Κοίτα την ετικέτα. Στα 100 γρ. γιαουρτιού υπάρχουν 67 θερμίδες και 2 γρ. λιπαρά. Τα 2 γρ. λιπαρά αντιστοιχούν σε 18 θερμίδες (αφού το 1 γρ. έχει 9 θερμίδες, τα 2 έχουν 18). Το ποσοστό λίπους το βρίσκουμε διαιρώντας τις θερμίδες λίπους/συνολικές θερμίδες Χ 100 που είναι: 18/67 Χ 100=26, άρα το ποσοστό λίπους είναι 26% και όχι 2%. Το 2% αναφέρεται στο βάρος.
Το λίπος για τα άλλα γιαούρτια είναι ως εξής:
Το κανονικό στραγγιστό (10%): 69% λιπαρά
Το 5% στραγγιστό: 50% λιπαρά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κανονικό αγελαδινό γάλα αποτελείται από 3,5% -4% λιπαρά. Όποτε όπως καταλαβαίνεις στα συγκεκριμένα στραγγιστά γιαούρτια τους προστίθεται επιπλέον λίπος.
τους προστίθεται επιπλέον λίπος ή είναι λόγω χαμηλότερης συγκέντρωσης νερού;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστά. Το στραγγιστό γιαούρτι είναι πιο συμπυκνωμένο σε μερικά στοιχεία, για παράδειγμα έχει περισσότερη πρωτεΐνη από το κανονικό γιαούρτι, αλλά λιγότερους υδατάνθρακες και λιγότερο ασβέστιο από το κανονικό γιαούρτι. Τα περισσότερα γιαούρτια μεγάλων εταιριών ξεκινάνε με άπαχο γάλα όπου μετά προσθέτουν το λίπος για να φτάσει στο ποσοστό που θα είχε το προϊόν αν είχε παραχθεί φυσικά. Το θέμα είναι πόσο λίπος ξαναπροσθέτουν και ειδικά στα στραγγιστά τα οποία στραγγίζονται 3 φορές, θα ξαναπροσθέσουν τη τριπλάσια ποσότητα λίπους; Στα κανονικά γιαούρτια (όχι στραγγιστά) το ανθόγαλα που χρησιμοποιείται και αναφέρεται είναι 4% (όσο δηλαδή είχε το πλήρες γάλα αρχικά), στο πλήρες στραγγιστό γιαούρτι το ποσοστό (ποσότητα) δεν αναφέρεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ενα γιαούρτι με λιπαρά 2% δεν είναι το ποσοστό λιπους 26% αλλα το ποσοστό των θερμίδων που αποτελούνται απο λίπος 26%!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσοχή λιγάκι!
Οντως το συγκεκριμένο άρθρο μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση λογω του ότι συγκρίνεται από τη μια η περιεκτικότητα σε λίπος κατά βάρος από τη μια με τη θερμιδική αξία αυτού από την άλλη. Ειδικά η τελευταία παράγραφος που αναφέρεται μόνο στην περιεκτικότητα κατά βαρος των λιπαρών στο γάλα, ξεχνώντας να αναφερθεί στο αυξημένο αντίστοιχα θερμιδικο ποσοστό (κάπου 50%) επιτείνει τη σύγχυση....
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι αλλά θα μας πείτε αν για κάποιον που προσέχει το βάρος του είναι καλύτερο να αγοράζει, πλήρες, 2% ή 0%; Νομίζω ότι αυτό που ενδιαφέρει τον καταναλωτή που μπαίνει στα Blogs, αυτό είναι. Τα υπόλοιπα θα μας τα έλεγε και η Τατιάννα. Συγκεκριμένα προιόντα μπορείτε να μας πείτε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι να ήξεραν. Και καλύτερα που δεν γράφουν διότι τρέμω και μόνο στο τι θα δούν τα μάτια μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν του προσθέτουν λίπος. Προκύπτει μέσω της φυσικής στράγγισης.
Παραπληροφορηση στο φουλ΄. Οτι να'ναι. Λες και η ενεργεια (χιλιοθερμιδες) σε ενα γιαουρτι προερχονται μονο απο το λιπος..
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτο εδω ακομα να καταλαβω πως βγαζει νοημα.
"Βλέπεις λοιπόν 2% και υποθέτεις ότι περιέχει μόνο 2% λιπαρά. Σωστά; Λάθος. Αυτό το 2% αφορά το βάρος, δηλαδή στα 100 γρ. γιαουρτιού, τα 2 γρ. είναι λιπαρά. ΟΚ."
Απο τη μια, λεει τον πρωτο ισχυρισμο λαθος, και μετα τον επιβεβαιωνει.
Ουφ, πολυ ασχοληθηκα μαλλον..
@ ανώνυμε (18/10/11)
ΑπάντησηΔιαγραφήόπως πολύ καλά - θέλεις να δείξεις οτι- ξέρεις, οί διάιτες για χάσιμο βάρους στηρίζονται στις αρχές:
1."καταναλώνω ως οργανισμός περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνω"
2."καταναλώνω συγκεκριμένο ποσοστό θερμίδων οι οποίες προέρχονται από λιπαρά".
Άρα αυτό που πρέπει να σε ενδιαφέρει όταν διαβάζεις μία συσκευασία είναι πόσες θερμίδες προέρχονται από τα λιπαρά στο σύνολο των θερμίδων και όχι πόσο βάρος. Κατά αυτή την έννοια το 2% είναι παραπληροφορητικό σε κάποιον που δεν είναι γνώστης όπως εσύ άλλωστε...
2% σημαινει 2 στα 100. δηλαδη 2γρ λιπους στα 100γρ γιαουρτιου. 26% ειναι ο αριθμος τον θερμιδων που παιρνεις απο το λιπος στα 100γρ γιαουρτιου. οχι το ποσοστο του λιπους. οποτε μια χαρα τα γραφει πανω η συσκευασια.
ΑπάντησηΔιαγραφήτο πολύ το κυριε ελεησον το βαριεται κι ο θεος
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ουσία είναι να μη μπακανιάζει κανεις περισσοτερο απο οσο χρεαιάζεται για να ζει.
Μετά, μετρήστε το % του ελεύθερου λιπαρού οξέος που ανάγεται ανα millimol ολικού λιπαρού περιεχομένου, διαιρέστε το με την τετραγωνική ρίζα του 12 και παραγγείλτε μια πίτσα και μια κοκα Light και ολα ενταξει.
Η θερμιδολαγνεια είναι μια αχανής έκταση για νευρωσικά παιχνίδια. Ο καθρέφτης και η ζυγαριά, η απλη λογική και η έλλειψη υπερβολής είναι ακριβέστατοι θερμιδομετρητες.
Κοιτάξτε γύρω σας: οι αδύνατοι άνθρωποι τρώνε κάτι από ότι βρούνε μπροστά τους, και οι παχύσαρκοι κάνουν πάντα δίαιτα. Το μυστικό της καλής διατροφής δεν είναι μόνο στο τι τρώει κανείς, είναι και στην ποσοτητα των προσλαμβανομένων, και στη φυσική άσκηση που συνοδεύει τον καταβολισμό τους. Τα φρέσκα πάντα τα προτιμάμε από τα καθε ειδους συντηρημένα, τα φυτικα τα προτιμάμε απο τα ζωικά, και τα λιγώτερο επεξεργασμένα απο τα περισσοτερο επεξεργασμενα.
Και πολλά είπαμε.
Πότε πήγατε τελευταία φορά για ύπνο πεινασμένος? Η πείνα είναι δείκτης υγείας οταν μπορεί να κορεσθεί την επόμενη μέρα.
Αν δεν υπάρχει κίνηση στο σώμα ακόμα κ με αέρα θ χοντραινουμε
ΑπάντησηΔιαγραφή