Έρευνα: Οι έτοιμες βρεφικές τροφές περιέχουν ελάχιστα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Αυτό διαπίστωσαν Βρετανοί ερευνητές οι οποίοι ανέλυσαν δείγματα βρεφικών τροφών (όχι σκόνες). Η έρευνα που έχει δημοσιευθεί από πέρυσι, είδε τη δημοσιότητα αυτές τις μέρες και δείχνει ότι οι έτοιμες για κατανάλωση τροφές για μωρά (όχι οι σκόνες, αλλά αυτές που είναι στα βαζάκια όπως στην φωτογραφία) περιέχουν μικρή ποσότητα μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές τα προϊόντα αυτά μπορεί να περιέχουν λιγότερο από το 1/5 της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (Σ.Η.Δ.) για ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και άλλα μέταλλα.
Οι ερευνητές πήραν δείγματα από 8 γνωστές μάρκες έτοιμων τροφών για βρέφη που ήταν η με βάση τα λαχανικά η με βάση το κρέας και δεν αναφέρθηκαν μάρκες. Όλα τα δείγματα είχαν λιγότερο από την Σ.Η.Δ. για όλα τα απαραίτητα μέταλλα εκτός από το κάλιο.
Οι ερευνητές αναφέρουν για παράδειγμα ότι ένα παιδί που λαμβάνει έτοιμο γάλα μαζί με 2 τέτοια βαζάκια δεν θα λάμβανε την απαραίτητη ποσότητα μετάλλων. Μάλιστα αναφέρουν ότι ίσως ένας από τους λόγους που δεν αναφέρονται ποσότητες μέταλλων σε αυτές τις συσκευασίες είναι γιατί δεν περιέχουν τις απαραίτητες ποσότητες.
Δεν γνωρίζουμε αν πήραν δείγματα και από βιολογικές έτοιμες τροφές αλλά υποψιαζόμαστε ότι και αυτές δεν θα έχουν τις απαραίτητες ποσότητες μετάλλων αν γίνεται παρόμοια επεξεργασία.
Πολλοί γονείς δίνουν αυτά τα προϊόντα αντί για σκόνες πιστεύοντας ότι είναι η καλύτερη λύση, αλλά όπως φαίνεται όχι. Αν δίνεις λοιπόν τέτοιες έτοιμες τροφές με βάση το κρέας με τη σκέψη ότι το παιδί σου θα λάβει το σίδηρο που χρειάζεται μάλλον δεν το λαμβάνει.
Η λύση βέβαια δεν είναι οι έτοιμες τροφές σε σκόνη που όπως είδαμε οι περισσότερες περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και πολλά άλλα συστατικά. Η λύση είναι...

 η διατροφή του παιδιού να συμπληρώνεται με απλές τροφές που φτιάχνει κανείς στο σπίτι. Όπως έχουμε αναφέρει ένα βρέφος μπορεί σταδιακά να φάει σχεδόν τα πάντα μέχρι να κλείσει τον χρόνο-δεν χρειάζεται ειδικές τροφές.
Δες εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

Η έρευνα δημοσιεύτηε στο Food Chemistry

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις