ΤΑ ΣΥΝ
* Εμπλουτισμένο με βιταμίνες και μέταλλα;
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Επεξεργασμένο ψωμί με ζάχαρη και
φυτικά έλαια και άσπρο αλεύρι
Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Έχει προωθηθεί πολύ αυτό το
ψωμί και μάλιστα η εταιρία συνεργάστηκε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και
τον Επιστημονικό Υπεύθυνο καθηγητή Αντώνη Ζαμπέλα, για την “αξιοποίηση”
των αποτελεσμάτων αυτών. Αξιοποίηση; Δηλαδή πως μπορούμε και καλά να πείσουμε
τον καταναλωτή να αγοράσει άλλο ένα επεξεργασμένο προϊόν με την υποστήριξη
επιστημόνων το οποίο βέβαια θα δώσει και μία αξιοπιστία στο προϊόν. Ε λοιπόν
είναι άλλο ένα ψωμί που από μόνο του έχει μικρή διατροφική αξία μιας και
χρησιμοποιούνται επεξεργασμένα άσπρα αλεύρια, ζάχαρη και φυτικά έλαια, απλά το
εμπλουτίζουν με βιταμίνες και μέταλλα- ωστόσο, τα συστατικά που βλάπτουν
παραμένουν στο προϊόν (ζάχαρη κτλ.) οπότε δεν κερδίσατε τίποτα.
Ναι, πράγματι υπάρχει έλλειψη σε αυτά τα διατροφικά
στοιχεία, αλλά το να τα λαμβάνεις από ένα επεξεργασμένο άσπρο ψωμί ούτε
είναι ο καλύτερος τρόπος και επιπλέον και οι ποσότητες βιταμινών και μετάλλων
που περιέχει αυτό το ψωμί μην φανταστείτε ότι καλύπτουν μεγάλο ποσοστό των
αναγκών μας. Σκεφτείτε ότι μία φέτα περιέχει μόνο 7 μg φυλλικού οξέος, και
η ημερήσια ανάγκη μας είναι 200 μg. Επιπλέον, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές αρχές ο
εμπλουτισμός (με φυλλικό οξύ) στην Ευρώπη δεν είναι τόσο διαδεδομένος
γιατί υπάρχει ανησυχία ότι οι υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος μπορεί να μην είναι
ευεργετικές για όλο τον πληθυσμό.
Το φυλλικό οξύ μπορεί να καλύψει τα συμπτώματα της αναιμίας που σχετίζεται με έλλειψη Β12, ενώ τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος μπορεί επίσης να παρεμβαίνουν σε ορισμένες θεραπείες του καρκίνου. Μπορείτε να το λάβετε και αλλιώς, καταναλώνοντας χυμό πορτοκάλι, σαλάτες και χόρτα, όσπρια και ξηρούς καρπούς.
Το ίδιο ισχύει και με τις άλλες βιταμίνες και μέταλλα που
περιλαμβάνει αυτό το ψωμί. Για παράδειγμα μια φέτα περιέχει 28 mg ασβέστιο,
ξέρεις πόσο γιαούρτι θα έπρεπε να φας για να λάβεις αυτή τη ποσότητα ασβεστίου;
Μια ολόκληρη κουταλιά της σούπας (!). Η βιταμίνη D που πραγματικά είναι
μια «δύσκολη» βιταμίνη, και πάλι το ψωμί αυτό προφέρει 0,18 μg, ο Παγκόσμιος
Οργανισμός Υγείας συστήνει 5 μg και ένα (1) αυγό προσφέρει 6 φορές
περισσότερη βιταμίνη D από μία φέτα από αυτό το ψωμί. Για αυτό
λοιπόν μην πέφτετε για τα μαρκετίστικα κόλπα. Θέλετε να λάβετε αυτά τα
συστατικά; Με ελάχιστες μικρές αλλαγές όπως ένα επιπλέον φρούτο, λίγο γιαούρτι
η τυρί, αυγά, καμιά σαρδέλα, ξηροί καρποί για σνακ τα καταφέρνετε μια χαρά και
χωρίς να αγοράσετε αυτό το ψωμί «αφρός» που αποτελεί άλλη μία πηγή
επεξεργασμένων υδατανθράκων. Και ναι, οι ερευνητές το έχουν ξαναπεί, η αυξημένη
κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων συσχετίζεται με αύξηση παχυσαρκίας και
χρόνιων ασθενειών.
Όσο για το ψωμί, προτιμήστε ολικής (που
παρεμπιπτόντως περιέχει περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από μόνο του) και
χωρίς πολλά συστατικά, μην ξεχνάμε ότι το πραγματικό ψωμί περιέχει μόνο αλεύρι,
μαγιά και αλάτι.
Τέλος αναφέρονται για αυτό το «καινοτόμο»
ψωμί – Δεν υπάρχει καμία καινοτομία, απλός εμπλουτισμός είναι που γίνεται εδώ
και δεκαετίες.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΦΕΤΑ (23 γρ.) ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ
ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: Θερμίδες: 62, Υδατάνθρακες: 11,2 γρ., Πρωτεΐνη: 2,0 γρ.,
Λιπαρά: 0,8 γρ., Φυτικές ίνες: 0,6 γρ.
Αυτο το αγορασα απο περιεργεια και ειναι μια αηδια σκετη
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν μπορείς κάνε και ένα review για την KitKat Ruby και το τι περιέχει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήταν δυνατόν να κάνετε μια κριτική στα τυριά της arla, κυρίως στο protein με 5% λιπαρά; Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, αρκετά ενδιαφέρον το blog.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνε μια ανάλυση σε παρακαλώ για τα ενεργειακά ποτά. Παιδιά 8-15 είναι με ένα στο χέρι όλη μέρα