Παραπληροφόρηση στον ΑΝΤΕΝΝΑ για την τροφική δυσανεξία.

Αναγνώστης μας ενημέρωσε για εκπομπή στον Αντέννα που αναφέρθηκε στη τροφική δυσανεξία. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο θέμα της τροφικής δυσανεξίας και πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε γιατί τα ΜΜΕ συνεχίζουν να προωθούν το θέμα της δυσανεξίας με τόσο λανθασμένο τρόπο. Η ηθοποιός/παρουσιάστρια στην εκπομπή της "με Αγάπη" μας αναφέρει πολλά και διάφορα όπως για παράδειγμα ότι το γάλα μπορεί να παχαίνει η ότι η διάγνωση γίνεται με ειδικό τεστ κτλ.κτλ. Αυτά φυσικά δεν ισχύουν. Τι ισχύει;
* Στην δυσανεξία δεν αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα (αυτό γίνεται στην τροφική αλλεργία όχι στη δυσανεξία).
* Η επιστημονική κοινότητα δεν πιστεύει ότι τα τεστ δυσανεξίας είναι χρήσιμα και αναφέρουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσεις αν έχεις δυσανεξία σε μία τροφή είναι να αποκλείσεις κάποιες τροφές και μετά να τις ξαναπροσθέσεις σιγά σιγά σημειώνοντας συμπτώματα μέχρι να ανακαλύψεις την ένοχη τροφή.
*Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι ορισμένες τροφές μπορούν να μπλοκάρουν ή να επιβραδύνουν το μεταβολισμό και να σε εμποδίσουν να αδυνατίσεις.

Η συντακτική ομάδα της εκπομπής καλά θα κάνει να ψάχνει λίγο καλύτερα τα πράγματα και να μην παραπληροφορεί τον κόσμο.
Έχουμε γράψει για την τροφική δυσανεξία εδώ και εδώ.


20 σχόλια:

  1. Κατά την προσωπική μου άποψη είναι πολύ απόλυτο το ότι δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη για το εάν ορισμένες τροφές μπορούν να επηρεάζουν το βάρος μας και να εμποδίζουν την απώλεια βάρους. Οι μηχανισμοί δράσης αυτών των τροφών δεν έχουν ακόμα αδιευκρίνιστοι πλήρως,συμφωνώ. Άλλα υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα την σχέση του σταριού με την παχυσαρκία και όχι μόνο. Επίσης η σημαντικότητα των συσχετίσεων είναι πολύ μεγάλη. Παραθέτω κάποια links αυτών των ερευνών καθώς και links με τις στατιστικές αναλύσεις. Δυστυχώς ειναι στην Αγγλική γλώσσα.

    1)http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=8207500

    2)http://rawfoodsos.com/category/wheat-2/

    3)http://www.nature.com/ijo/journal/v32/n6/abs/ijo200821a.html

    4)http://www.proteinpower.com/drmike/obesity/another-china-study/

    5)http://www.ctsu.ox.ac.uk/~china/monograph/

    6)http://rawfoodsos.com/2010/09/02/the-china-study-wheat-and-heart-disease-oh-my/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Γεωργά, ότι κι αν λένε αυτές οι έρευνες (τις οποίες δε διάβασα), ακόμα κι αν αποδεικνύουν ότι το σιτάρι συνδέεται με την παχυσαρκία, προφανώς εννοούν σε μεγάλη ποσότητα.
    Γιατί αν τρώμε μία φέτα ψωμί τη μέρα, αν στο τέλος της μέρας το άθροισμα των θερμίδων είναι σωστό, δεν πρόκειται να παχύνουμε ποτέ.
    Τώρα αν τρώμε 45 φραντζόλες τη μέρα.. Ε δε χρειάζεται καμία έρευνα για να μαντέψουμε το αποτέλεσμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η σχέση του σταριού με την αύξηση του βάρους και με συγκεκριμένα νοσήματα ακόμα και μετά από πολλαπλές συσχετίσεις με άλλες μεταβλητές (που θα μπορούσαν να συσχετίζονται με τα παραπάνω) παραμένει μοναδική. Το κακό είναι ότι τα δεινά του δεν σχετίζονται με τις θερμίδες που περιέχονται σε αυτό και τα παράγωγά του. Πραγματικά ακόμα ανεξήγητο. Φυσικά η μικρότερη κατανάλωση σχετίζονταν με μικρότερο βάρος και λιγότερα προβλήματα υγείας.
    Δεν είναι υποχρεωτικό κάποιος να πρέπει να αλλάξει συνήθειες μαθαίνοντας περισσότερα για το αντικείμενο που πραγματεύεται. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτός ο λόγος του παραπάνω σχολίου. Μερικές φορές τα νούμερα και οι έρευνες δεν ικανοποιούν τις προσωπικές μας αντιλήψεις και επιθυμίες. Λατρεύω το ψωμί και όλα τα προϊόντα που προκύπτουν από αυτό. Τα επιστημονικά στοιχεία που υπάρχουν για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργεί, για εμένα προσωπικά είναι αρκετά ώστε να μην το συμπεριλαμβάνω πια στο διατροφικό μου πλάνο. Ομοίως για κάποιον άλλο μπορεί να μην είναι και δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό. Είναι όλα θέμα επιλογών. Εγώ απλά έδωσα τη δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να διαβάσει κάποια στοιχεία σχετικά με τροφές που μπορεί να δημιουργούν εμπόδια στον έλεγχο του σωματικού βάρους και τις υγείας. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Στην δυσανεξία δεν αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα (αυτό γίνεται στην τροφική αλλεργία όχι στη δυσανεξία)"
    Λάθος πληροφόρηση Διαιτολόγε.
    Στη δυσανεξία έναντι γλουτένης (κοιλιοκάκη) και βέβαια αντιδρά το ανοσοποιητικό γιαυτό και ελέγχουμε και αντισώματα έναντι ιστικής τρανσγλουταμινάσης, ενδομυίου, γλοιαδίνης, κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστούμε για το σχόλιο αλλά θα διαφωνήσουμε. Η κοιλιοκάκη είναι αυτοάνοσο νόσημα όπου η γλουτένη προκαλεί την παράγωγη αντισωμάτων που επιτίθενται στον ίδιο τον οργανισμό. Ένα από τα συμπτώματα είναι η δυσανεξία στη γλουτένη. Στην απλή τροφική δυσανεξία (όχι αυτοάνοσο νόσημα) δεν αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι εγώ συμφωνώ με το διαιτολόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η κοιλιοκάκη δεν αναφαίρετε πουθενά sth βιβλιογραφία σαν αυτοάνοσο νόσημα. Αναφέρεται σαν αρρώστια (disease) και όχι (autoimmune disease) αυτοάνοσο νόσημα.

    Υπάρχουν πάρα πολλά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε αυτοάνοσα νοσήματα κυρίως με το μηχανισμό του διαρρέοντος εντέρου (leaky gut syndrome) το οποίο και τελικά προκαλεί.

    Τα αυτοάνοσα που μπορεί να εμφανιστούν μετά την εμφάνιση του διαρρέοντος εντέρου δεν προκαλούνται υποχρεωτικά από την γλουτένη αλλά και από πολλές άλλες ουσίες που πλέον περνάνε στην κυκλοφορία του αίματος ενώ φυσιολογικά θα έπρεπε να μένουν στον πεπτικό σωλήνα.

    •Cereal Grains:Humanity’s Double-Edged Sword
    Loren Cordain

    Department of Exercise and Sport Science, Colorado State University, Fort Collins,
    Colo., USA

    •http://www.beyondveg.com/cordain-l/grains-leg/grains-legumes-1a.shtml

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστούμε για το σχόλιο, αλλά σχεδόν σε όλες τις αναφορές από έρευνες, νοσοκομεία, πανεπηστήμια, ερευνητικά κέντρα, δήμόσια ιδρύματα αναφέρεται ως αυτοάνοσο νόσημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα μπορούσατε να μου παραθέσετε ένα απο αυτά σε έντυπη ηλεκτρονική μορφή.

    Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αρκεί να κάνετε μια έρευνα σε επιστημονικά περιοδικά στο διαδίκτυο και θα βρείτε εκαντοντάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σε αυτό το σύνδεσμο

    http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=16387

    Όπου γράφει ο Γεράσιμος Ι. Μάντζαρης, Συντ. Διευθυντής Α’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής, Ευαγγελισμόυ

    Δεν επιβεβαιώνει τα όσα ισχυρίζεστε. Δεν γνωρίζει σωστά ο Διευθυντής Α’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού;

    Επίσης πουθενά αλλού δεν μπόρεσα να επιβεβαιώσω τα όσα ισχυρίζεστε.

    Προσπάθησα πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ελπίζουμε αυτοί οι σύνδεσμοι να σε βοηθήσουν.
    Στα Ελληνικά
    http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=5678

    http://www.coeliac.gr/Contents.aspx?lang=gr&CatId=108&View=18

    Στα Αγγλικά
    http://www.nhs.uk/conditions/coeliac-disease/Pages/Introduction.aspx

    http://www.webmd.com/digestive-disorders/celiac-disease/celiac-disease

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ψάχνοντας προσεκτικότερα μπορώ να πω ότι οι απόψεις διίστανται. Αν και συγκαταλέγετε για την ώρα στη λίστα των αυτοάνοσων. Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το εάν είναι αποτέλεσμα αυτοάνοσης αντίδρασης ή ανοσοπαθολογικών αιτίων. Αν δηλαδή είναι το προϊόν μια σειράς προβλημάτων που συνυπάρχουν την ίδια στιγμή και τελικά οδηγούν σε αυτή την ανοσοποιητική αντίδραση. Γεγονός πάντως είναι ότι για την ώρα όντος η κοιλιοκάκη επίσημα συγκαταλέγετε στη λίστα των αυτοάνοσων. Οπότε αποδέχομαι ότι έσφαλα.

    http://www.jci.org/articles/view/30253

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16214317

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Στην απλή τροφική δυσανεξία (όχι αυτοάνοσο νόσημα) δεν αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα"
    Τι είναι αυτά που γράφεται Κε; Είστε όντως διαιτολόγος? Ποιά απλή δυσανεξία; Μίλησα για τη δυσανεξία στη γλουτένη. Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι μια και μόνο μια. Σε αυτήν εμπλέκεται το ανοσοποιητικό. Τους συνδέσμους που παραθέτετε εσείς τους διαβάσατε ; www.coeliac.gr
    "Η Kοιλιοκάκη (Coeliac ή Celiac Disease) είναι μία από τις συνηθέστερες, συνδεδεμένες γενετικά, ασθένειες στην Ευρώπη η οποία προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Κάποια άτομα με κοιλιοκάκη αντιδρούν επίσης και στη βρώμη. Πρόκειται για μία εφ’ όρου ζωής πάθηση, με πιθανές επιδράσεις σε ολόκληρο το σώμα"
    Σταματήστε να κάνετε επίδειξη ημιμάθειας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμε, τι ζόρι τραβάς; Καλά τα λέει ο διαιτολόγος, η κοιλιοκάκη θεωρείται νόσημα, άλλες δυσανεξίες όπως π.χ. στη λακτόζη δεν αντιδρά το ανοσοποιητικό, σε αυτές τις τροφικές δυσανεξίες προφανώς θα αναφέρεται ο διαιτολόγος. Μην το παίζεις έξυπνος, γιατί εσύ δείχνεις ημιμαθείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο διαιτολόγος λέει ασυναρτησίες και αν είναι μάγκας να γράψει ως διαιτολόγος και όχι ως ανώνυμος ότι έκανε λάθος. Δεν υπάρχουν 2 είδη δυσανεξιών στη γλουτένη. Ενα που να συμμετέχει το ανοσοποιητικό και ένα όχι. Υπάρχει μια δυσανεξία στη γλουτένη και σε αυτή εμπλέκεται το ανοσοποιητικό. Και το ημιμαθής γράψτο σωστά... Κομπλεξικέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ευχαριστούμε για τα σχόλια σας, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: ποτέ δεν είπαμε ότι υπάρχουν 2 είδη δυσανεξίας στη γλουτένη. Θα το ξαναπούμε όμως, όπως άλλωστε είναι γνωστό σε όλη την επιστημονική κοινότητα, ότι μια βασική διαφορά της τροφικής αλλεργίας και της τροφικής δυσανεξίας είναι ότι μόνο στην πρώτη εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Συγχαρητήρια για την ευαισθητοποιήσή σας σε τέτοια θέματα. Οι θερμίδες είναι ταμπού για την απώλεια λίπους γιατί εμπεριέχουν προσωπική ευθύνη ενώ οι αλλεργίες είναι ένας βολικός αποδιοπομπαίος τράγος. Έχω αναφερθεί κι εγώ στο θέμα εδώ

    http://metavolismos.com/?p=240

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καθώς η ευφυΐα του ανθρώπινου είδους αυξάνονταν, το αίσθημα του κορεσμού και της πληρότητας μετά από ένα γεύμα άρχισε να εξαλείφεται. Σαν να μην υπήρχε ποτέ. Όμως κύριοι υπήρχε. Διαιτολόγοι και γυμναστές δεν υπήρχαν πριν από 10.000 χρόνια. Όπως δεν υπάρχουν για τα ζώα που ζουν ελεύθερα στην φύση. Παχύσαρκα ζώα συναντά κανείς μόνο στο τσίρκο. Δηλαδή όπου ο άνθρωπος αποφασίζει να παρακάμψει την φύση. Προσωπικά την θερμιδομετρία για τον έλεγχο του σωματικού βάρους την θεωρώ απαραίτητη μόνο σε πολύ βαριά περιστατικά όπου ουσιαστικά ο μεταβολισμός του ατόμου (μιτοχόνδρια, ορμόνες…) έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Η αποτυχία της θερμιδομετρίας στον μακροχρόνιο έλεγχο του σωματικού βάρους δεν αντανακλά υποχρεωτικά την ανευθυνότητα του ατόμου που αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Αντανακλά την θρεπτική κενότητα και επικινδυνότητα των τροφών που καταναλώνονται σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τροφική δυσανεξία και... φύκια για μεταξωτές κορδέλες!
    Ό,τι και να λέτε εσείς οι παραπάνω ένα έχω να σημειώσω: φίλες μου πήγαν και έκαναν το λεγόμενο "τεστ τροφικής δυσανεξίας" πλήρωσαν τα μαλλιοκέφαλά τους για το τίποτε... Και στις 2 βγήκε ότι για το βάρος τους φταίει η πατάτα, ο καφές, τα ζυμαρικά, η τομάτα, το αγγούρι, το γάλα, το μαρούλι, το λάχανο, το κουνουπίδι, τα χόρτα κλπ.... Εν ολίγοις το 95% των κυριοτέρων τροφών ευθύνονταν για το βάρος τους!
    Αποτέλεσμα: η μία αποφάσισε να τρώει μικρότερες μερίδες φαγητού γιατί το βάρος της επιβάρυνε την μέση της και η 2η μην μπορώντας να απαλλαγεί απ'το τσιμπολόγημα έραψε το στομάχι και έχασε βάρος. Και οι 2 με επιβεβαίωσαν πως το τεστ ήταν μια ηλίθια ανακάλυψη μόνο και μόνο για να θυσαυρίσουν κάποιοι πονηροί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις