορηγία διάφορων εταιριών. Αυτή είναι η πηγή πληροφόρησης για πολλούς νέους και ανυποψίαστους διαιτολόγους. Μην αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί βλέπουμε παραπληροφόρηση από τους ίδιους τους διαιτολόγους...

Νέα έρευνα: Βλαβερά τα αναψυκτικά για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρίας, οι γυναίκες που πίνουν 2 η περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη όπως αναψυκτικά και καφέδες με σιρόπια και ζάχαρη είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν ανεβασμένα τριγλυκερίδια, να αυξηθεί η περιφέρεια μέσης τους και να έχουν προβλήματα με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι ερευνητές σύγκριναν γυναίκες που έπιναν λιγότερο από 1 τέτοιο ρόφημα την ημέρα σε σχέση με αυτές που έπιναν 2 η περισσότερα τέτοια ροφήματα. Η έρευνα περιλάμβανε 4166 γυναίκες που τις παρακολούθησαν επί 5 χρόνια και δεν είχαν καμιά καρδιαγγειακή πάθηση στην αρχή της έρευνας. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ενώ παρατηρήθηκε αύξηση περιφέρειας μέσης στις γυναίκες που έπιναν τα αναψυκτικά δεν παρατηρήθηκε αύξηση βάρους, και προσθέτουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί πως η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων χωρίς να αυξάνεται απαραίτητα και το βάρος.

Πιθανόν βλαβερά για την ανάπτυξη του παιδιού τα τρόφιμα εμπλουτισμένα με σίδηρο.

Είναι πια συνηθισμένο φαινόμενο όλα τα προϊόντα και γάλατα για βρέφη στην αγορά, να είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο. Οι στοχευμένες διαφημίσεις των εταιριών διατροφής φοβίζουν τον γονιό ότι αν το παιδί τους δεν λάβει γάλα η τροφή χωρίς σίδηρο, αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για το παιδί τους. Ωστόσο σύμφωνα με νέα έρευνα, μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο. Η έρευνα που παρακολούθησε περίπου 500 παιδιά επί 10 χρόνια έδειξε ότι τα βρέφη που έλαβαν γάλα εμπλουτισμένο με σίδηρο, μετά από 10 χρόνια είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες σε αξιολόγηση που περιλάμβανε τεστ νοημοσύνης, μνήμης και αριθμητικής σε σχέση με βρέφη που έλαβαν γάλα με χαμηλές ποσότητες σιδήρου. Επιπλέον στα 10 χρόνια τα παιδιά και από τις 2 ομάδες, δεν είχαν διαφορές στα επίπεδα σιδήρου ενώ μόνο 1 παιδί παρουσίασε σιδηροπενική αναιμία. Με λίγα λόγια η έρευνα αυτή δείχνει ότι ίσως τελικά αυτός ο εμπλουτισμός σιδήρου όχι μόνο μπορεί να μην είναι απαραίτητος αλλά μπορεί να επηρεάσει και την διανοητική ανάπτυξη του παιδιού. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι...

Ανάκληση μπιμπερό λόγω παρουσίας BPA. Το BPA είναι όμως επικίνδυνο για όλους.

Διαβάζαμε την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ οτι διαπίστωσε την διακίνηση προϊόντος, μπιμπερό από πολυκαρβονικό πλαστικό, που περιέχει την ουσία Δισφαινόλη Α (BPA). Πρόκειται για βρεφικό μπιμπερό ανοιχτού λαιμού 125 ml της εταιρίας «FISHER PRICE», που φέρει τις ενδείξεις «ART REF: 3437 V 002», το οποίο εισάγεται και διακινείται στην Ελλάδα από την εταιρία «MATTEL». Το προϊόν κατασκευάζεται στην Ταϊλάνδη. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του ανωτέρω προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλά όλα αυτά αλλά το BPA όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι είναι επικίνδυνο για όλους όχι μόνο τα βρέφη. Σκεφτείτε ότι πολλά προϊόντα που προορίζονται γα μικρά παιδιά και βρέφη πέρα από τα μπιμπερό όπως ποτηράκια, πιάτα, δοχεία για το φαγητό τους, περιέχουν BPA. Αρκεί να πας στα μεγάλα καταστήματα με παιχνίδια για να διαπιστώσεις ότι πολλά προϊόντα που προορίζονται για παιδιά από 6 μηνών και πάνω πολύ πιθανό να περιέχουν BPA. Ενώ και σε άλλα τρόφιμα που καταναλώνουν ενήλικες όπως κονσέρβες, κουτάκια αναψυκτικών μπύρας υπάρχει αυτή η ουσία. Δεν αρκεί λοιπόν να περιορίζεται μόνο στα μπιμπερό αλλά τουλάχιστον σε όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται από παιδιά. Έχουμε ξαναμιλήσει για την δισφαινόλη Α η αλλιώς BPA, έρευνες δείχνουν ότι επηρεάζει όχι μόνο την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε έμβρυα αλλά προκαλεί και ορμονικές διαταραχές προκαλώντας αναπαραγωγικά προβλήματα ειδικά στους άντρες, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, καρκίνο και παχυσαρκία.
*Απόφυγε κονσέρβες (προτίμησε φρέσκα φρούτα και λαχανικά η τρόφιμα που βρίσκονται σε γυάλινες συσκευασίες)
*Επέλεξε παιδικά προϊόντα που αναφέρουν "BPA FREE"...

ΚΡΙΤΙΚΗ: Kellogg's Tresor, Γεύση Πραλίνα Φουντουκιού.

ΤΑ ΣΥΝ:
* Έχει μέτρια ποσότητα φυτικών ινών
ΤΑ ΠΛΗΝ:
*Πολλές θερμίδες
*Πολλά λιπαρά

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Βασικά είναι ένα επεξεργασμένο δημητριακό γεμάτο κρέμα πραλίνας. Παράγεται από αλεύρι (σκόνη) 3 δημητριακών, ζάχαρη (το δεύτερο στη σειρά συστατικό), φυτικά έλαια, σοκολάτα, χρωστικές. Δεν έχει κάποια σημαντική διατροφική αξία πέρα από το γεγονός ότι είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες και μέταλλα, όπως πια συνηθίζεται με ανθυγιεινά προϊόντα που προορίζονται για παιδιά. Πέρα από το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι υδατάνθρακες που περιέχει είναι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που τους αντιμετωπίζει ο οργανισμός σαν ζάχαρη, περιέχει αρκετά λιπαρά για δημητριακό. Επίσης περιέχει 2 φυσικές χρωστικές, αν και φυσικές η μια από αυτές το αννάτο συσχετίζεται με αλλεργίες μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από τις τεχνητές χρωστικές. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;

Είναι Ελληνικός ο χυμός Life;

Τους χυμούς Life τους γνωρίζουμε καλά. Παράγονται από την εταιρία ΔΕΛΤΑ που ανήκει στη Vivartia. Πόσο ελληνικά όμως είναι αυτά τα προϊόντα; Ο λόγος που ρωτάμε είναι γιατί δεν είδαμε πουθενά στη συσκευασία ότι το προϊόν αυτό παράγεται στην Ελλάδα από Ελληνικά πορτοκάλια η έστω στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είδαμε ένα άλλο χυμό του ΑΒ Βασιλόπουλος για σύγκριση και διαπιστώσαμε ότι αυτός ανέφερε ότι έχει παραχθεί στην Ελλάδα (δες φωτογραφία), αλλά και εδώ δεν έχουμε καταλάβει αν χρησιμοποιούνται Ελληνικά πορτοκάλια. Το έχουμε αναφέρει και για άλλα προϊόντα, αλλά μας ενοχλεί λίγο ότι ένας χυμός πολύ αγαπητός στην Ελλάδα από Ελληνική εταιρία σαν τον Life, πιθανόν να χρησιμοποιεί πορτοκάλια από άλλες χώρες και όχι από την Ελλάδα. Εντάξει δεν είναι οι Ελληνικές εταιρίες υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν Ελληνικά πορτοκάλια, αλλά τουλάχιστον ας μας πουν απο που είναι αυτά τα πορτοκάλια. Πάντως μην ξεχνάμε όμως ότι ως καταναλωτές έχουμε επιλογή και δύναμη. Είχαμε βρει ένα άλλο χυμό φρέσκο (μη-συμπυκνωμένο) από ελληνικά πορτοκάλια που όμως τώρα δεν το βρίσκουμε ακόμα στα σούπερ μάρκετ. Για περισσότερες πληροφορίες για χυμούς δες εδώ.

Τα αλλαντικά Fouantre Υφαντής είναι καλύτερα από τα κανονικά αλλαντικά;

Αναγνώστης ζήτησε να μάθει ποια είναι η διαφορά των αλλαντικών της σειράς Fouantre με τα κανονικά αλλαντικά. Έτσι συγκρίναμε το Υφαντής Fouantre Γαλοπούλα με την απλή Υφαντής Καπνιστή Γαλοπούλα. Η συσκευασία του Fouantre αναφέρει ότι είναι από ατόφιο φιλέτο σιγοψημένο σε φυσικό ξύλο οξιάς. Κοιτάζοντας τα συστατικά, βλέπουμε ότι και τα δυο παράγονται από φιλέτο γαλοπούλας, το Fouantre αποτελείται από 87% γαλοπούλα ενώ η κανονική γαλοπούλα αποτελείται από 65% γαλοπούλα. Και τα δύο προϊόντα περιέχουν νιτρώδες νάτριο,  συντηρητικό που έχει συσχετιστεί με καρκίνο, επίσης και τα δύο περιέχουν δεξτρόζη, λακτόζη, πρωτεΐνη γάλακτος και αλάτι, ενώ το Fouantre περιέχει και σιρόπι γλυκόζης. Η σκέτη καπνιστή γαλοπούλα περιέχει επιπλέον πρωτεΐνη σόγιας και επιπλέον σταθεροποιητές και ενισχυτικό γεύσης. Διατροφικά οι διαφορές είναι μικρές. Το Fouantre έχει περισσότερες θερμίδες, πρωτεΐνη και σάκχαρα, ενώ περιέχουν παρόμοιες ποσότητες αλατιού και λίπους. Σε γενικές γραμμές οι διαφορές...

Νέα Έρευνα: Οι διαφημίσεις βρεφικών προϊόντων ελαττώνουν τον θηλασμό.

Και μιας και μιλάμε για παιδική διατροφή, αναφερόμαστε σε μια νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έδειξε ότι οι γυναίκες που έχουν επηρεαστεί από διαφημίσεις για υποκατάστατο μητρικού γάλακτος η τους έχουν πει οι γιατροί για το έτοιμο γάλα έχουν τις διπλάσιες και τετραπλάσιες πιθανότητες αντίστοιχα να χρησιμοποιήσουν αυτά τα προϊόντα. Η έρευνα που έγινε στις Φιλιππίνες έδειξε ότι οι μητέρες αυτές είχαν 6,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να σταματήσουν τον θηλασμό στον πρώτο χρόνο που σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό αυξάνει τις πιθανότητες ασθένειας και θνησιμότητας του βρέφους. Η έρευνα φαίνεται να υποστηρίζει την απόφαση των Φιλιππίνων να περιορίσουν τις διαφημίσεις για βρεφικά γάλατα που μπορεί να αποθαρρύνει τις γυναίκες να θηλάσουν. Ο Διεθνής Κώδικας Εμπορίας των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος, που χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και την UNICEF, δεν είναι νομικά δεσμευτική. Εναπόκειται σε κάθε χώρα για την εφαρμογή του κώδικα η να εφαρμόσει δικούς της νόμους. Η μελέτη αυτή θέλησε να εξετάσει αν το μάρκετινγκ των υποκατάστατων του μητρικού γάλακτος ήταν η αιτία για την την πτώση θηλασμού στη χώρα αυτή της Νοτιοανατολικής Ασίας, μία από τις πολλές χώρες της περιοχής όπου πολυεθνικές εταιρείες, πολέμησαν νομικά για το δικαίωμα να πουλάνε με επιθετικές στρατηγικές τα έτοιμα βρεφικά γάλατα. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Οκτώβριο του 2007 επιβεβαίωσε την εντολή του Υπουργείο Υγείας να ρυθμίζεται η διαφήμιση των υποκατάστατων του μητρικού γάλακτος. Θα απαγορεύονται όλοι οι ισχυρισμοί υγείας και διατροφής, αλλά απέτυχε να υποστηρίξει την πλήρη απαγόρευση της διαφήμισης, επικαλούμενοι την ελευθερία του λόγου. Τα στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι...

Παραπλανητική η διαφήμιση της ΝΟΥΝΟΥ.

Η ΝΟΥΝΟΥ για άλλη μια φορά μπερδεύει τον καταναλωτή. Η πρόσφατη διαφήμιση για το "ΝΟΥΝΟΥ Kid" , μιλάει για την βιταμίνη D με την οποία έχει εμπλουτιστεί το συγκεκριμένο προϊόν και μετά μας λέει (και μας δείχνει) ότι το παιδί θα έπρεπε να πιει 30 ποτήρια κανονικό γάλα για να λάβει τη ίδια ποσότητα βιταμίνης D που υπάρχει σε 3 ποτήρια ΝΟΥΝΟΥ Kid. Αυτό δίνει την εντύπωση στον γονιό ότι το κανονικό γάλα δεν είναι η σωστή επιλογή για το παιδί και ότι το γάλα θα πρέπει είναι σημαντική πηγή βιταμίνης D ενώ αυτό δεν ισχύει. Η βιταμίνη D υπάρχει σε λίγες τροφές στη φύση όπως στα λιπαρά ψάρια, κρόκο αυγού, βούτυρο, μουρουνέλαιο- όχι όμως στο γάλα. Η διαφήμιση υπερβάλει για το όφελος του προϊόντος και υπονοεί ότι αν κάποιος δεν χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο γάλα υπάρχει ο κίνδυνος έλλειψης βιταμίνης D για το παιδί ενώ ούτε αυτό ισχύει. Πολλές φορές έχουμε δει να γράφεται ότι το γάλα είναι πηγή βιταμίνης D δεν είναι όμως, μάλλον το γράφουν γιατί θα το έχουν αντιγράψει από Αμερικανικές πηγές όπου εκεί όλα τα γάλατα όχι μόνο τα παιδικά εμπλουτίζονται με βιταμίνη D. Πέρα από το να φοβίζουν τους γονείς, ξέχασαν να αναφέρουν στη διαφήμιση ότι το προϊόν τους περιέχει πρόσθετα σάκχαρα στη μορφή σιρόπι γλυκόζης. Πάντως παρόμοια διαφήμιση στην Βρετανία κρίθηκε παραπλανητική από τις αρχές, εδώ όμως ειδικά η ΝΟΥΝΟΥ συνεχίζει με τέτοιοι είδους διαφημίσεις όπως και αυτή για το "ΝΟΥΝΟΥ Noulac" όπου επίσης φοβίζει τους γονείς αναφέροντας...

Ελληνική έρευνα: Η Μεσογειακή διατροφή καλή και για την υπνική άπνοια.

Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης η Μεσογειακή διατροφή βελτίωσε μερικά από τα συμπτώματα του συνδρόμου υπνικής άπνοιας. Η υπνική άπνοια προκαλεί συχνές διακοπές στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διαταράσσοντας τον ύπνο, ενώ το ροχαλητό είναι ένα από τα συμπτώματα. Το ποσοστό εμφάνισης αυξάνεται στα παχύσαρκα άτομα και συστήνεται η απώλεια βάρους. Οι ερευνητές εξέτασαν 40 παχύσαρκα άτομα με σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας και τα χώρισαν σε δύο ομάδες, η πρώτη ομάδα ακολούθησε μια κανονική δίαιτα και η δεύτερη ομάδα ακολούθησε Μεσογειακή διατροφή, ενώ συστήθηκε και στις δύο ομάδες να γυμνάζονται περπατώντας 30 λεπτά την ημέρα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές κατά τη διάρκεια του ύπνου στην αρχή της έρευνας και μετά από 6 μήνες, και διαπίστωσαν ότι η ομάδα της Μεσογειακής διατροφής είχε λιγότερες διακοπές στην αναπνοή κατά την διάρκεια του REM ύπνου. Επιπλέον τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν τη Μεσογειακού τύπου διατροφή γυμνάζονταν περισσότερο και είχαν μεγαλύτερη απώλεια στομαχικού λίπους. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι...

Κοίτα τι κάνουν για να μας πείσουν να δεχτούμε τα μεταλλαγμένα: προσλαμβάνουν διασημότητες.

Μια από τις πιο ισχυρές ομάδες βιοτεχνολογίας η EuropaBio με μέλη όπως τη Monsanto, Bayer και άλλες εταιρείες Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) θέλει να προσλάβει γνωστούς με υψηλό προφίλ "πρεσβευτές" για να ασκήσει πιέσεις τους Ευρωπαίους ηγέτες για τα ΓΤ. Έγγραφα που διέρρευσαν από μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων που εργάζεται για την EuropaBio με έδρα τις Βρυξέλλες, ισχυρίζονται ότι «είχαν ενδιαφέρον» από τον τροαγουδιστή Sir Bob Geldof, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και πρόεδρο του BBC Trust Λόρδο Patten, τον πρώην επίτροπο της ΕΕ της Ιρλανδίας και Γενικός Εισαγγελέα κ. David Byrne, και του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Οι 10 ή περισσότερα πρέσβεις δεν θα πληρωθούν άμεσα, αλλά θα γραφτούν ερευνητικά άρθρα στο όνομα τους, θα οργανωθούν συνεντεύξεις και ομιλίες με τους Financial Times και άλλων διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης, και θα διασφαλιστούν γι 'αυτούς ομιλίες που θα μπορούσαν να είναι προσοδοφόρες σε μεγάλα συνέδρια. Επιπλέον, η...

ΚΡΙΤΙΚΗ: Bake Rolls Πολύσπορο της 7 Days Chipita. Δεν είναι πιο υγιεινά.

ΤΑ ΣΥΝ:
* Έχει φυτικές ίνες.
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Έχει αρκετές θερμίδες
* Αποτελούνται κυρίως από επεξεργασμένο άμυλο.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Άλλο ένα προϊόν της 7 Days με μικρή διαφορά από τα κανονικά "Bake Rolls". Στην ουσία έχει τα ίδια συστατικά: επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι, άγνωστα φυτικά έλαια, αλεύρι σόγιας, η μόνη διαφορά εδώ είναι ότι πρόσθεσαν σπόρους λιναρόσπορου, κεχριού, σουσαμιού και κάποιες νιφάδες σίτου και σίκαλης. Θερμιδικά έχει περισσότερες θερμίδες από τα κανονικά Bake Rolls, και έχει και περισσότερα λιπαρά. Η μόνη διάφορα είναι ότι έχει περισσότερες φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες αυτές προέρχονται από τους σπόρους και πιο πολύ από τον λιναρόσπορο. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτά τα προϊόντα δεν είναι ολικής αλέσεως, δεν περιέχουν ολικής αλέσεως αλεύρι, απλά κάποιους σπόρους που αυξάνουν τις φυτικές ίνες του προϊόντος. Να αναφέρουμε ότι ο λιναρόσπορος που είναι και ο σπόρος με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο προϊόν, ενδεχομένως να μην είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί μπορεί να ενεργήσει όπως τα οιστρογόνα, και αυτό ίσως να βλάψει την εγκυμοσύνη, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια του λιναρόσπορου στην εγκυμοσύνη. Επίσης δεν είναι γνωστό η επίδραση του λιναρόσπορου σε βρέφη που θηλάζουν. Έτσι συστήνεται να αποφεύγεται από έγκυες γυναίκες και αυτές που θηλάζουν. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;

Δημοφιλείς αναρτήσεις