Η Διατροφική Αξία του Φυστικοβούτυρου. Τι πρέπει να προσέχεις.

Το φυστικοβούτυρο είναι βασικά πολτός ψημένων φιστικιών. Τα φιστίκια όπως και σχεδόν όλοι οι ξηροί καρποί (αν και τα φιστίκια ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων) έχουν υψηλή διατροφική αξία. Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, των καλών λιπαρών (κυρίως μονοακόρεστων) και αντιοξειδωτικών ουσιών που μάλιστα αυξάνεται η συγκέντρωση τους στα ψημένα φιστίκια. Το φυστικοβούτυρο χρησιμοποιείται αρκετά στην Αμερική και Βρετανία ως άλειμμα σε ψωμί, αλλά και σε σέικ, γλυκά και για υλικό σε σάλτσες. 

Η συμβατική μορφή του φυστικοβούτυρου έχει συνήθως πρόσθετα έλαια και ζάχαρη ενώ υπάρχει και φυσικό φυστικοβούτυρο που περιέχει μόνο φιστίκια και αλάτι. To φυστικοβούτυρο με τα πρόσθετα έλαια συνήθως περιέχει φοινικέλαιο,και μάλιστα μερικώς υδρογονωμένο φοινικέλαιο που είναι πηγή τρανς λίπους. Όπως έχουμε πει σε παλιότερη ανάρτηση (δες εδώ) τα τρανς αυξάνουν την κακή χοληστερίνη (LDL), μειώνουν την καλή χοληστερίνη (HDL), αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ φαίνεται ότι αυξάνουν τη συσσώρευση λίπους στο στομάχι σε σχέση με άλλα λιπαρά. Προωθούν την υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και συσχετίζεται με εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, και άλλες χρόνιες παθήσεις. Το προσθέτουν στο φυστικοβούτυρο γα να βελτιώσει την υφή ώστε να είναι κρεμώδες και να μην διαχωρίζεται το λάδι αλλά και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αν παρατηρήσεις το φυσικό φυστικοβούτυρο είναι πιο σκληρό, πιο δύσκολο να ανακατευτεί και υπάρχει μια στρώση λαδιού από πάνω που πρέπει να ανακατέψεις καλά για να απορροφηθεί, αυτά όλα οφείλονται στο γεγονός ότι δεν περιέχει αυτό το πρόσθετο έλαιο. Το ίδιο γίνεται (προσθήκη υδρογονωμένο λίπους) με πολλές μάρκες ταχινιού (δες εδώ). 

Τα φυσικά φυστικοβούτυρα έχουν όπως ήταν αναμενόμενο, λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, λιγότερες θερμίδες, και παρουσία τρανς λίπους. Λόγω της διατροφικής αξίας των φιστικιών, το φυστικοβούτυρο αν και έχει αρκετές θερμίδες μπορεί να αποτελέσει μια καλή τροφή και για προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις λόγω του μονοακόρεστου (καλού) λίπους, και αντιοξειδωτικών ουσιών. Ενώ μια μικρή ποσότητα προσφέρει κορεσμό και μία δόση πρωτεΐνης. Ωστόσο επιλέγοντας το συμβατικό φυστικοβούτυρο επιβαρύνεσαι με τα βλαβερά τρανς λιπαρά, οπότε καλό είναι να προτιμήσεις το φυσικό φυστικοβούτυρο που περιέχει μόνο 2 συστατικά: φιστίκια και αλάτι. 

Συγκριτικά με το ταχίνι, το...

ΕΦΕΤ: Ανάκληση Μπάρες Δημητριακών της 7 Days Λόγω Παρουσίας Εντόμων

Ο ΕΦΕΤ, και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, διαπίστωσε την παρουσία εντόμων σε προσυσκευασμένες μπάρες δημητριακών με σοκολάτα.Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «7 DAYS CEREAL BARS με σοκολάτα», οκτώ τεμαχίων (6+2 δώρο) σε συσκευασία των 200 γραμμαρίων (8x25 g), που διατίθεται στην ελληνική αγορά από την CHIPITA Α.Ε., με τις κάτωθι ενδείξεις : 
- στην εξωτερική συσκευασία : «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 18.10.12 21:48 ΥΥ» 
 - στην εσωτερική συσκευασία : «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 18.10.12 C120520030 B» 
Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση απόσυρση / ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του προϊόντος και ήδη είναι σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. 

ΚΡΙΤΙΚΗ: All Bran Golden Bites της Kellogg's.

ΤΑ ΣΥΝ
 * Πλούσια σε φυτικές ίνες 
ΤΑ ΠΛΗΝ: 
* Περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη 
*Δεν είναι ολικής αλέσεως 

 Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Άλλη μια παραλλαγή των γνωστών All Bran Flakes. Περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες από το πίτουρο που περιέχει. Ωστόσο περιέχει αρκετή ζάχαρη, πρόσθετα λιπαρά στη μορφή φυτικού ελαίου αλλά και αλεύρι σιταριού και ρυζάλευρο που δεν είναι ολικής αλέσεως, απλά προσθέτουν άμυλο σε αυτά τα δημητριακά. Περιέχουν περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα των 30 γρ. που είναι μία καλή ποσότητα αλλά όχι και μεγάλη. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;... 

Εσύ που βρίσκεις Ελληνικές Ντομάτες;

Είναι γνωστό το κίνημα να προτιμάμε Ελληνικά. Όλες αυτές οι εταιρίες που μας λένε να προτιμάμε δεν είναι απαραίτητα ούτε απόλυτα Ελληνικές ούτε και παράγουν απαραίτητα καλά προϊόντα. Ωστόσο σε ότι αφορά φρούτα και λαχανικά είναι καλή ιδέα να προτιμάμε Ελληνικά. Είναι πιο γευστικά και είναι καλύτερο για το περιβάλλον να τρώμε τοπικά προϊόντα εποχής. Ωστόσο φαίνεται να είναι δύσκολο στις μέρες μας.

Αναφερόμαστε στο γνωστό σούπερ μάρκετ που ανήκει σε Βελγική εταιρεία πια, όπου δεν υπήρχε ούτε μία ντομάτα Ελληνική αλλά μόνο Βελγική. Οι πελάτες κοίταγαν, έψαχναν αλλά δεν έβλεπαν τίποτα. Μάλιστα βρέθηκε ένα τελευταίο πακέτο βιολογικής ντομάτας από την Κρήτη που είχε κρυφτεί πίσω από μία ταμπέλα και έγινε και φασαρία για το ποιος θα το πάρει. Προφανώς μιας και ανήκουν στη Βελγική εταιρεία θα έχουν κάποιες συμφωνίες, ωστόσο το Βέλγιο δεν φημίζεται για τις ντομάτες της, οπότε γιατί να τις τρώμε εμείς; Ας εισάγουν προϊόντα όπως σοκολάτες και μπύρες, είναι παράλογο μια χώρα γνωστή για τις ντομάτες να τρώει ντομάτες Βελγίου καλοκαιριάτικα. Καλό θα ήταν το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ να μην διαφημίζεται ως εταιρία που είναι "δίπλα στον Έλληνα παραγωγό". Και όσο για τα άλλα πιο "Ελληνικά" σούπερ μάρκετ, ούτε και εκεί είναι καλύτερα, σχεδόν όλα τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά είναι εισαγωγής.

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο έχει χορηγούς εταιρίες σοκολάτας, μπισκότων και καραμέλας.

Μας ενημέρωσε μία μαμά για το πρόγραμμα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου στη Πλάκα όπου υπάρχουν τα εκθέματα «Ανακαλύπτω τον εαυτό μου, θεματική ενότητα: Πώς κινούμαι;» με χορηγό την Kraft και έχει σαν στόχο να αναδείξει τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και της σωματικής άσκησης στην καλή λειτουργία και την ευεξία του οργανισμού."

Ναι... λοιπόν μία εταιρία γνωστή για τις σοκολάτες, μπισκότα και καραμέλες που παράγει θα αναδείξει τη σημασία της σωστής διατροφής σε μικρά παιδιά. Αναφέρεται επίσης ότι η Kraft είναι χορηγός του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου από το 1993 και του εκθέματος «Ανακαλύπτω τον εαυτό μου, θεματική ενότητα: Πώς κινούμαι;» από το 2007. Μπράβο ρε παιδιά!

Επίσης υπάρχει και αυτό: "Κουζίνα, ανακαλύπτω τον κόσμο του μπισκότου» με χορηγό τα μπισκότα Παπαδοπούλου και στο έκθεμα μικροί και μεγάλοι χρησιμοποιούν αντικείμενα των συλλογών και πειραματίζονται με πρώτες ύλες και συνταγές. Συνεργάζονται, μαγειρεύουν και γεύονται τα δημιουργήματά τους".

Ναι... τα παιδιά για να ανακαλύψουν την κουζίνα πρέπει να μάθουν να φτιάχνουν μπισκότα, δεν υπάρχουν άλλα τρόφιμα που θα κέντριζαν το ενδιαφέρον τους και που θα ήταν καλό να τα διδάξουμε; Τόσα άλλα τρόφιμα υπάρχουν. Αναρωτιόμαστε αν μετά τα παιδιά λαμβάνουν κάποιου είδους "δείγματα" των εταιριών. Όποιος γονιός έχει πάει ας αφήσει ένα σχόλιο με εντυπώσεις.

Κρίμα.

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο κοινωφελούς χαρακτήρα με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σκοπό. Είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις