Ο ζεστός καιρός όπως είναι γνωστό επηρεάζει και τις διατροφικές μας ανάγκες, και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα υγρά. Σε γενικές γραμμές χρειαζόμαστε περίπου 1 ml νερό για κάθε 1 θερμίδα που καταναλώνουμε, αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που τρώει 2000 θερμίδες χρειάζεται περίπου 2 λίτρα νερό. Οι ανάγκες αυτές αυξάνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, όταν γυμναζόμαστε, όταν υπάρχει διάρροια η εμετό, κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης και θηλασμού. Η αφυδάτωση μπορεί προκαλέσει αδυναμία αλλά και πιο σοβαρά προβλήματα όπως εξάντληση από ζέστη και θερμοπληξία.
Τι κάνεις διατροφικά;
*Πίνεις νερό η άλλα υγρά πριν διψάσεις.
*Καταναλώνεις τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά αποτελούνται πάνω από 80% νερό. Άλλες τροφές επίσης πλούσιες σε νερό είναι το γιαούρτι, το τυρί κόττατζ, το ψάρι, τα όσπρια.
*Αποφεύγεις το αλκοόλ
Πως ξέρεις αν έχεις αφυδατωθεί;
Μερικά συμπτώματα αφυδάτωσης είναι ο πονοκέφαλος, ξερό στόμα, ζαλάδα, ναυτία, αδυναμία, κόπωση, σκουρόχρωμα ούρα.
Αν είναι πιο σοβαρό;
Το ΕΚΑΒ δίνει αυτές τις οδηγίες σε περίπτωση εξάντλησης λόγω ζέστης και θερμοπληξία:
-Εξάντληση από ζέστη-
Προκαλείται από απώλεια νερού και αλατιού από το σώμα, λόγω υπερβολικής εφίδρωσης
Αν νοιώσετε:
*Πονοκέφαλος, ίλιγγος και σύγχυση
*Ανορεξία και ναυτία...*Εφίδρωση με ωχρό υγρό δέρμα
*Κράμπες στα χέρια και στα πόδια
*Γρήγορος, αδύναμος σφυγμός και αναπνοή
Αγωγή:
*Μετακινείστε τον πάσχοντα σε δροσερό μέρος
*Ξαπλώστε τον και ανασηκώστε τα πόδια
*Δώστε του άφθονο νερό, διαλύστε ένα κουτάλι του γλυκού αλάτι σε 1 λίτρο νερού
*Συμβουλέψτε να επισκεφθεί γιατρό
*Αν έχει μειωμένες αντιδράσεις, τοποθετείστε τον σε θέση ανάνηψης - καλέστε 166
-Θερμοπληξία-
Αν νοιώσετε μετά από πολύωρη έκθεση σε θερμό (και υγρό) περιβάλλον:
*Πονοκέφαλο
*Υψηλό πυρετό (πάνω από 41 έως 42 βαθμούς Κελσίου)
*Ταχυκαρδία
*Δυσφορία
*Ζάλη
*Ναυτία
*Έμετους
*Απώλεια συνειδήσεως
*Δέρμα ξηρό, θερμό και πολύ κόκκινο είναι μερικά από τα συμπτώματα της θερμοπληξίας (μεγάλη αύξηση της θερμότητας του ανθρώπινου σώματος επειδή εμποδίζεται η αποβολή της λόγω της υψηλής και υγρής θερμοκρασίας του περιβάλλοντος).
Βοήθεια - Οδηγίες:
*Εάν βρεθούμε αντιμέτωποι με περίπτωση θερμοπληξίας, θα πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα μέχρι να φτάσει γιατρός ή να μεταφερθεί ο ασθενής σε νοσοκομείο:
*Ο θερμόπληκτος, χωρίς καθυστέρηση, θα πρέπει να μεταφερθεί σε σκιερό, δροσερό και αν είναι δυνατόν αεριζόμενο μέρος.
*Να ξαπλώσει ανάσκελα και να απομακρυνθούν όλοι όσοι από περιέργεια ή ενδιαφέρον τού εμποδίζουν τον αερισμό.
*Να τροφοδοτείται με αέρα χρησιμοποιώντας κάθε πρόχειρο μέσο (βεντάλιες, χαρτόνια κ.λπ.).
*Να αφαιρούνται τα βαριά ρούχα, να τοποθετούνται ψυχρά επιθέματα και να βρέχεται με κρύο νερό όλο του το σώμα.
*Αν μπορεί εκείνη τη στιγμή ο θερμόπληκτος να πιει υγρά, αξιοποιούμε αυτή τη δυνατότητα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Το φυστικοβούτυρο είναι βασικά πολτός ψημένων φιστικιών. Τα φιστίκια όπως και σχεδόν όλοι οι ξηροί καρποί (αν και τα φιστίκια ανήκουν σ...
-
Τα γνωστά νηστίσιμα τυριά κυκλοφορούν αυτό τον καιρό στα σούπερ μάρκετ. Να δούμε αν τελικά αξίζει τον κόπο. Βρήκαμε αυτό το κίτρινο τυρί...
-
Αναγνώστης ζήτησε να μάθει ποια είναι η διαφορά των αλλαντικών της σειράς Fouantre με τα κανονικά αλλαντικά. Έτσι συγκρίναμε το Υφαντής Fou...
-
Μας είχε ζητηθεί να αξιολογήσουμε το τυρί Milner. Το Milner είναι ενα τυρί το οποίο αναφέρει στη συσκευασία του ότι περιέχει 40% λιγότερα λι...
-
Αυτό το παραδοσιακό σνακ που αποτελεί πρωινό στο πόδι για πολλούς Έλληνες, έχει απλά συστατικά: αλεύρι, ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρ...
-
Εδώ και καιρό προωθούνται οι σοκολάτες χωρίς ζάχαρη ως μια ανώδυνη λύση γι αυτούς που προσέχουν το βάρος τους αλλά και για τους διαβητικο...
-
Εκτός από καλό μάρκετινγκ το συμπλήρωμα Tonotil είναι στην ουσία άχρηστο. Να γιατί: Περιέχει 4 Αμινοξέα L-Φωσφοθρεονίνη: Ουσία που λαμβά...
-
Οι παραδοσιακές Ελληνικές πίτες μπορεί να θεωρηθούν ένα γνήσιο φαστ φουντ, αφού μπορείς να τις φας γρήγορα και στο πόδι. Βασικά φτιάχνονται ...
-
ΤΑ ΣΥΝ: *Δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά ΤΑ ΠΛΗΝ: *Αρκετές θερμίδες Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Τα κλασσικά κράκερ. Για το γραφείο, για το ταξίδι, για δίαιτα...
-
Βασικά η ζελατίνη παράγεται κυρίως από το κολλαγόνο που βρίσκεται στα οστά και στο δέρμα των ζώων. Στοιχεία δείχνουν ότι παγκοσμίως το 70% τ...
Τώρα εξηγουνται οι ημικρανίες μου..
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια βδομάδα δε μπορώ να ηρεμήσω, πονάει το κεφάλι μου απ τη μία πλευρά..
:-(
Τελικά οι στανόλες μειώνουν τη χοληστερόλη ή όχι? Ρωτάω διότι στη συνέντευξη του καθηγητή που διάβασα αναφέρει μόνο φυτοστερόλες....
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.mednutrition.gr/content/view/6106/114/
Ο όρος "φυτοστερόλες" περιλαμβάνει και τις στανόλες και στερόλες. Έρευνες δείχνουν ότι και οι στανόλες μπορεί να ρίξουν την LDL χοληστερίνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι είναι ρε παιδιά οι στανόλες και οι στερόλες?
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα αναφερθούμε σε μελλοντική ανάρτηση, αλλά μπορείς να διαβάσεις και αυτό: http://natofao.blogspot.com/2010/05/becel-benecol.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΟχι - ο όρος "φυτοστερόλες" ΔΕΝ περιλαμβάνει και τις στανόλες. Οι στανόλες ανευρίσκονται στη φύση σε μικρότερα ποσά από ότι οι στερόλες, γιαυτό και παράγονται με υδρογόνωση των φυτοστερολών, για βιομηχανική χρήση..
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ λόγος που ο Καθηγητής δεν μιλά για τις στανόλες είναι άλλος...
Ευχαριστώ διαιτολόγε..
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμε κατι θα ξέρει ο διαιτολόγος παραπάνω, trust him...
Κιόμως δεν ξέρει...είναι νεαρός ακόμα...δεν ξέρει τι παιχνίδι παίζεται...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για τα σχόλια. Θα διαφωνίσουμε όμως για το που ανήκουν οι στανόλες. Οι φυτοστανόλες είναι υποκατηγορία των φυτοστερολών. Απαντήσαμε καθαρά και μόνο στην ερώτηση του αναγνώστη, δεν κάναμε κριτική ούτε του άρθρου ούτε του συγκεκριμένου καθηγητή αυτή τη στιγμή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μία μελέτη σχετικά με τις στερόλες και στανόλες: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12169300
Είναι νεαρός ακόμα και δεν ξέρει τι παιχνίδι παίζεται?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε ξέρουμε αν είναι άντρας η γυναίκα..
Μεγάλης ή μικρής ηλικίας..
Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ξέρει και ξέρει ότι ξέρει.. Τσσσσ...
Διαιτολόγος for ever..
Διαιτολόγε τί σημαίνει ο όρος ''τεχνολόγος διατροφής'' ? Τί αρμοδιότητες έχει σύλλογος ''τεχνολόγων διατροφής'' στην ελλάδα?
ΑπάντησηΔιαγραφήδιαιτολογε μπορεις να κανεις ενα αρθρο για τη σταφυλοθεραπεια??? με ενδιαφερει πολυ ... ειναι ασφαλες? ποσες μερες κραταει? κανει καλο??? σ ευχαριστω εκ των προτερων κ συγχαρητηρια για το blog
ΑπάντησηΔιαγραφή