Οι ετικέτες τροφίμων παραπλανητικές. Απ' έξω κούκλα, απο μέσα...
Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έδειξε ότι όταν ένα προϊόν γράφει στην ετικέτα του ότι είναι βιολογικό η ότι παράγεται από βιολογικά συστατικά, ο καταναλωτής έκρινε ότι είναι πιο υγιεινό, έχει λιγότερες θερμίδες, και γενικά πίστευε ότι μπορούσε να φάει περισσότερο χωρίς επιπτώσεις. Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει παλιότερες έρευνες που έδειξαν ότι οι ισχυρισμοί πάνω στις συσκευασίες όπως χαμηλό σε λιπαρά, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, χαμηλό σε χοληστερίνη, χαμηλό σε αλάτι κτλ. οδηγούν τον καταναλωτή να πιστεύει ότι το προϊόν αυτό έχει λιγότερες θερμίδες η είναι πιο υγιεινό, ενώ αυτό δεν ισχύει πάντα. Μάλιστα τώρα τελευταία αυτοί οι ισχυρισμοί βρίσκονται στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας (αυτό δηλαδή που βλέπεις πρώτα) με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην κοιτάς το πίσω μέρος που έχει τις πραγματικά χρήσιμες πληροφορίες, δηλαδή τη διατροφική αξία και τα συστατικά. Επιπλέον μπροστά μπαίνουν μόνο οι καλοί ισχυρισμοί και όχι οι αρνητικοί (εννοείται, άλλωστε πως θα πουλήσουν το προϊόν τους) και έτσι βλέπεις για παράδειγμα δημητριακά να αναγράφουν «ολικής αλέσεως» μπροστά, ενώ είναι τίγκα στη ζάχαρη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι Αμερικανοί λαμβάνουν τη πλειοψηφία των διατροφικών πληροφοριών τους από το μάρκετινγκ που κάνουν οι εταιρίες τροφίμων, όχι και πολύ καλή ιδέα αν σκεφτείς ότι απλά θέλουν να σε κάνουν να αγοράσεις το προϊόν τους. Είμαστε και εμείς έτσι; Η αλήθεια είναι πως προς εκεί βαδίζουμε...όχι μόνο άμεσα μέσω διαφημίσεων, συσκευασιών κτλ. αλλά και έμμεσα (και θα έλεγα πιο ύπουλα γιατί δεν το περιμένεις), μέσω επιστημόνων που ασχολούνται με τη διατροφή (διαιτολόγοι, ιατροί, γυμναστές) οι οποίοι πολλοί από αυτούς έχουν πολύ καλές σχέσεις με όλες αυτές τις εταιρίες, και φυσικά με πλάγιο τρόπο θα προωθήσουν τα διατροφικά προϊόντα εταιριών ακόμα και αν δεν είναι υγιεινά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Το φυστικοβούτυρο είναι βασικά πολτός ψημένων φιστικιών. Τα φιστίκια όπως και σχεδόν όλοι οι ξηροί καρποί (αν και τα φιστίκια ανήκουν σ...
-
Τα γνωστά νηστίσιμα τυριά κυκλοφορούν αυτό τον καιρό στα σούπερ μάρκετ. Να δούμε αν τελικά αξίζει τον κόπο. Βρήκαμε αυτό το κίτρινο τυρί...
-
Αναγνώστης ζήτησε να μάθει ποια είναι η διαφορά των αλλαντικών της σειράς Fouantre με τα κανονικά αλλαντικά. Έτσι συγκρίναμε το Υφαντής Fou...
-
Μας είχε ζητηθεί να αξιολογήσουμε το τυρί Milner. Το Milner είναι ενα τυρί το οποίο αναφέρει στη συσκευασία του ότι περιέχει 40% λιγότερα λι...
-
Αυτό το παραδοσιακό σνακ που αποτελεί πρωινό στο πόδι για πολλούς Έλληνες, έχει απλά συστατικά: αλεύρι, ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρ...
-
Εδώ και καιρό προωθούνται οι σοκολάτες χωρίς ζάχαρη ως μια ανώδυνη λύση γι αυτούς που προσέχουν το βάρος τους αλλά και για τους διαβητικο...
-
Εκτός από καλό μάρκετινγκ το συμπλήρωμα Tonotil είναι στην ουσία άχρηστο. Να γιατί: Περιέχει 4 Αμινοξέα L-Φωσφοθρεονίνη: Ουσία που λαμβά...
-
Οι παραδοσιακές Ελληνικές πίτες μπορεί να θεωρηθούν ένα γνήσιο φαστ φουντ, αφού μπορείς να τις φας γρήγορα και στο πόδι. Βασικά φτιάχνονται ...
-
ΤΑ ΣΥΝ: *Δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά ΤΑ ΠΛΗΝ: *Αρκετές θερμίδες Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Τα κλασσικά κράκερ. Για το γραφείο, για το ταξίδι, για δίαιτα...
-
Βασικά η ζελατίνη παράγεται κυρίως από το κολλαγόνο που βρίσκεται στα οστά και στο δέρμα των ζώων. Στοιχεία δείχνουν ότι παγκοσμίως το 70% τ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου