8/3/11

Μήπως τελικά μας βλάπτει η νηστεία;

Και ναι και όχι. Εξαρτάται πως τη κάνεις. Έρευνες δείχνουν ότι άτομα που νηστεύουν έχουν μικρότερη λήψη κορεσμένου λίπους, συνολικού λίπους, πρωτεΐνης και θερμίδων και μεγαλύτερη λήψη φυτικών ινών. Ωστόσο οι περισσότερες έρευνες έχουν γίνει σε συγκεκριμένο πληθυσμό όπως για παράδειγμα μοναχούς η σε άλλα άτομα που ακολουθούν την νηστεία αυστηρά. Τι γίνεται όμως με όλους τους υπόλοιπους; Πολλά άτομα κάνουν υποτίθεται νηστεία και αντι να αντικαθιστούν για παράδειγμα το κρέας με λαχανικά η όσπρια καταλήγουν να τρώνε περισσότερους υδατάνθρακες (ψωμιά, κράκερ, φρυγανιές). Αυτή η συνήθεια ειδικά αν είναι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, συνδυασμένο με αύξηση γλυκών όπως χαλβάδες και κέικ φτιαγμένα με ελαιόλαδο και μαργαρίνες, όχι μόνο έχει σαν αποτέλεσμα αύξηση βάρους αλλά και αύξηση πιθανοτήτων καρδιαγγειακών παθήσεων. Αν λοιπόν αποφάσισες να νηστέψεις καθαρά για λόγους υγείας, μην κοροϊδεύεις τον εαυτό σου τρώγοντας σοκολάτες υγείας και νηστίσιμα μπέργκερ, προσπάθησε να... εκμεταλλευτείς αυτή τη περίοδο και βάλε στη διατροφή σου τα όσπρια 2-3 φορές την εβδομάδα, κυρίως πιάτα με λαχανικά όπως σπανακόρυζο η αρακά και θαλασσινά συνδυασμένα με ολικής αλέσεως ζυμαρικά η με αναποφλοίωτο ρύζι.

2 σχόλια:

  1. Μιας και το θίξατε, τι γνώμη έχετε για την πρόσφατη τάση/σχολή που υποστηρίζει την ημι-νηστεία (intermittent fasting) ως μέθοδο δίαιτας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα αναφερθούμε σε για αυτό σε μελλοντική ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή