Βρες τις διαφορές. Άλλο ένα παράδειγμα παραπληροφόρησης με τις ετικέτες τροφίμων.

Corn Flakes
Special K
Κάνοντας την κριτική για τα Corn Flakes, παρατηρήσαμε το εξής: ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στη διατροφική αξία των Special K και των Corn flakes πιστεύεις ότι τα Special K περιέχουν λιγότερα λιπαρά από τα Corn Flakes, το γράφει άλλωστε: μια μερίδα Special K με γάλα περιέχει μόνο 0,8 γρ. λιπαρά ενώ μία μερίδα Corn Flakes με γάλα περιέχει 2,5 γρ. λιπαρά. Σωστά; Όχι. Αν κοιτάξεις θα δεις ότι στα Special K αναφέρονται σε αποβουτυρωμένο γάλα ενώ στα Corn Flakes αναφέρονται σε ημιαποβουτυρωμένο γάλα. Όπου μας συμφέρει δηλαδή χρησιμοποιούμε και το ανάλογο συστατικό. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένας κανόνας; Για παράδειγμα να αναφέρονται πάντα σε ημιαποβουτυρωμένο γάλα;
Γι αυτό πάντα να κοιτάς το "ανά 100 γρ." για να καταλάβεις τι γίνεται, σε αυτή τη περίπτωση θα δεις ότι τελικά τα Corn Flakes περιέχουν λιγότερα λιπαρά (0,9 γρ. ανά 100 γρ.) από τα Special K (1,5 γρ. ανά 100 γρ.). Η διαφορά δεν είναι μεγάλη, αλλά η τακτική αυτή δεν είναι έντιμη, υποθέτουν ότι άτομα που τρώνε Special K χρησιμοποιούν μόνο αποβουτυρωμένο γάλα; Η θέλοντας να προσελκύσουν τους καταναλωτές που προσέχουν το βάρος τους, εμφανίζουν τη διατροφική αξία λίγο διαστρεβλωμένη;

1 σχόλιο:

  1. Όσο αξιολογούμε τα τρόφιμα με βάση της πρωτείνες ,τους υδατάνθρακες το λίπος και το αλάτι χαθήκαμε. Υπάρχουν πολλά περισσότερα. Γεμίσαμε γιατρούς διαιτολόγους , τεχνολογία , μηχανήματα , συμπληρώματα,πανεπιστήμια και είμαστε όλοι άρρωστοι περισσότερο απο ποτέ. Το 1900 μπορεί να μην υπήρχε και ουτε ένα βιβλίο που να μιλούσε για θαυματουργή δίαιτα. Αυτό δεν σας προβληματίζει. Δεν την είχαν ανάγκη.Όταν αρχίσαμε να τρώμε σκουπίδια γεμίσαμε επιστήμονες και όλα τα προαναφρθέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις