ΦΑΓΕ Στραγγιστό, Τελικά πόσο γνήσιο είναι;

Με μια γρήγορα ματιά συγκρίναμε το Total της ΦΑΓΕ με ένα παρόμοιο γιαούρτι της εταιρίας Όλυμπος και είδαμε ότι το Total της ΦΑΓΕ μάλλον δεν είναι τόσο γνήσιο. Ενώ η διατροφική αξία είναι παρόμοια, τα συστατικά είναι λίγο διαφορετικά. Της Όλυμπος περιέχει αυτό που θα περίμενε κανείς να περιέχει ένα γιαούρτι: γάλα και καλλιέργεια. Από την άλλη το γιαούρτι της ΦΑΓΕ περιέχει επιπλέον συμπυκνωμένο γάλα και ανθόγαλα. Και φαίνεται ότι το γιαούρτι της ΦΑΓΕ που παράγεται και πωλείται στην Αμερική παράγεται μόνο από φρέσκο γάλα (όχι συμπυκνωμένο) σε αντίθεση με το γιαούρτι εδώ που περιέχει συμπυκνωμένο γάλα που δεν είναι καν Ελληνικό, και πωλείται και απευθύνεται σε Έλληνες. Φαίνεται ότι οι Αμερικάνοι καταναλωτές έχουν υψηλότερα κριτήρια για μια τροφή που είναι παράδοση στη χώρα μας και εμείς αρκούμαστε σε συμπυκνωμένα γάλατα άλλων χωρών...

Συμπεράσματα: 
  • Να κοιτάμε πάντα τα συστατικά. Το σκέτο γιαούρτι πρέπει να περιέχει μόνο γάλα και καλλιέργεια, προτίμησε λοιπόν αυτά τα γιαούρτια (την εταιρία Όλυμπος την αναφέραμε μόνο ως παράδειγμα). 
  • Ως καταναλωτές πρέπει να μάθουμε να απαιτούμε περισσότερα και να έχουμε καλύτερα κριτήρια επιλογής. 
 

Σεφ στον Αέρα, Ναταλία Δραγούμη, Παιδική Διατροφή και η Διατροφική Παραπληροφόρηση

Στη εκπομπή Σεφ στον Αέρα της περασμένης Παρασκευής η κυρία Δραγούμη που έχει ανακηρύξει τον εαυτό της κατά κάποιο τρόπο ειδική στην παιδική διατροφή βάλθηκε να μας φτιάξει υγιεινό κολατσιό για τα παιδιά. Μας έφτιαξε λοιπόν μπισκότα με ταχίνι. Ως εδώ καλά. 

Την ώρα που ετοίμαζε τα μπισκότα, συνειδητοποιούμε ότι τα συγκεκριμένα μπισκότα είχαν στα υλικά 3 πηγές ζάχαρης: καστανή ζάχαρη (έχει την ίδια δράση στο σώμα με την κανονική ζάχαρη), ζάχαρη άχνη (ζάχαρη) και μέλι (άλλη μια πηγή ζάχαρης, ναι έχει αντιοξειδωτικά αλλά πρέπει να καταναλώσεις μεγάλη ποσότητα μελιού για να τα λάβεις). 

Γεμιστά μπισκότα
Αναλύσαμε λοιπόν τη συνταγή (βλ.φωτογραφία) και τελικά το κάθε "υγιεινό" μπισκότο είχε 10 γραμμάρια σάκχαρα. Τι σημαίνει αυτό; Θα το εξηγησουμε. Για να καταλάβουμε πόση ζάχαρη έχουν αυτά τα ψευτο-υγιεινά μπισκότα αρκεί να πούμε αυτό: 1 μπισκότο από τα κλασσικά γεμιστά σοκολατένια έχει 3,8 γραμμάρια σάκχαρα -δηλαδή τα υγιεινά μπισκότα της κυρίας Δραγούμη έχουν σχεδόν 65% παραπάνω ποσότητα σακχάρων από τα γεμιστά. 

Πτι Μπερ
Ένα πτι μπερ έχει 1,3 γραμμάρια σάκχαρα. 10 γραμμάρια σακχάρων είναι ένα εξωφρενικό ποσό σακχάρων ακόμα και για ενήλικα για ένα μπισκοτάκι. Και ναι το ταχίνι είναι καλή πηγή λίπους αλλά δεν αρκεί αυτό για να θεωρηθεί ένα κολατσιό υγιεινό, από τη στιγμή που έχει τόση ζάχαρη παύει να είναι τόσο υγιεινό όσο το παρουσιάζουν. Δεν λέμε ότι τα άλλα μπισκότα είναι καλές επιλογές (έχουμε κάνει και κριτική), αλλά σίγουρα ούτε αυτό το μπισκότο με τόση ζάχαρη είναι καλή επιλογή. 

Πέρα από τα μπισκότα η παρουσιάστρια και η καλεσμένη της μιλούσαν με τόση σιγουριά για θέματα υγείας και διατροφής λες και είχαν από 2-3 διδακτορικά η κάθε μια. Καλό είναι ένα δημόσιο πρόσωπο να χρησιμοποιεί την δημοσιότητα του για καλό σκοπό όπως για παράδειγμα τη διατροφή των παιδιών (αν και από ότι είπε στην εκπομπή η κυρία Δραγούμη, αυτή και ο άντρας της έχουν εταιρία/επιχείρηση με καντίνες για σχολεία οπότε δεν θα λεγες το σκοπό της μη-κερδοσκοπικό αλλά μάλλον κερδοσκοπικό), αλλά μην μεταφέρεις λανθασμένες πληροφορίες στο κόσμο. 

Κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής μαγειρικής είναι λογικό να αναφερθεί κάποιος σε κάποια βασικά ζητήματα διατροφής, όπως για παράδειγμα το ταχίνι είναι πηγή καλού λίπους μην όμως αρχίζεις να λες ότι θεραπεύει τα πάντα γιατί και παραπληροφορείς και χάνεις τη σοβαρότητα σου. 

Συμπέρασμα πρώτο: Όχι αυτά τα μπισκότα δεν είναι υγιεινά ούτε και καλή επιλογή για κολατσιό για παιδιά. 

Συμπέρασμα δεύτερο: Οι ηθοποιοί, παρουσιαστές, μάγειροι κτλ. θα πρέπει να καταλαβαίνουν την ευθύνη που έχουν προς το κοινό ειδικά όταν δίνουν συμβουλές διατροφής, υγείας κτλ. Δεν είναι ούτε γιατροί, ούτε διαιτολόγοι, ο κόσμος όμως τους πιστεύει.

Γιατί τα γλυκά (ακόμα και τα σπιτικά) δεν κάνουν για παιδικό κολατσιό; κάνε κλικ εδώ.

Ταξιδάκια οργανώνουν εταιρίες τροφίμων για να καλοπιάσουν διαιτολόγους

Σκοπεύαμε να ανεβάσουμε άλλη ανάρτηση σήμερα αλλά το θεωρήσαμε αναγκαίο να αναφερθούμε σε πληροφορίες που μας έστειλε αναγνώστης. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για συνεργασίες διαιτολόγων με εταιρίες που παράγουν αμφιβόλου διατροφικής αξίας προϊόντα, με παράδειγμα τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων που είχε χορηγό την Coca Cola για το ετήσιο συνέδριο τους. Εταιρίες τέτοιες καλούν διαιτολόγους που έχουν κάποια δημόσια παρουσία (δηλαδή είναι πιο γνωστοί στο κοινό) σε διάφορα ταξίδια, γεύματα η με τη δικαιολογία ότι γίνονται σεμινάρια διατροφής η "για να γνωριστούμε" κτλ. Στην ουσία τα ταξίδια αυτά λαμβάνουν μέρος σε ακριβά ξενοδοχεία με τραπεζώματα, ψυχαγωγία, δωράκια κτλ. όλα πληρωμένα. Και παρεμπιπτόντως γίνεται και κάποια επιστημονική ομιλία μιας ώρας που σκοπό έχει να προωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας. 

Ένα από αυτά τα ταξίδια οργανώθηκε πρόσφατα πάλι από εταιρία αναψυκτικών παρά την οικονομική κρίση που επικρατεί στη χώρα μας, με καλεσμένους τους πιο γνωστούς διαιτολόγους αλλά και διαιτολόγους σε σημαντικές θέσεις μέσα σε νοσοκομεία. Τώρα θα μου πείτε εσάς ως καταναλωτές/αναγνώστες τι σας νοιάζει; Νομίζω πως θα καταλάβατε αυτά τα ταξίδια έχουν ένα σκοπό: να τα έχουν καλά με τους διαιτολόγους. Σκεφτείτε ότι όλοι αυτοί οι διαιτολόγοι που λένε ναι σε αυτές τις προσκλήσεις, μετά δεν θα αναφερθούν αρνητικά για τα προϊόντα της τόσο γενναιόδωρης εταιρίας. Και μερικοί θα πουν και θετικά λόγια για προϊόντα που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν έχουν καμία διατροφική αξία. Το κακό είναι ότι μερικοί από αυτούς τους διαιτολόγους αισθάνονται τυχεροί που είναι καλεσμένοι αντι να αισθάνονται προσβεβλημένοι. 

Θεωρούμε όχι μόνο αντιδεολογικό να δέχεται ένας διαιτολόγος τέτοιες προσκλήσεις αλλά και ανήθικο. Διότι το κοινό θεωρεί τον διαιτολόγο μια αντικειμενική πηγή διατροφικής πληροφόρησης που δυστυχώς πολλές φορές δεν είναι, ειδικά αν δέχεται δώρα και ταξίδια από εταιρίες τροφίμων. Εσύ θα εμπιστευόσουν διαιτολόγο που έχει στενές σχέσεις με εταιρίες αναψυκτικών; Και μην κατηγορούμε τις εταιρίες, την δουλειά τους κάνουν, οι διαιτολόγοι όμως δεν έχουν καμία δικαιολογία, οφείλουν να πουν όχι, αλλά για ένα δωρεάν τριήμερο "πουλάνε" την οποιαδήποτε σοβαρότητα και αξιοπιστία που είχαν. 

Έρευνα: Κάνε αυτό πρώτα για μόνιμη απώλεια βάρους.

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ έδειξε ότι άτομα που έμαθαν πρώτα στρατηγικές συντήρησης βάρους ΠΡΙΝ χάσουν βάρος συντήρησαν το βάρος που έχασαν σε μεγαλύτερο βαθμό από άτομα που δεν έμαθαν στρατηγικές συντήρησης. Με λίγα λόγια πρέπει να μάθεις πρώτα πως να συντηρείς το βάρος σου πριν καν το χάσεις. Δυστυχώς πολλά άτομα κοιτάνε μόνο πως θα χάσουν το επιπλέον βάρος χωρίς να κοιτάνε πως θα συντηρήσουν το βάρος που έχασαν, με αποτέλεσμα να χάνουν και να παίρνουν κιλά συνέχεια. 

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Consulting and Clinical Psychology χώρισε 267 υπέρβαρες γυναίκες σε 2 ομάδες. Οι γυναίκες στην ομάδα ελέγχου ξεκίνησε αμέσως θεραπευτικό πρόγραμμα απώλειας βάρους που επικεντρωνόταν στην αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, αυξημένη άσκηση, και τη διατήρηση ημερολογίων τροφίμων. Είχαν επίσης μια εβδομαδιαία συνεδρία για να μαθαίνουν οι γυναίκες στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων για την απώλεια βάρους. Μετά το τέλος της περιόδου για την απώλεια βάρους, πέρασαν άλλες 8 εβδομάδες χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο επίλυσης των προβλημάτων με το μεσολαβητή της ομάδας σε μια προσπάθεια να μάθουν πώς να διατηρήσουν το νέο βάρος τους. 

Το πρόγραμμα της ομάδας παρέμβασης ήταν ουσιαστικά το ίδιο, με τη διαφορά ότι πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα απώλειας βάρους, πέρασαν 8 εβδομάδες εργασίας με διαμεσολαβητές για να μάθουν δεξιότητες συντήρησης, όπως:  
  • Βελτίωση ικανότητας να αναζητούν τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες και να βρίσκουν τρόφιμα που μπορεί να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για γλυκό ώστε να αποφευχθεί το αίσθημα της στέρησης. 
  • Μαθαίνουν πώς να επιτρέπουν στον εαυτό τους περιστασιακά να τρώνε μικρές μερίδες τροφίμων υψηλά σε λιπαρά και θερμίδες. 
  • Να ζυγίζονται καθημερινά για να παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο το σωματικό βάρος τους κυμαίνεται φυσικά μέρα με την μέρα. 
  • Να μάθουν να εντοπίζουν τις αλλαγές στο βάρος που οφείλονται στην κατακράτηση υγρών καθώς και σε αυξημένη πρόσληψη τροφής κατά τη διάρκεια διακοπών και γιορτών. 
  • Προληπτικά να χάνουν 2 κιλά πριν από την αναμενόμενη αύξηση βάρους λόγω κατακράτησης υγρών η πριν από διακοπές/γιορτές. 
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι και οι δύο ομάδες έχασαν περίπου το ίδιο βάρος αλλά η ομάδα ελέγχου που δεν έλαβε τις “δεξιοτητηες συντηρησης” πήρε το διπλό βάρος σε σχέση με τις γυναίκες στην ομάδα παρέμβασης. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι στη μελέτη δεν συμμετείχαν άντρες και προσθέτουν ότι θέλουν να κάνουν και άλλες μελέτες που να περιλαμβάνουν ευρύτερο φάσμα ανθρώπων και για περιόδους μεγαλύτερες από ένα χρόνο

Δημοφιλείς αναρτήσεις