Κυκλοφορούν διάφορα μηνύματα που μας παροτρύνουν να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα από ελληνικές εταιρίες έτσι ώστε να υποστηρίζουμε την οικονομία μας. Όπως έχουμε δείξει μέσα σε αυτό το μπλογκ είμαστε υπέρ της υποστήριξης της ελληνικής διατροφής και ελληνικών προϊόντων. Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πόσα από τα προϊόντα από ελληνικές εταιρίες παράγονται από ελληνικές πρώτες ύλες; Πόσα προϊόντα από ελληνικές εταιρίες παράγονται στην Ελλάδα; Μια μέρα πήγαμε σε ένα σούπερ μάρκετ και πραγματικά μας πήρε πολύ χρόνο να βρούμε προϊόντα που ήταν παρασκευασμένα στην Ελλάδα από ελληνικές πρώτες ύλες.
Μπορεί για παράδειγμα να αναγράφει η ετικέτα ενός προϊόντος ελληνικής εταιρίας "Παρασκευάζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση", αυτό λοιπόν μπορεί να σημαίνει ότι ναι μεν είναι ελληνική η εταιρία αλλά μπορεί το προϊόν να παράγεται σε εργοστάσια στη Βουλγαρία η τη Ρουμανία που σημαίνει ότι δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Άλλο παράδειγμα: γνωστή εταιρία χυμών στην Ελλάδα δεν φαίνεται να χρησιμοποιεί ελληνικά πορτοκάλια, ούτε καν είναι ξεκάθαρο αν οι χυμοί συσκευάζονται στην Ελλάδα (ψάξαμε όλη την συσκευασία). Η ίδια εταιρία (όπως φαίνεται στη φωτογραφία) παράγει και γάλα όπου διαφημίζεται ως 100% ελληνικό και έχει και το σήμα "Συμμαχία για την Ελλάδα". Αυτό εμείς δεν το καταλαβαίνουμε: γιατί δεν χρησιμοποιούν και ελληνικά πορτοκάλια και για τους χυμούς τους; Η είσαι η ελληνική εταιρία η δεν είσαι. Καταλαβαίνουμε ότι μερικές φορές δεν μπορεί όλα τα συστατικά να προέρχονται από την Ελλάδα, αλλά όταν η μοναδική πρώτη ύλη όπως στη περίπτωση του χυμού δεν είναι ελληνική, τότε τι σόι Ελληνικό προϊόν είναι αυτό;
Άλλο παράδειγμα μια άλλη γνωστή εταιρία γιαουρτιού που σπάνια βρίσκεις να έχει χρησιμοποιήσει ελληνικό γάλα. Ενώ ακόμα ένα άλλο παράδειγμα ένα τυρί που διαφημιζόταν ότι ήταν από ελληνικό χωριό ενώ τελικά παραγόταν κάπου στην ΕΕ. Αν θέλουν αυτές οι εταιρίες να το παίζουν ελληνικές θα πρέπει όντως να είναι ελληνικές και να χρησιμοποιούν ελληνικές πρώτες ύλες αλλά και τα εργοστάσια τους να είναι στην Ελλάδα, αλλιώς τελικά δεν δημιουργούν ούτε θέσεις εργασίας στην Ελλάδα ούτε υποστηρίζουν ελληνικές πρώτες ύλες και κατά συνέπεια δεν υποστηρίζουν την ελληνική οικονομία, αντίθετα την βλάπτουν.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πας στο σούπερ μάρκετ, μην μείνεις στο όνομα και στην εταιρία: κοίτα καλά την ετικέτα. Γράφει ότι παρασκευάζεται στην Ελλάδα από Ελληνικά συστατικά;
Διαιτολόγε πολύ ενδιαφέρον άρθρο, ευχαριστούμε. Κι εγώ έχω μπει στη διαδικασία αγοράς κυρίως ελληνικών προϊόντων, είτε πρόκειται για τρόφιμα, είτε για καλλυντικά, είτε για ρούχα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει η δυανατότητα να μας πεις τα ονόματα των εταιρειών που αναφέρεις ότι βρήκες στην επίσκεψή σου στο σούπερ μάρκετ? Ώστε να είμαστε ακόμα περισσότερο υποψιασμένοι.
μπραβο διαιτολογε, τα ιδια λεω τοσο καιρο: δεν αρκει να φαινεται ελληνικο. πρεπει και να ειναι ελληνικο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαλάκης ο εισασγόμενος
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλόκληρες εταιρείες με όνομα και επιτυχία δεν αναγράφουν πού παράγονται τα προϊόντα τους! Είναι δυνατόν; Γυρίζεις όλα τα βούτυρα ελληνικών εταιρειών και είτε δεν αναγράφεται τίποτα, είτε ότι "Συσκευάζεται στην Ελλάδα".
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιδικά αυτή η ιστορία με το "ελληνικό barcode" 57-κάτι αποδείχθηκε σκέτη παραπλάνηση. Ελληνική εταιρεία με τουρκική κάπαρη έχει αυτον τον κωδικό, οπότε για ποια ελληνικά προϊόντα μιλάμε;
Στην αντίπερα όχθη, μεγάλο σουπερμάρκετ άρχισε να προμηθεύει μη ομογενοποιημένο γάλα του Στάμου. Γάλα που το αφήνεις ζεστό κάπου εκτός ψυγείου και πιάνει πέτσα! Πόσο καιρό είχα να το δω αυτό!