Παρακολουθήσαμε προχθές την εκπομπή "Chef Στον Αέρα" στο Σκάι. Σε κάποια στιγμή ο καλεσμένος και η παρουσιάστρια ετοιμάζουν κεφτεδάκια. Τα κεφτεδάκια τα βουτάνε στο αλεύρι πριν τηγανιστούν. Η παρουσιάστρια έχει την απορία και ρωτάει τον καλεσμένο (μάγειρα, σεφ) αν μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί το αλεύρι που χρησιμοποιήθηκε για να αλευρώσουμε τα κεφτεδάκια η μήπως είναι ανθυγιεινό, και ο καλεσμένος απαντά "ναι μπορείς να το ξαναχρησιμοποιήσεις αρκεί να το σουρώσεις" (μάλλον θα εννοούσε κοσκινίσεις). Κύριε μάγειρα, όχι δεν μπορείς να ξαναχρησιμοποιήσεις αλεύρι στο οποίο έχεις βουτήξει ωμό κρέας και μάλιστα κιμά και αυτό γιατί το ωμό κρέας μπορεί να περιέχει βλαβερά βακτήρια όπως σαλμονέλα και E. Coli που καταστρέφονται μόνο σε θερμοκρασίες πάνω από 70 βαθμούς. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση και θάνατο. Το 1993 χάμπουργκερ από μια αλυσίδα φαστ φουντ στις Ηνωμένες Πολιτείες το Jack in the Box που είχε μολυνθεί με E Coli είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 4 παιδιών ενώ πάνω από 400 άτομα αρρώστησαν. Για αυτό το λόγο όταν μεταχειριζόμαστε ωμό κρέας πρέπει να... είμαστε προσεχτικοί να μην υπάρχει επιμόλυνση μεταξύ των τροφίμων και γι αυτό πρέπει να κρατούνται πάντα χωριστά τα κρέατα από τα αλλά υλικά όπως και επίσης το ωμό κρέας να μην ακουμπά σκευή που θα χρησιμοποιηθούν για άλλα τρόφιμα και να απολυμαίνονται οι επιφάνειες στις οποίες ακουμπήσατε το κρέας.
Δεν το πιάσαμε το όνομα του Σεφ, αλλά ελπίζουμε να μην χρησιμοποιεί τέτοιες τεχνικές στο εστιατόριο του...
http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=206972
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιχάλης Ντουνέτας, εστιατόριο Baraonda στους Αμπελόκηπους (1:38)
Επίμαχη σκηνή στο 24:10.