Ποιος είναι τελικά ο ειδικός σε θέματα διατροφής; Κάποτε η διατροφή και η διαιτολογία δεν ήταν της μόδας, όταν όμως η παχυσαρκία άρχισε να αυξάνεται επικίνδυνα, και είχε χρήμα η υπόθεση ανακατεύτηκαν οι πάντες: γιατροί, φαρμακοποιοί, αισθητικοί, κομμώτριες, χημικοί, πωλητές, εταιρίες τροφίμων και πάει λέγοντας. Εσύ ποιον θα εμπιστευόσουν; Μα φυσικά τον γιατρό η το διαιτολόγο. Το σκέφτηκες καλά; Οι περισσότεροι γιατροί είναι ζήτημα αν παρακολούθησαν ένα μάθημα διατροφής στο πανεπιστήμιο...
Και όμως έχω δει εκατοντάδες φορές ασθενείς με σοβαρά νοσήματα όπως διαβήτη να λαμβάνουν έτοιμες δίαιτες σε φωτοτυπία από τον γιατρό η τον ενδοκρινολόγο τους. Δεν θα έπρεπε αυτοί οι γιατροί να παραπέμπουν τον ασθενή τους σε ένα διαιτολόγο που είναι απόφοιτος Πανεπιστημίου, ώστε να λάβει σωστές και εξειδικευμένες πληροφορίες; Και όσο για τους διαιτολόγους, υπάρχουν λογής λογής από αυτούς: διαιτολόγοι ΙΕΚ, ΤΕΙ, ΑΕΙ, Σύμβουλοι, Ειδικοί κτλ κτλ. Ποιοι είναι οι κατάλληλοι; Η αρχική μου απάντηση θα είναι οι διαιτολόγοι που κατέχουν πτυχίο από Πανεπιστήμιο και που να έχουν εμπειρία. Η εμπειρία έχει σημασία, βλέπω συνεχώς νέους που δεν πρόλαβαν καλά καλά να αποφοιτήσουν, να φοράνε τα κουστούμια τους και να ανοίγουν τα γραφεία χωρίς να έχουν καμία εμπειρία. Θεωρώ όπως και με κάθε επάγγελμα, ότι ο έμπειρος επιστήμονας θα είναι και πιο αποτελεσματικός. Όσο για τους άλλους (γιατροί κτλ.) αν δεν έχουν δεύτερο πτυχίο η μεταπτυχιακό στη διατροφή ξέχασε τους. Από κει και πέρα πάντα υπάρχουν οι κακοί και άσχετοι επιστήμονες. Αν κάτι σου φανεί παράλογο, άλλαξε διαιτολόγο (είχα μία περίπτωση όπου άτομο είχε επισκεφτεί διαιτολόγο και της απαγόρευε να φάει λαχανικά, ενώ ένας άλλος γιατρός έβαζε τον ασθενή του να τρώει μόνο κράκερ και νερό). Πριν δώσεις τα λεφτουδάκια σου, ζήτησε να μάθεις τι πτυχίο έχει ο άνθρωπος απέναντι σου. Ντρέπεσαι; Αν το συγκεκριμένο άτομο προσβληθεί, αυτό θα πρέπει να σε υποψιάζει... Και για να γνωρίζουμε, σήμερα στην Ελλάδα η νομοθεσία επιτρέπει στον καθένα να δίνει συμβουλές διατροφής και δίαιτες ακόμα και αν δεν έχει σπουδάσει τίποτα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Το φυστικοβούτυρο είναι βασικά πολτός ψημένων φιστικιών. Τα φιστίκια όπως και σχεδόν όλοι οι ξηροί καρποί (αν και τα φιστίκια ανήκουν σ...
-
Τα γνωστά νηστίσιμα τυριά κυκλοφορούν αυτό τον καιρό στα σούπερ μάρκετ. Να δούμε αν τελικά αξίζει τον κόπο. Βρήκαμε αυτό το κίτρινο τυρί...
-
Αναγνώστης ζήτησε να μάθει ποια είναι η διαφορά των αλλαντικών της σειράς Fouantre με τα κανονικά αλλαντικά. Έτσι συγκρίναμε το Υφαντής Fou...
-
Μας είχε ζητηθεί να αξιολογήσουμε το τυρί Milner. Το Milner είναι ενα τυρί το οποίο αναφέρει στη συσκευασία του ότι περιέχει 40% λιγότερα λι...
-
Αυτό το παραδοσιακό σνακ που αποτελεί πρωινό στο πόδι για πολλούς Έλληνες, έχει απλά συστατικά: αλεύρι, ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρ...
-
Εδώ και καιρό προωθούνται οι σοκολάτες χωρίς ζάχαρη ως μια ανώδυνη λύση γι αυτούς που προσέχουν το βάρος τους αλλά και για τους διαβητικο...
-
Εκτός από καλό μάρκετινγκ το συμπλήρωμα Tonotil είναι στην ουσία άχρηστο. Να γιατί: Περιέχει 4 Αμινοξέα L-Φωσφοθρεονίνη: Ουσία που λαμβά...
-
Οι παραδοσιακές Ελληνικές πίτες μπορεί να θεωρηθούν ένα γνήσιο φαστ φουντ, αφού μπορείς να τις φας γρήγορα και στο πόδι. Βασικά φτιάχνονται ...
-
ΤΑ ΣΥΝ: *Δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά ΤΑ ΠΛΗΝ: *Αρκετές θερμίδες Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Τα κλασσικά κράκερ. Για το γραφείο, για το ταξίδι, για δίαιτα...
-
Βασικά η ζελατίνη παράγεται κυρίως από το κολλαγόνο που βρίσκεται στα οστά και στο δέρμα των ζώων. Στοιχεία δείχνουν ότι παγκοσμίως το 70% τ...
Δεν εξαρτάται απο το χαρτί και τον τίτλο 100% αποδεδειγμένο. Φτάνει να κοιτάξει κανείς γύρο του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν συμφωνώ... Άλλο να έχει σπουδάσει κάποιος σε πανεπιστήμιο 4 χρόνια ΑΕΙ ή ΤΕΙ Διαιτολογία και άλλο 2 χρόνια σε ΙΕΚ που πληρώνεις για να πάρεις σχετικό έγγραφο "γνώσεις"... Και επίσης οι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν το προνόμιο να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακό και να κάνουν διατριβές και διδακτορικά και να διευρύνουν τις γνώσεις τους, ενώ οι "απόφοιτοι" ΙΕΚ δεν μπορούν να κάνουν τίποτα από αυτά...
ΔιαγραφήΣυγχαρητήρια κυριέ διαιτολόγε για το blog σας. Κάνετε πολύ καλή δουλειά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο παραπάνω post είναι αρκετά ενδιαφέρον.
Συμφωνώ ότι ένας διαιτολόγος πρέπει να έχει εμπειρία για να είναι αποτελεσματικός και αξιόπιστος. Αλλά σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να είναι μόνο απόφοιτος πανεπιστημίου. Οι απόφοιτοι διαιτολόγοι τόσο από πανεπιστήμιο όσο και από ΤΕΙ έχουν τις ίδιες γνώσεις και τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, όσο και αν ακούγεται περίεργο για όσους δεν το έχουν ψάξει.
Παρα πολύ σωστό κείμενο! Και μη ξεχνάτε τα ΤΕΙ ανοίκουν από το 2001 και αυτά μαζι με τα ΑΕΙ στην ανώτατη εκπαίδευση και έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγνώμη ο χημικός δε κανένα τμήμα χημείας ΔΕΝ διδάσκεται ανατομία, φυσιολογία, γενετική κα. δηλαδή ΔΕΝ είναι η δουλεια του να γνωρίζει τη μορφολογία των οργάνων και την αλληλεπιδραση των οργανικών συστημάτων ΟΚ προπτυχιακά κάνει ένα ή και επιλογής δυο εξάμηνα βιοχημεία (και ξεμπερδεύει με τις βιολογικές επιστήμες), αλλά πρακτικά δεν έχει τις γνώσεις στη βιολογία του οργανισμού τις οποίες έχει ένας διαιτολόγος ή βιολόγος ή γυμναστής. Συνήθως και τα μεταπτυχιακά της διατροφής δεν έχουν πάντα αυτά τα μαθήματα, αλλά εστιαζουν κατευθειαν στη διατροφή και στα τροφιμα, οποτε οι χημικοί σχεδόν πάντα έχουν ένα κενό σε αυτά Στη διδασκαλία και την έρευνα της διατροφής δηλ. καθηγητές-ερευνητές σε ΑΕΙ ΤΕΙ υπάρχουν πολλοί καταξιωμένοι βιολόγοι, γιατροί και φυσικής αγωγής ωστόσο ορθώς απαγορεύεται να ασκούν το επάγγελμα του διαιτολογου. Μόνο ο απόφοιτος διαιτολογίας συντάσσει διαιτολόγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩστόσο, οι χημικοί έχουν αρκετά μαθήματα χημείας τροφίμων και με ένα σχετικό μεταπτυχιακό μπορεί να είναι καλύτεροι από έναν διατροφολόγο απόφοιτο ΑΕΙ ή ΤΕΙ (χωρίς μεταπτυχιακό).....
ΑπάντησηΔιαγραφή