Ποια είναι η καθιερωμένη συμβουλή του ιατρού όταν διαπιστώσει ότι έχεις π.χ. αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης; Κόψε τα λίπη, λάδια κτλ. Και όμως είναι λάθος. Όχι ότι δεν το ξέραμε, αλλά πολλές έρευνες δείχνουν ότι ο περιορισμός λίπους στη διατροφή μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Διαιτολόγων Αμερικής, 4 Ειδικοί στο χώρο της διατροφής ανάμεσα τους ο γνωστός Δρ. Γουάλτερ Γουίλλετ, Διευθυντής του Τμήματος της Δημόσιας Υγείας στο Χάρβαρντ αναφέρουν ότι ενώ η συμβουλή να περιορίσουμε το κορεσμένο λίπος είναι σωστή, το πρόβλημα είναι με τι το αντικαθιστούμε. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι περιορίζουν το κορεσμένο λίπος στη διατροφή τους και το αντικαθιστούν με υδατάνθρακες και αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό που έχει σημασία είναι να αντικαθιστούμε τα κορεσμένα λιπαρά με πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά όπως ελαιόλαδο και ιχθυέλαιο. Χμμμ... κάτι δηλαδή σαν τη παραδοσιακή Ελληνική διατροφή η οποία μπορεί να φτάσει να αποτελείται και από 40% λιπαρά. Μάλιστα ο Δρ. Γουίλλετ αναφέρει ότι τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες, και προσθέτει ότι οι συστάσεις να μειωθεί το λίπος στη διατροφή διαστρεβλώθηκε και ο κόσμος άρχισε να τρώει όλο και περισσότερους υδατάνθρακες πράγμα που χαροποίησε ιδιαίτερα τις εταιρίες τροφίμων αφού η ζάχαρη ήταν πολύ πιο φτηνή από το λίπος σαν συστατικό. Το μήνυμα εδώ ΔΕΝ είναι... να τρως υπερβολικές ποσότητες λαδιού γιατί μην ξεχνάμε έχει θερμίδες και οι θερμίδες συμβάλουν στη παχυσαρκία και η παχυσαρκία συμβάλει στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο δεν χρειάζεται να φοβάσαι το καλό λίπος, ξέρεις.. αυτό που βρίσκεται στο λάδι, στα λιπαρά ψάρια, στους ξηρούς καρπούς κτλ. γιατί αυτό τελικά σε προστατεύει.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Το φυστικοβούτυρο είναι βασικά πολτός ψημένων φιστικιών. Τα φιστίκια όπως και σχεδόν όλοι οι ξηροί καρποί (αν και τα φιστίκια ανήκουν σ...
-
Τα γνωστά νηστίσιμα τυριά κυκλοφορούν αυτό τον καιρό στα σούπερ μάρκετ. Να δούμε αν τελικά αξίζει τον κόπο. Βρήκαμε αυτό το κίτρινο τυρί...
-
Αναγνώστης ζήτησε να μάθει ποια είναι η διαφορά των αλλαντικών της σειράς Fouantre με τα κανονικά αλλαντικά. Έτσι συγκρίναμε το Υφαντής Fou...
-
Μας είχε ζητηθεί να αξιολογήσουμε το τυρί Milner. Το Milner είναι ενα τυρί το οποίο αναφέρει στη συσκευασία του ότι περιέχει 40% λιγότερα λι...
-
Αυτό το παραδοσιακό σνακ που αποτελεί πρωινό στο πόδι για πολλούς Έλληνες, έχει απλά συστατικά: αλεύρι, ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρ...
-
Εδώ και καιρό προωθούνται οι σοκολάτες χωρίς ζάχαρη ως μια ανώδυνη λύση γι αυτούς που προσέχουν το βάρος τους αλλά και για τους διαβητικο...
-
Εκτός από καλό μάρκετινγκ το συμπλήρωμα Tonotil είναι στην ουσία άχρηστο. Να γιατί: Περιέχει 4 Αμινοξέα L-Φωσφοθρεονίνη: Ουσία που λαμβά...
-
Οι παραδοσιακές Ελληνικές πίτες μπορεί να θεωρηθούν ένα γνήσιο φαστ φουντ, αφού μπορείς να τις φας γρήγορα και στο πόδι. Βασικά φτιάχνονται ...
-
ΤΑ ΣΥΝ: *Δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά ΤΑ ΠΛΗΝ: *Αρκετές θερμίδες Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Τα κλασσικά κράκερ. Για το γραφείο, για το ταξίδι, για δίαιτα...
-
Βασικά η ζελατίνη παράγεται κυρίως από το κολλαγόνο που βρίσκεται στα οστά και στο δέρμα των ζώων. Στοιχεία δείχνουν ότι παγκοσμίως το 70% τ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου