Το έχουμε ξαναπεί, αλλά θα πρέπει επιτέλους οι δημοσιογράφοι που καλούν γιατρούς για να δίνουν διατροφικές συμβουλές να κάνουν λίγο έρευνα πριν καλέσουν ενα γιατρό να μας πει τι να τρώμε. Αυτό το αναφέρουμε γιατί μας το θύμισε η χθεσινή εκπομπή στο ΣΚΑΙ Life όπου είχαν καλέσει μια ιατρό που δεν έχει κάνει σπουδές στη διατροφή (αναφέρει όμως ότι έχει σπουδές στη χειρουργική της παχυσαρκίας που είναι όμως άλλος τομέας-άλλο χειρουργείο και φάρμακα και άλλο διατροφή), να δώσει τις συμβουλές της. Μάλιστα η ιατρική συντάκτης της εκπομπής εντυπωσιάστηκε και ανέφερε ότι πόσο σημαντικό είναι που είναι γιατρός γιατί ως γιατρός έχει μάθει πρώτα για τη φυσιολογία/ανατομία του ανθρώπινου οργανισμού. Ωστόσο από αυτά που είπε η συγκεκριμένη γιατρός έδειξε ημιμάθεια στον τομέα της διατροφής τουλάχιστον. Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα: είναι απαραίτητο να υπάρχει γνώση της ανατομίας και φυσιολογίας και γι' αυτό και οι φοιτητές διατροφής και διαιτολογίας είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν μαθήματα φυσιολογίας, ανατομίας και βιολογίας. Επιπλέον πρέπει να αναφέρουμε ότι οι περισσότεροι γιατροί γνωρίζουν πολύ λίγα πράγματα για τη διατροφή, έρευνες που έχουν γίνει σε αμερικάνικες σχολές ιατρικής δείχνουν ότι η διατροφική εκπαίδευση είναι πολύ μικρή (και ανύπαρκτη σε μερικές περιπτώσεις) για τους φοιτητές ιατρικής. Θα πρέπει επιτέλους... να ξεφορτωθούμε το σύνδρομο ότι ο γιατρός είναι "θεός". Ναι οι γιατροί μπορεί να σώσουν ζωές, αλλά και οι καλοί γιατροί είναι αυτοί που αναγνωρίζουν ότι δεν τα ξέρουν όλα και ξέρουν πότε να παραπέμπουν τους ασθενείς τους στις κατάλληλες ειδικότητες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Το φυστικοβούτυρο είναι βασικά πολτός ψημένων φιστικιών. Τα φιστίκια όπως και σχεδόν όλοι οι ξηροί καρποί (αν και τα φιστίκια ανήκουν σ...
-
Τα γνωστά νηστίσιμα τυριά κυκλοφορούν αυτό τον καιρό στα σούπερ μάρκετ. Να δούμε αν τελικά αξίζει τον κόπο. Βρήκαμε αυτό το κίτρινο τυρί...
-
Αναγνώστης ζήτησε να μάθει ποια είναι η διαφορά των αλλαντικών της σειράς Fouantre με τα κανονικά αλλαντικά. Έτσι συγκρίναμε το Υφαντής Fou...
-
Μας είχε ζητηθεί να αξιολογήσουμε το τυρί Milner. Το Milner είναι ενα τυρί το οποίο αναφέρει στη συσκευασία του ότι περιέχει 40% λιγότερα λι...
-
Αυτό το παραδοσιακό σνακ που αποτελεί πρωινό στο πόδι για πολλούς Έλληνες, έχει απλά συστατικά: αλεύρι, ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρ...
-
Εδώ και καιρό προωθούνται οι σοκολάτες χωρίς ζάχαρη ως μια ανώδυνη λύση γι αυτούς που προσέχουν το βάρος τους αλλά και για τους διαβητικο...
-
Εκτός από καλό μάρκετινγκ το συμπλήρωμα Tonotil είναι στην ουσία άχρηστο. Να γιατί: Περιέχει 4 Αμινοξέα L-Φωσφοθρεονίνη: Ουσία που λαμβά...
-
Οι παραδοσιακές Ελληνικές πίτες μπορεί να θεωρηθούν ένα γνήσιο φαστ φουντ, αφού μπορείς να τις φας γρήγορα και στο πόδι. Βασικά φτιάχνονται ...
-
ΤΑ ΣΥΝ: *Δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά ΤΑ ΠΛΗΝ: *Αρκετές θερμίδες Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Τα κλασσικά κράκερ. Για το γραφείο, για το ταξίδι, για δίαιτα...
-
Βασικά η ζελατίνη παράγεται κυρίως από το κολλαγόνο που βρίσκεται στα οστά και στο δέρμα των ζώων. Στοιχεία δείχνουν ότι παγκοσμίως το 70% τ...
ειδικά οι παιδίατροι έχουν μαύρα μεσάνυχτα όσον αφορά την υγιείνή διατροφή. Δεν ξέρουν να προτείνουν κάτι άλλο εκτός από ρυζάλευρα, μπισκοτόκρεμες, φαρίν λακτέ και παιδικά γιαούρτια, τροφές γεμάτες ζάχαρη και υδρογονωμενα λίπη
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν εννοείται; Οι διαιτολόγοι από τους γιατρούς έχουν όση απόσταση έχει η επίτευξη της καλής υγείας από την καταπολέμηση της ασθένειας. Τώρα, από την τηλεόραση τι περιμένει κανείς; Υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση;
ΑπάντησηΔιαγραφή