9/27/2012

Η Διατροφική Αξία του Φυστικοβούτυρου. Τι πρέπει να προσέχεις.

Το φυστικοβούτυρο είναι βασικά πολτός ψημένων φιστικιών. Τα φιστίκια όπως και σχεδόν όλοι οι ξηροί καρποί (αν και τα φιστίκια ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων) έχουν υψηλή διατροφική αξία. Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, των καλών λιπαρών (κυρίως μονοακόρεστων) και αντιοξειδωτικών ουσιών που μάλιστα αυξάνεται η συγκέντρωση τους στα ψημένα φιστίκια. Το φυστικοβούτυρο χρησιμοποιείται αρκετά στην Αμερική και Βρετανία ως άλειμμα σε ψωμί, αλλά και σε σέικ, γλυκά και για υλικό σε σάλτσες. 

Η συμβατική μορφή του φυστικοβούτυρου έχει συνήθως πρόσθετα έλαια και ζάχαρη ενώ υπάρχει και φυσικό φυστικοβούτυρο που περιέχει μόνο φιστίκια και αλάτι. To φυστικοβούτυρο με τα πρόσθετα έλαια συνήθως περιέχει φοινικέλαιο,και μάλιστα μερικώς υδρογονωμένο φοινικέλαιο που είναι πηγή τρανς λίπους. Όπως έχουμε πει σε παλιότερη ανάρτηση (δες εδώ) τα τρανς αυξάνουν την κακή χοληστερίνη (LDL), μειώνουν την καλή χοληστερίνη (HDL), αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ φαίνεται ότι αυξάνουν τη συσσώρευση λίπους στο στομάχι σε σχέση με άλλα λιπαρά. Προωθούν την υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και συσχετίζεται με εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, και άλλες χρόνιες παθήσεις. Το προσθέτουν στο φυστικοβούτυρο γα να βελτιώσει την υφή ώστε να είναι κρεμώδες και να μην διαχωρίζεται το λάδι αλλά και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αν παρατηρήσεις το φυσικό φυστικοβούτυρο είναι πιο σκληρό, πιο δύσκολο να ανακατευτεί και υπάρχει μια στρώση λαδιού από πάνω που πρέπει να ανακατέψεις καλά για να απορροφηθεί, αυτά όλα οφείλονται στο γεγονός ότι δεν περιέχει αυτό το πρόσθετο έλαιο. Το ίδιο γίνεται (προσθήκη υδρογονωμένο λίπους) με πολλές μάρκες ταχινιού (δες εδώ). 

Τα φυσικά φυστικοβούτυρα έχουν όπως ήταν αναμενόμενο, λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, λιγότερες θερμίδες, και παρουσία τρανς λίπους. Λόγω της διατροφικής αξίας των φιστικιών, το φυστικοβούτυρο αν και έχει αρκετές θερμίδες μπορεί να αποτελέσει μια καλή τροφή και για προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις λόγω του μονοακόρεστου (καλού) λίπους, και αντιοξειδωτικών ουσιών. Ενώ μια μικρή ποσότητα προσφέρει κορεσμό και μία δόση πρωτεΐνης. Ωστόσο επιλέγοντας το συμβατικό φυστικοβούτυρο επιβαρύνεσαι με τα βλαβερά τρανς λιπαρά, οπότε καλό είναι να προτιμήσεις το φυσικό φυστικοβούτυρο που περιέχει μόνο 2 συστατικά: φιστίκια και αλάτι. 

Συγκριτικά με το ταχίνι, το...


φυστικοβούτυρο περιείχε περισσότερη πρωτεΐνη, λιγότερες φυτικές ίνες, παρόμοιο αριθμό θερμίδων και λιπαρά, αλλά αποτελείται κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά ενώ το ταχίνι περιέχει περισσότερα πολυακόρεστα λιπαρά. Και τα δύο είναι καλά με τη διαφορά κυρίως στο είδος του λίπους που περιέχει ενώ έχουν και διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες. 

 *Σε απάντηση αναγνώστη σχετικά με την αναγραφή παρουσίας τρανς λίπους στην ετικέτα: στην Ευρώπη ο νόμος δεν υποχρεώνει τις εταιρίες να αναφέρουν αν περιέχει τρανς λιπαρά ένα προϊόν ούτε και την ποσότητα. Στις Η.Π.Α. ο νόμος τους υποχρεώνει, ωστόσο αν περιέχει λιγότερο από 0,5 γραμμάρια τρανς λίπους ανά μερίδα τότε μπορεί να αναγράφει 0 τρανς, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εντάξει, εξαρτάται τι θεωρεί η εταιρία "μερίδα" ενώ να μην ξεχνάμε ότι οι συστάσεις μας λένε να μην έχουμε καθόλου τρανς λιπαρά στη διατροφή μας. 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟΥ (ανά 30 γρ. περίπου 2 κουταλιές σούπας): Θερμίδες: 206, Υδατάνθρακες: 7,6 γρ., Πρωτεΐνη: 7 γρ., Λιπαρά: 15 γρ (Κορεσμένα: 3,1 γρ.) 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟΥ (ανά 30 γρ. περίπου 2 κουταλιές σούπας): Θερμίδες: 190, Υδατάνθρακες: 6 γρ., Πρωτεΐνη: 8 γρ., Λιπαρά: 16 γρ (Κορεσμένα: 2 γρ.)
-->

58 σχόλια:

  1. Δεν θα ηταν προτιμοτερο να επιλεγουμε απλα ψημενα φυστικια; Στα super market παντως δεν βρισκουμε φυσικο φυστικοβουτηρο. Διατροφολογε θα ηταν ευκολο να μας υποδειξεις συγκεκριμενες μαρκες και που μπορουμε να τις προμηθευτουμε ή αυτο θα ερχοταν σε αντιπαραθεση με την ενημερωτικη φυση του blog σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προτιμότερο θα ήταν να τα αφήσεις όλα και να καλλιεργήσεις μόνη σου φυστικιές ελιές σε παρθένο χώμα. Δίπλα ακριβώς θα εκτρέφεις κατσίκια για να χρησιμοποιείς μόνο τη δική τους κοπριά και όχι χημικά λιπάσματα. Έτσι με τα φυστίκια και το λάδι σου, θα είσαι σχεδόν σίγουρη πως το φυστικοβούτυρό σου θα είναι χωρίς τρανς και LDL. Και λέω σχεδόν γιατί πάντα υπάρχουν οι αστάθμητοι παράγοντες του νερού που ποτίζεις τα δέντρα σου και του αλατιού που χρειάζεται. Σου προτείνω λοιπόν να κάνεις μια γεώτρηση (με απομόνωση του βαθύτερου τμήματος με bentonite pellets) και να φτιάξεις και μια αλυκή για να είσαι σίγουρη και για το αλάτι. Φυσικά όμως ποτέ δε θα μπορείς να είσαι σίγουρη για την ποιότητα των bentonite pellets οπότε εδώ τίθεται ένα μεγάλο θέμα...

      Διαγραφή
    2. οταν ειναι μπιμ ο ανθρωπος και δεν εχει με τι να ασχοληθει καθεται και ειρωνεύεται. αναπηρος στο μυαλό.

      Διαγραφή
    3. Μέγας μαλάκας ο Psinakis... Φταίει το επώνυμό του...

      Διαγραφή
  2. δΙΑΙΤΟΛΟΓΕ ΕΞΗΓΗΘΗΚΕΣ ΑΛΜΥΡΟ ΦΥΣΤΙΚΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ με την Μαριαλένα. Δεν έχω βρει σε κανένα σουπερ μάρκετ έως τώρα φυσικό φυστικοβούτυρο και νομίζω ότι εάν υπάρχει καλό θα ήταν να μας το υποδείξετε, χωρίς να θεωρηθεί διαφήμιση, αφού το ζητάμε εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει σε βιολογικά καταστήματα και σε σούπερ μάρκετ τύπου Μπαλάσκας, Θανόπουλος κτλ. (Αθήνα)

      Διαγραφή
    2. Σήμερα βρήκα στο κατάστημα Ζάχαρη - Κανέλα στους Αμπελόκηπους.

      Διαγραφή
    3. σημερα αγορασα φυσικο φιστικοβουτυρο (το οποιο ειναι πιο ρευστο, δεν εχει καθολου ζαχαρη και εχει λιγο αλατι)απο μεγαλο καταστημα με ξηρους καρπους στη Θεσσαλονικη.το πουλαει χυμα,σε παρα πολυ καλη τιμη!!!!

      Διαγραφή
    4. Μπορεις να μου πεις απο ποιο καταστημα;

      Διαγραφή
    5. θεσσαλονικη απο το καταστημα Χαριλαος,ειναι στις ταβερνες της Αθωνος!!

      Διαγραφή
    6. Αυτο απο τις Σερρες που βρισκεις στα mymarket και σε ορισμενα καταστηματα ειναι αρκετα καλο πιστευω!

      Διαγραφή
  4. Διετολόγε σε παρακολουθώ καιρό. Καλά τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα, αλλά καλό είναι να είμαστε και λίγο ρεαλιστές. Οι περισσότεροι ζούμε σε πόλεις και τρεφόμαστε κυρίως από τα super market. Σύμφωνα με τα post σου (που δεν τα αμφισβητώ σε καμία περίπτωση), ακόμη και τροφές που θεωρούσαμε "υγιεινές" τις έχεις βγάλει "σκάρτες". Μέχρι και για τα All Bran που είναι χάλια! Στην τελική μόνο τύψεις μας δημιουργείς που τρώμε σαβούρα και τρανς... Καλή η θεωρία, αλλά τελικά δεν προτείνεις κάτι ρεαλιστικό. Πόσοι από εμάς μπορούμε να βρούμε φυσικό φυστικοβούτυρο; Στην τελική σε διαβάζουν και άτομα που έχουν 1002 στο κεφάλι τους και δεν μπορούν να αφιερώνουν ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω ότι ο διαιτολογος δημιουργει τυψεις αλλα δινει πληροφοριες, απο κει και περα μπορουμε να αποφασισουμε τι θα φαμε εχοντας υποψη αυτες τις πληροφοριες. Ισα ισα ειναι πολυ ρεαλιστικος τα λεει οπως πραγματικα ειναι

      Διαγραφή
    2. ε ναι αλλά "ακατάλληλο" το ένα, "μια απο τα ίδια" το άλλο, "πολλή ζάχαρη" το παραάλλο... τί να φάω δηλαδή; καλή η κριτική αλλά πρότεινε και κάτι. όλο το blog διάβασα και δε βρήκα κάτι να φάω άφοβα. όλα κάποιο κουσούρι έχουν!

      Διαγραφή
    3. Πιστεύω πως βοηθά με τον τρόπο του. Χρησιμοποιεί αξιολογήσεις και βαθμολογεί κάποια προϊόντα. Έτσι ο καθένας είναι σε θέση να βγάζει τα συμπεράσματά του. Αυτό είναι καλό απ' τη μια, αλλά απ' την άλλη αξιολογώντας ένα- δύο προϊόντα, καμιά φορά δεν επαρκεί... Αλλά αυτή είναι η φύση του forum και όχι να διαφημίζει προϊόντα. Μας δείχνει το τρόπο να τα αξιολογούμε μόνοι μας, και στη συνέχεια να επιλέγουμε εκείνο που μας καλύπτει! Σκεφτείτε, τώρα, να έλεγε να επιλέξουμε το τάδε προϊόν της τάδε εταιρείας. Όλοι θα αναρωτιόμασταν αν χρηματίστηκε για τη συγκεκριμένη κριτική. Αντίθετα, προτιμώ να χρησιμοποιεί περισσότερο τις κριτικές του τύπου ¨Μας αρέσει¨!!!

      Διαγραφή
    4. Σε ότι έχει παρουσιάσει ο Διαιτολόγος, δεν έχει σημειώσει κάποιο ψέμα. Πολύ απλά μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες με τις διατροφικές πληροφορίες ενός προϊόντος και θα δείτε ότι όοοοοοολα τα συσκευασμένα δεν είναι και τόσο αθώα όσο μας τα διαφημίζουν οι παρασκευαστές τους.

      Διαγραφή
    5. ΚΑΙ για οσους παραπονιοπυνται: απλα βαλτε τις προτεραιοτητες σας, ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ. και οι δρομοι ειναι μονο δυο: ζωη η θανατος. Όσο για τον τρίτο δρόμο, καθομαι στον καναπε και περιμενω απο κατι άλλους να βρούνε τις λύσεις στα προβλήματά μου, είναι ενα πολύ μικκρό αδιέξοδο που τελειώνει στην γωνία.
      ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ.

      Διαγραφή
    6. ρε παιδια γιατι δυσκολευεστε τοοοοσο πολυ με το φυσικο φυστικοβουτυρο;;;εαν δεν βρειτε σε παραδοσιακα μαγαζια με ξηρους καρπους,μπορειτε να το φτιαξετε σπιτι σας!τι νομιζετε οτι ειναι;φυστικια ψημενα,αλεσμενα με λαδι!εχει πολλες συνταγες στο διαδυκτιο!

      Διαγραφή
  5. Τα περισσότερα προϊόντα των super market σήμερα είναι ακατάλληλα. Αυτή δυστυχώς είναι η αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τί σόι κριτικές είναι αυτές, αν δέν συμπεριληφθεί η προσωπική άποψη του διατροφολόγου; Το μόνο που κάνει είναι να κοιτάει τα ταμπελάκια με τα συστατικά και τη διατροφική αξία και μας τα σερβίρει παρέα με τις βλάβες που προκαλόυν τα τρανς λιπαρά, τα σάκχαρα και τα επιπρόσθετα συστατικά, στον οργανισμό μας. Τέτοιου είδους "κριτικές" βρίσκει κανείς και σε site απο corn flakes, του msn κτλ.

    Κύριε διατροφολόγε, σαν επιστήμονας θα έπρεπε να προτείνετε (παράλληλα με την κριτική σας) πρότυπα προϊοντα στο κοινό, χωρίς φόβο για την κατακραυγή του κόσμου. Στο κάτω κάτω αυτή είναι η δουλεία σας και δεν σας επιφέρει καμία απολυτως επίπτωση, η υπόδειξη αυτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παίδες δεν υπάρχει διαιτολόγος πίσω από το blog. Φαίνεται από τα όσα γράφει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρε γαιδουρια, ζητατε απο το διαιτολογο να σας κανει κριτικη για κατι, και μετα αντι να λετε και ενα ευχαριστο που καποιος ασχολειται μαζι σας χωρις κανενα ανταλλαγμα, παραπονιεστε κιολιας; Μια χαρα ειναι το μπολγκ και εμενα μου προσωπικα μου ανοιξε τα ματια. Αν θελετε να σας λενε να αγορασετε συγκεκριμενες μαρκες και να σας λενε ποσο καλα ειναι ολα τοτε καλυτερα να διαβασετε κανενα περιοδικο με τις πληρωμενες καταχωρησεις και τους πληρωμενους διαιτολογους για να ησυχασετε.
    Μανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό κατάλαβες εσύ ρε κατσίκι; Κούνα την κεφάλα σου την κλούβια και ξαναδιάβασε τι γράψαμε.

      Διαγραφή
    2. Αμάν! Ούτε πρόεδρος συλλόγου να ήταν ο 10:39 !

      Δόκτωρ διπλωματούχος-ΤΕΙ

      Διαγραφή
    3. κΑΙ ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΤΑΛΑΒΩ; εναν διατροφολογο για να σας πει να φατε: ρυζι αρακα φασολια, κηπευτικά και φρούτα, ολα δικής σας παραγωγής, η απο ανθρώπους που εμπιστευεσται εκατό τοις εκατό; Μόνοι σας δεν τοχετε καταλαβει αυτό; μα τοσο επικυνδυνο ειναι αυτο το νεφος;

      Διαγραφή
  9. Ρε παιδιά, που το πρόβλημά σας; Τόσο σημαντικό είναι για το που θα βρείτε φυσικό φυστικοβούτυρο, έλεος. Και όσον αφορά την κριτική του blog, οφείλω να πω πως είναι κατατοπιστική. Δεν υπάρχει τέλεια τροφή (ακόμα και φυσική). Όσο φρέσκο να είναι ένα αυγό, έχει και καλά έχει και κακά, πόσο μάλλον τα τυποποιημένα προϊόντα. Στην τελική αν αγχώνεστε για το αν θα φάτε all bran ή βρώμη, ε τότε μην διαβάζετε το blog γιατί θα γεράσετε πριν την ώρα σας. Ο τίτλος του blog είναι "να το φάω;" και όχι "τι να φάω;"
    Φιλικά, Στέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε Στελιο, αυτο που ζηταμε απο ενα γνωστη της διατροφης και των προϊοντων στην αγορα, ειναι να μας υποδειξει καποια συγκεκριμενα, τα οποια ο ιδιος θεωρει ιδανικα, οπως σωστα λεει πιο πανω ο φιλος Αλεξανδρος, με κριτικες του τυπου "Μας αρεσει". Αλλα θα παρακαλουσαμε και ο διατολογος να παρει θεση, και να απαντησει στα σχολια μας.

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς! Σαν να λέμε άλλο μουσακάς και άλλο μανούσακας.

      Διαγραφή
    3. Ω ρε Μανούκο γιάντα χαράμι σουρεύγεις το να το φάω ;

      Διαγραφή
  10. Είναι προφανές ότι οι τύποι είναι πληρωμένοι για να κάνουν ζημιά στο blog.

    Προφανώς δεν τα κατάφεραν με τις μηνύσεις εναντίων του και τώρα προσπαθούν να βλάψουν την αξιοπιστία του.

    Εν’ πάση περίπτωση την ακούσαμε την άποψή σου ανώνυμε, δε σου αρέσει το site, το πες, σου απαντήσαμε, τελειώσαμε.

    Μπορείς να φύγεις. Α, και κόψε τους χαρακτηρισμούς, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ανεχόμαστε τέτοιου είδους συμπεριφορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Ανώνυμος

    Αυτό που σου λέει ΠΑΣΙΦΑΝΩΣ είναι ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΘΥΓΕΙΙΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ !! ΞΕΚΟΛΛΑ !!

    Πλέον η κάθε εταιρία για να δημιουργήσει ένα σωστό (βάση μάρκετινγκ) προιόν, θα του βάλει μέσα τα χίλια Μύρια !!!

    @Συγγραφέα του μπλογκ

    Σε ευχαριστώ πολύ !! Σε παρακαλώ πολύ να συνεχίσεις για όλους εμάς που ενδιαφερόμαστε για το τι τρώμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στη Θεσσαλονίκη, προσωπικά γνωρίζω να πουλούν ελληνικό φυσικό φυστικοβούτυρο το Εν Καρπώ και το Σ/Μ Smart Price στα Πεύκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλα..ειστε τοσο ΠΙΘΥΚΟΙ που αρπαχτηκατε και απο δω μεσα? για ριξτε τις ορμονες σας λιγο το θεμα τις διατροφης και ιδικα ταο φιστικοβουτηρο ειναι θεμα γουστων ο καθενας ας τρωει οτι νομιζει καλο η κακο κανεις μας δεν θα ζησει για παντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Gia to fistikovoytiro calve gnwrizeis an einai kalo h einai kai ayto xhmiko?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα σε όλους, είμαι καινούργια στο blog ( σήμερα "σας ανακάλυψα" ) και έχω ήδη διαβάσει αρκετά άρθρα και εκατερωθεν απόψεις, θεωρώ δε σε κάθε περίπτωση θετικό ότι προκαλείται προβληματισμός και κριτική όσων "μας σερβίρουν" για τροφή εκάστοτε. Απο εκεί και πέρα, θεωρώ ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός με ποιον τροπο θα αξιοποιήσει τις πληροφορίες που αντλεί και θεωρεί αληθινές. Ναι, δεν πειράζει ενδεχομένως να φας μια φορά κάτι που έχει κριθεί βλαπτικο (όταν γίνεται σε μετρό φυσικά), ωστόσο, προσωπικά τουλάχιστον, αν έχω την επιλογή και μου είναι εύκολο, θα ήθελα να ξέρω ποιο απο τα περισσότερα προϊόντα που μπορώ να φάω είναι πιο υγιεινό η έστω λιγότερο βλαπτικο. Και ναι, όλοι κάποτε θα πεθάνουμε - το μόνο σίγουρο - αλλά σκοπός είναι στο μεταξύ να προσπαθήσουμε να ζήσουμε υγιείς, κατα το μέρος φυσικά, που είναι "στο χέρι μας". Κατα αυτή την έννοια, συγχαρητήρια για την προσπάθεια.
    Ολγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Όλγα, σύμφωνώ μαζί σου ήμουν λίγο υπερβολικός και εγώ με το άρθρο ίσως γιατί αυτό ήταν υπερβολικό. Πρωσοπικά δεν θεωρώ ότι μπορούμε ποτέ να ξέρουμε αν κάτι είναι επιβλαβές ή όχι με σιγουριά. Για παράδειγμα υπήρχε μια ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ καλλιέργεια κρεμυδιού που απείχε κάποια σημαντική αποσταση από χωματερή αλλά ικανή να επηρεάσει τα κρεμμύδια με διοξίνες. Φυσικά δεν υπήρχε ανάλυση στο προτόκολλο των βιολογικών μια τέτοια ανάλυση γιατί για να υπάρξει ανάλυση πρέπει να υπάρχει και υποψία. Όταν κάποιος υπέδειξε αυτήν την υποψία βρέθηκε. Οπότε και κάτι βιολογικό να αγοράσεις πιστοποιημένο πότε δεν ξέρεις τι έχει συμβεί. ΠΟΤΕ. Άρα θεωρώ υπερβολή το να υπεραναλύουμε τα πάντα.
      Εμένα η πρόταση μου (και είναι πρόταση καθηγητή ανάλυσης) είναι να αλλάζουμε διαρκώς μάρκες και προέλευση προϊόντων δηλαδή να μην καταναλώνουμε το ίδιο προϊόν για μεγάλο διάστημα και να μην το υπερκαταναλώνουμε. Ο οργανισμός έχει την ικανότητα της αυτόαπότοξίνωσης. Αν υπάρχει μέτρο και δεν βλάπτουμε τον οργανισμό μας με κάπνισμα και αλκόολ θα έχουμε και καλή υγεία και θα απολαμβάνουμε το κάθε τι χωρίς τύψεις ενοχές και φοβίες.
      Όσον αφορά το άρθρο κρίνω πως δεν τηρεί τις ισορροπίες. Επειδή κατά 90% επιτήθεται σε μια πολύ θρεπτική τροφή (όπως γράφει και στο site του Harvard) και δεν έχουν τονιστεί οι τρόποι σωστής κατανάλωσης του.
      Και για μένα ο τρόπος είναι να ψωνίζουμε φυστικοβούτυρο χωρίς υδρογωνομένα έλαια, και να αλλάζουμε τις μάρκες και χώρες προέλευσης, καθώς επίσης και να μην το καταναλώνουμε με το κουτάλι της σούπας όπως κάνουν οι αμερικάνοι. Επίσης θεωρώ ότι πρέπει να καταναλώνεται πρωινές ώρες και μετά από άσκηση και όχι να προηγείται της άσκησης όπως και το ταχίνι.
      Αυτή είναι η άποψη μου.

      Διαγραφή
  17. Κάτι για τις αφλατοξίνες έχετε βρει; Αυτό είναι πιο φλέγον θέμα για το φυστικοβούτυρο καθώς ούτε αναφέρετε ούτε γνωριζουμε αν έχει γίνει ανάλυση αφλατοξινών στην κάθε παρτίδα. Έχετε υπόψιν σας ποιες χώρες έχουν λάβει υπόψιν αυτό το κομμάτι στον ποιοτικό τους έλεγχο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλοί μου φίλοι, τα σούπερ μάρκετ σας ταίζουν με ακατάληλες τροφές. τουλάχιστον αυτό το χετε καταλάβει. ποιός φταίει γι αυτό;
    εχει καποιος την επάντηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. και κάτι τελευταίο, ποια ειναι η υπολοιματικότητα; ενοω στα φυστίκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ελληνικό, συγκεκριμένα Σερρών, μόνο ψημένη φυστικόψιχα και αλάτι www.facebook.com/GreekPeanutButter

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Για όλους όσους "διαμαρτύρονται" για το φυστικοβούτυρο, αλήθεια, πόσο δύσκολο είναι να βάλετε απλά φυστίκια ψημένα στο μπλεντερ και να έχετε το καλύτερο (μακραν) που θα έχετε φάει ποτέ? Για να μη συζητήσω για το κόστος το οποίο είναι 3 με 4 φορές μικρότερο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εγώ πάντως βρήκα ένα εκπληκτικό φυστικοβούτυρο Σερρών στο Παντοπωλείο που έχει στο αεροδρόμειο στις αφίξεις. Στα συστατικά λέει μόνο φυστικόψιχα και αλάτι και είναι η πρώτη φορά που μ'αρεσει φυστικοβούτυρο. 3,80 τα 300γρ, φανταζομαι οτι δεν είναι κακή τιμή, γιατί για αεροδομειο το συγκεκριμένο μαγαζι έχει πολύ καλές τιμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Είμαι λάτρης του φυστικοβούτυρου, γνωρίζω τις ευεργετικές ιδιότητες των φυστικιών και ο μόνος λόγος που περιορίζω αυτό το έδεσμα είναι πως με δυσκολία συγκρατώ τον εαυτό μου στην κατανάλωσή του. Το τρώω σκέτο γιατί δεν τρώω ψωμί.

    Δεν αξίζει να αγοράζεις φυστικοβούτυρο. Με ένα φτηνό μούλτι μπορείς να κάνεις την δουλειά σου σε 5 λεπτά. Δεν χρειάζεται να προσθέσεις τίποτα, ούτε κάποιο έλαιο. Το μόνο δύσκολο για μένα είναι πως αν οι ξηροί καρποί είναι αλατισμένοι, αναγκάζομαι να τους ξεπλένω με νερό, και επειδή η υγρασία τους εμποδίζει από το να αλεστούν σωστά, πρέπει μετά να τους στεγνώσω στον φούρνο και απαιτείται μία διαδικασία. Επίσης μπορείς να αλέσεις πολλούς άλλους ξηρούς καρπούς, (τα κάσιους είναι τα αγαπημένα μου). Συνήθως προσθέτω κανέλα και στέβια για μια πιο γλυκιά γεύση.

    Υπό τις παρούσες τιμές τα φυστίκια κοστίζουν 4-7€ το κιλό, ενώ το έτοιμο φυστικοβούτυρο 10-12€ το κιλό και οι περισσότερες μάρκες περιέχουν πρόσθετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ειναι τραγικα δυσκολο να γραφει καποιος τομους ολοκληρους προσεγγιζοντας τομεις που χαρακτηριζονται απο την απολυτη αοριστια οπως οι χημικες ενωσεις.
    Εαν υπηρχε καποια σταθερα ΔΕΝ θα υπηρχαν αρρωστοι! Καθενας αντιδρα διαφορετικα σε καποια ενωση και τα παντα κανουν του κεφαλιου τους στο σωμα μας. Θεωρω πως αρθρα καθε τετοιου ειδους προσφερουν ερεθισμα για αναζητηση και επιλογες για τον καθενα που ψαχνεται.
    Σαν πρωην αστος ψαχνομαι δυναμικα στο χωρο των βοτανων στο χωριο -που μπορω να φτιαξω με τα χερια μου- και εχω μεινει οδυνηρα καταπληκτος με το ποσο δυσκολο ειναι να πετυχεις τα επιθυμητα (η αναγκαια) συστατικα ακομα και σε ενα ταπεινο βασιλικο.
    Χαιρομαι που ο συγγραφεας δινει συγκριτικα στοιχεια του μαρκετ vs χωριο κατι που λειπει αφορητα απ τις λιστες πληροφοριων στον μαρκετινκ κοσμο μας
    Να ηστε καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. παιδια τι λετε ολοι εδω στα σχολια..;! πατε καλα; τι θελετε να σας το ταισει κ στο στομα?παρτε αναλατα φυστικια μια κουταλια ελαιολαδο και μιξερ. τι που να το βρειτε??? ελεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Έχω ακούσει πως ένα πολύ καλό φυστικοβούτυρο είναι των Σερρών. Γνωρίζει κανείς που μπορούμε να το βρούμε στην Αθήνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Να συνεχίσετε την πληροφόρηση.
    Σας ευχαριστούμε πραγματικά γιατί μόνο παραπληροφόρηση έχουμε και προβολή των πλασματικών ιδιοτήτων των προϊόντων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. στα αλατισμενα φυστικια γραφουν: ψημενα φυστικια, αλάτι, φυτικό λάδι. Τα προτιμώ απο το κοινό φυστικοβούτυρο.. κάνω καλά; Και το ρωταω αυτο διοτι το φυτικο λαδι στο φυστικοβουτυρο ξερω τι ειναι, ομως δεν ξερω στα αλατισμενα φυστικια τι εννοουν οταν γραφουν φυτικο λαδι. Λογικά οταν αγοραζεις φυστικια δε θα εχουν τρανς.. ομως μηπως βαζουν φοινικελαιο που εχει κορεσμενα λιπαρα. Πιο παλια την επαθα με τη χολιστερολη επειδη ετρωγα συνεχεια κασιους τους μοναδικους φυσικους ξηρους καρπους που εχουν πολλα κορεσμενα. Μην την πατησω τωρα και με τα φιστίκια. Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σας, είμαι καινούργια στο μπλόγκ. Τελικά μπορει να μου εξηγήσει κάποιος σε τι ποσότητα καθημερινά πρέπει να καταναλώνουμε το κοινό φυστικοβούτυρο ; κατερίνα από Κέρκυρα

      Διαγραφή
  29. https://www.facebook.com/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%86%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BA%CE%B9-%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%BF-874619795957463/?ref=hl

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. www.facebook.com/Ελληνικό-φυστίκι-αράπικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΦΥΣΙΚΟ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΙΡΟ ΧΥΜΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ
    ΒΕΡΒΑΚΙΟ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΓΩΝΙΑ ΣΕ ΑΝΙΞΥΔΟΤΑ ΔΟΧΕΙΑ ΘΑ ΤΑ ΔΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟ ΦΕΡΝΟΥΝΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΣΤΗΝ ΒΑΡΒΑΚΙΟ ΑΓΟΡΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΗΡΟ ΧΥΜΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 9 ΕΥΡΩ
    ΤΟ ΚΙΛΟ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΟ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΟΚΙΜΑΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΑΓΝΟ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΤΗΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ποια είναι η γνώμη σας για το φυστικοβούτυρο του Χαίτογλου που είναι συσκευασμένο σε γυάλινη συσκευασία και έχει 95% φυστίκια ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΣΤΗΝ ΒΑΡΒΑΚΙΟ ΑΓΟΡΑ ΟΝΤΩΣ ΕΧΕΙ ΧΥΜΑ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΗΡΟ , ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΥ ΚΑΠΟΥ ΒΡΙΣΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΙΧΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΑΖΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΝΟ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή