Πριν μερικούς μήνες αναφερθήκαμε στον εικονίδιο διατροφής που αντικατέστησε την διατροφική πυραμίδα στις Η.Π.Α.. Το εικονίδιο είναι βασικά ένα πιάτο που είναι χωρισμένο στα 4 με τμήματα για λαχανικά, φρούτα, πρωτεΐνη και δημητριακά και στην άκρη υπάρχει και ένα εικονίδιο για γαλακτοκομικά. Ωστόσο όπως αναφέραμε και στην ανάρτηση, σκοπός των εικονιδίων είναι να δείξει τροφές που πρέπει να τρως περισσότερο, και ποιες λιγότερο και προσθέσαμε ότι πρέπει να έχουμε υπόψη και τις διατροφικές οδηγίες που αποτελούν μια πιο λεπτομερή περιγραφή της διατροφής μας. Και αυτό γιατί δεν υπήρχαν συγκεκριμένες οδηγίες για την κάθε ομάδα τροφών. Επιστήμονες διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ δημιούργησαν έναν άλλο διατροφικό οδηγό που το ονόμασαν Healthy Eating Plate του οποίου στόχος είναι να προσφέρει εύκολες οδηγίες διατροφής αλλά και να καλύψει τις ελλείψεις του εικονιδίου του Αμερικάνικου Υπουργείου Υγείας (USDA). Σύμφωνα με τον Walter Willet, Καθηγητή Επιδημιολογίας και Διατροφής και πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ "Δυστυχώς, όπως και οι προηγούμενοι οδηγοί διατροφής και πυραμίδες του Αμερικάνικου Υπουργείο Γεωργίας, το MyPlate συνδυάζει την επιστήμη με την επιρροή των ισχυρών αγροτικών συμφερόντων, η οποία δεν είναι η συνταγή για υγιεινή διατροφή". Στο δελτίο τύπου αναφέρεται: "Συγκρίνοντας το Harvard Healthy Eating Plate με το MyPlate του Αμερικάνικου Υπουργείου Υγείας, φαίνονται οι αδυναμίες των οδηγιών της κυβέρνησης. Το MyPlate δεν αναφέρει ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι καλύτερα για την υγεία από τα επεξεργασμένα δημητριακά. Για την κατηγορία της πρωτεΐνης δεν προσφέρει καμία ένδειξη ότι ορισμένες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως, ψάρια, πουλερικά, όσπρια, ξηροί καρποί-είναι πιο υγιεινά από το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρέατα. Δεν αναφέρεται στα ευεργετικά λίπη. Δεν γίνεται διάκριση μεταξύ πατάτες και άλλα λαχανικά. Ενώ συνιστά γαλακτοκομικά σε κάθε γεύμα, αν και υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η υψηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προστατεύει από την οστεοπόρωση, ενώ υπάρχουν ουσιαστικές αποδείξεις ότι η υψηλή πρόσληψη μπορεί και να βλάψει, και δεν λέει τίποτα για τα ζαχαρούχα ποτά".
Θα συμφωνήσουμε απόλυτα. Βλέπουμε ξεκάθαρα εδώ την επιρροή των γαλακτοβιομηχανιών, των εταιριών αναψυκτικών και της βιομηχανίας κρέατος.
Ο οδηγός αναλυτικά:
*Λιπαρά: Χρησιμοποίησε υγιεινά λάδια όπως ελαιόλαδο και τροποποιημένο κραμβέλαιο (canola) για μαγείρεμα, σε σαλάτες και στο τραπέζι. Περιόρισε το βούτυρο. Απόφυγε τα τρανς λιπαρά.
*Λαχανικά: Όσο πιο πολλά λαχανικά τόσο το καλύτερο, και μεγαλύτερη ποικιλία. Οι πατάτες και πατάτες τηγανητές δεν μετράνε...
*Φρούτα: Φάε πολλά φρούτα όλων των χρωμάτων.
*Νερό: Πιες νερό, τσάι η καφέ (με λίγη η καθόλου ζάχαρη). Περιόρισε το γάλα/γαλακτοκομικά (1-2 μερίδες την ημέρα) και χυμούς (1 μικρό ποτήρι την ημέρα). Απόφυγε τα ροφήματα και ποτά με ζάχαρη.
*Ολικής Αλέσεως Δημητριακά: Φάε ολικής αλέσεως δημητριακά (όπως καστανό ρύζι, ολικής αλέσεως ψωμί,και ολικής αλέσεως ζυμαρικά). Περιόρισε επεξεργασμένα δημητριακά (όπως άσπρο ρύζι και άσπρο ψωμί).
*Υγιεινή Πρωτεΐνη: Επέλεξε ψάρι, πουλερικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Περιόρισε το κόκκινο κρέας, απόφυγε το μπέικον, αλλαντικά και άλλα επεξεργασμένα κρέατα.
Μας αρέσει. Δεν θυμίζει λίγο τη δική μας παραδοσιακή Ελληνική διατροφή;
Δε θυμίζει μόνο, ολόιδιο είναι..
ΑπάντησηΔιαγραφή