Έρευνα: Κάνε αυτό πρώτα για μόνιμη απώλεια βάρους.

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ έδειξε ότι άτομα που έμαθαν πρώτα στρατηγικές συντήρησης βάρους ΠΡΙΝ χάσουν βάρος συντήρησαν το βάρος που έχασαν σε μεγαλύτερο βαθμό από άτομα που δεν έμαθαν στρατηγικές συντήρησης. Με λίγα λόγια πρέπει να μάθεις πρώτα πως να συντηρείς το βάρος σου πριν καν το χάσεις. Δυστυχώς πολλά άτομα κοιτάνε μόνο πως θα χάσουν το επιπλέον βάρος χωρίς να κοιτάνε πως θα συντηρήσουν το βάρος που έχασαν, με αποτέλεσμα να χάνουν και να παίρνουν κιλά συνέχεια. 

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Consulting and Clinical Psychology χώρισε 267 υπέρβαρες γυναίκες σε 2 ομάδες. Οι γυναίκες στην ομάδα ελέγχου ξεκίνησε αμέσως θεραπευτικό πρόγραμμα απώλειας βάρους που επικεντρωνόταν στην αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, αυξημένη άσκηση, και τη διατήρηση ημερολογίων τροφίμων. Είχαν επίσης μια εβδομαδιαία συνεδρία για να μαθαίνουν οι γυναίκες στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων για την απώλεια βάρους. Μετά το τέλος της περιόδου για την απώλεια βάρους, πέρασαν άλλες 8 εβδομάδες χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο επίλυσης των προβλημάτων με το μεσολαβητή της ομάδας σε μια προσπάθεια να μάθουν πώς να διατηρήσουν το νέο βάρος τους. 

Το πρόγραμμα της ομάδας παρέμβασης ήταν ουσιαστικά το ίδιο, με τη διαφορά ότι πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα απώλειας βάρους, πέρασαν 8 εβδομάδες εργασίας με διαμεσολαβητές για να μάθουν δεξιότητες συντήρησης, όπως:  
  • Βελτίωση ικανότητας να αναζητούν τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες και να βρίσκουν τρόφιμα που μπορεί να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για γλυκό ώστε να αποφευχθεί το αίσθημα της στέρησης. 
  • Μαθαίνουν πώς να επιτρέπουν στον εαυτό τους περιστασιακά να τρώνε μικρές μερίδες τροφίμων υψηλά σε λιπαρά και θερμίδες. 
  • Να ζυγίζονται καθημερινά για να παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο το σωματικό βάρος τους κυμαίνεται φυσικά μέρα με την μέρα. 
  • Να μάθουν να εντοπίζουν τις αλλαγές στο βάρος που οφείλονται στην κατακράτηση υγρών καθώς και σε αυξημένη πρόσληψη τροφής κατά τη διάρκεια διακοπών και γιορτών. 
  • Προληπτικά να χάνουν 2 κιλά πριν από την αναμενόμενη αύξηση βάρους λόγω κατακράτησης υγρών η πριν από διακοπές/γιορτές. 
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι και οι δύο ομάδες έχασαν περίπου το ίδιο βάρος αλλά η ομάδα ελέγχου που δεν έλαβε τις “δεξιοτητηες συντηρησης” πήρε το διπλό βάρος σε σχέση με τις γυναίκες στην ομάδα παρέμβασης. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι στη μελέτη δεν συμμετείχαν άντρες και προσθέτουν ότι θέλουν να κάνουν και άλλες μελέτες που να περιλαμβάνουν ευρύτερο φάσμα ανθρώπων και για περιόδους μεγαλύτερες από ένα χρόνο

 
-->

14 σχόλια:

  1. καλημερα,
    θα ηθελα να ρωτησω αν το τυρι σογιας κολιος σε φέτες του τοστ ειναι μεταλλαγμένο ή όχι.Λογω νηστείας μπορούμε να το τρώμε??

    Ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε κι εγώ την ίδια απορία έχω αλλά εδώ από οτι κατάλαβα ασχολούνται με την θερμιδομέτρηση

      Διαγραφή
  2. με τον να χανεις και να παιρνεις κιλα συνεχεια επισεις κανεις κακο και στον οργανισμο σου και στο σωμα σου. αν καποιος αποφασισει να χασει κιλα κα΄λυτερο θα ηταν να μαθει και τον τροπο που να τα συντιρισει αλλα και τον τροπο που να τα χασει.
    γρήγορο χάσιμο βάρους - γρήγορο χάσιμο κιλών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ χρησιμες πληροφορίες που όντως ισχύουν.
    Η εκπαίδευση είναι απαραίτητη,όπως και το ηθος,φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η δημοσίευση αυτή δεν στέκει στο ίδιο υψηλό επίπεδο των περισσότερων άρθρων του blog.

    Μην βλέπουμε μελέτη stanford και ψαρώνουμε. Πολλοί ερευνητές και πανεπιστήμια είναι μέρος του συστήματος.


    Βλέπω λοιπόν στις "δεξιότητες" διατήρησης βάρους τα εξής:

    -Βελτίωση ικανότητας να αναζητούν τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες.

    Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της σύγχρονης ιστορίας: να προτείνουν στον κόσμο να τρώει και να αναζητεί τροφές χαμηλές σε λιπαρά.

    - Να ζυγίζονται καθημερινά για να παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο το σωματικό βάρος τους κυμαίνεται φυσικά μέρα με την μέρα.

    Αυτό και αν είναι διαταραχή.
    Βλέπετε κανένα ζώο να ζυγίζεται καθημερινά πως κυμαίνεται το βάρος του; ή να μετράει τις θερμίδες που τρώει; ή να προσπαθεί να έχει τακτικά γεύματα, ή να διατηρεί ημερολόγιο (χα χα χα); ή να ασκείται; (καλά επεκτάθηκα σε περισσότερα θέματα).
    Έχετε δει ποτέ κανένα παχύσαρκο ζώο; (εκτός από αυτά που είναι κοντά στον άνθρωπο)

    Δυστυχώς και αυτή είναι μια ακόμα έρευνα στην υπηρεσία των εταιριών που προσπαθούν (επιτυχημένα) να πείσουν ότι ο παχύσαρκος ή ο υπέρβαρος δεν προσπαθούν πολύ, δεν ασκούνται, τρώνε παραπάνω θερμίδες από όσες καταναλώνουν με άλλα λόγια έχουν προσωπική ευθύνη και στο χέρι του καθενός είναι να μείνει αδύνατος (αν κρατήσει ημερολόγιο χα χα χα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή τα ζώα δεν ασκούνται αποφεύγοντας τους θηρευτές και αναζητώντας την τροφή τους , η οποία είναι κατα τη γνώμη σου και άφθονη αλλά μ ενα μαγικό τρόπο δεν παχαίνουν.. Ο μόνος λόγος να μην αδυνατίζει κανείς μειώνοντας τις θερμίδες και αυξάνοντας τη φυσική δραστηριότητα είναι να έχει κάποιο ορμόνικο πρόβλημα.

      Διαγραφή
  5. Δηλαδή ο κάθε άνθρωπος δεν έχει προσωπική ευθύνη που παχαίνει?
    Ντόινγκ.. Τι άλλο θα ακούσουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μέσα στο παράλογο του σχολιαστη στις 17 Αυγούστου 2013 - 5:15 μ.μ.
    βρήκα 2 σωστες παρατηρήσεις:

    1. Δεν ειναι ικανότητα το να προσπαθείς να βρεις τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρα. Η μεσογειακή διατροφή είναι διατροφή με υψηλά λιπαρά και ξέρουμε μετά απο τοσες έρευνες ότι ειναι μια αρκετά καλή διατροφή. Άρα κάπου αλλου ειναι το πρόβλημα και οχι στα λιπαρα. (τρανς λιπαρα, κρυμμένοι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και κρυμμένη ζαχαρη στις περισσοτερες επεξεργασμένες τροφες μας λέει κάτι?)

    2. Οντως ειναι τεραστια υπερβολη το καθημερινό ζυγισμα. Γιατι δεν προτεινει μάλιστα μερικη αντικατασταση της ζυγαριάς απο ποιο αξιοπιστη μεθοδο μέτρησης της μεζουρας? Οδηγει σε κατα κανόνα καλύτερες διατροφικές συνήθειες η "μαχη με τη μεζουρα" παρα η"μαχη με τη ζυγαρια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλησπέρα είμαι ο ανώνυμος 5:15 και θα ήθελα να κάνω μερικά ακόμα σχόλια.

    -Από προσωπική εμπειρία που επιβεβαιώνεται όμως 100% από κορυφαίους (και τίμιους με τα δικά μου κριτήρια) επιστήμονες στο χώρο της ιατρικής (πχ Peter Attia), αθλητιατρικής (πχ Τim Νoakes): ουδεμία σχέση έχει η άσκηση με την απώλεια περιττού βάρους.

    Οπότε είτε ζώο είσαι είτε άνθρωπος το βάρος σου εξαρτάται 101% από την διατροφή σου και όχι από την άσκηση.
    (Η άσκηση βέβαια είναι must για την υγεία μας,βοηθάει φυσικά και τους παχύσαρκους αλλά όχι για να χάσουν βάρος)

    - Κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος δεν είναι έτσι από δική του επιλογή (πόσο μάλλον τα παχύσαρκα παιδιά).

    - Οι περισσότεροι παχύσαρκοι αν όχι όλοι θα ήθελαν να μην είναι έτσι. Όμως αν απευθυνθούν στους ειδικούς για να τους συμβουλεύσουν, αυτοί τους λένε να ασκούνται περισσότερο (όπως είπαμε καμία σχέση), να λιμοκτονούν κυριολεκτικά δημιουργώντας το περίφημο έλλειμμα θερμίδων και το κερασάκι στην τούρτα: να αποφεύγουν τροφές πλούσιες σε λιπαρά.

    -Όσοι αντέξουν τα βασανιστήρια που προτείνει στην ουσία η κόκα κόλα και διάφορες παρομοίων συμφερόντων εταιρίες θα χάσουν μερικά κιλά. Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς δεν θα αντέξει να βασανίζεται μια ζωή και θα ξαναπάρει τα κιλά και ακόμα περισσότερα.

    -Η φύση τι λέει; τρως όταν πεινάς, τέλος.
    Οτιδήποτε άλλο είναι κόντρα στην φύση, άρα καταδικασμένο να αποτύχει.
    (αυτό πάει για την μπούρδα των συχνών μικρών γευμάτων)

    -Οι θερμίδες δεν είναι ίσες μεταξύ τους (αυτό πάει στην απάτη της θερμομέτρησης)

    -Ποίο είναι το βασικό πρόβλημα των παχύσαρκων; και εδώ μπαίνουμε στα βαθιά: η κατανάλωση πρωτεΐνης gliadin (μέρος της γλουτένης) σε διάφορες μορφές (ζυμαρικά, ψωμί κτλ). Όπως η μορφίνη εξαφανίζει τον πόνο επηρεάζοντας τα κέντρα πόνου στον εγκέφαλο, η ηρωίνη "ανεβάζει" τους χρήστες τις ερεθίζοντας αντίστοιχα κέντρα του εγκεφάλου, έτσι και η gliadin επηρεάζει το κέντρο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την όρεξη, απορυθμίζοντας το έτσι ώστε να δίνεται συνέχεια εντολή πείνας...
    περισσότερα για αυτό:
    https://www.youtube.com/watch?v=UbBURnqYVzw
    William Davis - Wheat: The UNhealthy Whole Grain

    -Μπορεί να κατηγορήσει κάποιος τους ηρωινομανείς ότι δεν προσπαθούν; Οι άνθρωποι είναι εξαρτημένοι και χρειάζονται πραγματική βοήθεια.
    Γιατί κατηγορεί λοιπόν η κόκα-κολα, η pfizer κτλ και οι ποικιλώνυμοι αντιπρόσωποι τους, τους παχύσαρκους ότι δήθεν δεν προσπαθούν; Οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι επίσης εξαρτημένοι...

    Αναφορές:
    https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM
    O ανυπέρβλητος Robert Lusting στο Sugar: The Bitter Truth

    http://www.nytimes.com/2002/07/07/magazine/what-if-it-s-all-been-a-big-fat-lie.html?pagewanted=all&src=pm
    What if It's All Been a Big Fat Lie?

    http://www.ted.com/talks/peter_attia_what_if_we_re_wrong_about_diabetes.html
    Peter Attia: Is the obesity crisis hiding a bigger problem?


    http://www.philmaffetone.com/oversoldonsugar.cfm
    Oversold on Sugar
    Is the white stuff running you down and wearing you out?
    Dr. Phil Maffetone


    http://www.huffingtonpost.com/robert-lustig-md/sugar-toxic_b_2759564.html
    Still Believe 'A Calorie Is a Calorie'?

    Ελπίζω να βοήθησα έστω και ένα να αποφύγει την "περίθαλψη" που του επιφυλάσσουν στο μέλλον οι φαρμακευτικές εταιρίες (αφού πρώτα τον ξεζουμίσουν οι εταιρίες παραγωγής επεξεργασμένων τροφίμων).
    Γεια χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. θερμομέτρηση;!! θερμιδομέτρηση ήθελα να γραψω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ακόμα ένα προβοκατόρικο link ;)
    Why Calorie Counting is an Eating Disorder

    http://www.dietdoctor.com/why-calorie-counting-is-an-eating-disorder

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η θερμιδομέτρηση αφορά και τις καλές τροφές, καθώς μπορείς να παχύνεις εξίσου τρώγοντας και αυτές. Δεν παχαίνεις μόνο με ζάχαρη, επεξεργασμένους υδατάνθρακες κλπ. Το να γνωρίζει κάποιος που επιθυμεί ναδυνατίσει τις θερμίδες του κάθε τροφίμου, τον βοηθά να ελέγχει την κατανάλωσή του. Επίσης με να το διαβάζει τις ετικέτες, αποκτά διατροφική ενημέρωση, αποφεύγοντας τις παγίδες χαμηλού κόστους των εταιρειών παραγωγής τροφίμων.
    Όλα συνεπώς έχουν την εφαρμόσιμη χρησιμότητά τους, αρκεί να μην παρουσιάζονται υπερβολές στα όρια διαταραχών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η θερμιδομέτρηση οποιαδήποτε μορφής είναι προβληματική. Σε μια σωστή διατροφή τρώς όσο θέλεις και μόνο όταν πεινάς. Επί 2,5 εκατομμύρια χρόνια αυτό έκαναν οι άνθρωποι και δεν είχαν πρόβλημα πάχους.

    Η παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας που έχει εκδηλωθεί τα τελευταία 30-40 χρόνια οφείλεται στην βιομηχανία τροφίμων και στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Δεν είναι τυχαίο οτι τα ίδια τρόφιμα που δίνουν στα ζώα για να τα παχύνουν γρήγορα (grains) προτείνουν και στους ανθρώπους ως βάση της διατροφική πυραμίδας και της "σωστής" διατροφής.

    Μετά δήθεν απορούν γιατι θερίζει η παχυσαρκία, ο διαβήτης, κτλ κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχασα 17 κιλά προσπαθώντας να μην παχυνω περισσότερο. Συμφωνώ απόλυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις