Η αλήθεια είναι ότι μάλλον δεν είσαι, και όχι μόνο αυτό μάλλον σε οδηγεί σε ανθυγιεινές συνήθειες. Μία πρόσφατη έρευνα από Ταυλανδούς ερευνητές έδειξε μια περίεργη σχέση μεταξύ λήψης συμπληρωμάτων και υγείας. Οι επιστήμονες αφού κοίταξαν την βιβλιογραφία διαπίστωσαν ότι ενώ πολύς κόσμος λαμβάνει βιταμίνες η δημόσια υγεία δεν έχει βελτιωθεί. Έτσι έκαναν ενα πείραμα και χώρισαν εθελοντές σε 2 ομάδες, στην μια ομάδα τους δόθηκε μια πολυβιταμίνη ενώ στη δεύτερη ομάδα μια εικονική πολυβιταμίνη. Στη ουσία όμως και οι δυο ομάδες έλαβαν εικονική πολυβιταμίνη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που νόμιζαν ότι έπαιρναν πραγματική βιταμίνη πίστευαν ότι ήταν απρόσβλητοι σε προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα να ακολουθούν επικίνδυνες για την υγεία δραστηριότητες. Έτσι για παράδειγμα τρώγανε πιο ανθυγιεινά γεύματα και περπατάγανε λιγότερο. Φαίνεται λοιπόν ότι άτομα που παίρνουν βιταμίνες έχουν την εσφαλμένη αντίληψη ότι... προστατεύονται με αποτέλεσμα να κάνουν κακές επιλογές σε θέματα υγείας στη καθημερινή τους ζωή. Μην πέφτεις και εσύ σε αυτή την παγίδα, όχι μόνο γιατί μια πολυβιταμίνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ευεργετικές ιδιότητες μιας τροφής αλλά και γιατί οι έρευνες τελικά δεν ειναι τόσο ξεκάθαρες αν τελικά μια πολυβιταμίνη κάνει καλό η κακό.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Το φυστικοβούτυρο είναι βασικά πολτός ψημένων φιστικιών. Τα φιστίκια όπως και σχεδόν όλοι οι ξηροί καρποί (αν και τα φιστίκια ανήκουν σ...
-
Τα γνωστά νηστίσιμα τυριά κυκλοφορούν αυτό τον καιρό στα σούπερ μάρκετ. Να δούμε αν τελικά αξίζει τον κόπο. Βρήκαμε αυτό το κίτρινο τυρί...
-
Αναγνώστης ζήτησε να μάθει ποια είναι η διαφορά των αλλαντικών της σειράς Fouantre με τα κανονικά αλλαντικά. Έτσι συγκρίναμε το Υφαντής Fou...
-
Μας είχε ζητηθεί να αξιολογήσουμε το τυρί Milner. Το Milner είναι ενα τυρί το οποίο αναφέρει στη συσκευασία του ότι περιέχει 40% λιγότερα λι...
-
Αυτό το παραδοσιακό σνακ που αποτελεί πρωινό στο πόδι για πολλούς Έλληνες, έχει απλά συστατικά: αλεύρι, ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρ...
-
Εδώ και καιρό προωθούνται οι σοκολάτες χωρίς ζάχαρη ως μια ανώδυνη λύση γι αυτούς που προσέχουν το βάρος τους αλλά και για τους διαβητικο...
-
Εκτός από καλό μάρκετινγκ το συμπλήρωμα Tonotil είναι στην ουσία άχρηστο. Να γιατί: Περιέχει 4 Αμινοξέα L-Φωσφοθρεονίνη: Ουσία που λαμβά...
-
Οι παραδοσιακές Ελληνικές πίτες μπορεί να θεωρηθούν ένα γνήσιο φαστ φουντ, αφού μπορείς να τις φας γρήγορα και στο πόδι. Βασικά φτιάχνονται ...
-
ΤΑ ΣΥΝ: *Δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά ΤΑ ΠΛΗΝ: *Αρκετές θερμίδες Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Τα κλασσικά κράκερ. Για το γραφείο, για το ταξίδι, για δίαιτα...
-
Βασικά η ζελατίνη παράγεται κυρίως από το κολλαγόνο που βρίσκεται στα οστά και στο δέρμα των ζώων. Στοιχεία δείχνουν ότι παγκοσμίως το 70% τ...
Διαιτολόγε ισχύει ότι οι πολυβιταμίνες αυτοαναιρούνται? Ότι δηλαδή η μία βιταμίνη "εξουδετερώνει" τις ιδιότητες της άλλης κτλ? Ή οι βιομηχανίες το έχουν προβλέψει και φτιάχνουν πολυβιταμίνες με κοκτέιλ που δρουν ενιαία?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και ευχαριστώ.
Σ.
Διαιτολόγε έυγε για το καλό σου ενημερωτικό blog
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα πάρω το θαρρος να απαντήσω στον προηγούμενο φίλο λέγοντας τα εξής:
Το όλο θέμα με τις βιταμίνες (και προβιταμίνες) είναι μια απλοποίηση της πραγματικότητας. Οι τροφές στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ σύνθετο. Αν συγκρίνουμε π.χ. μια βιταμίνη C σε χάπι και ένα πορτοκάλι θα δούμε ότι το πορτοκάλι εκτός από βιταμίνη C (και μάλιστα στην φυσική της μορφή) έχει και παρά πολλά άλλα ιχνοστοιχεία απαραίτητα για τον οργανισμό. Είναι μία σύνθετη φυσική τροφή. Τα χάπια έχουν μόνο βιταμίνες σε κρυσταλλική μορφή και ίσως και κάποια πρόσθετα που όλα μαζί «φτιάχνουν» το τελικό χάπι.
Είχα διαβάσει παλιά μια παρομοίωση για τις τεχνητές βιταμίνες ότι είναι σαν το τεχνητο μάτι , μάτι είναι και αυτό απλά δεν βλέπει.
Να προσθέσω κατι με την ευκαιρία αυτή για τις βιταμίνες. Χωρίζονται σε 2 κατηγορίες : Υδατοδιαλυτές (π.χ. βιταμίνη C -φρούτα) και λιποδιαλυτές ((π.χ. βιταμίνη Α –τροφές ζωικής προέλευσης)
Όταν λοιπόν κάνουμε δίαιτα καλό είναι να παίρνουμε τροφές light όπως το γιαούρτι να προτιμούμε με 2% λιπαρά η 5% λιπαρά και όχι 0% γιατί η αφαίρεση του λίπους έχει σαν αποτέλεσμα την στέρηση της τροφής από λιποδιαλυτές βιταμίνες
υπαρχουν βεβαια και οι περιπτωσεις που οι βιταμινες ειναι χρησιμες σε καποιες περιπτωσεις:
ΑπάντησηΔιαγραφή- ειδικες βιταμινες ασβεστιου σε ατομα με ωστεοπορωση.
- βιταμινες που δινονται σε συγκεκριμενα προσωπα με διαπιστωμενα προβληματα υγειας για αμεση δραση(π.χ. σιδηρο για στιγμα/αναιμια, βιταμινη Ε για κακη κυκλοφορια, κτλ)
Σε αυτες τις περιπτωσεις που δινεται με προτροπη γιατρου να θεωρησουμε οτι συνεχιζουμε τις αγωγες φανταζομαι. σωστα;
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου, να σαι καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξακολουθώ όμως να μην έχω πάρει απάντηση, ή τουλάχιστον να μην έχω καταλάβει την απάντηση.
Έχω διαβάσει ότι μία πολυβιταμίνη, που περιέχει για παράδειγμα τη βιταμίνη Ι και τη βιταμίνη ΙΙ, δεν είναι αποτελεσματική, γιατί η Ι εξουδετερώνει τη ΙΙ, και έτσι είναι σαν να μην πίνεις τη πολυβιταμίνη.
Δεν ονομάζω τις βιταμίνες, γιατί δε γνωρίζω ποια βιταμίνη εξουδετερώνει ποια.
Μέχρι να απαντήσει ο καθόλα αρμόδιος Διαιτολόγος, θα κάνω κάποιες σκέψεις "απλής λογικής".
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι πολυβιταμίνες τι είναι? Χαπια που στην σύνθεση έχουν περισσότερες των ενός βιταμινών για να έχουν ευρύτερη δράση. Αν σκεφτούμε το φυσικό ανάλογο στην πρόληψη τροφών, έχετε ακούσει ή φαντάζεσται κάτι ανάλογο δηλ να μην κάνει να φάς αυγά (τίγκα στην λιποδιαλυτές βιταμίνες) πίνονταας ταυτόχρονα πορτοκαλάδα γιατί το ένα αναιρεί το άλλο?
Δεν νομίζω... (εξαιρώ τις περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης που οφείλονται στην ευαισθησία που έχουν σε καποιες τροφές κάποιοι και όχι στις βιταμίνες που αυτές περιέχουν.
Μήπως λοιπόν η "πληροφορία" της αλληλοεξουδετέρωσης των βιταμινών οφείλεται στην γενικότερη αναποτελεσματικότητα τους?
Οσον αφορα τώρα την πρόσληψη συγκεκριμένων βιταμινών σε χάπια με ιατρική συνταγή λόγω καποιου προβλήματος (πχ μειωμένη αποροφητικότητα) μαλλον είναι και η σωστότερη χρήση τέτοιων συμπληρωμάτων.
Σχετικά με την "αλληλεξουδετέρωση" βιταμινών, υπάρχουν κάποιες βιταμίνες και μέταλλα που όταν λαμβάνονται μαζί μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση η μια της άλλης. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι ο σίδηρος και το ασβέστιο. Ωστόσο συνήθως οι πολυβιταμίνες περιέχουν σχετικά μικρές ποσότητες ασβεστίου και συστήνεται να παίρνει κανείς ξεχωριστό (όταν χρειάζεται) συμπλήρωμα ασβεστίου σε άλλη ώρα της ημέρας
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχετικά με περιπτώσεις που τα συμπληρώματα είναι απαραίτητα, έχουμε αναφερθεί εδω:http://natofao.blogspot.com/2010/10/blog-post_09.html
Με έχετε καλύψει, ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφή