Διαβάζαμε ένα άρθρο στα Νέα για τη χορτοφαγία στην Ελλάδα και πραγματικά μας έκανε εντύπωση όταν ένας από τους χορτοφάγους ανέφερε σε συνέντευξη ότι στην Ελλάδα δεν έχουν πολλές επιλογές οι χορτοφάγοι, και η ίδια έχοντας ζήσει στην Αγγλία και την Αµερική, έχει διαπιστώσει ότι στη χώρα µας είναι δύσκολο να ακολουθεί κανείς αυτόν τον τύπο διατροφής. Σίγουρα η Ελλάδα δεν έχει πολλά εστιατόρια που ειδικεύονται σε αυτή τη κουζίνα με την έννοια να θεωρούν το μαγαζί τους μόνο χορτοφαγικό εστιατόριο, άλλα μην ξεχνάμε ότι στην ουσία η Ελληνική παραδοσιακή διατροφή ήταν κυρίως χορτοφαγική. Αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν πάνω από 180 μέρες νηστείας και κάποτε όλοι νήστευαν αποφεύγοντας τα ζωικά προϊόντα, ναι κάποιοι έτρωγαν θαλασσινά αλλά η πλειοψηφία των συνταγών ήταν χορτοφαγικές. Μπορεί να μην είναι μοντέρνες η γκουρμέ η προχωρημένες οι συνταγές σύμφωνα με κάποιους, που προφανώς θέλουν ίσως πιο εξωτικά χορτοφαγικά πιάτα (η ξενομανία για άλλη μια φορά εμφανίζεται). Πάντως σχεδόν σε οποιοδήποτε εστιατόριο/ταβέρνα μπορείς να βρεις αυστηρά χορτοφαγικά πιάτα (χωρίς αυγό η τυρί) όπως χόρτα εποχής, φασολάκια λαδερά, μελιτζάνες λαδερές, αρακά, σαλάτες, φασολάδα. Αυτά τα ταπεινά πιάτα δεν θεωρούνται χορτοφαγικά; Ίσως θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά σε βιβλία καλογερικής μαγειρικής αλλά και σε οποιοιδήποτε βιβλίο ελληνικής μαγειρικής και θα βρουν πολλές ελληνικότατες συνταγές όπως στιφάδο με φασόλια, νηστίσιμες πίτες όπως πρασόπιτα και σπανακόπιτα, κουνουπίδι με ταχίνι, κτλ. Είναι γελοίο πάντως... κάποιος να αναφέρει ότι δεν βρίσκει χορτοφαγικά γεύματα στην Ελλάδα όταν ακόμα και σε μια τυχαία ταβέρνα η μαγειρείο υπάρχουν αρκετές επιλογές.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Το φυστικοβούτυρο είναι βασικά πολτός ψημένων φιστικιών. Τα φιστίκια όπως και σχεδόν όλοι οι ξηροί καρποί (αν και τα φιστίκια ανήκουν σ...
-
Τα γνωστά νηστίσιμα τυριά κυκλοφορούν αυτό τον καιρό στα σούπερ μάρκετ. Να δούμε αν τελικά αξίζει τον κόπο. Βρήκαμε αυτό το κίτρινο τυρί...
-
Αναγνώστης ζήτησε να μάθει ποια είναι η διαφορά των αλλαντικών της σειράς Fouantre με τα κανονικά αλλαντικά. Έτσι συγκρίναμε το Υφαντής Fou...
-
Μας είχε ζητηθεί να αξιολογήσουμε το τυρί Milner. Το Milner είναι ενα τυρί το οποίο αναφέρει στη συσκευασία του ότι περιέχει 40% λιγότερα λι...
-
Αυτό το παραδοσιακό σνακ που αποτελεί πρωινό στο πόδι για πολλούς Έλληνες, έχει απλά συστατικά: αλεύρι, ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρ...
-
Εδώ και καιρό προωθούνται οι σοκολάτες χωρίς ζάχαρη ως μια ανώδυνη λύση γι αυτούς που προσέχουν το βάρος τους αλλά και για τους διαβητικο...
-
Εκτός από καλό μάρκετινγκ το συμπλήρωμα Tonotil είναι στην ουσία άχρηστο. Να γιατί: Περιέχει 4 Αμινοξέα L-Φωσφοθρεονίνη: Ουσία που λαμβά...
-
Οι παραδοσιακές Ελληνικές πίτες μπορεί να θεωρηθούν ένα γνήσιο φαστ φουντ, αφού μπορείς να τις φας γρήγορα και στο πόδι. Βασικά φτιάχνονται ...
-
ΤΑ ΣΥΝ: *Δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά ΤΑ ΠΛΗΝ: *Αρκετές θερμίδες Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Τα κλασσικά κράκερ. Για το γραφείο, για το ταξίδι, για δίαιτα...
-
Βασικά η ζελατίνη παράγεται κυρίως από το κολλαγόνο που βρίσκεται στα οστά και στο δέρμα των ζώων. Στοιχεία δείχνουν ότι παγκοσμίως το 70% τ...
Κατά τη γνώμη μου, το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η έλλειψη τροφών για χορτοφάγους, αλλά η νοοτροπία που τους αντιμετωπίζει ως περίεργους και λίγο τρελούς. Καθώς, φυσικά, και η πεποίθηση ότι αν είσαι χορτοφάγος πρέπει το 50% του πιάτου σου να καταλαμβάνεται από τυρί (η έννοια του vegan δεν αντιπροσωπεύεται καν από ξεχωριστή λέξη στα ελληνικά...).
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπάμιες λαδερές, αγκινάρες α-λα πολίτα χωρίς το αυγολέμονο, αρακάς λαδερός με κόκκινη σάλτσα, αρακάς με ρύζι, σπανακόρυζο, λαχανόρυζο, πρασόρυζο, ντοματόρυζο, φασολάκια λαδερά με κόκκινη σάλτσα, με λευκή σάλτσα, φακές, φακές με ρύζι, μπριάμ, τουρλού στην κατσαρόλα, φάβα, γίγαντες στον φούρνο, πατάτες λεμονάτες φούρνου, φασολάδα, φασόλια γιαχνί,μελιτζανοσαλάτα, σεσκουλόπιτα, σπανακόπιτα νηστίσιμη με ρύζι, κολοκυθοανθοί με ρύζι, μανιτάρια πλευρώτους στην σχάρα, ντολμαδάκια γιαλαντζί, μελιτζάνες ιμάμ, ντομάτες γεμιστές , χορτόσουπα, πρασοσέλινο λεμονάτο. Και αυτά χωρίς καμιά προσωπική φαντασία, αν βάλει κανείς και την φαντασία του από όλα αυτά τα πιάτα μπορούν να δημιουργηθούν αμέτρητες παραλλαγές!! Καλά πλάκα κάνουν; Μήπως φταίει ότι αυτά τα πιάτα δεν προσφέρονται σε μοδάτες συσκευασίες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΡεβύθια στη γάστρα! Γιαμ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις την καλοσύνη να μας δώσεις τη συνταγή για τα ρεβύθια στη γάστρα?
ΑπάντησηΔιαγραφήKoitaxte,ego ontas xortofagos exo na po ta exis..
ΑπάντησηΔιαγραφήMporei nai men o filos parapano na mas parathese plithora syntagon pou den periexoun kreas,ayto omos apo mono tou den kathista tis sintages aytes mia kali epilogi.
Giati pragmati einai poly kourastiko na tros kathe mera ladera kai genika ena piato xoris proteini(ospria dld) den tha nai kai oti kalitero.
Dld den mporeis na perimeneis apo mena na tin vgalo me xorta kai patates.
Ara telika kai apo makroxronia prosopiki m peira sas leo oti ontos einai dyskolo na eisai xortofagos mesa stin elliniki pragmatikotita.
Άρα αυτό που σε κουράζει είναι το να είσαι χορτοφάγος, όχι η Ελληνική πραγματικότητα. Γιατί στην Ελλάδα, πραγματικά, έχει ένα σωρό συνταγές χωρίς κρέας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις άλλες χώρες δηλαδή τι έχει για τους χορτοφάγους?
Έλα ντε ας το πει και κάποιος... Δε καταλαβαίνω αφού κι οι ίδιοι χρειάζονται τη γεύση του κρέατος ή των ζωικών προϊόντων, κι αυτό φαίνεται από τα τόσα υποκατάστατά τους, (που χάλευε τί επεξεργασία έχουν υποστεί για να 'χουν την κατάλληλη γεύση), ποιός ο λόγος να ζορίζεις έτσι τον εαυτό σου? Και άντε οι μη κρεατοφάγοι σιχάθηκαν τα κρέατα ή ξέρω γω τι.. Το έρμο το τυρί και το αυγό τί σου φταίει?? (Ρητορικά πάντα ρωτώντας..)
Διαγραφήτοφού...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαιδιά μήπως ξέρετε αν στη Θεσσαλονίκη έχει τόφου? Επίσης σε χώρες όπως στην Αγγλία και την Αμερική έχει faux meat και πολλά άλλα υποκατάστατα του κρέατος. Εδώ δεν μπορώ ούτε γάλα σόγιας να βρω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε οποιοδήποτε κατάστημα βιολογικών. Παντού θα χει..
ΑπάντησηΔιαγραφή