Άχρηστες οι νέες ετικέτες τροφίμων

Coca Cola, Nestle, Unilever, Danone, Kraft, Quaker, Mars, αυτές είναι οι εταιρίες πίσω από τις λεγόμενες Ενδεικτικές Ημερήσιες Προσλήψεις (GDAs) που δείχνουν το ποσοστό των ημερήσιων σου αναγκών για τις θερμίδες και κάποια θρεπτικά συστατικά που λαμβάνεις από μία μερίδα προϊόντος. Στην ουσία είναι όμως ένα παραπλανητικό κόλπο των εταιρειών τροφίμων να σε πείσουν ότι το προϊόν τους είναι υγιεινό. Να πως δουλεύει και μας δουλεύει: Ένα σακουλάκι πατατάκια που όλοι γνωρίζουμε ότι έχει πολλά λιπαρά, σύμφωνα με την ετικέτα GDA καλύπτει μόνο 11% των αναγκών σου σε λιπαρά, αρκετά χαμηλά ε; Μπορείς να τα φας άφοβα. ΟΧΙ. Ξέρεις πόσο είναι μια μερίδα σύμφωνα με την ετικέτα; 25 γραμμάρια. Ελάχιστα, μία χούφτα πατατάκια. Ξέρεις πόσα γραμμάρια έχει ένα σακουλάκι; 120 με 200 γραμμάρια, που σημαίνει ότι καταναλώνοντας μία σακούλα πατατάκια μπορεί να καταναλώσεις το 50 με 100% των καθημερινών σου αναγκών σε λίπος, και αυτό είναι πράγματι πολύ. Τι έγινε;
Βασικά η βιομηχανία τροφίμων συμφώνησαν μεταξύ τους να αναφέρονται σε μικρές ποσότητες έτσι ώστε όλα τα προϊόντα τους να φαίνονται υγιεινά. Επιπλέον αυτές οι πληροφορίες δεν αναφέρονται σε άλλα συστατικά όπως βιταμίνες και μέταλλα ούτε ξεχωρίζουν τα πρόσθετα σάκχαρα από τα φυσικά σάκχαρα. Αγνόησε τα GDA και και κοίτα τη λίστα συστατικών.

2 σχόλια:

  1. na rwtisw kati egw??ta patatakia sto fourno lays nomizw legontai..exoun ontws ligotera lipara k genika exoun thetika stoixeia???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουμε κάνει αξιολόγηση των Lays στο φούρνο εδώ:
    http://natofao.blogspot.com/2010/05/lays.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις