Διατροφική Συνήθεια #4, Εβδομάδα 2η. Πες όχι στα προϊόντα που περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης.

Πολλοί από μας λέμε γενικώς ότι θέλουμε να κόψουμε τα γλυκά, οπότε λογικά τα υποκατάστατα ζάχαρης αλλά και τα χωρίς ζάχαρη προϊόντα θα μας βοηθήσουν. Σωστά; Λάθος. Αυτό που πρέπει να κάνουμε πρώτα είναι να ξεσυνηθίσουμε τη γλυκιά γεύση είτε αυτή προέρχεται από τη ζάχαρη είτε προέρχεται από υποκατάστατα ζάχαρης. Αρχικά να πούμε ότι είναι γνωστό ότι τα διάφορα προϊόντα που αναγράφουν "χωρίς ζάχαρη", περιέχουν άλλες γλυκαντικές ουσίες με λιγότερες θερμίδες αλλά τελικά όπως έχουμε διαπιστώσει εδώ, ειδικά για προϊόντα που υποτίθεται δεν περιέχουν ζάχαρη, έχουν παρόμοιες θερμίδες αλλά και παρόμοια ποσότητα υδατανθράκων με τα κανονικά προϊόντα, οπότε δεν γλυτώνεις τίποτα. Ωστόσο αυτό που είναι πιο σημαντικό να γνωρίζουμε είναι ότι όλα αυτά τα υποκατάστατα που συχνά είναι πιο γλυκά από τη ζάχαρη έχουν σαν αποτέλεσμα να συνηθίζουμε να τρώμε πολύ πιο γλυκά τρόφιμα και να μας φαίνονται άνοστα, πικρά η ξινά τα τρόφιμα που βρίσκονται στη φυσική τους μορφή όπως για παράδειγμα τα φρούτα η το σκέτο γιαούρτι. Επιπλέον φαίνεται ότι αυτά τα υποκατάστατα ζάχαρης απορυθμίζουν την ικανότητα μας να διαχωρίζουμε τις θερμίδες που λαμβάνουμε από γλυκές τροφές, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε περισσότερο από αυτό που θα έπρεπε. Έρευνες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι αυτά που λαμβάνουν τρόφιμα με υποκατάστατα ζάχαρης κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες και πήραν περισσότερο βάρος από τα πειραματόζωα που κατανάλωναν τρόφιμα με κανονική ζάχαρη. Επίσης μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι ενώ τα υποκατάστατα αυτά δεν περιέχουν ζάχαρη, επειδή είναι τόσο γλυκά κάνουν τον οργανισμό να αναζητά ζάχαρη. Άλλη έρευνα έδειξε... για τα αναψυκτικά λαϊτ συγκεκριμένα, ότι άτομα που έπιναν 3 αναψυκτικά λάιτ την ημέρα είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι μετά από 8 χρόνια. Και δεν βοηθούν και την υγεία σου αφού μία άλλη έρευνα έδειξε ότι άτομα που κατανάλωναν μόνο 1 αναψυκτικό λαϊτ την ημέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη, υπέρταση και καρδιαγγειακές παθήσεις. Ενώ μία πρόσφατη έρευνα που αναφέραμε εδώ έδειξε ότι τα λαϊτ αναψυκτικά αυξάνουν τη πιθανότητα πρόωρου τοκετό. Τέλος δεν γνωρίζουμε τις μακροχρόνιες επιδράσεις αυτών των υποκατάστατων ζάχαρης.
Αν είσαι λοιπόν από αυτούς που προσπαθούν να κόψουν τα γλυκά, μην προσπαθήσεις να κόψεις τη ζάχαρη και τα υποπροϊόντα της, αντικαθιστώντας τα με υποκατάστατα ζάχαρης. Αντί γι αυτό προσπάθησε πρώτα να ξεσυνηθίσεις τις υπερβολικές γλυκές τροφές που έχουν κατακλύσει την διατροφή μας μέσω των τεχνητών και φυσικών υποκατάστατων ζάχαρης.
Τι να κάνεις:
1. Το μοναδικό πράγμα που μπορείς να κάνεις για να βγάλεις από τη διατροφή σου τα υποκατάστατα ζάχαρης είναι να διαβάζεις ετικέτες. Αποφεύγεις λοιπόν οτιδήποτε περιέχει τεχνητά υποκατάστατα, πολυόλες, η άλλες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που παράγονται από συνδυασμό γλυκαντικών ουσιών όπως: ασπαρτάμη, κυκλαμικό νάτριο, σακχαρίνη, σουκραλόζη, Ακεσουλφάμη Κ, ινουλίνη, ισομαλτιτόλη, μαννιτόλη, σορβιτόλη, ξυλιτόλη, στέβια.

*Σε άλλη διατροφική συνήθεια θα μιλήσουμε για τη ζάχαρη.

5 σχόλια:

  1. θα ήθελα να συμπληρώσω στο τόσο εύστοχο θέμα του άρθρου, πως καθημερινά όλοι μας καταναλώνουμε έστω και μια μικρή ποσότητα γλυκαντικών.
    1. Οι τσίχλες και οι καραμέλες που οι περισσότεροι προτιμάμε είναι χωρίς ζάχαρη.
    2. Οι οδοντόπαστες περιέχουν γλυκαντικά.
    3. Κάποιες έτοιμες σάλτσες και τυποποιημένα τρόφιμα χρησιμοποιούν γλυκαντικά.
    Πολλοί θα αναρωτιέστε γιατί δεν υπάρχει κάποια τεκμηριωμένη επιστημονική έρευνα που να "αθωωώνει" ή να "ενοχοποιεί" τα γλυκαντικά. Η απάντηση είναι πανεύκολη και τόσο χιλιοειπωμένη!!
    ΟΤΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ "ΧΟΡΗΓΟΣ", ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΤΕ ΘΕΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΕΙΤΕ ΑΠΛΑ ΟΥΔΕΤΕΡΟ!!!! Τα αρνητικά αποτελέσματα δεν χωράνε.
    Μια γενική συμβουλή λοιπον: ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΖΑΧΑΡΗ ΜΕ ΜΕΤΡΟ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΧΥΝΕ ΜΕ 1Κ.ΓΛ.ΖΑΧΑΡΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι οδοντόπαστες περιέχουν γλυκαντικά?
    Ναι αλλά δεν τις τρώμε, τις χρησιμοποιούμε καιτις ξεπλένουμε μετά..
    Ή κάνω λάθος και τόσα χρόνια δεν πλένω τα δόντια μου σωστά????
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η "στεβια" είναι μεν υποκατάστατο, αλλα είναι φυτικής προέλευσης.

    Θα μπορούσατε να μας γράψετε ένα άρθρο για την "στεβια"?

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην ανάρτηση αναφέρονται τεχνητά και φυτικά υποκατάστατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις