Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ στο μικροσκόπιο των ελεγκτών θα μπουν όλα τα ζητήματα που άπτονται της υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο κατά πόσον τα κυλικεία των σχολείων τηρούν την υγειονομική διάταξη σχετικά με τα επιτρεπόμενα προς πώληση είδη. Τα επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα στα κυλικεία των σχολείων είναι τα εξής:
*Σάντουιτς και τοστ τυποποιημένα (με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό) με τυρί ή και γαλοπούλα (από λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας).
*Απλά αρτοσκευάσματα, όπως φρυγανιές, αρτίδια φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια (σε ατομική συσκευασία 50g).
*Σταφιδόψωμο (σε ατομική συσκευασία έως 60g)
*Μουστουκούλουρα (σε ατομική συσκευασία έως 60g)
*Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση (σε ατομική συσκευασία έως 60g)
*Τυρόπιτα ή Σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι.
*Γιαούρτι «παντός τύπου».
*Φρέσκα φρούτα (καλά πλυμένα, σε ατομική συσκευασία)
*Ξηρά φρούτα, όπως σύκα δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
*Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο (έως 250ml για το γάλα με κακάο, έως 330ml για το σκέτο γάλα).
*Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (έως 150ml).
*Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός) χωρίς πρόσθετη ζάχαρη (έως 330ml).
*Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.
*Καφές και αφεψήματα (μόνο για το προσωπικό).
Με λίγα λόγια έχουν απαγορευτεί τα πολλά γλυκά όπως γκοφρέτες και ντόνατς και τα αναψυκτικά. Ο ΕΦΕΤ αναφέρει ότι θα ξεκινήσουν συστηματικούς ελέγχους στα κυλικεία των σχολείων ολόκληρης της χώρας τα αρμόδια κλιμάκια του ΕΦΕΤ. Μακάρι, γιατί δυστυχώς μέχρι σήμερα, οι νομοθεσία λέει άλλα και άλλα βλέπεις στα κυλικεία. Η αλήθεια είναι ότι πιο πολύ πουλάει το ντόνατ παρά το σταφιδόψωμο, και το χρήμα πάντα έχει προτεραιότητα.
Στη συνέχεια αναφέρουν ότι "ο ΕΦΕΤ πρόκειται να υλοποιήσει στοχευμένες έρευνες σε σχολεία σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης ποτών και ροφημάτων από μαθητές." Αυτό μας μπέρδεψε λιγάκι, δηλαδή θα κάνουν έρευνα για τη συχνότητα κατανάλωση ροφημάτων και ποτών; Γιατί μόνο ροφημάτων και ποτών και όχι και τροφών; Τον ΕΦΕΤ τον ενδιαφέρει μόνο να ξέρει τι πίνουν τα παιδιά, δεν τους νοιάζει τι τρώνε; Αυτό είναι λίγο περίεργο.
Και μιας και μιλάμε για έρευνες, πέρα από την καντίνα, τα σχολεία θα πρέπει να πάψουν να επιτρέπουν διάφορες εταιρίες να εισβάλουν στα σχολεία (με την ευλογία του κράτους) για να προσφέρουν υποτιθέμενα εκπαιδευτικά προγράμματα, η Coca Cola όπως έχουμε δει στο παρελθόν και σύμφωνα με δικά της στοιχεία έχει εκπαιδεύσει πάνω 40000 μαθητές. Δεν μπορεί από τη μία να μην επιτρέπουμε τάχα να πωλείται η Coca Cola στα κυλικεία και από την άλλη να επιτρέπεται η Coca Cola να έχει πρόσβαση στους μαθητές όλης της χώρας. Είδαμε και... πρόσφατα άλλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του LIDL που μοίραζε και σοκολάτες και μπάρες δημητριακών στα παιδιά (ενώ υποτίθεται αυτά απαγορευονται στο κυλικείο). Και μην ξεχνάμε ότι πολλές έρευνες που γίνονται από τα πανεπιστήμια μας χρησιμοποιώντας στοιχεία από τα σχολεία και τους μαθητές, χρηματοδοτούνται από πολυεθνικές εταιρίες Ενα παράδειγμα πριν 5-6 χρόνια, έρευνα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου για την παιδική παχυσαρκία που χρησιμοποιούσε δεδομένα από μαθητές από δημοτικά σχολεία της χώρας είχε χρηματοδοτηθεί από την Coca Cola.
που μπορω να κανω καταγγελία στον ΕΦΕΤ για κυλικείο σχολείου που αποτελεί τον παράδεισο του παχύσαρκου παιδιού;
ΑπάντησηΔιαγραφήενώ τα παιδιά αν προστατευτούν στο σχολείο δεν μπορούν να πάνε στο απέναντι μαγαζί(πάντα υπάρχει κάποιο δίπλα στο σχολείο) και να πάρουν ότι θέλουν ή να φάνε μετά που θα βγουν έξω.άκου εκεί ''ρυζόγαλο''.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο κυλικείο του λύκειου που πήγαινα, πουλούσαν και «βρώμικο» λουκάνικο τύπου καντίνας. Ωραίες εποχές...
ΑπάντησηΔιαγραφή