Ναι η Όχι στα συχνά μικρά γεύματα για αδυνάτισμα;

Μια από τις πιο συνηθισμένες συμβουλές που ακούμε από παντού είναι να τρώμε πολλά και συχνά γεύματα. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι όταν τρώμε συχνά αυτό βοηθά στο να ελέγχουμε την πείνα μας, δηλαδή με το να τρώμε συχνά δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να πεινάσει υπερβολικά με αποτέλεσμα όταν τελικά βρούμε ευκαιρία, να φάμε ότι βρούμε μπροστά μας. Τα συχνά γεύματα φαίνεται επίσης να βοηθούν στο να διατηρείται το σάκχαρο στο αίμα σταθερό, επίσης σημαντικός παράγοντας για τον έλεγχο της πείνας. Τέλος έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ έδειξε ότι άτομα που τρώνε συχνά γεύματα είχαν χαμηλότερα επίπεδα της κακής LDL χοληστερίνης στο αίμα τους. Μια νέα έρευνα όμως από το Πανεπιστήμιο Purdue έδειξε ότι δεν υπήρχε διαφορά στο αίσθημα πείνας μεταξύ ατόμων που κατανάλωναν 3 μεγάλα γεύματα την ημέρα με άτομα που κατανάλωναν 6 μικρά γεύματα την ημέρα (και οι δύο ομάδες κατανάλωναν τις ίδιες συνολικές θερμίδες). Αυτό το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο με την έννοια ότι αν τρως μόνο μικρά γεύματα τύπου σνακ δεν έχεις ποτέ την ικανοποίηση ενός μεγάλου γεύματος. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό που συχνά παρατηρείται είναι άτομα να καταναλώνουν ένα πολύ μικρο πρωινό, συχνά ανύπαρκτο, π.χ καφέ με ένα κουλούρι, και μετά να ξανατρώνε το βράδυ χωρίς να τρώνε τίποτα όλη μέρα. Εκεί τα πράγματα χαλάνε γιατί έχεις φτάσει σε σημείο να πεινάς πολύ, τα επίπεδα σακχάρου έχουν αποσταθεροποιηθεί και στο τέλος της ημέρας η κούραση μαζί με τη πείνα δεν οδηγούν σε πολύ καλές διατροφικές επιλογές. Μία πρόσφατη ανασκόπηση ερευνών για το θέμα συχνότητας γευμάτων από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι έδειξε ότι η κατανάλωση περισσοτέρων από 3 γευμάτων την ημέρα δεν επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την όρεξη (δηλαδή δεν την αύξησε ούτε τη μείωσε)... ενώ η κατανάλωση 1-2 γευμάτων την ημέρα επηρέαζε αρνητικά το αίσθημα της πείνας (δηλαδή την αύξησε). Αυτό που έχουμε πει παλιότερα είναι ότι η καλύτερη δίαιτα είναι αυτή που βολεύει, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν χρειάζεται σώνει και καλά να τρως 6 μικρά γεύματα λίγων θερμίδων που θα σε κάνουν να νιώθεις στερημένος/η αλλά ούτε να τρως μόνο μία φορά την μέρα. Ο στόχος είναι να βρεις μία μέση λύση που να ταιριάζει στο πρόγραμμα σου και να είναι στα όρια των θερμίδων που πρέπει να καταναλώνεις για να δεις απώλεια βάρους.

6 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε διαιτολόγε.
    Πιστεύω πως το πιο σημαντικό, είτε τρως τρία γεύματα είτε 5-6, είναι το πρόγραμμα. Να ξέρεις από το την προηγούμενη μέρα τι θα φας και πότε θα το φας. Και φυσικά, να κάνεις επιλογές που είναι στα μέτρα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ από τότε που εφάρμοσα τα 5-6 γεύματα ημερησίως σώθηκα!! Έχασα αρκετό βάρος και δεν πεινάω. Το μόνο "πρόβλημα" είναι ότι πρέπει κάποιες φορές να κουβαλάω μαζί μου φαΐ για να μην τρώω απ έξω ανθυγιεινές τροφές. Μην φανταστείτε τίποτα περίπλοκο γιαούρτι, κονσέρβα τόνο, φρούτα κλπ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εγώ ακριβώς το ίδιο Αντρέα.
    Και νιώθω πιο καλά, όταν έτρωγα σαβούρες, σαν να έχανα την ενέργειά μου.
    Και στο γραφείο με ταπεράκι έρχομαι, και στην τσάντα μου έχω πάντα ένα πράσινο μήλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματι οταν τρως σαβουρες και πιο βαρυ αισθανεσαι το στομαχι σου κτλ και πολλα απο αυτα δεν προσφερουν καθολου ενεργεια ,βιταμινες,θρεπτικα συστατικα ,κτλ αρα ειτε τα εφαγες ειτε οχι δυναμη δεν παιρνεις το στομαχι σου μονο που δεν σε ενοχλει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να πώ κι εγώ επίσης ότι το "σύστημα" των πολλών γευμάτων δουλεύει άψογα επάνω μου. Να τονίσω όμως οτι αυτό τον καιρό έχω τον χρόνο και την άνεση για ένα ποιό σωστό πλάνο και γενικότερα....

    Ευχαριστούμε πάρα πολύ και γι'αυτό το καταπληκτικό άρθρο...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ισχύει οτι με τα συχνά (άνα 3ώρες) γεύματα ενεργοποιείται ο μεταβολισμός;
    Εκτός από φρούτα-λαχανικά τι άλλο θα μπορούσε να αποτελεί ενδιάμεσο γέυμα; (δεκατιανό-απογευματινό)
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις