Η πρώτη αλλαγή που προτείνουμε για να αρχίσεις σήμερα είναι απλή: Μην πίνεις τις θερμίδες σου. Ναι το έχεις ξανακούσει αλλά πραγματικά είναι μια πολύ απλή αλλαγή που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αρκετές έρευνες στο εξωτερικό έχουν δείξει ότι οι θερμίδες που λαμβάνουμε από ροφήματα έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια φτάνοντας τις 300 θερμίδες την ημέρα. Βέβαια η έρευνα αφορά τους Αμερικάνους που πίνουν τεράστιες ποσότητες αναψυκτικών, ωστόσο και εδώ καταναλώνουμε αρκετές υγρές θερμίδες.
Τι να κάνεις:
1. Όχι στους χυμούς η ροφήματα χυμών. Πραγματικά δεν τους χρειάζεσαι. Αν τρως 2 φρούτα την ημέρα (θα μιλήσουμε για αυτό αργότερα), σίγουρα δεν τους χρειάζεσαι. Αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή θερμίδων (για παράδειγμα 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι αντιστοιχεί με 2 πορτοκάλια), τους λείπουν οι φυτικές ίνες αλλά και πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που θα έβρισκες στα ολόκληρα φρούτα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι και τόσο σίγουρο αν είναι "φυσικοί".
2. Κόψε τα αναψυκτικά. Εντάξει, το ήξερες ότι θα το προτείναμε, είναι φανερό άλλωστε ότι ενα ρόφημα με ζάχαρη και θερμίδες δεν είναι ότι καλύτερο. Οι εταιρίες αναψυκτικών προσπαθούν μας πείσουν με διάφορους τρόπους ότι και τα αναψυκτικά αποτελούν πηγή υγρών για τον οργανισμό, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε μπορείς να λάβεις υγρά με άλλους τρόπους χωρίς θερμίδες, ζάχαρη, γλυκαντικά υποκατάστατα και συντηρητικά. Και όσο για τα λαϊτ, εκτός από το γεγονός ότι η ασφάλεια των γλυκαντικών ουσιών δεν έχει επιβεβαιωθεί (άλλο τι μας λένε οι εταιρίες αναψυκτικών και αυτοί που δουλεύουν γι αυτούς), επιπλέον πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι όχι μόνο δεν αδυνατίζουν τα "λαϊτ" αναψυκτικά αλλά αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας αργότερα... και θα μιλήσουμε αναλυτικότερα και για αυτά σε μελλοντική ανάρτηση για την αλλαγή διατροφικών συνηθειών.
3. Και το γάλα; Πολλοί άνθρωποι θεωρούν απαραίτητο το γάλα. Ναι για τα βρέφη, αλλά αν ένας ενήλικας λαμβάνει άλλες μορφές γαλακτοκομικών όπως τυρί και γιαούρτι, τότε δεν το χρειάζεται. Σκέψου ότι ενα φλιτζάνι γάλα αντιστοιχεί σε 30 γρ. τυρί από θέμα ασβεστίου, πρωτεΐνης και θερμίδες. Για να καταλάβεις πόσο είναι 30 γρ. τυρί, φαντάσου ότι αντιστοιχεί με περίπου 4 ζάρια. Οι θερμίδες είναι παρόμοιες (ανάλογα το τυρί) και σαφώς το τυρί είναι τροφή, δηλαδή σου δίνει την αίσθηση ότι τρως κάτι και αυτό ικανοποιεί περισσότερο από το να πιεις κάτι. Αν λοιπόν τρως έτσι και αλλιώς 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα, δεν το χρειάζεσαι το γάλα. Και φυσικά μην ξεχνάς ότι πολλές άλλες τροφές περιέχουν ασβέστιο όπως κάποιοι ξηροί καρποί αλλά και κάποια πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
4. Και ο καφές; Περιορίσου στον απλό καφέ με λίγη ζάχαρη αν το έχεις πραγματικά ανάγκη, όλα τα άλλα ξέχασε τα. Τα διάφορα σέικ καφέδες με σιρόπια, σαντιγί, μπόλικη ζάχαρη και σε πολλές περιπτώσεις λιπαρά, μπορεί να έχουν και τις θερμίδες ενός γεύματος, χωρίς όμως να προσφέρουν το κορεσμό ενός γεύματος.
Ευχαριστω παρα πολυ γι αυτο που ξεκινησες
ΑπάντησηΔιαγραφήπολυ καλη προσπαθεια αυτη που ξεκινησες! θα ηθελα επισης να αναρτησετε κατι σχετικο με τους συνδυασμους τροφιμων, τι ειναι ωφελιμο και τι οχι
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστω
Τέλεια! Όμως εγώ που δεν κάνω τίποτα από αυτά (δεν πίνω τις θερμίδες μου γενικώς μόνο ένα ποτήρι γάλα τη μέρα κι έναν απλό απλούστατο, σχεδόν σκέτο καφέ), παραμένω ανυπόμονος και περιμένω τους επόμενους στόχους....:-) :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ ούτε εγώ πίνω τις θερμίδες μου, οπότε περιμένω πως και πως όλα τα άλλα..
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπερα! εγω θα ηθελα να κανω 2 ερωτησεις..Αρχικα,σε μια διατροφη επιτρεπεται το κακαο με απαχο γαλα κ υποκαταστατο ζαχαρης?? ακομη,η καταναλωση 5-6 π.χ μηλων την ημερα, 8α μπορουσε να ειχε ως αποτελεσμα την αυξηση βαρους?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΔιαγραφήΤο κακάο ναι σε λογικές ποσότητες σαν σοκολάτα ρόφημα, σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (70-75% το υπόλοιπο είναι λίπος και άλλες ουσίες) και σε γλυκά. Το άπαχο γάλα ναι και με προσοχή οι γλυκαντικές ουσίες. Το καλύτερο είναι κάποιος να μάθει να αποφεύγει ότι γλυκαίνει (ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες). Τα μήλα είναι άριστη τροφή αλλά πάντα υπολογίζουμε τα μήλα να μην είναι παραγηνομένα με ζαχαρωμένη την ψίχα τους και για κάθε μήλο που τρώμε μειώνουμε ανάλογα άλλη τροφή για να μην επηρεάσει την αύξηση του βάρους (συσσώρευση λίπους).
ΔιαγραφήΘα ήθελα να προσθέσω σε αυτό το γενικά πλαίσια καλό άρθρο τα εξής:
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε θερμιδοποιούμε τα πάντα. Υπάρχουν πολύ σοβαρές παράμετροι πέρα απο τις θερμίδες. Το λέω αυτο διότι τα αναψυκτικά αποδεδειγμένα αφαιρούν ασβέστιο (λόγο των φωσφορικών που περιέχουν) και ηλεκτολύτες απο τον οργανισμό. Άρα αποτελούν πραγματική απειλή για οστεοπόρωση.Επίσης τα σάκχαρα τα οποία περιέχουν αναλώνουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β για να μεταβολιστούν.Διαταράσουν την γλυκόζη στο αίμα κάτι που μακροπρόθεσμα συνεπάγεται με υπερσουλιναιμία .Κατά συνέπεια αφερούν θρεπτικά συστατικά απο το σώμα και όχι μόνο .
Η coca cola τουλαχιστων μέχρι το 2007 περιείχε το κακινογόνο potassium sodium benzene ή αλλιώς Ε211 με αποδεδειγμένες επιδράσεις στο ανθρώπινο DNA. Επίσης η καφεϊνη που περιέχει το προαναφερθέν αναψυκτικό σε συνδιασμό με την ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα όπως και ο καφές με ζάχαρη η χωρίς σε χρόνια κόπωση με εξάντληση του φλοιού των επινεφριδίων και των ορμονών που παράγουν (επινεφρίνη νορεπινεφρίνη). Η ορμόνες αυτές παράγονται φυσιολογικά υπο συνθήκες στρές προκειμένου το άτομο να ανταπεξέλθει και να επιβιώσει. Με τον συνδιασμό καφεϊνης ζάχαρης το σώμα νομίζει οτι υπαρχει απειλή χωρίς πραγματικά να υπάρχη.
Το γάλα θα συνεχίσω να το λεώ δεν το προσλαμβάνουμε μόνο για το ασβέστιο. Μερικές φορές τα βάζουμε όλα σε κουτάκια αλλά δεν ειναι έτσι. Με βάση αυτή τη λογική αφου το ακτινίδιο περιέχει βιταμίνη C μπορούμε να τώμε μόνο ακτινίδια απο φρούτα και ακόμα καλύτερα να μην τρώμε και λαχανικά. Όλα εχουν βιταμίνη C και μάλιστα το ακτινίδιο απο τις μεγαλύτρερες ανα γραμμάριο. Δεν νομίζω οτι κανείς θα έτρωγε μόνο ακτινίδιο και θα ένιωθε ήρεμος.Ετσι λοιπόν και το γάλα περιέχει πέρα απο άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά λακτόζη η οποία υπάρχη επίσης και στο γιαούρτη και πολύ μικρές ποσότητες στα τυριά. Η λακτόζη είναι το μόνο σάκχαρο που φθάνει στο λεπτό έντερο και κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά. Θρέφει τα οξεόφιλα γλακτοβακτήρια και αυτά με τη σειρά τους προστατεύουν εμάς απο επικύνδινα βακτήρια , μύκητες ιούς καθώς επίσης παράγουν θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες για εμάς βοηθώντας στην αφομίωση της τροφής. Η πόσοτητα λακτώζης που απαιτήτε προκειμένου να τραφούν τα συμβιωτικά βακτήρια αγγίζει υψηλά νούμερα. Γεγονός ειναι οτι το γιαούρτι περιέχει και τροφή αλλά και ζωντανά οξεόφιλα βακτήρια εφόσον δεν παστεριώθηκε δεύτερη φορά για να διαρκεί περισσότερο. Άρα ειναι μια πολύ καλή επιλογή. Χωρίς να αναιρεί την σημασία του γάλακτος που αποτελεί την βάση για την παρασκευή γιαουρτιού.
Θα μπορούσα να αναφέρω απεριόριστα παραδείγματα για το πόσο πιο σύνθετα ειναι τα πράγματα πέρα απο το να μετράμε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά.
Για τον ανώνυμο αν επιθυμεί μία απάντηση απο εμένα όσον αφορά τα 5 μήλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ παροιμία έλεγε ένα μήλο την ημέρα και δεν έκανε λάθος. Ηταν σοφή. Το μήλο είναι απο της πολύ καλες επιλογές όσον αφορά τα φρούτα. Έχει ένα μείων. Υψηλά επίπεδα φρουκτώζης. Η αρνητικές συνέπειες απο υπερκατανάλωση φρουτκώζης ειναι πλέον αποδεδειγμένες και καλά τεκμιριωμένες.
Έχει κατηγορηθεί μεταξύ άλλων για υπέρταση, αυξημένα επίπεδα τρυγλικεριδίων, αντίσταση στην ινσουλίνη, πρόωρο γήρας.
Παν μέτρον άριστο.
Τα πράσινα μήλα?
ΑπάντησηΔιαγραφή