Γνωστός καθηγητής διατροφής και πρόεδρος τμήματος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αναφέρει σε άρθρα του που έχουν κατακλύσει τα ΜΜΕ και σε πρόσφατο συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας ότι πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων και να τα αντικαταστήσουμε με Ωμέγα-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα φυτικά έλαια, τους σπόρους, τους ανάλατους ξηρούς καρπούς και τις μαλακές μαργαρίνες. Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι κοτζάμ καθηγητής δεν είδε την πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal; Η ανάλυση των Αμερικανών και Αυστραλών ερευνητών αναφέρει το εξής: "Δεν έχουν επιβεβαιωθεί τα κλινικά οφέλη των Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων". Η έρευνα έδειξε ότι η λήψη Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων μπορεί να συσχετίζεται με υψηλότερο ποσοστό πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία αλλά και αυξημένες πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων και θάνατος από αυτές τις παθήσεις.
Πραγματικά δεν το είδε αυτό ο γνωστός καθηγητής; Ήταν σε όλα τα ξένα ΜΜΕ αλλά και το γεγονός ότι δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal που είναι από τα πιο γνωστά αλλά και αξιόπιστα επιστημονικά περιοδικά στο κόσμο. Μάλιστα υποτίθεται στο σεμινάριο θα παρουσίαζε νεότερα δεδομένα...Αν και είναι μόνο μία έρευνα, δεν όφειλε να την αναφέρει; Κάτι ίσως να κρύβεται πίσω από αυτή την παράλειψη.... Πάντως αυτά δεν είναι καλά νέα για τις εταιρείες που παράγουν και πουλάνε μαργαρίνες που υποτίθεται κάνουν καλό στη καρδιά... Φανταστείτε τι επιπτώσεις θα είχε κάτι τέτοιο στις πωλήσεις αυτών των προϊόντων τους;
-->
Τον ξέρουμε τον γνωστο καθηγητη δυστυχως...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιατολόγε τέτοια λιπαρά δεν παίρνουμε και όταν τρώμε σολωμό? Ή ο σολωμός έχει μόνο Ω3?
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://wholehealthsource.blogspot.gr/2009/05/eicosanoids-and-ischemic-heart-disease.html
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://wholehealthsource.blogspot.gr/2009/05/eicosanoids-and-ischemic-heart-diseas.html
+ http://wholehealthsource.blogspot.gr/search?q=Lyon+diet-heart+trial
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή βγήκε μία έρευνα, αυτή δεν ακυρώνει όλες τις προηγούμενες. Ο κάθε σωστός επιστήμονας πρέπει να αναζητήσει την πηγή της έρευνας, ακόμα και το paper και αν πιστεύει ότι έχει τις κατάλληλες γνώσεις τότε να κρίνει. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως ο καθένας μας μπορεί να βγάλει άκυρη κάθε έρευνα νέα ή παλιά. Για να δημοσιευθεί κάθε έρευνα περνάει από αυστηρές κριτικές. Έτσι και όλες οι προηγούμενες κάπου πατάνε και αναδεικνύουν την ευεργετική δράση των Ω-6.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπορία:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν η λήψη Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων μπορεί να συσχετίζεται με υψηλότερο ποσοστό πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία αλλά και αυξημένες πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων και θάνατος από αυτές τις παθήσεις, σημαίνει οτι δεν πρέπει να τρώμε ούτε φυτικά έλαια, σπόρους και ανάλατους ξηρούς καρπούς που τα περιέχουν;
Παρακαλώ απαντήστε, γιατί μας μπερδέψατε.
Σύμφωνα με τα λινκ που παρέθεσα από το Whole Health Source, υπάρχουν σημαντικές μελέτες που υποδεικνύουν ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-3 + ω-6) δεν πρέπει να ξεπερνούν το 4% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. Αυτό σημαίνει ότι σε μια δίαιτα 2000 θερμίδων αναλογούν το πολύ 80 θερμίδες από πολυακόρεστα, δηλαδή 9 γρ.. Ενδεικτικά, το ελαιόλαδο περιέχει 0,5-2 γρ. ανά 10 γραμμάρια, ανάλογα με την ποικιλία. Τα σπορέλαια και οι μαργαρίνες είναι γεμάτα ω-6, οπότε περιοριστείτε σε πενιχρότατες ποσότητες αν δεν μπορείτε να τα εξοβελίσετε εντελώς. Και μην ξεπερνάτε τα 30 γρ. ξηρών καρπών (εξαιρούνται τα μακαντέμια που έχουν ασήμαντες ποσότητες ω-6) και σποριών (περιλαμβάνεται και το ταχίνι) ανά ημέρα. Υπάρχει μια ολόκληρη σχολή σκέψης που αποδίδει στην υπερπληθώρα των ω-6 την κύρια ευθύνη για την έξαρση των "νόσων του πολιτισμού" (καρδιαγγειακά, διαβήτες κ.λπ.). Σκεφτείτε μόνο ότι το βασικό (άφθονο) λίπος στο έτοιμο φαγητό, τα συσκευασμένα τρόφιμα, γλυκά κ.λπ. είναι το (ενίοτε και υδρογονωμένο - αυτό κι αν συνιστά δηλητήριο) σπορέλαιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ω-3 είναι αντιφλεγμονώδη και οφείλουν να ανακτήσουν τον βασικό ρόλο που είχαν κάποτε στη μεσογειακή διατροφή. Ιδανικά, η αναλογία ω6/ω3 πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 4/1 και 1/4.
Μια διόρθωση: το 4% αφορά τα ω-6 μόνο, όχι τα πολυακόρεστα συνολικά.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για την απάντηση. Θα διαβάσω και το λινκ.
ΑπάντησηΔιαγραφήδιαιτολογε τι αποψη εχεις για την κρυοσαουνα; βοηθαει πραγματικα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή το θέμα το έχω ψάξει αρκετά. Υπάρχουν πάρα πολλές κλινικές μελέτες όπως και επιδημιολογικές, οι οποίες αναφέρουν ότι στη δυτικού τύπου διατροφή πλεονάζουν τα ω6 λιπαρά οξέα (λινελαικό οξύ, αραχιδονικό οξύ κυρίως). Αντίθετα το ποσοστό τον ω3 είναι όλο και λιγότερο. Από ότι φαίνεται πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία στην προσληψη των 2 αυτων κατηγοριών λιπαρών οξέων. Η ισσοροπία αυτη ιδανικά θα έπρεπε να είναι 1/1 μέχρι 1/4 (όπου αριθμητής είναι τα ω3 και παρονομαστής τα ω6). Στη συνήθη τυπου δυτική διατροφή η αναλογία είναι 1/10 είτε 1/20! Δηλαδή υπερπληθώρα ω6 λιπαρών οξέων. Ξέρουμε ήδη ότι η πληθώρα αυτή μπορεί να ευνοήσει έξαρση φλεγμονωδών κατστάσεων και να ευνοήσει καρδιοπάθειες και καρκίνους. Αυτό που συστήνουν οι ειδικοί κατά συνέπεια είναι:
ΑπάντησηΔιαγραφή1) αποφυγή καταναλωσης σπορελαίων για μαγείρεμα (κυρίως ηλιελαιου, βαμβακελαιου κλπ)
2) Αυξηση της κατανάλωσης ω3 λιπαρών απο ζωικές και φυτικές πηγές
3) Χρήση κυρίως ελαιολάδου για μαγείρεμα
Αν κανείς δε χρησιμοποιεί ω6 λίπη για μαγείρεμα δύσκολα θα φτάσει σε αυξημένο ποσοστό καταναλώνοντας ας πούμε ξηρούς καρπούς, εκτός και αν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες
Δυστυχώς υπάρχει ολόκληρη βιομηχανία προώθησης μαργαρινών που περιέχουν κυρίως σπορέλαια ω6 και πολύ λιγότερο ω3
Τα ω-6 δεν είναι "κακά" λιπαρά.
ΔιαγραφήΗ αναλογία ω-6/ω-3 είναι τελικά που επηρεάζει.
Προς τα εκει τείνουν αρκετές από τις τελευταίες έρευνες. Τα έτοιμα συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν αρκετή ποσότητα σπορέλιων (π.χ. καλαμποκέλαιο) μας χαλάνε την αναλογία.
Σας δίνω και μια πηγή πληροφόρησης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών που μπαίνει και στον τρόπο που λειτουργούν αυτά τα λιπαρά στον οργανισμό μας και δεν μένει στο στείρο συσχετισμό συμπτωμάτων και αιτιών.
http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_omegaFA.htm
Είναι ευνόητο ότι η χρήση μαργαρίνων στις οποίες η αναλογία ω3/ω6 είναι κάτω από 1/4 θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί συμβάλλει στην περαιτέρω επιδείνωση της αναλογίας που περιέγραψα παραπάνω. Κατά συνέπεια θεωρώ εσφαλμένες διατροφικά συστάσεις που προτείνουν αυξηση της κατανάλωσης ω6 λιπαρών ως παράγοντα καλής υγείας, δεδομενης της υπερπληθώρας τους στη δυτικού τύπου διατροφή. Αρα δίκιο έχει ο διαιτολόγος και καλά έκανε και σχολίασε το άρθρο του καθηγητή διατροφής
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ανθρώπινο σώμα έχει ανάγκη από τα λιπαρά οξέα τα οποία
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι συνθέτει , εκτός από δύο, τα ω-3 και ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά αυτά οξέα, ο οργανισμός πρέπει να τα πάρει από το φαγητό και έτσι ονομάζονται απαραίτητα λιπαρά οξέα. Οι μεγάλες ποσότητες ω-6 λιπαρών οξέων είναι βλαπτικές για την υγεία γιατί τα ω-6 λιπαρά οξέα μετατρέπονται σε υπεροξείδια τα οποία
πιστεύεται ότι επιταχύνουν την αθηροσκλήρωση και ευθύνονται για την έναρξη της καρκινικής διεργασίας.
Χρειάζεται μια ισορροπία στην αναλογία της ω-6 και ω-3
λιπαρών οξέων (1:1 μέχρι 1:4). Για να υπάρξει αυτή η
ισορροπία, δύο ή τρία γεύματα από ψάρι την εβδομάδα, σε
συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα ενισχύουν την υγεία
μας, βελτιώνουν τη λιπιδαιμική εικόνα στο αίμα, μειώνουν την πίεση του αίματος καθώς και τον κίνδυνο για ισχαιμική
καρδιοπάθεια. Τέλος, συνίσταται η χρήση ελαιολάδου που
περιέχει κυρίως μονοακόρεστα λιπαρά οξέα ( ανθεκτικά στις οξειδώσεις) και έχει καλή αναλογία ω-6 προς ω-3 λιπαρά οξέα.
ΠΡΟΦΕΣΣΟΡΑΣ
Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του και η σωστή διατροφή ή ο σχολιασμός καθενός επαφίεται στην υπευθυνότητά του και στην νοημοσύνη του.
ΑπάντησηΔιαγραφήResveratrol researcher faked data, report says; what drives academic fraud?
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://articles.latimes.com/2012/jan/12/news/la-dipak-das-resveratrol-diederik-stapel-20120112
A University of Connecticut researcher who worked on the health benefits of a chemical in red wine fabricated data in 145 separate research projects, a three-year investigation has found.
University officials have notified 11 scientific journal studies co-authored by Dipak Das, whose work focused on whether resveratrol -- an antioxidant found in grape skin -- can prevent coronary heart disease or kill cancer cells, according to the Boston Herald.
=========
Αυτά για την ''επιστήμη'' της ''διατροφής''.
Δεν είναι προνόμιο μόνο της επιστήμης της διατροφής. Σε όλα τα πεδία, τα περισσότερα papers είναι για πέταμα, όπως απέδειξε ο Ιωαννίδης με τη διάσημη μελέτη του:
Διαγραφήhttp://www.plosmedicine.org/article/info:doi/10.1371/journal.pmed.0020124
ΑΡΑ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ.
ΔιαγραφήΔΟΚΤΩΡ ΤΕΙΤΖΗΣ
πολύς λόγος για αυτό το προϊόν..υπάρχει παντού...μία κριτική...
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.menfitnessnews.com/gr2/
Για κριτική ψάξε κάπου επώνυμα όχι από άλλο ένα ανώνυμο blog σαν αυτό
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ προσωπικά δεν γνωρίζω άλλα blog σαν και αυτό που τουλαχιστον μου δινει αντικειμενικές πληροφορίες-και να σου πω και κάτι; χεστηκα και αν ειναι ανωνυμο -μου δινει πληροφοριες που με βοηθανε να βελτιωσω τη διατροφη μου
ΔιαγραφήΔιαιτολόγε τι γνώμη έχεις για τη δίαιτα του Rob Rhinehart; Εμένα μου φαίνεται οτι δε στέκει, τουλάχιστον για μακροχρόνια χρήση, άλλοι όμως βλέπω ενθουσιάζονται μέχρι οτι θα αντιμετωπίσει τον υποσιτισμό! Επίσης φαντάζομαι πως τα θρεπτικά συστατικά τα παίρνει απο βιταμινούχα σκευάσματα που έχει δειχθεί οτι μπορεί να είναι επικίνδυνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΡΙΝ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΓΠΑ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΜΙΑ 500- ΑΡΙΑ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΧΠΑ. ΑΝ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΕΙ ΚΑΛΑ-ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ-ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΙ ΑΞΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΟΡΝΙΖΑΡΕΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΑΛΛΟΝ ΟΜΩΣ ΚΑΛΑ ΤΑ ΕΛΕΓΕ ΥΠΟΘΕΤΩ
Όποιος είναι στο χώρο ξέρει πολυ καλά τις συνεργασιες του συγκεκρμενου καθηγητη, τιποτα δεν ειναι τυχαιο.
ΔιαγραφήΣίγουρα έχεις δίκιο. Αλλά κι οι ερευνητές που έβγαλαν την έρευνα για τα ω6 μπορεί να έχουν συνεργασίες.
ΔιαγραφήΚαλό θα ήταν να ξέραμε ποιος χρηματοδότησε την έρευνά τους.
Πολύ πιθανόν να βρούμε πίσω κάποιον ανταγωνιστή των μαργαρινοεταιρειών.
Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτό που έβγαλαν δεν αξίζει θα πω όμως ότι και οι έρευνες που βγαίνουν από κάποιον χρηματοδοτούνται και τον εξυπηρετούν.
Και μάλιστα έχω μάθει ότι μπορεί να γίνουν άπειρες "έρευνες" και να πειράξουν τα στοιχεία όσο θέλουν μέχρι να βγει η ΜΙΑ που θα τους βολεύει και θα την χρησιμοποιήσουν κοινοποιώντας την.
Αν έχουν βγει 200 που δείχνουν το αντίθετο δεν το μαθαίνουμε ποτέ.
Αυτό το λέω γενικά. Κατά τα λοιπά, για τις γνωστές μαργαρίνες έχω κι εγώ αρνητική άποψη.
Τον καθηγητή δεν τον ξέρω ομολογώ.