30/6/11

Σε λίγο θα τρώμε τεχνητό κρέας.

Μπορεί να μην θες να τρως μεταλλαγμένα τρόφιμα, σε λίγα χρόνια θα έχεις να αντιμετωπίσεις και κρέας του σωλήνα. Δηλαδή κρέας φτιαγμένο σε εργαστήριο. Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχ στην Ολλανδία έχουν αρχίσει να δημιουργούν προϊόντα κρέατος που έχουν αναπτυχθεί από βλαστοκύτταρα που προέρχονται από βοοειδή. Η εργαστηριακή διαδικασία περιλαμβάνει την ανάπτυξη του μυϊκού ιστού από ένα μικρό αριθμό βλαστοκυττάρων που ελήφθησαν από υγιείς αγελάδες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το «κρέας του σωλήνα», θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε αξιόπιστη, βιώσιμη παραγωγή τροφίμων χαμηλού κόστους, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για ζώα. Και προσθέτουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται τις επόμενες δεκαετίες, και ότι αναμένεται ότι θα διπλασιαστεί η κατανάλωση κρέατος μέχρι περίπου το 2050. Και για αυτό το λόγο πιστεύουν ότι θα είναι συνηθισμένο να καλλιεργούνται σε εργαστήριο κρέατα όπως το βοδινό κρέας, κοτόπουλο και αρνί. Οι ερευνητές τώρα έχουν επικεντρωθεί στην παραγωγή ενός μπιφτεκιού από περίπου 10,000 βλαστικά κύτταρα... που προέρχονται από βοοειδή, τα οποία θα αφεθούν να πολλαπλασιαστούν επί περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο φορές, και θα παράγουν μυϊκό ιστό που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί για να παράγουν το μπιφτέκι. Έτσι... όπως έχουμε επιδόρπια γάλακτος, παγωτό γλύκισμα, θα έχουμε και προϊόν κρέατος.

1 σχόλιο: